actueel background image

Vivianne Miedema, Topscorer en Spits van Nederland & Arsenal

26 apr 2019 | 11:48 0

Spits Vivianne Miedema heeft op jonge leeftijd al een zeer imposante carrière achter de rug en de toekomst ziet er goed uit voor haar. Zowel bij Oranje als bij Arsenal blijft ze scoren en prijzen pakken.

Sinds het gewonnen EK vrouwenvoetbal in eigen land in 2017, is de populariteit van de Oranje Leeuwinnen ongekend gestegen. Vivianne Miedema heeft als spits van het Nederlands elftal ook een plekje in de harten van alle oranje supporters gekregen. Naast het succes in Nederland groeit ze uit tot één van de beste spitsen van Engeland bij Arsenal. Op het WK in Frankrijk in 2019 bereikt ze het hoogtepunt dat ze all time topscorer wordt van de Oranje Leeuwinnen.

Carrière

Miedema begon al op jonge leeftijd met voetballen en kende tot nu toe al een imposante carrière in binnen en buitenland.

De jongste Eredivisie debutante bij SC Heerenveen

Vivianne Miedema is in het voorjaar van 2019 pas 22 jaar, maar heeft al veel bereikt in het voetbal. Ze was op 15 jarige leeftijd de jongste debutante in de Eredivisie voor vrouwen. Ze speelde destijds bij SC Heerenveen en in haar tweede wedstrijd wist ze meteen al te scoren. Het seizoen van 2011/2012 sloot ze af als club topscorer met tien doelpunten in zeventien wedstrijden.

Vivianne Miedema Heerenveen

Twee keer landskampioen met Bayern Munchen

De spits maakte drie seizoen vol in het hoge noorden van Nederland en maakte daarna de overstap naar Duitsland, Bayern Munchen. Hier raakte ze in november geblesseerd aan haar enkel, waardoor ze bijna drie maanden eruit lag en vervolgens weer voorzichtig op moest bouwen. Desondanks werd Bayern Munchen met Vivianne Miedema kampioen van de Bundesliga Ze wist in de laatste wedstrijd ook nog een heel belangrijk doelpunt te maken. In het volgende seizoen (2015/2016) werd Vivianne Miedema en co overtuigend landskampioen. De spits werd ook vice-topscorer van de competitie met 14 doelpunten uit 22 wedstrijden.

Vivianne Miedema Bayern Munchen

Glansrijke transfer naar Arsenal

Vlak voordat het EK in 2017 begon, tekende Vivianne Miedema voor haar nieuwe uitdaging in Engeland, bij Arsenal. Andere Nederlandse speelsters in die tijd bij Arsenal waren Danielle van de Donk, Sari van Veenendaal en Dominique Janssen. Haar eerste seizoen verloopt niet vlekkeloos en kan niet de vorm opbrengen die ze bij Bayern Munchen en SC Heerenveen wel had. Voor haar doen scoorde ze weinig, namelijk slechts vier doelpunten in de competitie.
Het seizoen 2018/2019 verloopt echter zeer anders en de Nederlandse spits is sterker dan ooit tevoren. Dit seizoen 18/19 wordt Arsenal zelfs kampioen van de Premier League. Vivianne Miedema maakte 22 doelpunten in de competitie. Ze is daarmee ook topscorer van de FA Women’s Super League in Engeland.

vivianne miedema arsenal

Team of the Year

De PFA is de Engelse voetbalbond en maakte in april 2019 het team van het jaar van Engeland bekend. Vivianne Miedema heeft hierin een plek verworven als topscorer van de competitie. Vivianne Miedema geeft in interviews altijd aan het niet te doen voor individuele prijzen, maar voor winnen met het team. Ondanks dat is deze prestigieuze prijs toch zeker een bekroning voor het topseizoen van de spits van Arsenal.

Op 27 april 2019 werd Arsenal niet alleen landskampioen, maar werd Vivianne Miedema ook nog eens bekroond tot speler van het jaar.
In dezelfde week werd bij de mannen ook het elftal van het jaar uitgeroepen en ook daar kwam één Nederlander in voor: Virgil van Dijk, Liverpool. Ook voor hem geldt dat hij is uitgeroepen tot speler van het jaar in de Premier League.

Nederlands elftal

Vivianne Miedema maakte op jonge leeftijd al indruk op hoog niveau en kwam daarmee ook in het zicht van het Nederland elftal. In 2014 mocht zij al deelnemen aan het Europees kampioenschap onder 19. Nederland wist dit toernooi te winnen, mede dankzij de zes doelpunten van de jonge spits. Drie jaar later nam zij het met de Oranje Leeuwinnen wederom deel aan het EK, ditmaal voor senioren. In eigen land in 2017 werd het Nederland elftal immens populair, dankzij het mooie en goede voetbal dat gespeeld werd. Uiteindelijk mocht dit tot het prachtige resultaat van kampioen leidden. Ook bekend ploeggenoten Lieke Martens en Jackie Groenen genoten van het succes uit 2017.

vivianne miedema lieke martens

WK 2019

Inmiddels is Vivianne Miedema een vaste waarde in het elftal van Sarina Wiegman, bondscoach van het dameselftal van Nederland. Met 60 doelpunten op 15 juni 2019 is ze topscorer aller tijden van Nederland. Manon Melis staat sindsdien op een tweede plek met 59 doelpunten. Je vindt Vivianne Miedema vaak centraal in de spits terug met rugnummer 9, zo ook op het WK in Frankrijk in 2019. Naast de twee doelpunten tegen Kameroen wist Miedema ook nog een doelpunt te maken tegen Italië.

Prijzen

Welke prijzen Miedema al in de wacht sleepte:

 • Europees Kampioen onder 19 (2014, Nederland)
 • Landskampioen (2015, Bayern Munchen)
 • Landskampioen (2016, Bayern Munchen)
 • Europees Kampioen (2017, Nederland)
 • FA WSL Cup (2017, 2018 Arsenal)
 • Landskampioen (2019, Arsenal)

Individueel

 • Topscorer BeNe League (2014, SC Heerenveen)
 • Topscorer EK onder 19 (2014, Nederland )
 • Beste speler van het toernooi EK onder 19 (2014, Nederland)
 • Vice topscorer Bundesliga (2016,2017, Bayern Munchen)
 • Topscorer Champions League (2017, Arsenal)
 • Team of the Year (2019, Arsenal)
 • Topscorer FA Women’s Super League (2019, Arsenal)
 • Voetbalster van het jaar, Engeland (2019, Arsenal)

Robin van Persie

Vivianne Miedema heeft in Londen een mooie bijnaam gekregen: ‘de vrouwelijke Van Persie.’ Ook Robin van Persie heeft bij Arsenal als spits gefungeerd, waar hij onder andere topscorer van de Premier League werd in 2011/2012. De twee ontmoeten elkaar al lang geleden, toen Miedema nog klein was en als fan op de foto ging met Robin van Persie, haar grote voorbeeld.

 

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.