De UEFA Europa League (UEFA Cup) is de tweede Europese clubcompetitie met prachtige voetbalwedstrijden. In het afgelopen seizoen pakte Sevilla haar zesde titel. Wie pakt in het huidige seizoen de cup? Bekijk op deze pagina het programma van de Europa Leaque, de (tussen)stand, schema’s en de uitslagen.

LiveScoreBet

100% free bet tot €250.

*24+. Nieuwe leden. Wed minimaal €10 & ontvang een Free Bet gelijk aan je inzet tot €250. Minimale odds 1.50. Geplaatst en afgehandeld binnen 14 dagen na registratie op sportweddenschappen. Alleen winsten van de Free Bet worden uitbetaald.

Programma - Wedstrijden Europa League

Programma logoWelke wedstrijden staan er op het programma in de Europa League? Welke topclub wint dit seizoen de Bokaal in deze voetbalbekercompetitie? Bekijk het programma van de Europa Leaque hieronder.

Tussenstand Europa League schema

Stand logoIn de tussenstand van de UEFA Europa League zie je meteen welke club op weg is naar de knock-outfase van het toernooi. De stand in het schema wordt bepaald op basis van de gespeelde wedstrijden uit het programma. Bekijk ook de vorm van clubs en naar statistieken als HT/FT. Wij bieden je de volledige tussenstanden, schema’s én meer!

Uitslagen

UitslagenBenieuwd naar de uitslagen van de meest recente speelronde in de Europa League? Vooraf het programma bekeken? Check hier de uitslagen! Voor statistieken klik je door naar de wedstrijdpagina.

LiveScoreBet

100% free bet tot €250.

*24+. Nieuwe leden. Wed minimaal €10 & ontvang een Free Bet gelijk aan je inzet tot €250. Minimale odds 1.50. Geplaatst en afgehandeld binnen 14 dagen na registratie op sportweddenschappen. Alleen winsten van de Free Bet worden uitbetaald.

Wedden op de Europa League

In de Europa League komen grote Europese voetbalclubs in actie. Het toernooi staat één stapje lager dan de Champions League, maar ook in de Europa League zijn topclubs terug te zien. Ook Nederlandse clubs doen regelmatig mee aan dit Europese toernooi. Wedden op de Europa League is erg populair. Er zijn per wedstrijd veel verschillende wedmogelijkheden. Naast het voorspellen van de winnaar is het bijvoorbeeld ook mogelijk om in te zetten op een correcte score of een score per helft. Zo kiezen gokkers zelf hoe spannend ze de wedstrijd en het voetbal wedden willen maken.

Odds

De odds voor de Europa League lopen flink uiteen. De echte topclubs zijn vaak de favoriet, waardoor hun odds laag liggen. Andere clubs worden minder kansrijk ingeschat en krijgen hogere odds toebedeeld. Naast het voorspellen van de winnaar of verliezer is het ook mogelijk om op andere manieren te wedden op de Europa League. Per wedstrijd zijn er vaak meer dan honderd verschillende inzetmogelijkheden. Door meerdere weddenschappen te combineren, is het ook mogelijk om hogere odds te krijgen. Ook het inzetten op de favoriete club, maar deze virtueel op achterstand te zetten met een handicap, is een slimme manier om hogere odds te krijgen. Zo hebben gokkers veel mogelijkheden om te wedden op de Europa League.

Nr. 1 bookmaker
1
livescorebet

LiveScoreBet

8.3 Review lezen

100% free bet tot €250.

vergunning-kansspelautoriteitspeelbewust-18-plus

*24+. Nieuwe leden. Wed minimaal €10 & ontvang een Free Bet gelijk aan je inzet tot €250. Minimale odds 1.50. Geplaatst en afgehandeld binnen 14 dagen na registratie op sportweddenschappen. Alleen winsten van de Free Bet worden uitbetaald.

2
Circus NL logo

Circus

8.1 Review lezen

Ontvang tot wel € 250 aan freebets!

vergunning-kansspelautoriteitspeelbewust-18-plus

Deelname alleen voor 24+  

Ben je er klaar voor om sportsbets te plaatsen? Bij een eerste storting tot € 250 kan je maar liefst 25 freebets ter waarde van € 10 verdienen. Elke freebet wordt automatisch ontgrendeld nadat je € 20 hebt ingezet op sportsbets met minimale odds van 1.60.

3
betcity logo

BetCity

8.0 Review lezen

Free bet ter waarde van €50 – Bookmaker met  NL licentie

vergunning-kansspelautoriteitspeelbewust-18-plus
 • De Free Bet welkomstbonus is voor nieuwe spelers van 24 jaar of ouder.
 • Een eerste storting van minimaal €20 is vereist.
 • Bij een storting van €20 t/m €49.99 heeft de speler recht op een €20 Free Bet.
 • Bij een storting van €50 of meer heeft de speler recht op een €50 Free Bet.
 • Als je de Free Bet welkomstbonus claimt, kun je geen andere welkomstbonussen tegelijkertijd claimen.
 • De Free Bet welkomstbonus verloopt na 30 dagen na het moment van uitgave.

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

4
Bet365 logo

Bet365

7.9 Review lezen

Tot wel €100 in wedkredieten voor nieuwe klanten bij bet365

vergunning-kansspelautoriteitspeelbewust-18-plus

Min. storting €5. Wedkredieten worden beschikbaar voor gebruik na afhandeling van de weddenschappen voor het bedrag van je in aanmerking komende storting. Min. kansen en restricties voor weddenschappen en betaalmethodes gelden. Uitbetalingen zijn exclusief wedkredieten-inzet. Tijdslimieten en algemene voorwaarden gelden.

5
Toto logo

Toto

7.8 Review lezen

Ontvang €50 tegoed aan weddenschappen als nieuwe speler

speelbewust-18-plusvergunning-kansspelautoriteit
 • Nieuwe spelers die een voorspelling doen van minimaal €10 tegen een minimale quotering van 1,50, krijgen vijf free bets t.w.v. €10
 • De gratis weddenschappen zijn een week geldig vanaf het moment dat het is toegevoegd aan het account van de speler
 • Zowel cashout als de wedoptie draw no bet (indien de uitslag een gelijkspel is) tellen niet mee.
 • De welkomstbonus is voor nieuwe spelers van 24 jaar of ouder.

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Scroll voor andere bookmakers

Alles over de Europa League

De beste ploegen komen uit in de wedstrijden in de Champions League, maar voor vele andere ploegen is het Europa Leaque programma de manier om zich in Europa te laten zien. In totaal doen er 48 clubs mee aan het hoofdtoernooi. Vooral in de groepsfase maakt de stand heel veel uit, niet ieder team gaat namelijk door! Na de groepsfase is het de kwestie om iedere wedstrijd te winnen.

Opzet van de Europa League

In de UEFA Europa League mogen alle deelnemende landen maximaal drie clubs laten meedoen aan deze voetbalcompetitie. Zestien clubs beginnen direct in de groepsfase, terwijl 32 voetbalclubs zich via de voorrondes kunnen plaatsen. De winnaar van de Europa League ontvangt naast de beker ook nog een rechtstreekse deelname aan de groepsfase van de Champions League in het volgende seizoen.

Kwalificeren voor de Europa League

Via de reguliere competitie wedstrijden in Europa (bijvoorbeeld: Eredivisie, Bundesliga, La Liga) kunnen teams zich direct plaatsen voor de Europa League. Hoe hoog de teams per jaar in de stand van de Europa League eindigen, heeft invloed op het aantal tickets dat per land vergeven wordt.

Voordat de groepsfase van de Europa League begint, wordt er eerst een programma afgewerkt in de voorrondes. Afvallers uit de Champions League stromen pas later in. Uiteindelijk plaatsen 32 clubs zich voor het definitieve programma van het hoofdtoernooi, aangevuld met de 16 direct gekwalificeerden.

Tickets per land

Het verdelen van de deelnamebewijzen in de Europa League werkt heel anders dan in de Champions League. Maar liefst vijftig landen mogen namelijk drie clubs laten deelnemen aan het toernooi, het gaat dan om zowel directe plekken voor de groepsfase als startbewijzen in de voorrondes van de Europa League. Vanzelfsprekend mogen Spanje, Italië, Duitsland, Engeland en Frankrijk drie voetbalclubs laten deelnemen. Ook landen als Rusland, Portugal, België, Nederland en Tsjechië hebben hiertoe het recht.

Kleinere landen als Moldavie, Noord-Ierland, IJsland, Litouwen en Luxemburg sturen ook drie clubs naar de voorrondes van het Europese voetbaltoernooi. Gibraltar, Andorra en San Marino mogen twee clubs laten deelnemen. Liechtenstein en Kosovo hebben slechts recht op één ticket.

Europa League klein

Wanneer is de loting van de Europa League?

Na de voorrondes, groepsfase en iedere finale vindt er een nieuwe loting plaats en wordt het programma opnieuw ingedeeld. Het lot bepaalt wie de tegenstanders worden van elkaar. Zij zullen in twee wedstrijden uit moeten vechten wie het sterkste is en doorgaat naar de volgende finale. Dit gaat zo door tot er nog maar twee ploegen over zijn.

Schema loting

De lotingen voor het schema van de Europa League zal ook dit seizoen weer plaatsvinden in het Zwitserse Nyon. Het hoofdkantoor van de voetbalbond UEFA is in deze plaats gevestigd. De lotingen kunnen in de meeste gevallen live worden bekeken bij Eurosport, bijvoorbeeld via de app.

Door naar de groepsfase

De clubs die eerste en tweede eindigen in de eindstand van een groep, gaan door naar de knock-out fase. Dat betekent dat je als nummer drie of vier in de groep uit het toernooi ligt. Tot aan de laatste wedstrijd kan de eindstand nog onzeker zijn. Het is voor ploegen dan ook noodzakelijk om zo veel mogelijk wedstrijd te winnen. Natuurlijk is dat altijd het geval, maar door alles te winnen ben je verzekerd van deelname aan de zestiende finales.

Knock-out fase

De ploegen die de groepsfase overleven, kwalificeren zich voor het knock-out fase programma van de Europa Leaque.

Champions League teams in de Europa League

Na de groepsfase van de Europa League wordt het niveau een stuk opgeschroefd. De nummers drie uit de poules van de Champions League, in totaal acht ploegen, voegen zich dan namelijk toe bij de 24 overgebleven teams in de Europa League. Daarmee is de eindstand in de groepsfase op het hoogste niveau ook op een andere manier bepalend. Ondanks een derde plek blijft een club dan toch actief in het Europese voetbal.

Finale

De Europa League finale vindt ieder seizoen plaats in een ander stadion/stad.

Komende finales:

2022: Estadio Ramón Sánchez Pizjuán (Thuishaven van Sevilla) – Biedt plaats aan ruim 45.000 toeschouwers
2023: Puskás Aréna – Biedt plaats aan ruim 38.000 toeschouwers

Winnaar Europa League

De Europa League is niet zo lucratief als de Champions League, maar het is toch een grote prijs die de grote clubs zeker willen pakken. Een van die prijzen is een gegarandeerde plaats in de groepsfase van de Champions League volgend seizoen.

Manchester United is een mooi voorbeeld die gebruik kon maken van het Champions League ticket. Het won de Europa League finale in 2017, maar werd vijfde in de competitie. Het seizoen daarop mocht Manchester United dus deelnemen in de Champions League. De eindstand in de competitie in ieder land is bepalend voor de Europese tickets, mits er niet op een andere manier een ticket is verworven.

Prijzengeld

Deelname aan de groepsfase van de Europa League kan financieel erg interessant zijn voor de voetbalclubs, al komen de bedragen niet in de buurt van de Champions League. Het bereiken van de groepsfase levert een club namelijk gegarandeerd 2,92 miljoen euro op. Iedere overwinning is goed voor een bonus van 570.000 euro, terwijl een gelijkspel toch nog 190.000 euro oplevert. Groepswinst brengt nog een miljoen euro op, terwijl de nummer twee in de groep een half miljoen euro extra tegemoet kan zien.

Prijzengeld per ronde

 • Eerste kwalificatieronde: €240.000
 • Tweede kwalificatieronde: €260.000
 • Derde kwalificatieronde: €280.000
 • Play-offs: €300.000
 • Behalen groepsfase: € 2.920.000
 • Zestiende finales: €500.000
 • Achtste finales: €1.100.000
 • Kwartfinale: €1.500.000
 • Halve finale: €2.400.000
 • Verliezend finalist: €4.500.000
 • Winnaar: €8.500.000

Strijd om de UEFA Super Cup

Naast de beker, prijzengeld en ticket voor de Champions League mag de winnaar van de Europa League ook deelnemen aan de wedstrijd voor de UEFA Super Cup. In deze wedstrijd wordt tegen de winnaar van de Champions League gespeeld. In één onderlinge wedstrijd wordt bepaald wie de prestigieuze titel van de Super Cup krijgt.

Records

Er zijn slechts vier teams die in één seizoen de beker en landstitel in eigen land pakte én de Europa League wonnen. Dit zijn Porto, IFK Göteborg, Galatasaray en CSKA Moskou.

Als er gekeken wordt naar clubs die de landstitel en de Europa League wonnen, dan komen we uit op een rijtje van twaalf: Liverpool, IFK Göteborg, Porto, Feyenoord, Borussia Mönchengladbach, Juventus, PSV, Real Madrid, Galatasaray, Valencia, CSKA Moskou en Zenit Saint Petersburg.

Snelste doelpunt aller tijden

Het record van snelste doelpunt aller tijden in de Europa League staat op de naam van Vitolo. De Spanjaard wist in maart 2015 al na 13,2 seconden het doel te vinden van Villareal. De middenvelder staat onder contract bij Atlético Madrid. Het vorige record stond op de naam van Ismael Blanco, hij kwam in het Europa League-seizoen 2009/2010 na 15,19 seconden tot scoren voor AEK Athene tegen BATE Borisov.

Andere records

Aller tijden records Europa League:

 • Hoogste uitslag: 14-0 (Ajax – Red Boys Differdange)
 • Hoogste uitslag over twee wedstrijden: 21-0 (Feyenoord – Rumelange)
 • Meeste doelpunten in een groep: SSC Napoli (22 doelpunten)
 • Meeste doelpunten tegen in een groep: SK Slovan Bratislava en FK Vardar (20)

Spelregels

Wanneer de stand na 90 minuten gelijk is, dan wordt er 30 minuten verlengd, eventueel aangevuld met penalty’s (ABAB). Verder zijn er maximaal drie wissels toegestaan, tenzij er verlengd wordt. Dan is er één extra wissel bij beide teams mogelijk. Er zijn twaalf spelers toegestaan op de bank.