ligue-1-banner ligue-1-banner-small
Competitie

Ligue 1

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

In de Franse Lique 1 zal het gevecht om de landstitel ook in het huidige seizoen weer helemaal losbarsten. Wie wordt dit seizoen de kampioen van Frankrijk? Bekijk hieronder het programma, de stand en uitslagen van de Lique 1.

Ligue 1 programma

Programma logoWanneer wedstrijden gespeeld worden in het programma van de Ligue 1 zie je in het overzicht. Bekijk per speelronde het programma van de Franse competitie Lique 1. Verder op deze pagina vind je de stand.

Ligue 1 stand

Stand logoOp weg naar de top of Europese tickets? Of juist in strijd om degradatie te voorkomen? De tussenstand in de Ligue 1 laat het je allemaal zien. De stand is op basis van het recent gespeelde programma in de Lique 1.

Ligue 1 uitslagen

UitslagenWie hebben er tegen elkaar gespeeld in het programma en wat zijn de uitslagen in de Ligue 1? Je checkt iedere uitslag in het overzicht! Statistieken vind je op de wedstrijdpagina.

Alles over de Ligue 1

De Franse competitie doet het relatief goed in Europa. Dit is vooral te danken aan goede prestaties van drie topteams uit het programma, waaronder Paris Saint Germain. Volgens de officiële lijst van de UEFA staat de competitie op de vijfde plaatse van de sterkste competities van Europa, achter de Spaanse La Liga, de Engelse Premier League, de Duitse Bundesliga en de Italiaanse Serie A.

Het Franse hoogste niveau is officieel opgericht in 1932. Het eerste jaar waarin een volledig programma is gedraaid stond het bekend als National en daarna jarenlang als de Division 1. In 2002 werd de competitie omgedoopt tot de Ligue 1. Recordkampioen is AS Saint-Étienne, met tien kampioenschappen. Wel kan hierbij gezegd worden dat geen van de tien titels in de 21 eeuw is behaald. Naar verwachting zal Paris Saint Germain zich in de komende jaren naar het record toewerken. De eerste landskampioen van Frankrijk was Olympique Lillios. Deze club fuseerde in 1944 met stadsrivaal SC Fives en nu kennen wij deze club beter als Lille OSC.

Opzet Ligue 1

De Ligue 1 volgt een competitieopzet en programma zoals deze gebruikelijk is voor de meeste nationale competities. Ieder team speelt twee keer tegen de andere teams in het programma. Uiteindelijk is er een eindstand van de competitie als alle wedstrijd gespeeld zijn.

Omdat de Franse competitie het relatief goed doet in Europa zijn er maar liefst drie plaatsen in de Champions League te verdelen tussen de Franse clubs. De teams die als eerste of als tweede eindigen  in de stand plaatsen zich automatisch voor de groepsfase van de Champions League. Het team dat als derde eindigt in de Ligue 1 stand plaatst zich voor de derde voorronde van de Champions League en moet bij winst ook nog een play-offronde spelen voor plaatsing.

De club die aan het einde van het seizoen op de vierde plaats staat gaat direct naar de groepsfase van de Europa League. Frankrijk heeft bovendien twee bekertoernooien. Eindwinst levert bij beide toernooien een ticket op voor de Europa League.

Mocht een bekerwinnaar zich al via de reguliere competitie geplaatst te hebben voor de Europa League, dan schuift de plek door naar het hoogst geplaatste team in de competitie dat nog geen plaatsing heeft afgedwongen.

Twee of drie degradanten

Natuurlijk kan niet elke ploeg strijden voor het landskampioenschap en de Europese tickets. Er zijn ook ploegen die tegen degradatie strijden. De ploegen die op de plaats negentien en twintig eindigen in de stand zullen direct degraderen naar de Ligue 2. De nummer achttien moet naar de play-off wedstrijden voor promotie-degradatie. Deze club gaat de strijd aan met de nummer drie van de Ligue 2. Degene die deze play-off wedstrijden in zijn voordeel beslist mogen het jaar hierna deelnemen aan de Ligue 1.

Het landskampioenschap

De afgelopen jaren is het voornamelijk Paris Saint-Germain dat oppermachtig is gebleken na afronding van een volledig lique 1 competitieprogramma. Van de afgelopen zeven seizoenen was de ploeg uit Parijs zes keer het sterkste. In het seizoen 2016/2017 wist AS Monaco het landskampioenschap naar zich toe te trekken en in seizoen 2020/2021 was het OSC Lille die er vandoor ging met de landstitel. Ook Olympique Lyon heeft zo’n sterke periode gekend: vanaf het seizoen 2001/2002 tot 2007/2008 werden zij ieder jaar kampioen (zeven keer op rij kampioen).

Tickets voor Europees voetbal

Frankrijk staat in Europees verband goed aangeschreven, maar dit is voornamelijk te danken aan de ploegen Paris Saint-Germain, AS Monaco en Olympique Lyon. Deze ploegen hebben de afgelopen jaren goed gepresteerd in Europa, waardoor ze goede zaken hebben gedaan voor de coëfficiëntenlijst van de UEFA.

Zo zal de landskampioen er niet alleen met de titel vandoor gaan, maar zal zij ook direct geplaatst zijn voor de groepsfase van de Champions League. Hetzelfde geldt voor degene die als tweede eindigt achter de landskampioen. Nummer drie van de competitie zal zich ook plaatsen voor de Champions League alleen dan in de derde kwalificatieronde van het toernooi. Voor de nummer vier is er een ticket voor de groepsfase van de Europa League te verdienen.

Daarnaast zijn er twee plaatsen te verdienen voor de Europa League door te winnen in de nationale bekertoernooien (Coupe de France en de Coupe de la Ligue) van Frankrijk.

Champions League en Europa League

Derby’s en topwedstrijden Voetbal laptop

Er zijn een aantal spannende wedstrijden, waarvan het supportershart extra gaat kloppen. Dit zijn de derby’s en topwedstrijden in de Ligue 1.

Vanzelfsprekend is de clash tussen Lyon en Marseille bekend onder de noemer Choc des Olympiques (Clash tussen de Olympiques). De klassieker in Frankrijk is de wedstrijd tussen Paris Saint-Germain en Olympique Marseille, de strijd tussen de twee grootste volksclubs van het land.

Olympique Lyonnais tegen AS Saint-Étienne heeft de naam ‘Derby du Rhône’ gekregen, naar aanleiding van de voormalige regio Rhône-Alpes.

beker trofee icoon

Records in de Ligue 1

De meeste titels: Saint-Étienne (10)
De meeste opeenvolgende titels: Olympique Lyon (7)
Hoogste aantal punten: Paris Saint-Germain (96 punten in 2015/16)

Opmerkelijk

Soms gebeuren er dingen in de voetbalwereld die niet standaard zijn en dus opmerkelijk te noemen zijn. In de Ligue 1 kennen we onder andere twee opmerkelijke gebeurtenissen die we hieronder toelichten.

Gele hesjes

In de tijd dat er veel protesten van de ‘gele hesjes’ waren, zijn er diverse wedstrijden afgelast in de Ligue 1. Om veiligheid te kunnen waarborgen, verzochten de autoriteiten om o.a. de wedstrijd tussen AS Monaco – OCG Nice in december 2018 uit te stellen. Alle agenten waren nodig bij de protestacties.

Omkoopschandaal seizoen 1992/1993

Als je de geschiedenisboeken van de Ligue 1 openklapt, dan zie je dat er in het seizoen 1992/1993 geen landskampioen bekend is. De titel werd dat seizoen afgenomen van Olympique Marseille, omdat zij beschuldigd werden van een omkoopschandaal. Daarbij werden zij ook uitgesloten van deelname aan de Champions League. De toenmalige nummer twee, Paris Saint-Germain, weigerde om de titel over te nemen, waardoor er dat seizoen geen landskampioen was.

De reden waarom Paris Saint-Germain de titel weigerde was trouwens geen sportieve reden, maar een eis van de toenmalige hoofdsponsor Canal+. Zij waren bang dat ze veel kijkers zouden verliezen uit de regio Provence, de regio waar Marseille in ligt.