actueel background image

Nabeschouwing: speelronde 8 in de Eredivisie

07 okt 2018 | 19:25 0

Na acht wedstrijden staat PSV nog altijd alleen aan kop in de Eredivisie, de Eindhovenaren zijn zelfs nog steeds foutloos. Achtervolger Ajax won bijzonder gemakkelijk van AZ en Feyenoord speelde gelijk op bezoek bij Willem II. De malaise bij FC Groningen blijft aanhouden, de Groningers verloren ditmaal op bezoek bij ADO Den Haag. NAC Breda liep ook opnieuw tegen een nederlaag aan en staat op de laatste plaats.

Statistieken

In speelronde 8 werd er maar liefst 32 keer gescoord, wat het gemiddelde brengt op 3,55 doelpunten per duel. Uitschieters waren de 3-3 bij FC Emmen – Fortuna Sittard en de vijf treffers van SC Heerenveen en Ajax. Er werd in totaal 86 keer op doel geschoten en er werden 88 hoekschoppen toegekend. Er werd slechts één rode kaart getrokken, maar wel 31 gele kaarten. Opvallend genoeg viel de rode kaart in de enige wedstrijd waar geen enkele gele kaart werd toegekend.

FC Utrecht – NAC Breda: 2-1

Doelpunten: Simon Gustafson (45+5 minuten, 49e minuut), Mikhael Rosheuvel (65e minuut)
Balbezit: 56% – 44%
Schoten op doel: 5 – 3
Hoekschoppen: 11 – 2
Gele kaarten: 0 – 2

FC Utrecht pakte zijn eerste overwinning van het seizoen onder trainer Dick Advocaat. Grote man aan de kant van de thuisploeg was Simon Gustafson. De 23-jarige Zweed scoorde beide treffers, waarvan de eerste uit een bijzonder gemakkelijk gegeven strafschop. FC Utrecht kwam tot achttien pogingen, waarvan vijf op doel. Vooral in de eerste helft hadden Utrechters het overwicht, in de tweede helft ging het gelijk op. In de 65e minuut wist aanvaller Mikhael Rosheuvel tot scoren voor de bezoekers, maar verder kwamen de bezoekers niet. Bij de bezoekende ploeg maakte Sydney van Hooijdonk zijn debuut in de Eredivisie, inderdaad de zoon van de legende Pierre van Hooijdonk. Check het spelverloop van FC Utrecht – NAC Breda.

ADO Den Haag – FC Groningen: 1-0

Doelpunten: Elson Hooi (32e minuut)
Balbezit: 55% – 45%
Schoten op doel: 3 – 3
Hoekschoppen: 5 – 6
Gele kaarten: 1 – 2

ADO Den Haag won op de zaterdagavond zijn derde wedstrijd van het seizoen. De Hagenaren waren in eigen huis met 1-0 te sterk voor het kwakkelende FC Groningen. Voor de bezoekers was het alweer de zesde nederlaag van het seizoen. Op de overwinning van de thuisploeg was echter niks aan te merken, de Groningers kwamen slechts tot drie schoten op doel. Het winnende doelpunt werd in de 32e minuut binnengeschoten door aanvaller Elson Hooi.

PSV – VVV Venlo: 4-0

Doelpunten: Hirving Lozano (34e minuut, 92e minuut), Luuk de Jong (64e minuut), Erick Gutierrez (87e minuut)
Balbezit: 69% – 31%
Schoten op doel: 8 – 0
Hoekschoppen: 6 – 1

Doordeweeks verloor PSV nog van Internazionale, maar tegen VVV Venlo was het kwaliteitsverschil veel te groot. De Eindhovenaren wonnen met een ruim verschil van VVV en opnieuw waren het de Mexicaanse sterren die het verschil maakte. Opvallend genoeg kwamen de bezoekers tot geen enkel schot op doel. PSV staat hierdoor na acht speelrondes nog altijd foutloos op het eerste plaats in de Eredivisie.

PEC Zwolle – Excelsior: 2-0

Doelpunten: Mike van Duinen (23e minuut), Thomas Lam (55e minuut)
Balbezit: 59% – 41%
Schoten op doel: 4 – 2
Hoekschoppen: 5 – 5
Gele kaarten: 1 – 3

PEC Zwolle wist voor het eerst dit seizoen in eigen huis te winnen en daar waren de supporters wel aan toe. Na het knappe gelijkspel vorige week tegen AZ (2-2), won de ploeg nu met 2-0 van Excelsior. Dankzij deze overwinning steeg PEC Zwolle naar de negende plaats op de ranglijst. Mike van Duinen opende de score in de eerste helft, het schot leek houdbaar maar bleek te machtig voor doelman Sonny Stevens. In de tweede helft verdubbelde verdediger Thomas Lam de score met een rake kopbal uit een vrije trap van middenvelder Younes Namli.

De Graafschap – SC Heerenveen: 0-5

Doelpunten: Sam Lammers (25e minuut, 28e minuut), Michel Vlap (36e minuut, 40e minuut), Jizz Hornkamp (88e minuut)
Balbezit: 39% – 61%
Schoten op doel: 1 – 14
Hoekschoppen: 1 – 6
Gele kaarten: 0 – 0
Rode kaarten: 1 – 0 (Erik Bakker, 51e minuut)

SC Heerenveen leek zijn avond te hebben en kwam vanaf moment één goed voor de dag. Al in de eerste helft kwamen de bezoekers viermaal tot scoren en zelfs dan mocht de thuisploeg nog niet mopperen. Vooral de openingstreffer van Sam Lammers was er eentje om in te lijsten, zijn afstandsschot plofte in de kruising. De Graafschap kwam tot slechts één schot op doel en mocht ook geen moment aanspraak maken op een resultaat. SC Heerenveen steeg door de winstpartij naar de achtste plaats op de ranglijst.

FC Emmen – Fortuna Sittard: 3-3

Doelpunten: Wessel Dammers (37e minuut, eigen doelpunt), Jafar Arias (65e minuut), Lisandro Semedo (70e minuut), Alexander Bannink (73e minuut), Finn Stokkers (80e minuut), José Rodríguez (91e minuut)
Balbezit: 45% – 55%
Schoten op doel: 4 – 6
Hoekschoppen: 3 – 3
Gele kaarten: 4 – 1

Het spektakel was op de zondagmiddag in Emmen te vinden. De thuisploeg overliep zijn tegenstander in de eerste helft, wat resulteerde in een 1-0 voorsprong bij rust. In de tweede helft kwamen beide ploegen los en waren de ploegen meer aan elkaar gewaagd. Nadat FC Emmen op een 2-0 voorsprong kwam leek de wedstrijd beslist, maar Fortuna Sittard toonde veerkracht. Dankzij twee late treffers van Stokkers en Rodrigues eindigde het duel alsnog gelijk. FC Emmen – Fortuna Sittard eindigde in 3-3!

Willem II – Feyenoord: 1-1

Doelpunten: Steven Berghuis (73e minuut), Fran Sol (85e minuut)
Balbezit: 43% – 57%
Schoten op doel: 4 – 7
Hoekschoppen: 2 – 8
Gele kaarten: 4 – 2

Feyenoord liep verrassend tegen puntverlies aan in Tilburg. De Rotterdammers speelde met 1-1 gelijk, beide treffers werden in de tweede helft gescoord. Feyenoord kwam op voorsprong dankzij een penalty, die na inmenging van de VAR werd toegekend. Steven Berghuis faalde niet vanaf elf meter. Vijf minuten voor tijd gooide spits Fran Sol roet in het eten voor de Feyenoorders, na slecht uitverdedigen van Tyrell Malacia kon Donis Avdijaj de assist leveren voor de gelijkmaker.

Vitesse – Heracles Almelo: 4-0

Doelpunten: Navarone Foor (11e minuut), Oussama Darfalou (42 minuut, 66e minuut), Alexander Buttner (73e minuut)
Balbezit: 53% – 47%
Schoten op doel: 6 – 2

Vitesse had geen kind aan Heracles Almelo en won overtuigend met 4-0. De Arnhemmers kwamen al na elf minuten tot scoren, dankzij een prachtig afstandsschot van Foor. Oussama Darfalou was tweemaal trefzeker, de vervanger van de geblesseerde Tim Matavz schoot voorafgaand aan zijn goals ook nog op de paal. Los van een goede kans voor Kuwas wisten de bezoekers voor weinig gevaar te zorgen. Het laatste doelpunt van de middag kwam op naam van Buttner, de verdediger schoot raak vanaf de strafschopstip en faalde ook éénmaal in de eindfase van het duel. Vitesse stijgt door de overwinning naar de zesde plaats op de ranglijst.

Ajax – AZ: 5-0

Doelpunten: Donny van de Beek (3e minuut), Kasper Dolberg (48e minuut), Ricardo van Rhijn (52e minuut, eigen doelpunt), Hakim Ziyech (61e minuut), Dusan Tadic (84e minuut)
Balbezit: 58% – 42%
Schoten op doel: 11 – 3
Hoekschoppen: 6 – 4
Gele kaarten: 2 – 3

Ajax heeft pijnlijk duidelijk gemaakt dat het verschil tussen de subtop en de absolute top erg groot is in de Eredivisie. De Amsterdammers wonnen met speels gemak van de Alkmaarders, die ook maar geen moment het gevoel hebben gehad dat er ook maar iets in zat. Binnen drie minuten lag de eerste treffer al in de touwen. Dat het slechts 1-0 stond bij rust was vooral te danken aan doelman Marco Bizot. Na rust liep Ajax over AZ heen en kwam het nog eens vier keer tot scoren. Door de overwinning staat Ajax alleen op de tweede plaats en kijkt het tegen een achterstand aan van vijf punten op koploper PSV.

Wedden op de eredivisie en wedden op een club is populair.