Ligue 1

Komende voetbalwedstrijden
Kansen
Wedstrijd
Info
Meeste kaarten
Gele kaarten
Rode kaarten
Topscorers
Wedstrijden
Goals

Ligue 1

De Ligue 1 is het hoogste niveau in Frankrijk en in Europa een relatief grote competitie. In de Ligue 1 zijn twintig teams actief.

De competitie doet het relatief goed in Europa, hoewel dit vooral te danken is aan goede prestaties van slechts drie topteams. Volgens de officiële lijst van de UEFA staat de competitie op de vijfde plaatse van de sterkste competities van Europa, achter de Spaanse La Liga, de Engelse Premier League, de Duitse Bundesliga en de Italiaanse Serie A.

Het Franse hoogste niveau is officieel opgericht in 1932. Het eerste jaar stond het bekend als National en daarna jarenlang als de Division 1. In 2002 werd de competitie omgedoopt tot de Ligue 1. Recordkampioen is AS Saint-Étienne, met tien kampioenschappen.

Opzet Ligue 1

De Ligue 1 volgt een competitieopzet zoals deze gebruikelijk is voor de meeste nationale competities. Ieder team speelt twee keer tegen de andere teams.

Omdat de Franse competitie het relatief goed doet in Europa zijn er maar liefst drie plaatsen in de Champions League te verdelen tussen de Franse clubs. De teams die als eerste of als tweede eindigen plaatsen zich automatisch voor de groepsfase van de Champions League.

Het team dat als derde eindigt in de Ligue 1 plaatst zich voor de derde voorronde van de Champions League en moet bij winst ook nog een play-offronde spelen voor plaatsing.

De club die aan het einde van het seizoen op de vierde plaats staat gaat direct naar de groepsfase van de Europa League. Frankrijk heeft bovendien twee bekertoernooien. Eindwinst levert bij beide toernooien plaatsing op voor de Europa League.

Mocht een bekerwinnaar zich al via de reguliere competitie geplaatst te hebben voor de Europa League, dan gaat de plek door naar het hoogst geplaatste team in de competitie dat nog geen plaatsing heeft afgedwongen.

De twee laagst geplaatste teams (posities negentien en twintig) degraderen direct naar de Ligue 2. De nummer 18 in het eindklassement speelt een play-off tweeluik tegen de nummer drie van de Ligue 2.