FC Utrecht

Country |
Active in |

FC Utrecht

FC Utrecht is de enige profclub uit de provincie Utrecht en geldt veelal als sterke middenmoter of subtopper in de Eredivisie. De club is voortgekomen uit een fusie van drie Utrechtse profclubs: Elinkwijk, DOS en Velox.

Read more
Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

News

Speelronde 11: Sparta Rotterdam – FC Utrecht 19/20

Sparta en FC Utrecht in de subtop van de Eredivisie Sparta Rotterdam kende een droomstart van het seizoen en heeft al een enorm gat geslagen met de degradatiekandidaten. De Rotterdammers staan op een knappe achtste plaats in de Eredivisie met vijftien punten. FC Utrecht staat in de subtop op een vijfde plaats met zeventien punten. […]

Read more

Speelronde 10: FC Utrecht – PSV

Een interessant duel (zaterdag, 20:45 uur) FC Utrecht wist in de zomerstop veel versterkingen aan te trekken, maar ook een nieuwe trainer in de naam van John van der Brom. Europees voetbal is het doel, maar de achterstand op de top drie is al aardig hard opgelopen. PSV daarentegen staat op een gedeelde eerste plek […]

Read more

De Eredivisieclubs met de hoogste transferwinst

Deze Eredivisieclubs maakte in de afgelopen vijf seizoenen met meeste winst op de transfermarkt: 8. FC Utrecht FC Utrecht slaagt er keer op keer weer in om goede spelers te contracteren. Het mag dan ook geen verrassing heten dat er jaarlijks voldoende geld binnenkomt door die spelers weer te verkopen. In de zomer van 2017 […]

Read more

FC Utrecht

FC Utrecht is de enige profclub uit de provincie Utrecht en geldt veelal als sterke middenmoter of subtopper in de Eredivisie. De club is voortgekomen uit een fusie van drie Utrechtse profclubs: Elinkwijk, DOS en Velox.

Hoewel de club vrij jong is, kent ze een sterke clubcultuur en is FC Utrecht ook ver buiten de stad Utrecht populair. Sinds de fusie van 1970 komt FC Utrecht uitsluitend uit in de Eredivisie. De club werd nooit kampioen, maar eindigde wel regelmatig in de top 5 van de Eredivisie. Thuiswedstrijden worden gespeeld in stadion Galgenwaard, dat plek biedt aan ruim 23.000 toeschouwers.

Grote rivaal van FC Utrecht is Ajax. Dit duel is uiterst beladen voor de Domstedelingen en heeft ertoe geleid dat Utrecht met name in recente jaren geldt als angstgegner van de Amsterdammers. Tegelijkertijd is deze rivaliteit veelal eenzijdig, aangezien de Amsterdammers van Ajax vooral Feyenoord als grote rivaal ziet.

Historie FC Utrecht

Hoewel FC Utrecht tegenwoordig de enige profclub is in de provincie Utrecht, was Utrecht tot 1970 sterk vertegenwoordigd in het Nederlandse voetbal met Elinkwijk, DOS en Velox. Van deze clubs werd DOS eenmalig landskampioen en speelden Elinkwijk en Velox voornamelijk op het tweede niveau. Velox gold hierbij als topclub in de Tweede Klasse.

Fusie

Onder druk van de gemeente Utrecht en KNVB fuseerden de drie ploegen in 1970 tot FC Utrecht, waarna de club vrij snel een opmars inzette. De club was direct middenmoter in de Eredivisie, maar kwam eind jaren tachtig in zwaar weer met tegenvallende resultaten en financiële problemen.

Subtopper met hoogtepunt in 2017

Sinds de eeuwwisseling profileert FC Utrecht zich regelmatig als subtopper, met een vierde plaats in 2017 als hoogtepunt. Alleen in 1981 eindigde de club hoger, toen het derde werd achter AZ ‘67 en Ajax.

Cupfighter

Door de jaren heen heeft FC Utrecht zich bovendien een waar cupfighter getoond. De club won de nationale beker in 1985, 2003 en 2004. In 2004 werd bovendien de Johan Cruijff Schaal gewonnen (zie hier zijn prachtige carrière). In 1982, 2002 en 2016 werd de finale van de beker verloren.

FC Utrecht in de KNVB Beker

FC Utrecht wist zich in de clubhistorie zes keer te plaatsen voor de finale van het KNVB bekertoernooi. Driemaal werd de beker ook daadwerkelijk gewonnen. In 1982 werd de finale nog over twee duels gespeeld tegen AZ. Nadat FC Utrecht met 1-0 in eigen huis won, ging het met 5-1 onderuit in Alkmaar. In 1985 won de ploeg wel de KNVB Beker, er werd destijds met 1-0 gewonnen van Helmond Sport.

Meer bekerfinales

Het duurde daarna tot 2002 voordat er weer een bekerfinale werd bereikt, echter liep deze uit op een catastrofe. FC Utrecht stond lange tijd op een 2-1 voorsprong tegen Ajax, totdat vlak voor tijd Wamberto in buitenspelpositie de gelijkmaker tegen de touwen schoot. In de verlenging wisten de Amsterdammers vervolgens af te rekenen met de Domstedelingen. In het seizoen 2002/2003 was het wel raak en won FC Utrecht de beker door in De Kuip met 4-1 te winnen van Feyenoord. Een seizoen later wonnen de Utrechtenaren opnieuw de beker, ditmaal door in de eindstrijd te winnen van FC Twente (1-0). In 2016 stond FC Utrecht voor het laatste in de bekerfinale, waarin met 2-1 werd verloren van Feyenoord.

Fans en clubiconen van FC Utrecht

FC Utrecht kent een loyale en bijzonder fanatieke fanschare. De club staat bekend als volksclub, zoals dat ook het geval is bij Feyenoord en ADO Den Haag. Hiermee is het één van de populaire clubs van Nederland.

Bunnikside

De fanatieke kern van de fans bevindt zich op de zogenaamde Bunnikside, een tribune aan de kant van de plaats Bunnik. Deze groep staat bekend om sfeeracties en veel gezang, maar roept zo nu en dan ook controverse op met spreekkoren.

Een aantal clubiconen

Hoewel FC Utrecht een korte geschiedenis kent, heeft de club enkele grote clubiconen. Eén van hen is Leo van Veen, die in de jaren zeventig liefst negen keer clubtopscorer werd. Een ander icoon is Willem van Hanegem. Hoewel hij vooral bekend staat als clubicoon van Feyenoord, is hij ook voor FC Utrecht belangrijk geweest.

Van Hanegem begon zijn carrière bij voorloper Velox, speelde in de herfst van zijn carrière bij FC Utrecht en was bovendien assistent- en hoofdcoach bij de club.

Een ander icoon is David di Tomasso. De Fransman overleed in zijn derde jaar bij FC Utrecht totaal onverwacht in zijn slaap. Hij was op dat moment speler van het jaar bij de club en een publiekslieveling. Zijn rugnummer vier wordt niet meer uitgegeven.

Jean-Paul de Jong bij FC Utrecht

Een van de bekendste clubiconen van FC Utrecht is Jean-Paul de Jong. De Nederlandse voetballer speelde van 1993 tot 2007 in de shirt van de club en werd begin 2018 aangesteld tot hoofdtrainer van de Utrechtse club. De Jong speelde meer dan vierhonderd duels voor FC Utrecht, waarin hij onder andere tweemaal de KNVB Beker won en één keer de Johan Cruijff Schaal. In 2006 werd De Jong verkozen tot voetballer van het jaar bij de voetbalclub.