actueel background image

De indrukwekkende carrière van routinier Robin van Persie

30 apr 2019 | 14:50 0

Robin van Persie speelt zijn laatste seizoen in zijn voetbalcarrière bij jeugdliefde Feyenoord. Hij werd bekend en beroemd in binnen en buitenland en staat onder andere bekend als The Flying Dutchman. Zijn carrière bevat hoogtepunten en dieptepunten, maar ‘RvP’ zal altijd een legende blijven op de voetbalvelden. Op 12 mei 2019 speelde hij zijn laatste wedstrijd en nam afscheid in de Kuip. Op dat moment is hij 35 jaar oud.

Carrière Robin van Persie

Robin van Persie (1983) heeft vele vrienden gemaakt in Nederland en buitenland. Waar hij ook speelde, hij werd en is een groots man die niemand zal vergeten. De routinier Van Persie staat op het veld voor een goede balbeheersing, mooie doelpunten, perfecte vrije trappen en een leider voor het team. Commentatoren kunnen in wedstrijden niet vaak genoeg benoemen hoe mooi de acties van de topschutter zijn en dat het echt een genot is om naar te kijken. Zijn carrière begon bij Excelsior en eindigt in 2019 bij Feyenoord, bij zijn grote liefde.

Het jongste lid bij Excelsior

De uitzonderlijke carrière voor Van Persie begon al op jonge leeftijd bij Excelsior op Woudestein. Waar de minimumleeftijd eigenlijk zes jaar was, werd hij toch aangenomen, met zijn 5 jaar, in tegenstelling tot andere kinderen. Hij speelde acht jaar bij de club in Rotterdam Oost, daarna werd hij in de C jeugd opgepikt door Feyenoord. Jaren later, in 2010, werd de Zuid-tribune in het stadion van Excelsior vernoemd naar de grootmacht in het voetbal. Het gezicht en de naam zijn niet meer weg te denken uit Kralingen.

Een ster in de Calvé pindakaas reclame

Calvé pindakaas slaagde erin om het verhaal van Robin van Persie in een 40 seconde durende commercial samen te vatten. Na de reclame met Pieter van den Hoogenband, was het nu de beurt aan een jonge Van Persie om te schitteren. Ook Lieke Martens speelde later een hoofdrol in de nieuwe reclame van Calvé.

Groot talent bij Feyenoord

In Rotterdam bleef het talent niet onopgemerkt door grote broer Feyenoord. Hij werd gescout en doorliep de jeugdopleiding, waarbij hij het voortgezet onderwijs volgde op de middelbare (top)sport school Thorbecke. Het was in februari 2002 dat Robin van Persie debuteerde in het eerste van Feyenoord. Meteen dat jaar won het Rotterdamse team de UEFA Cup, één van de meest imposante prijzen die de spits pakte in zijn gehele loopbaan.

robin van persie feyenoord

Het was in maart 2002, in de thuiswedstrijd tegen RKC, toen Van Persie een slechte indruk maakte bij de technische staf. Hij kwam te laat, omdat hij de klok vergeten was te verzetten én hij nam, tijdens zijn invalbeurt, een vrije trap die Pierre van Hooijdonk net had klaargelegd om zelf te nemen. Toen hij in zijn derde jaar zijn basisplaats kwijtraakte en met toenmalig trainer Bert van Marwijk niet overweg kon, kwam het tot een zomertransfer naar Arsenal.

Van Persie wordt een legende bij Arsenal

Trainer Arsene Wenger bij Arsenal in 2004 vond Van Persie een perfecte opvolger voor Dennis Bergkamp en leidde hem op als een topschutter in de spits. Hij kwam daar met nummer 10 te spelen en refereert nu nog steeds aan Wenger als zijn ‘voetbalvader.’ In 2011 begon Van Persie aan zijn laatste seizoen bij Arsenal en kreeg toen de aanvoerdersband om. Dat seizoen maakte hij zich onsterfelijk bij het publiek door topscorer te worden van de Premier League met 30 doelpunten.

robin van persie arsenal

Na acht seizoenen maakte de Nederlandse spits een transfer naar Manchester United, iets dat nog steeds gevoelig kan liggen bij de fans van The Gunners (Arsenal). Sterker nog, de fans van Manchester Utd. plagen Arsenal nog steeds, want in december 2018 zongen ze ‘Oh Robin van Persie’ in de wedstrijd tegen elkaar.

Kampioen met Manchester United

Drie jaar speelde Robin van Persie succesvol bij Manchester United. Hij tekende in deze tijd voor maar liefst 58 doelpunten en 21 assists in 105 wedstrijden. Direct in zijn eerste seizoen in 2012/2013 werd hij met The Red Devils landskampioen van Engeland en werd hij wederom topscorer van de Premier League. Daarna kende RvP twee tegenvallende seizoenen en raakte veel geblesseerd. Zijn hoogtepunt in Engeland kwam daarna tot een einde en verkaste naar Turkije.

robin van persie manchester united

Het einde in zicht bij Fenerbahçe

De verwachtingen waren hooggespannen in Turkije toen Van Persie tekende bij Fenerbahçe. Tot enige teleurstelling maakt hij de rol niet waar die van hem verwacht werd. Hij scoorde weliswaar weer (in zijn eerste seizoen zelfs club topscorer), maar hij participeerde niet goed in groep en werd door de fans als een blok aan het been gezien. Dat maakte dat het Turkse huwelijk vroegtijdig werd ontbonden. Dit bood Van Persie de kans om terug te keren naar Nederland en daar zijn carrière af te sluiten. Het was alleen nog kiezen tussen zijn belofte aan Excelsior en zijn jeugdliefde Feyenoord. Het werd de laatstgenoemde. In de winterstop van 2017/2018 keerde hij terug in de Eredivisie.

robin van persie fenerbahce

Feyenoord sinds 2018

Tot grote vreugde van Feyenoord fans verruilde Van Persie Fenerbahçe in januari 2018 voor Feyenoord. Hij koos ervoor om bij zijn grote Rotterdamse jeugdliefde zijn carrière af te sluiten. Robin van Persie keerde terug en kreeg rugnummer 32; hét nummer waar hij ook in het eerste elftal van Feyenoord debuteerde.

In 2018 won hij met Feyenoord het KNVB bekertoernooi en de Johan Cruijff Schaal. In zijn laatste seizoen als prof voetballer kwam er helaas geen prijs aan te pas, maar wel een derde plaats in de competitie en de halve finale van de beker. Ook nam hij dit seizoen de aanvoerdersband over van Karim El-Ahmadi die voor een buitenlandse uitdaging koos. Robin van Persie kende dit seizoen momenten waarop hij onmisbaar en zeer belangrijk was voor de club. Hij mocht tevens tekenen voor zijn 200ste competitiedoelpunt en zijn allereerste hattrick in de Eredivisie. Dit deed hij in maart 2019 in de wedstrijd tegen FC Emmen. Genoeg mijlpalen die gevierd mochten worden in het seizoen 2018/19.

Een afscheidswedstrijd zou er niet aan te pas komen, aldus Robin van Persie. Competitieronde 34, die dit laatste seizoen vóór ronde 33 gespeeld werd, was de laatste (thuis)wedstrijd (Feyenoord – ADO Den Haag) en daarmee tevens het afscheid van de groots routinier. De Nederlander koos in de zomer van 2019 voor een rol in de Engelse voetbalwereld als analist bij BT sport.

Afscheid Van Persie Kuip

Van Persie in Oranje

In 2005 maakte Robin van Persie zijn debuut in het Nederlands elftal en in 2017 speelde hij zijn laatste wedstrijd bij Oranje. Hij kwam maar liefst 102 keer in actie en scoorde daarbij 50 keer, hij is de topscorer van het Nederlands elftal aller tijden. Zijn eerste doelpunt viel op 8 juni 2005 tegen Finland, toen pas zijn tweede interland. Het was in oktober 2013 dat hij de ranglijst aan ging voeren en Patrick Kluivert op een tweede plek zette.

Nederland – Spanje op 13 juni 2014. Dit is de wedstrijd die vele Nederlanders, maar ook ver daarbuiten, zich zullen herinneren als dé wedstrijd van Robin van Persie voor Oranje. Aan het kop-doelpunt dat hij vanuit een zwevende sprong maakte, ging de wereld over. Sindsdien staat hij bekend als ‘The Flying Dutchman.’

Bijnamen voor Van Persie

Door de jaren heen heeft Robin van Persie diverse bijnamen gekregen.

  • The Flying Dutchman
  • Zilveren vos
  • Captain Vantastic
  • RvP

Andersom geldt ook dat zijn naam als bijnaam wordt gebruikt, namelijk voor Vivianne Miedema. Zij speelt bij Arsenal en wordt de vrouwelijke Van Persie genoemd. Ook op de amateurvelden worden er regelmatig vergelijkingen gemaakt met de beroemde spits wanneer er een mooi doelpunt wordt gemaakt.

Overzicht clubs Robin van Persie

Robin van Persie speelde bij vijf clubs in zijn carrière. Hieronder vind je in welk seizoen hij bij welke club heeft gespeeld.

Seizoen
Club
2001/02
Feyenoord
2002/03
Feyenoord
2003/04
Feyenoord
2004/05
Arsenal
2005/06
Arsenal
2006/07
Arsenal
2007/08
Arsenal
2008/09
Arsenal
2009/10
Arsenal
2010/11
Arsenal
2011/12
Arsenal
2012/13
Manchester United
2013/14
Manchester United
2014/15
Manchester United
2015/16
Fenerbahçe
2016/17
Fenerbahçe
2017/18
Fenerbahçe / Feyenoord
2018/19
Feyenoord

Prijzen

Robin van Persie is zelf niet alleen zeer succesvol, maar is dat ook met zijn teams. Hieronder vind je een lijst met de prijzen die Van Persie in clubverband en individueel heeft gewonnen.

Jaar
Club
Prijs
2002
Feyenoord
UEFA Cup winnaar
2004
Arsenal
Supercup winnaar
2004
Arsenal
FA Community Shield
2005
Arsenal
FA Cup
2005
Arsenal
Supercup winnaar
2011
Arsenal
PFA Player of the Year
2011
Arsenal
Premier League Golden Boot
2011
Arsenal
FWA Footballer of the Year
2012
Arsenal
Premier League Golden Boot
2012
Arsenal
Topscorer van de Premier League
2013
Manchester United
Topscorer van de Premier League
2013
Manchester United
Landskampioen
2013
Manchester United
FA Community Shield
2014
Manchester United
Supercup winnaar
2018
Feyenoord
Bekerwinnaar
2018
Feyenoord
Johan Cruijff Schaal
Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.