actueel background image

Het seizoen van Ajax (2019/2020)

27 mei 2020 | 13:55 0

Helaas bleef de ontknoping van de Eredivisie uit door het coronavirus. Anders hadden de Amsterdammers misschien wel weer landskampioen geworden. Ajax stond voorafgaand aan het seizoen 2019/2020 voor een vrijwel onmogelijke opgave. De club beleefde een seizoen eerder ontzettend veel hoogtepunten. Ze werden landskampioen, wonnen de KNVB Beker en bereikte de halve finale van de UEFA Champions League. Desondanks begon het seizoen weer – als vanouds – met een overwinning.

Ajax wint de Johan Cruijff Schaal

Ajax begon het seizoen 2019/2020 met de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. In het eigen stadion was PSV de tegenstander. Gezien Ajax een voetbalseizoen eerder zowel de landstitel als de beker won, moest het uitkomen tegen de nummer twee van de ranglijst.

Ajax kwam na 35 seconden al op een 1-0 voorsprong dankzij spits Kasper Dolberg. In de tweede helft wist Daley Blind met een knal van zeventien meter de beslissende 2-0 te noteren. Op 27 juli 2019 won de Amsterdamse club dan ook de eerste prijs van het nieuwe seizoen.

De eerste seizoenshelft van Ajax

Op 3 augustus 2019 speelde Ajax zijn eerste competitieduel op bezoek bij Vitesse. Het bleek gelijk een spannende wedstrijd. Het duel eindigde in een 2-2 gelijkspel, de Amsterdamse treffers kwamen op naam van Donny van de Beek en Dusan Tadic. In dezelfde maand werd er overtuigend gewonnen van FC Emmen (5-0) en VVV-Venlo (1-4). Echter waren de ogen vooral gericht op de voorrondes van de UEFA Champions League.

In de derde voorronde van het prestigieuze toernooi moest Ajax het opnemen tegen PAOK Saloniki. In Griekenland werd het eerste duel met 2-2 gelijkgespeeld. Hakim Ziyech en Klaas-Jan Huntelaar scoorden voor de Amsterdammers.

In de Johan Cruijff Arena kwam Ajax al snel op een 0-1 achterstand door een doelpunt van Biseswar. Gelukkig wist de thuisploeg zijn rug te rechten en won het uiteindelijk met 3-2. Nicolas Tagliafico en Dusan Tadic wisten de ban te breken. Middenvelder Biseswar scoorde in de 94e minuut nog de aansluitingstreffer.

In de laatste voorronde van de Champions League was APOEL Nicosia de tegenstander. Op Cyprus was Ajax de bovenliggende partij, maar er werd door geen enkel team gescoord. Wel moest Noussair Mazraoui met tweemaal geel het veld verlaten. In Amsterdam werd er met 2-0 gewonnen. Doelpunten werden gescoord door Edson Alvarez en Dusan Tadic. Wederom bereikte de regerend landskampioen de groepsfase van de Champions League.

IJzersterk Ajax in september

In september wist Ajax zichzelf weer geweldig op de kaart te zetten. De club begon de maand met een overwinning op Sparta Rotterdam (1-4) en sc Heerenveen (4-1). Op 17 september wachtte een groepsduel in de Champions League. Het Franse OSC Lille kwam op bezoek in de Johan Cruijff Arena. Ajax won met 3-0 door treffers van Promes, Alvarez en Tagliafico. André Onana wist zichzelf te onderscheiden met enkele fantastische reddingen. In de Eredivisie werd er gewonnen van Fortuna Sittard (5-0) en FC Groningen (2-0). Er werd alleen met 1-1 gelijkgespeeld in de uitwedstrijd tegen PSV.

Overwinningen in oktober

Ajax kwam in de maand oktober als eerste in actie tegen Valencia. Op 2 oktober wist de Amsterdamse club ontzettend veel indruk te maken in Spanje. Ajax won met 0-3 in het Estadio de Mestalla. De doelpunten kwam op naam van Ziyech, Promes en Van de Beek.

In de competitie werd er gewonnen van ADO Den Haag (0-2) en RKC Waalwijk. De topper tegen Feyenoord bleek een eenvoudige opgave, want al na zeven minuten stond Ajax op een 2-0 voorsprong. De Klassieker eindigde in een 4-0 overwinning. Alle doelpunten vielen in de eerste helft.

Tweeluik tegen Chelsea FC

Op 23 oktober kwam Chelsea FC op bezoek in Amsterdam. De Engelse topclub kwam na 36 minuten op een 1-0 achterstand, echter werd het doelpunt onterecht afgekeurd. Opmerkelijk was vooral dat de VAR ook nog lange tijd naar de situatie had gekeken. Chelsea won met 0-1 door een doelpunt van Michy Batshuayi in de 86e minuut.

Ajax aasde een week later op revanche. Op Stamford Bridge ging Ajax rusten met een fijne 1-3 voorsprong. De Engelse club produceerde in de eerste helft twee eigen doelpunten. Na rust werd het zelfs 1-4 door Donny van de Beek. De winst kon Ajax niet meer ontglippen. Tenminste, zo leek het. In de 63e minuut tekende verdediger Cesar Azpilicueta de 2-4 aan.

Het bleek het begin van een geweldige comeback. In de 68e minuut ontvingen zowel Veltman als Blind een rode kaart, wat achteraf gezien een verkeerde beslissing was van de arbiter. Chelsea profiteerde en kwam op 4-4. De Engelse club scoorde zelfs nog de 5-4, maar dat doelpunt werd afgekeurd.

Ajax in november

In november wist Ajax alle wedstrijden in de Eredivisie winnend af te sluiten. De Amsterdamse club won van PEC Zwolle (2-4), FC Utrecht (4-0) en Heracles Almelo (4-1). Quincy Promes was in november de grote man bij Ajax met een viertal doelpunten. Op 27 november won Ajax ook de belangrijke Champions League wedstrijd op bezoek bij OSC Lille met 0-2. De doelpunten in Frankrijk werden gescoord door Promes en Ziyech. Leuk feitje, Ajax maakte de reis naar Lille met de trein vanaf Amsterdam Centraal Station.

In december kende Ajax een volle kalender met zes wedstrijden. Op 1 december won Ajax met 2-5 op bezoek bij FC Twente, nadat de thuisploeg na 19 minuten al met 2-0 voorstond. Noa Lang scoorde drie keer voor de Amsterdamse club. De overige twee treffers kwamen op naam van Klaas-Jan Huntelaar.

Enkele dagen later verloor Ajax na lange tijd weer eens een competitieduel. Stuntploeg Willem II was verrassend met 0-2 te sterk in de Johan Cruijff Arena. Vier dagen later ging het van kwaad tot erger. Ajax verloor met 0-1 van Valencia CF. De nederlaag betekende uitschakeling in de Champions League. Niet veel later werd ook de topper tegen AZ met 1-0 verloren. In het bekertoernooi werd met 3-4 gewonnen bij SC Telstar en de laatste wedstrijd van 2019 werd met 6-1 gewonnen van ADO Den Haag.

Wisselvalligheid in het nieuwe jaar

In januari 2020 begon Ajax de tweede seizoenshelft met een benauwde 2-1 overwinning op Sparta Rotterdam. Er leek onzekerheid in de groep. Echter was daar drie dagen later weinig van te merken toen de amateurs van Spakenburg met 7-0 werden verslagen in het KNVB bekertoernooi. Echter kreeg de ploeg eind januari wel de deksel op de neus toen er met 2-1 werd verloren bij FC Groningen.

Uitschakeling in de UEFA Europa League

De maand februari was vallen en opstaan voor Ajax. In de Europa League moest het strijden tegen Getafe. Bij de Spaanse ploeg was het echter alleen een kwestie van vallen. De Spanjaarden lieten een bedroevende speeltactiek zien waarin de sport voetbal amper aan bod kwam. Ajax had daar moeite mee, want het verloor met 2-0 in Spanje. In eigen huis werd er met 2-1 gewonnen, maar dat was niet voldoende om de volgende ronde te bereiken.

In de Eredivisie werd er begin februari wel knap met 1-0 gewonnen van PSV. Enkele dagen later schakelde Ajax ook Vitesse uit door met 0-3 te winnen in Arnhem. Er werd in eigen huis ook eenvoudig met 3-0 gewonnen van RKC Waalwijk. De Amsterdammers verloren wel de uitwedstrijd bij Heracles Almelo, het winnende doelpunt werd gemaakt door topscorer Cyriel Dessers.

Bekeruitschakeling

In maart speelde Ajax zijn laatste drie competitiewedstrijden van het seizoen 2019/2020. AZ kwam op 1 maart op bezoek in Amsterdam. De Ajacieden werden totaal overlopen en verloren met 0-2. In de eerste helft kwam AZ op een 1-0 voorsprong na een fout van Daley Blind, waar Myron Boadu dankbaar gebruik van maakte.

In de tweede helft scoorde Oussama Idrissi de beslissende 0-2. Drie dagen later werd Ajax ook uitgeschakeld in de KNVB Beker, nadat het met 2-0 verloor bij FC Utrecht. Het seizoen werd afgesloten met een 1-3 overwinning bij sc Heerenveen. Tadic kwam tweemaal tot scoren in de laatste wedstrijd van het voetbalseizoen.

Spelers kunnen wedden op een club. Wedden op Ajax is populair.