competitie background image competitie background image
Competitie

EK 2022 Vrouwen

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Engeland
Aantal teams:
20

In verband met het coronavirus is het EK vrouwenvoetbal 2021 verplaatst naar 2022. Het toernooi wordt gespeeld in Engeland en start op 6 juli 2022 en eindigt op 31 juli 2022. Er nemen zestien landen deel aan het EK, waarbij er eerst een kwalificatie plaats vindt tussen 47 landen. Als Nederland het EK in 2021 haalt, kan zij haar titel uit 2017 verdedigen. Blijf op deze pagina op de hoogte van de kwalificatiewedstrijden van de Oranje Leeuwinnen.

EK 2022 Vrouwen programma

EK 2022 Vrouwen stand

EK 2022 Vrouwen uitslagen

Kwalificatie wedstrijden EK 2021 Oranje Leeuwinnen

Nederland is in een relatief makkelijke groep (A) beland met: Rusland, Slovenië, Turkije, Kosovo en Estland. Op de ranglijst van de FIFA staat Nederland op een 3e plek, daarna volgt Rusland op plek 25, Slovenië op 51, Turkije op 62, Estland op 99 en Kosovo op 126 (juli 2019).

Hieronder een overzicht van de EK kwalificatiewedstrijden van de Nederlandse vrouwen.

Foto’s open training

In de week voorafgaand aan twee kwalificatieduels komen de Oranje Leeuwinnen altijd bij elkaar in Zeist, op de KNVB campus. Hier bereiden ze zich voor op de wedstrijden en doet dit door diverse trainingen. VoetbalUitslagen bracht een bezoek aan de training op 5 november 2019 en maakte daarvan een mooie foto en video serie. Deze beelden check je op dit nieuwsbericht.

Kwalificatie voor het EK

Vanaf augustus 2019 beginnen de kwalificatie wedstrijden voor het EK van 2021 in Engeland. Tegen elk land wordt een uit en thuis wedstrijd gespeeld, dus de kwalificatiereeks bestaat uit tien wedstrijden voor Nederland. In groepen C t/m I zijn er vijf landen, dus zij spelen acht kwalificatie wedstrijden. In totaal zullen er 16 landen deelnemen aan het EK voetbal voor vrouwen in 2021 in Engeland.

Het Europees Kampioenschap voetbal voor vrouwen begint op zondag 11 juli en eindigt op zaterdag 1 augustus 2021.

Wie gaan er door vanuit de kwalificatie?

 • Groepswinnaars (9)
 • De drie beste nummers twee
 • Drie winnaars van de play-offs (tussen de zes andere nummers twee)
 • Engeland is automatisch gekwalificeerd als gastland.

Engeland als gastheer

Engeland heeft al eens in 2005 het EK voetbal voor vrouwen georganiseerd. Toen was het Duitsland dat voor de vierde keer op rij Europees Kampioen werd. Als gastheer van het toernooi heeft Engeland automatisch recht op deelname. Dat het land thuis hoort op het EK is enigszins vanzelfsprekend na hun plek in de halve finale in 2017. Deze halve finale werd destijds verloren van het Nederlands elftal met 3-0.

Speelsteden EK 2021 vrouwen

De speelsteden van het EK 2021 voor vrouwen zijn: Brighton, London, Milton Keynes, Rotherham, Sheffield, Southampton, Wigan (Leigh) en Manchester.

De finale wordt gespeeld in het Wembley Stadion op zaterdag 1 augustus 2021.

Ek 2021 speelsteden

Stadions EK 2021 vrouwen

De wedstrijden van het EK 2021 voor vrouwen worden gespeeld in de volgende stadions:

 • Wembley, Londen (capaciteit 90.000)
 • Brighton Community Stadium, Brighton (capaciteit 30.750)
 • Stadium MK, Milton Keynes (capaciteit 30.500)
 • New York Stadium, Rotherham (capaciteit 12.021)
 • Bramall Lane, Sheffield (capaciteit 32.702)
 • St. Mary’s Stadium, Southampton (capaciteit 32.505)
 • Leigh Sports Village, Leigh (Wigan) (capaciteit 12.000)
 • Manchester City Academy Stadium, Manchester (capaciteit 7.000)

EK 2021 vrouwen stadions

EK 2017 Nederland

Heel Nederland kleurde in 2017 oranje toen het Europees Kampioenschap voetbal voor vrouwen in eigen land werd gehouden. De Oranje Leeuwinnen hadden in die tijd een underdog rol aan de start van het toernooi, maar groeide uit tot favoriet voor de titel. Na enkele zenuwslopende wedstrijden en een leuke finale tegen Denemarken (4-2), wist het Nederlands elftal zich te bekronen tot Europees Kampioen.

Vrouwen worden populair

Het gewonnen EK gaf een impuls aan het vrouwenvoetbal  in Nederland, maar ook aan de speelsters zelf. Zo maakte Lieke Martens een droomtransfer naar FC Barcelona en kwamen er veel sponsor samenwerkingen tot stand. Waar eerst een handjevol mensen de speelsters bij naam kende, zijn er nu vele fans die handtekening, foto’s en shirtjes vragen op open trainingen.

WK 2019 Frankrijk

Gevolgd door duizenden oranje fans schopten de Oranje Leeuwinnen het helemaal tot de finale op het WK in Frankrijk. De populariteit steeg nog meer dan bij het EK in 2017 en de finale werd zelfs bekeken door 5,5 miljoen Nederlanders. Daarnaast zaten er ook nog eens zo’n 5.500 oranje supporters in het stadion in Lyon. De finale werd helaas verloren van de Verenigde Staten, maar dit is geen afgang. Amerika is op dat moment de regerend wereld kampioen en had qua niveau echt een streepje voor op de rest van de landen elftallen. Nederland hield nog wel lang stand (tot aan de 61e minuut), maar na de penalty door een overtreding van Van der Gragt raakte Nederland het kwijt. De finale werd een alles of niets situatie voor de Oranje Leeuwinnen en er werd waardig verloren.

Op het WK bereikte Vivianne Miedema een hoogtepunt, zij werd topscorer aller tijden in het oranje shirt. Ook andere speelsters blonken dit toernooi uit. Zo maakte Dominique Bloodworth haar eerste doelpunt voor Nederland en schoot Jackie Groenen Nederland naar de finale.