Club

FC Utrecht

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Nederland
Competitie:
Locatie:
Utrecht

Wil je 24 uur per dag op de hoogte blijven van al het nieuws en alle wedstrijden rondom FC Utrecht? Check dan regelmatig deze pagina! Volg de Domstedelingen in de jacht op een Europees ticket, bekijk het programma en de uitslagen. Volg de wedstrijden van FC Utrecht in de Eredivisie en in de KNVB Beker.

Programma en wedstrijden FC Utrecht

Check hier alle wedstrijden van FC Utrecht die op het programma staan. Je kunt per competitie meteen zien wanneer de wedstrijd is en wie de tegenstander zal zijn uit het programma. Als je meer wilt weten over een wedstrijd, dan kun je naar de wedstrijdpagina gaan. Klik simpelweg op de wedstrijd  uit het programma waarover je meer wilt weten.

Standen

Zie in de tabel hieronder de actuele stand van FC Utrecht in de Eredivisie na de laatst gespeelde wedstrijden uit het programma. Ook zie je de stand in toernooien en andere competities, waarin FC Utrecht actief is (geweest). Check direct het aantal gewonnen, verloren en gelijk gespeelde wedstrijden, totaal aantal punten en doelsaldo.

Uitslag FC Utrecht

Elke wedstrijduitslag van FC Utrecht vind je hieronder. Competitie, beker en andere toernooien, wij bieden je hier elke wedstrijduitslag uit het gespeelde programma. Nieuwsgierig naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

FC Utrecht selectie

Alles over FC Utrecht

FC Utrecht is de enige profclub uit de provincie Utrecht en geldt veelal als sterke middenmoter of subtopper in de Eredivisie. De club is voortgekomen uit een fusie van drie Utrechtse profclubs: Elinkwijk, DOS en Velox. Hoewel de club vrij jong is, kent ze een sterke clubcultuur en is FC Utrecht ook ver buiten de stad Utrecht populair. Sinds de fusie van 1970 komt FC Utrecht uitsluitend uit in de Eredivisie. De club werd nooit kampioen, maar eindigde wel regelmatig in de top 5 van de Eredivisie. Thuiswedstrijden worden gespeeld in stadion Galgenwaard, dat plek biedt aan ruim 23.000 toeschouwers.

Grote rivaal van FC Utrecht is Ajax. Dit duel is uiterst beladen voor de Domstedelingen en heeft ertoe geleid dat Utrecht met name in recente jaren geldt als angstgegner van de Amsterdammers. Tegelijkertijd is deze rivaliteit voor en tijdens de wedstrijd veelal eenzijdig, aangezien de Amsterdammers van Ajax vooral Feyenoord als grote rivaal ziet.

Fusie

Onder druk van de gemeente Utrecht en KNVB fuseerden Elinkwijk, DOS en Velox in 1970 tot FC Utrecht, waarna de club vrij snel een opmars inzette. De club was direct middenmoter in de Eredivisie, maar kwam eind jaren tachtig in zwaar weer met tegenvallende resultaten en financiële problemen.

Subtopper met hoogtepunt in 2017

Sinds de eeuwwisseling profileert FC Utrecht zich regelmatig als subtopper, met een vierde plaats in 2017 als hoogtepunt. Alleen in 1981 eindigde de club hoger, toen het derde werd achter AZ  en Ajax.

FC Utrecht in de KNVB Beker

FC Utrecht wist zich in de clubhistorie zes keer te plaatsen voor de finale van het KNVB bekertoernooi. Driemaal werd de beker ook daadwerkelijk gewonnen. In 1982 werd de finalewedstrijd nog over twee duels gespeeld tegen AZ. Nadat FC Utrecht met 1-0 in eigen huis won, ging het met 5-1 onderuit in Alkmaar. In 1985 won de ploeg wel de KNVB Beker, er werd destijds met 1-0 gewonnen in een wedstrijd tegen Helmond Sport.

Meer bekerfinales

Het duurde daarna tot 2002 voordat er weer een bekerfinale werd bereikt, echter liep deze uit op een catastrofe. FC Utrecht stond lange tijd op een 2-1 voorsprong tegen Ajax, totdat vlak voor tijd Wamberto in buitenspelpositie de gelijkmaker tegen de touwen schoot. In de verlenging wisten de Amsterdammers vervolgens af te rekenen met de Domstedelingen. In het seizoen 2002/2003 was het wel raak en won FC Utrecht de beker door in De Kuip met 4-1 te winnen van Feyenoord. Een seizoen later wonnen de Utrechtenaren opnieuw de beker, ditmaal door in de eindstrijd te winnen van FC Twente (1-0).

In seizoen 2019/2020 versloeg de club uit Utrecht zijn rivaal Ajax met 2-0 in de halve bekerfinale. Utrecht zou de finale tegen Feyenoord spelen op 19 april 2020, maar door het coronavirus is deze wedstrijd niet gespeeld.

Fans en clubiconen van FC Utrecht

FC Utrecht kent een loyale en bijzonder fanatieke fanschare. De club staat bekend als volksclub, zoals dat ook het geval is bij Feyenoord en ADO Den Haag. Hiermee is het één van de populaire clubs van Nederland.

Bunnikside

De fanatieke kern van de fans bevindt zich op de zogenaamde Bunnikside, een tribune aan de kant van de plaats Bunnik. Deze groep staat bekend om sfeeracties en veel gezang, maar roept zo nu en dan ook controverse op met spreekkoren.

Een aantal clubiconen

Hoewel FC Utrecht een korte geschiedenis kent, heeft de club enkele grote clubiconen die veel wedstrijden hebben gespeeld. Eén van hen is Leo van Veen, die in de jaren zeventig liefst negen keer clubtopscorer werd. Een ander icoon is Willem van Hanegem. Hoewel hij vooral bekend staat als clubicoon van Feyenoord, is hij ook voor FC Utrecht belangrijk geweest. Van Hanegem begon zijn carrière bij voorloper Velox, speelde in de herfst van zijn carrière bij FC Utrecht en was bovendien assistent- en hoofdcoach bij de club.

Een ander icoon is David di Tomasso. De Fransman overleed in zijn derde jaar bij FC Utrecht totaal onverwacht in zijn slaap. Hij was op dat moment speler van het jaar bij de club en een publiekslieveling. Zijn rugnummer vier wordt niet meer uitgegeven tijdens wedstrijden.

Jean-Paul de Jong

Een ander clubicoon van FC Utrecht is Jean-Paul de Jong. De Nederlander speelde van 1993 tot 2007 in de shirt van de club en werd begin 2018 aangesteld tot hoofdtrainer van de Utrechtse club. De Jong speelde meer dan vierhonderd duels voor FC Utrecht, waarin hij onder andere tweemaal de KNVB Beker won en één keer de Johan Cruijff Schaal. In 2006 werd De Jong verkozen tot voetballer van het jaar bij de voetbalclub.

Wedden op FC Utrecht

FC Utrecht is een sterke middenmoter of subtopper uit de Nederlandse Eredivisie. Hoewel de club nog nooit landskampioen werd, is het voor veel clubs zeker een tegenstander om rekening mee te houden. Dat maakt van FC Utrecht ook een geliefde club onder gokkers. De Utrechters kunnen soms verrassend uit de hoek komen. Ook in het bekertoernooi doet FC Utrecht vaak goede zaken. In seizoen 2019/2020 versloeg de topclub Ajax zelfs in het bekertoernooi. Dit soort overwinningen maken van FC Utrecht een interessante partij om op te wedden.

Odds

Omdat FC Utrecht een sterke middenmoter is, is het interessant om de odds van de club goed in de gaten te houden. In sommige wedstrijden is FC Utrecht de absolute favoriet en zijn de odds laag, maar in andere wedstrijden liggen de odds een stuk hoger. Toch betekent dit zeker niet dat de club uit het midden van het land de wedstrijd niet kan winnen. Voor gokkers die wel van wat risico houden, is wedden op FC Utrecht dan ook een spannende bezigheid. Om de odds nog verder te verhogen, is het onder andere mogelijk om een combinatieweddenschap te spelen, om in te zetten op een doelpunt van een specifieke speler of om een correcte score te voorspellen.