actueel background image

De prachtige carrière van Johan Cruijff

30 mrt 2016 | 05:56 0

De voetbalwereld is in rouw gedompeld wanneer één van de beste voetballers aller tijden overleed, Johan Cruijff. Op 24 maart 2016 overleed Johan Cruijff. De wereldwijd geroemde voetballer leed aan kanker en hij verloor de strijd tegen deze vreselijke ziekte. De erfenis die Cruijff achterlaat is groot.

Loopbaan Johan Cruijff

In 1959 kwam een nog jonge Johan de jeugd van AFC Ajax binnenwandelen. Maar liefst vijf jaar speelde Cruijff in de jeugd bij Ajax voordat hij een profcontract kreeg aangeboden van de club in Amsterdam. Het unieke aan het contract van Cruijff was dat hij het tweede full-time contract in Nederland kreeg. Alleen Piet Keizer ging hem voor.

Ajax

Op 15 november 1964 maakt Johan Cruijff zijn officiële debuut bij Ajax. In de met 3-1 verloren wedstrijd tegen GVAV scoort Cruijff de enige treffer voor de Amsterdammers. Het zou het begin worden van een prachtige carrière. Van 1964 tot 1973 speelt Johan Cruijff, zeer verdienstelijk, als prof bij Ajax. In 318 wedstrijden komt ”de legendarische nummer 14” tot het prachtige aantal van 250 doelpunten.

FC Barcelona

In het seizoen 1973/74 verruilt Cruijff Ajax voor het grote FC Barcelona. Bij Ajax maakte Cruijff al veel indruk, maar bij Barcelona zou hij zich echt manifesteren. Johan Cruijff scoorde weliswaar minder, maar zijn spel kreeg echter wel veel lof in Spanje. In 1973 en 1974 werd de Nederlander verkozen tot Europees voetballer van het jaar. Vooral zijn magistrale techniek wekte veel verbazing in Spanje. Het publiek droeg Cruijff op handen en voeten.

Johan Cruijff bij FC Barcelona

In de zomer van 1978 besloot Cruijff een punt achter zijn carrière te zetten. Cruijff kreeg een groots afscheid en richtte zich op een nieuw leven, het zakenleven. Dit liep echter uit op een fiasco waardoor Johan Cruijff met een grote schuld kwam te zitten en besloot weer te gaan voetballen.

Los Angeles Aztecs / Washington Diplomats

Cruijff ging voetballen in Amerika bij de Los Angeles Aztecs. Nog voordat deze club in beeld was kreeg Cruijff een goed aanbod van New York Cosmos. Alles leek al in kannen en kruiken met laatstgenoemde club, alleen tot een daadwerkelijke transfer kwam het nooit. De echte reden is nooit bekend gemaakt, maar de verhalen gingen dat de sterspeler van New York Cosmos, Giorgio Chinaglia, niet zat te wachten op de komst van Cruijff.

Cruijff ging voetballen bij Los Angeles Aztecs waar hij een contract tekende voor één seizoen. Hij maakte indruk bij de Aztecs maar één seizoen later, in 1980, vertrok Cruijff alweer naar een andere Amerikaanse club, de Washington Diplomats. De verhalen waren destijds dat de Aztecs niet meer in staat waren het salaris van Johan Cruijff te betalen.

Johan Cruijff bij Aztecs Los Angeles

Bij Washington Diplomats werd Cruijff ploeggenoot van een andere Nederlander, Wim Janssen. Bij de Diplomats kreeg Cruijff al snel last van blessures waardoor hij veelal niet speelde. Hier kwam nog bij dat hij in conflict raakte met trainer Gordon Bradley. Daarnaast kon de Nederlander niet wennen aan de speelstijl die de Diplomats hanteerde.

Hierop besloot Cruijff al vrij snel te vertrekken en kwam weer terecht bij Ajax. Hij mocht echter niet voor Ajax uitkomen omdat ”het aantrekken van een Amerikaanse speler buiten de transferperiode competitievervalsing zou zijn”, aldus de KNVB. Om in aanmerking te komen voor Oranje besloot Cruijff de overstap te maken naar Levante in Spanje.

Levante

Toen Cruijff besloot Ajax te verlaten had hij de keuze tussen: Arsenal, vermoedelijk HSV, Levante en Leicester City.

Hij koos voor een Spaans avontuur bij Levante. Mede, omdat zijn jeugdidool Faas Wilkes daar in het verleden speelde.

Op 1 maart 1981 maakte Cruijff zijn debuut bij Levante UD. Hij zorgde er meteen voor dat het stadion uitverkocht was en dit zou ook de enige keer zijn dat dit stadion tot de nok gevuld was. De komst van Cruijff zorgde voor een laconieke houding bij Levante en al snel raakte Cruijff wederom geblesseerd. Zijn gehele verblijf bij Levante UD werd gekenmerkt door lichte blessures en vormverlies. Cruijff besloot nog hetzelfde jaar te vertrekken uit Spanje en zette een opmerkelijke stap.

Washington Diplomats

Nog voordat Johan Cruijff zijn contract bij Levante UD afgelopen was, tekende hij wederom bij Washington Diplomats in Amerika. Bij de Diplomats kon Cruijff wederom niet imponeren en door de naweeën van een hamstringblessure, kwam hij maar tot vijf optredens in zijn tweede seizoen. Ook dit avontuur duurt niet lang en Cruijff besluit terug te keren naar Nederland.

Johan Cruijff bij Washington Diplomats

Terug bij Ajax

In december 1981 keert Johan Cruijff terug naar de club waar het voor hem allemaal begon, Ajax. Verantwoordelijk voor de terugkeer van Cruijff is Jack van Gelder. Cruijff liet een voor hem zeer aantrekkelijk contract opstellen. De Amsterdammer speelde tot 1983 bij Ajax waarin hij in 36 wedstrijden 13 keer scoorde. Door een conflict met Ajax-voorzitter Harmsen besloot Cruijff te vertrekken. Op 10 mei 1983 kondigde Cruijf zijn afscheid aan bij Ajax.

Feyenoord

Misschien wel de meest opmerkelijke transfer in de loopbaan van Cruijff was die naar Feyenoord in 1983. De supporters waren in het begin nogal sceptisch omdat Cruijff overkwam van aartsvijand Ajax. Ondanks het verlies van Feyenoord met 8-2 tegen zijn oude club Ajax, bleek de overstap aan het eind van het seizoen zeer succesvol. Cruijff won de KNVB-beker en de landstitel.

Johan Cruijff bij Feyenoord

Bij Feyenoord nam Johan Cruijff in het seizoen 1983/1984 afscheid van zijn actieve loopbaan.

Oranje

Ook kwam Cruijff in zijn actieve loopbaan uit voor Oranje. In het oranje-shirt speelde de Amsterdammer 48 wedstrijden waarin hij 33 wist te scoren.

Johan Cruijff in Oranje

Een hele grote voetballer met een hele grote staat van dienst. Een groot gemis en de bijdrage die Johan Cruijff aan het Nederlandse voetbal heeft geleverd zullen wij nooit vergeten. Johan, rust in vrede en jij wordt nooit vergeten.

Johan Cruijff Schaal

Traditioneel aan het begin van het seizoen vindt de wedstrijd om de Johan Cruijff schaal plaats. Deze wordt gespeeld tussen de regerend landskampioen en bekerwinnaar. Het is de eerste prijs van het seizoen waar een club mee aan de haal kan gaan.

Beeld in Zeist

In de voortuin van de KNVB campus staan beelden van grote voetballers uit de Nederlandse geschiedenis. Johan Cruijff is er daar natuurlijk een van. Hieronder een foto van het beeld van Cruijff, in Zeist.

johan cruijff standbeeld zeist

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.