Club

Excelsior

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Nederland
Locatie:
Rotterdam

Bekijk op deze pagina het programma, stand en statistieken van Excelsior Rotterdam.

Programma Excelsior

Check hier alle wedstrijden van Excelsior die op het programma staan.

Standen

Bekijk hier de huidige stand van Excelsior in de Keuken Kampioen Divisie. Je kunt ook een kijkje nemen naar de stand in toernooien en andere competities, waarin Excelsior actief is (geweest). Je ziet direct het aantal gespeelde wedstrijden, punten en doelsaldo.

Uitslag Excelsior

Alle uitslagen van Excelsior zie je in dit schema. Competitie, beker en andere toernooien, wij bieden je hier elke wedstrijduitslag. Benieuwd naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan op de gewenste wedstrijd en bekijk op die pagina onder andere het aantal schoten op doel en corners.

Excelsior selectie

Alles over Excelsior Rotterdam

Excelsior is één van drie professionele voetbalclubs van Rotterdam. De club is afkomstig uit de wijk Kralingen en nog altijd sterk verbonden met deze buurt. Hoewel de club wordt gezien als de kleinste van de Rotterdamse profclubs, heeft Excelsior een vrij rijke geschiedenis met enkele bescheiden successen. Excelsior pendelt al seizoenen lang tussen de Eerste Divisie en Eredivisie, waarbij het programma meestal wordt afgewerkt op het tweede niveau. Duels met de andere Rotterdamse clubs Feyenoord en Sparta zijn extra beladen en zijn echte derby’s. Voor het duel met Sparta is extra beladen in sportieve aard. Door de wisselingen van niveau staan de derby’s helaas niet altijd op het programma. Wanneer de drie Rotterdamse clubs wel in de Eredivisie spelen, dan heb je zes wedstrijden in het competitie programma die als Rotterdamse derby bestempeld kunnen worden.

Historie

SBV Excelsior, zoals de naam van de club voluit luidt, werd opgericht in 1902 en is daarmee na Sparta de oudste profclub van Rotterdam. In 1902 komt een groep Kralingse vrienden regelmatig bij elkaar op Woudestein om met elkaar te voetballen. Op 23 juli besluit de groep vrienden een voetbalclub op te richten. Het werd de eerste arbeidersclub van Nederland.

Stadion Woudestein/Van Donge en de Roo

Excelsior staat bekend als arbeidersclub en speelt haar wedstrijden in stadion Woudestein, anno 2020 beter bekend als het Van Donge en de Roo stadion. Het stadion biedt plaats aan 4500 bezoekers. Hoewel het hiermee één van de kleinste stadions van de Eredivisie heeft, was Excelsior in 1958 wel de eerste club in Nederland met een overdekte staantribune. Dit was te danken aan bescheiden successen voor de invoering van het profvoetbal, met als hoogtepunt het behalen van de bekerfinale in 1930. Deze werd met 1 – 0 verloren van stadsgenoot Feyenoord.

In 2017 werd om sponsorredenen Stadion Woudestein omgetoverd tot het Van Donge en de Roo stadion. In mei 2020 maakte Excelsior bekend er concrete plannen zijn om het stadion uit te breiden. Het Van Donge & De Roo Stadion zal over enkele jaren over meer capaciteit beschikken, aangezien de hoeken van het stadion worden dichtgemaakt. Daarnaast worden er rondom het stadion woningen gebouwd en zal er een gezondheidscentrum komen. Er is dus een druk programma voor Excelsior in de omgeving.

Nog een primeur

In 1974 kreeg Excelsior nog een primeur. Het werd de eerste profclub in Nederland die met shirtsponsoring ging spelen. Op het tenue van de club verscheen een grote letter ‘A’. Deze letter was afkomstig van de firma van Rob Albers, Akai. Men maakte duidelijk dat de letter stond voor het A-elftal van Excelsior, maar de letter werd verboden. In 1982 werd reclame op het tenue ingevoerd en speelde Excelsior alsnog met Akai op de borst.

Tussen 1997 en 2005 was Excelsior een satellietclub van stadsgenoot Feyenoord. Voor Excelsior hield dit in dat het spelers van Feyenoord kreeg die op een lager niveau konden wennen aan het spelen op het hoogste niveau. Doordat de Feyenoord-spelers steeds minder gingen presteren bij Excelsior en er steeds minder spelers terecht kwamen, werd in het seizoen 2014/15 de samenwerking stopgezet.

Eredivisie en Eerste divisie afwisselend

Na de invoering van het betaalde voetbal in 1955, speelde de club veelal op het tweede niveau. In de jaren zeventig en tachtig kwam Excelsior veelvuldig uit in de Eredivisie, hoewel het hier bijna elk seizoen streed tegen degradatie.

Rond de jaren negentig kwam er een zware periode voor de club. Excelsior kwam vijftien seizoenen achtereen uit in de Eerste Divisie, waar het vrijwel ieder seizoen in de onderste regionen eindigde. Vanaf 1999 ging het beter, met achtereenvolgens een zesde plaats, een vierde plaats en twee tweede plaatsen. In 2003 promoveerde het naar de Eredivisie, hoewel de ploeg het daaropvolgende seizoen direct weer degradeerde. Sindsdien geldt Excelsior echter als een club die regelmatig in de Eredivisie speelt en na degradatie direct meedoet in de top van de Eerste Divisie.

Fans en clubhistorie

De fanschare van Excelsior concentreert zich sterk in en rond de wijk Kralingen. De arbeidsmentaliteit is nog sterk aanwezig bij Excelsior, wat ook naar voren komt in het clublied, genaamd Ferme jongens, stoere knapen.

Voor Excelsior is met name het duel met Sparta belangrijk. De ploegen zijn elkaar door de jaren heen veelvuldig tegengekomen in zowel de Eerste Divisie als de Eredivisie. In 2010 stond een historische derby tussen beide ploegen op het programma, toen Excelsior ten koste van Sparta promotie naar de Eredivisie veiligstelde. In 2019 gebeurde dat andersom.

Derby met Feyenoord

De derby met Feyenoord is minder beladen. Dit is deels op sportieve gronden, gezien Feyenoord doorgaans veel sterker is, maar ook omdat beide clubs een historie hebben van samenwerking. Lange tijd gold Excelsior formeel als satellietclub van Feyenoord, waarmee het de beschikking kreeg over diverse talenten van grote broer Feyenoord.

Bekende spelers bij SBV Excelsior

Bij Excelsior hebben flink wat grote namen in de voetballerij gespeeld. Zo speelde Robin van Persie bij de Rotterdamse club in de jeugd. Van Persie maakte daarna de overstap naar Feyenoord waar hij zich manifesteerde. Later speelde de spits nog voor Arsenal, Machester United en tegenwoordig komt hij uit voor de Turkse club Fenerbahçe.

Jordy Clasie

Ook Jordy Clasie speelde in het verleden voor de Rotterdamse club. Hij maakte zijn profdebuut bij Excelsior in de wedstrijd tegen de club die hem uitleende, Feyenoord. Excelsior won deze wedstrijd en later keerde Clasie terug naar Feyenoord. Daar groeide hij uit tot een vaste basiskracht en tegenwoordig speelt de middenvelder bij AZ Alkmaar.

Royston Drenthe

Royston Drenthe kwam van 2003 tot 2005 uit voor Excelsior. De excentrieke middenvelder maakte vervolgens veel indruk bij Feyenoord en werd opgemerkt door het grote Real Madrid. Het kwam tot een transfer maar werd geen daverend succes.

Andere grote namen die in het verleden voor Excelsior uitkwamen: Salomon Kalou, Mounir El Hamdaoui, Mario Been, Winston Bogarde en Gaston Taument.

Clubicoon

Thijs Libregts geldt als één van de clubiconen van Excelsior. De speler en coach speelde jarenlang voor de club en leidde de ploeg als coach naar de Eredivisie in het seizoen 1978/1979. Een ander icoon uit de recente geschiedenis is Ryan Koolwijk, die in twee periodes aanvoerder was van de ploeg.

Wedden op Excelsior

Excelsior kent een lange geschiedenis waarin het meerdere malen in de Eredivisie maar ook vaak in de Eerste Divisie voetbalde. Op dit moment komt de club uit Rotterdam uit in de Keuken Kampioen Divisie, waar het wisselende resultaten behaalt. Dit maakt wedden op Excelsior interessant voor veel gokkers. De odds voor de club zijn vaak goed, omdat zij niet de absolute favoriet zijn. Tegelijkertijd is er een realistische kans dat de club wél als winnaar uit de bus komt. Voor spelers die wel een beetje risico durven te nemen, zijn weddenschappen op Excelsior dus zeker interessant.

Odds

Excelsior wordt niet vaak gezien als de absolute favoriet in een duel. Hierdoor liggen de odds van de club vaak boven de 2.00. Door de huidige vorm en actuele ontwikkelingen goed in de gaten te houden, is er een betere inschatting te maken van de kansen van de club. Ook andere weddenschappen op Excelsior zijn interessant. Zo is het wedden op een minimaal aantal doelpunten in een under/over weddenschap populair. Ook het combineren van verschillende weddenschappen is een manier om de odds nog verder te verhogen. Wedden op Excelsior kan zo op veel verschillende manieren.