Excelsior

Country |
Active in |

Excelsior

Excelsior is één van drie professionele voetbalclubs van Rotterdam. De club is afkomstig uit de wijk Kralingen en nog altijd sterk verbonden met deze buurt. Hoewel de club wordt gezien als de kleinste van de Rotterdamse profclubs, heeft Excelsior een vrij rijke geschiedenis met enkele bescheiden successen.

Read more
Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

News

Nacompetitie Eredivisie 2019 – Halve Finale

Bekijk hier de finale wedstrijden van de Eredivisie nacompetitie 2019 Op vrijdag 10 mei en dinsdag 14 mei werden de eerste rondes van de nacompetitie 2019 gespeeld. Hier nam Cambuur het op tegen Almere City en NEC tegen RKC Waalwijk. Cambuur was over twee wedstrijden gezien de betere ploeg (2-2, 2-1). NEC Nijmegen gaf een […]

Read more

Excelsior

Excelsior is één van drie professionele voetbalclubs van Rotterdam. De club is afkomstig uit de wijk Kralingen en nog altijd sterk verbonden met deze buurt. Hoewel de club wordt gezien als de kleinste van de Rotterdamse profclubs, heeft Excelsior een vrij rijke geschiedenis met enkele bescheiden successen.

Excelsior pendelt al seizoenen lang tussen de Eerste Divisie en Eredivisie, waarbij de meeste seizoenen worden afgewerkt op het tweede niveau. Duels met de andere Rotterdamse clubs Feyenoord en Sparta zijn extra beladen en zijn echte derby's. Voor het duel met Sparta is extra beladen in sportieve aard.

Historie Excelsior

SBV Excelsior, zoals de naam van de club voluit luidt, werd opgericht in 1902 en is daarmee na Sparta de oudste profclub van Rotterdam.

Stadion Woudestein

Excelsior staat bekend als arbeidersclub en speelt haar wedstrijden in stadion Woudestein, dat plaats biedt aan 4500 inwoners. Hoewel het hiermee één van de kleinste stadions van de Eredivisie heeft, was Excelsior in 1958 wel de eerste club in Nederland met een overdekte staantribune. Dit was te danken aan bescheiden successen voor de invoering van het profvoetbal, met als hoogtepunt het behalen van de bekerfinale in 1930. Deze werd met 1 – 0 verloren van stadsgenoot Feyenoord.

Eredivisie en Eerste divisie afwisselend

Na de invoering van het betaalde voetbal in 1955, speelde de club veelal op het tweede niveau. In de jaren zeventig en tachtig kwam Excelsior veelvuldig uit in de Eredivisie, hoewel het hier bijna elk seizoen streed tegen degradatie.

Rond de jaren negentig kwam er een zware periode voor de club. Excelsior kwam vijftien seizoenen achtereen uit in de Eerste Divisie, waar het vrijwel ieder seizoen in de onderste regionen eindigde. Vanaf 1999 ging het beter, met achtereenvolgens een zesde plaats, een vierde plaats en twee tweede plaatsen. In 2003 promoveerde het naar de Eredivisie, hoewel de ploeg het daaropvolgende seizoen direct weer degradeerde.

Sindsdien geldt Excelsior echter als een club die regelmatig in de Eredivisie speelt en na degradatie direct meedoet in de top van de Eerste Divisie.

Fans en clubhistorie

De fanschare van Excelsior concentreert zich sterk in en rond de wijk Kralingen. De arbeidsmentaliteit is nog sterk aanwezig bij Excelsior, wat ook naar voren komt in het clublied, genaamd Ferme jongens, stoere knapen.

Voor Excelsior is met name het duel met Sparta belangrijk. De ploegen zijn elkaar door de jaren heen veelvuldig tegengekomen in zowel de Eerste Divisie als de Eredivisie. In 2010 vond een historische derby tussen beide ploegen plaats, toen Excelsior ten koste van Sparta promotie naar de Eredivisie veiligstelde. Recentelijk, in 2019, gebeurde dat andersom.

Derby met Feyenoord

De derby met Feyenoord is minder beladen. Dit is deels op sportieve gronden, gezien Feyenoord doorgaans veel sterker is, maar ook omdat beide clubs een historie hebben van samenwerking. Lange tijd gold Excelsior formeel als satellietclub van Feyenoord, waarmee het de beschikking kreeg over diverse talenten van grote broer Feyenoord.

Clubicoon

Thijs Libregts geldt als één van de clubiconen van Excelsior. De speler en coach speelde jarenlang voor de club en leidde de ploeg als coach naar de Eredivisie in het seizoen 1978/1979. Een ander icoon uit de recente geschiedenis is Ryan Koolwijk, die in twee periodes aanvoerder was van de ploeg.

Andere bekende voormalige spelers van Excelsior zijn onder meer Robin van Persie (enkel jeugdopleiding), Mounir el Hamdaoui en Cor Pot (speler en coach).