Ligue 1

In de Franse Lique 1 zal het gevecht om de landstitel ook in het seizoen 2019/2020 weer helemaal losbarsten. Deze voetbalcompetitie bestaat alweer 86 jaar en heeft in al die tijd negentien verschillende landskampioenen gezien. Vorig seizoen bleek Paris Saint-Germain verreweg het sterkste, die club zal dit seizoen weer proberen om deze landstitel te prolongeren. Het seizoen start in augustus 2019 en duurt tot mei 2020.

In verband met het corona virus wordt er niet gevoetbald. Houd onze social kanalen in de gaten voor meer informatie. Lees ook: alle afgelastingen.

Upcoming matches
Odds
Game
Stats
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals

News

Topwedstrijden in de 23e speelronde van de Ligue 1

In de Franse Ligue 1 lijkt Paris Saint-Germain op weg naar zijn zevende landstitel in een tijdsbestek van acht jaar. De titelrace lijkt al vroegtijdig beslist, maar het gevecht om de overige Europese tickets is nog in volle gang. In de 23e speelronde van de Ligue 1 staan er weer fantastische wedstrijden op het programma. […]

Read more

Kwartfinales in de Coupe de la Ligue 2020

De Nederlandse voetbalcompetities liggen nog even stil, maar gelukkig is er in het buitenland genoeg te beleven. Woensdagavond 8 januari 2020 staan er weer enkele fantastische bekerduels op het programma in Frankrijk. Olympique Lyon start met een thuisduel tegen Stade Brest, OSC Lille krijgt Amiens op bezoek en Paris Saint-Germain wacht een thuiswedstrijd tegen Saint-Etienne. […]

Read more

Gepromoveerde en gedegradeerde clubs uit de Europese competities 2018/19

Het seizoen 2018/2019 stond weer bol van de spanning in de Europese voetbalcompetities. Sommige competities waren spannend tot de allerlaatste speelronde, terwijl in andere competities de landskampioen al vroegtijdig bekend was. Maar ook de felbegeerde plaatsen voor promotie naar het hoogste niveau stonden op het spel en diverse clubs wisten een droom waar te maken. […]

Read more

Ligue 1

De Ligue 1 is het hoogste niveau in Frankrijk en in Europa een relatief grote competitie. In de Ligue 1 zijn twintig teams actief.

De competitie doet het relatief goed in Europa, hoewel dit vooral te danken is aan goede prestaties van slechts drie topteams, waaronder Paris Saint Germain. Volgens de officiële lijst van de UEFA staat de competitie op de vijfde plaatse van de sterkste competities van Europa, achter de Spaanse La Liga, de Engelse Premier League, de Duitse Bundesliga en de Italiaanse Serie A. 

Het Franse hoogste niveau is officieel opgericht in 1932. Het eerste jaar stond het bekend als National en daarna jarenlang als de Division 1. In 2002 werd de competitie omgedoopt tot de Ligue 1. Recordkampioen is AS Saint-Étienne, met tien kampioenschappen. Wel kan hierbij gezegd worden dat geen van de tien titels in de 21 eeuw is behaald. Naar verwachting zal Paris Saint Germain zich in de komende jaren naar het record toewerken. De eerste landskampioen van Frankrijk was Olympique Lillios. Deze club fuseerde in 1944 met stadsrivaal SC Fives en nu kennen wij deze club beter als Lille OSC.

Topwedstrijden in de Ligue 1 2019/2020

Zaterdag 21 september 2019 Olympique Lyon Paris Saint Germain
Zaterdag 5 oktober 2019 Saint-Étienne Olympique Lyon
Zaterdag 26 oktober 2019 Paris Saint Germain Olympique Marseille
Zaterdag 9 november 2019 Olympique Marseille Olympique Lyon
Zaterdag 8 februari 2020 Paris Saint Germain Olympique Lyon
Zaterdag 29 februari 2020 Olympique Lyon Saint-Étienne
Zaterdag 21 maart 2020 Olympique Marseille Paris Saint Germain
Zaterdag 18 april 2020 Olympique Lyon Olympique Marseille

Opzet Ligue 1

De Ligue 1 volgt een competitieopzet zoals deze gebruikelijk is voor de meeste nationale competities. Ieder team speelt twee keer tegen de andere teams.

Omdat de Franse competitie het relatief goed doet in Europa zijn er maar liefst drie plaatsen in de Champions League te verdelen tussen de Franse clubs. De teams die als eerste of als tweede eindigen plaatsen zich automatisch voor de groepsfase van de Champions League.

Het team dat als derde eindigt in de Ligue 1 plaatst zich voor de derde voorronde van de Champions League en moet bij winst ook nog een play-offronde spelen voor plaatsing.

De club die aan het einde van het seizoen op de vierde plaats staat gaat direct naar de groepsfase van de Europa League. Frankrijk heeft bovendien twee bekertoernooien. Eindwinst levert bij beide toernooien plaatsing op voor de Europa League.

Mocht een bekerwinnaar zich al via de reguliere competitie geplaatst te hebben voor de Europa League, dan gaat de plek door naar het hoogst geplaatste team in de competitie dat nog geen plaatsing heeft afgedwongen.

De twee laagst geplaatste teams (posities negentien en twintig) degraderen direct naar de Ligue 2. De nummer 18 in het eindklassement speelt een play-off tweeluik tegen de nummer drie van de Ligue 2.

Europese tickets in de Lique 1

Dit seizoen kunnen de clubs ook weer strijden om de felbegeerde tickets voor Europees voetbal. De landskampioen en de nummer twee verkrijgen een plaats in de groepsfase van de Champions League, terwijl de nummer drie zal instromen in de voorronde van het miljoenenbal. Voor de nummer vier op de ranglijst staat een ticket voor de groepsfase van de Europa League klaar. Daarnaast worden er nog twee plaatsen voor de voorrondes van het tweede Europese toernooi vergeven, welke uitsluitend gewonnen kunnen worden in de nationale bekertoernooien.

Franse clubs in Europa

In het seizoen 2019/2020 komen er zes clubs in actie op Europees niveau. Landskampioen Paris Saint-Germain, Lille en Olympique Lyon (voorronde) spelen hun wedstrijden in de Champions League. Stade Rennes en AS Saint-Étienne zijn zeker van deelname aan de Europa League dit seizoen en stromen in de groepsfase.

Omkoopschandaal seizoen 1992/1993

Als je de geschiedenisboeken van de Ligue 1 openklapt, dan zie je dat er in het seizoen 1992/1993 geen landskampioen bekend is. De titel werd dat seizoen afgenomen van Olympique Marseille, omdat zij beschuldigd werden van een omkoopschandaal. Daarbij werden zij ook uitgesloten van deelname aan de Champions League. De toenmalige nummer twee, Paris Saint-Germain, weigerde om de titel over te nemen, waardoor er dat seizoen geen landskampioen was. De reden waarom Paris Saint-Germain de titel weigerde was trouwens geen sportieve reden, maar een eis van de toenmalige hoofdsponsor Canal+. Zij waren bang dat ze veel kijkers zouden verliezen uit de regio Provence, de regio waar Marseille in ligt.