Ligue 1

In de Franse Lique 1 zal het gevecht om de landstitel ook in het seizoen 2018/2019 weer helemaal losbarsten. Deze voetbalcompetitie bestaat alweer sinds 1933 en heeft in al die tijd negentien verschillende landskampioenen gezien. Vorig seizoen bleek Paris Saint-Germain verreweg het sterkste, die club zal dit seizoen weer proberen om deze landstitel te prolongeren. De twee gepromoveerde clubs Nimes Olympique en Stade de Reims komen ook in actie in de Lique 1. Het seizoen start in augustus 2018 en duurt tot mei 2019.

Upcoming matches
Odds
Game
Stats
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals

News

Transfers zomer 2019

Transfers in Nederland Zie hieronder de transfers die plaatsvinden naar en van Nederlandse clubs, inclusief een aantal spelers met nog onbekende bestemming. David Neres: Ajax > Daley Sinkgraven: Ajax > Donny van de Beek: Ajax > Matthijs de Ligt: Ajax > Maxi Romero: PSV > Steven Bergwijn: PSV > Steven Berghuis: Feyenoord > Adam Maher: […]

Read more

Ligue 1

De Ligue 1 is het hoogste niveau in Frankrijk en in Europa een relatief grote competitie. In de Ligue 1 zijn twintig teams actief.

De competitie doet het relatief goed in Europa, hoewel dit vooral te danken is aan goede prestaties van slechts drie topteams. Volgens de officiële lijst van de UEFA staat de competitie op de vijfde plaatse van de sterkste competities van Europa, achter de Spaanse La Liga, de Engelse Premier League, de Duitse Bundesliga en de Italiaanse Serie A.

Het Franse hoogste niveau is officieel opgericht in 1932. Het eerste jaar stond het bekend als National en daarna jarenlang als de Division 1. In 2002 werd de competitie omgedoopt tot de Ligue 1. Recordkampioen is AS Saint-Étienne, met tien kampioenschappen.

Opzet Ligue 1

De Ligue 1 volgt een competitieopzet zoals deze gebruikelijk is voor de meeste nationale competities. Ieder team speelt twee keer tegen de andere teams.

Omdat de Franse competitie het relatief goed doet in Europa zijn er maar liefst drie plaatsen in de Champions League te verdelen tussen de Franse clubs. De teams die als eerste of als tweede eindigen plaatsen zich automatisch voor de groepsfase van de Champions League.

Het team dat als derde eindigt in de Ligue 1 plaatst zich voor de derde voorronde van de Champions League en moet bij winst ook nog een play-offronde spelen voor plaatsing.

De club die aan het einde van het seizoen op de vierde plaats staat gaat direct naar de groepsfase van de Europa League. Frankrijk heeft bovendien twee bekertoernooien. Eindwinst levert bij beide toernooien plaatsing op voor de Europa League.

Mocht een bekerwinnaar zich al via de reguliere competitie geplaatst te hebben voor de Europa League, dan gaat de plek door naar het hoogst geplaatste team in de competitie dat nog geen plaatsing heeft afgedwongen.

De twee laagst geplaatste teams (posities negentien en twintig) degraderen direct naar de Ligue 2. De nummer 18 in het eindklassement speelt een play-off tweeluik tegen de nummer drie van de Ligue 2.

Europese tickets in de Lique 1

Dit seizoen kunnen de clubs ook weer strijden om de felbegeerde tickets voor Europees voetbal. De landskampioen en de nummer twee verkrijgen een plaats in de groepsfase van de Champions League, terwijl de nummer drie zal instromen in de voorronde van het miljoenenbal. Voor de nummer vier op de ranglijst staat een ticket voor de groepsfase van de Europa League klaar. Daarnaast worden er nog twee plaatsen voor de voorrondes van het tweede Europese toernooi vergeven, welke uitsluitend gewonnen kunnen worden in de nationale bekertoernooien.

Franse clubs in Europa

In het seizoen 2018/2019 komen er zes clubs in actie op Europees niveau. Landskampioen Paris Saint-Germain, AS Monaco en Olympique Lyon (voorronde) spelen hun wedstrijden in de Champions League. Olympique Marseille en Stade Rennais zijn zeker van deelname aan de Europa League, terwijl Girondins de Bordeaux zichzelf nog de voorrondes van dat toernooi moet knokken.

Grootste kanshebbers op het landskampioenschap 2018/2019

Regerend landskampioen PSG zal ook dit voetbalseizoen weer de absolute favoriet zijn voor de titel. Het sterrenelftal beschikt ook dan over de aanvallers Neymar (Speler van het Jaar 2017/2018) en Edinson Cavani (topscorer Lique 1 2017/2018). De quotering voor een nieuw kampioenschap van deze kapitaalkrachtige club staat op 1,08 euro. De notering voor een landstitel voor AS Monaco levert een odd van 11,00 euro op, gevolgd door Olympique Marseille en Olympique Lyon op 15,00 euro. De nieuwkomers Nimes Olympique en Stade Reims leveren een notering van 5001 euro op.