competitie background image
Competitie
Land:
Duitsland
Aantal teams:
18

De Bundesliga staat bekend als één van de sterkste competities ter wereld. Pakt Bayern Munchen de 29e titel of gaat Borussia Dortmund er mee vandoor? Je mist niks meer van de Bundesliga 2019/2020 door deze pagina in je favorieten te zetten!

Bundesliga uitslagen

UitslagenAlle wedstrijduitslagen in de Bundesliga, je checkt ze hier! Klik door naar de wedstrijdpagina van een duel voor alle statistieken.

Bundesliga stand

Stand logoIn de tussenstand van de Bundesliga zie je meteen welke club op weg is naar de top of vecht tegen degradatie. Wij bieden je de volledige ranglijst en extra statistieken!

Bundesliga programma

Programma logoAlle Bundesliga wedstrijden vind je in het speelschema hieronder. Bekijk per speelronde het volledige programma en mis geen enkele (top)wedstrijd meer!

Alles over de Bundesliga

De Bundesliga is de hoogste voetbalcompetitie in Duitsland. In Duitse competitie telt achttien clubs en er zijn er dus elk jaar 34 speelrondes. Alleen de ploeg die op de zestiende plaats eindigt moet nog extra wedstrijden in de play-off spelen voor lijfsbehoud in de Bundesliga. Aan het einde van deze 34 speelrondes wordt duidelijk welke ploegen er in aanmerking komen voor de plekken voor Europees voetbal. De kampioen neemt automatisch deel aan de Champions League, de twee laagste teams degraderen direct. Verder is na 34 speelronden bekend welke ploegen degraderen of de play-off in moeten om hen plek in de Bundesliga nog een jaar veilig te stellen.

Promotie en degradatie

Natuurlijk wil elke club mee doen om de Europese tickets, maar voor de mindere ploegen uit de Bundesliga wordt lijfsbehoud gezien als de ultieme prestatie. De nummers zeventien en achttien van de Bundesliga degraderen namelijk direct naar de 2. Bundesliga. De ploeg die op de zestiende plek eindigt gaat via play-off wedstrijden tegen de nummer drie van de 2. Bundesliga bepalen wie er volgend seizoen in de Bundesliga zal spelen.

In het seizoen 2018/2019 degradeerde Hannover 96 en na één seizoen Bundesliga viel het doek voor 1. FC Nurnberg ook alweer. Na één seizoen op een lager niveau wist 1. FC Köln samen met SC Paderborn zich weer te plaatsen voor het hoogste niveau in Duitsland. Na play-offs wist ook Union Berlin het nieuwe seizoen promotie af te dwingen naar de Bundesliga.

Bayern München oppermachtig in de Bundesliga

FC Bayern München is de recordhouder van het aantal keer landskampioen worden. Met momenteel 27 titels blijven ze ploegen als Borussia Dortmund (5), Borussia Mönchengladbach (5) en Werder Bremen (4) ver voor. Alle andere ploegen bij elkaar hebben 28 titels bij elkaar, dus dat toont wel aan hoe oppermachtig Bayern München in Duitsland is. Ook de afgelopen jaren blijft Bayern München aantonen dat zij oppermachtig zijn: met zeven opeenvolgende kampioenschappen vanaf 2013 tot en met 2019.

Europese tickets in de Bundesliga

Het Duitse voetbal staat in Europa erg hoog aangeschreven. Door deze sterke prestaties kunnen er veel Europese tickets verdeeld worden onder de ploegen uit de Bundesliga. Naast de landskampioen zijn ook de nummers twee, drie en vier direct geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. De nummer vijf in de Bundesliga mag zich gaan opmaken voor een seizoen in de Europa League. Daarnaast zal er nog één ticket voor het tweede Europese toernooi worden vergeven, deze gaat naar de winnaar van de DFB Pokal. In totaal worden er dus zeven tickets uitgedeeld voor Europees voetbal. Voor veel voetballers is het belangrijk om ook actief te zijn in Europees verband en hierdoor is de Bundesliga een erg aantrekkelijke competitie.

Champions League en Europa League

Toppers en derby wedstrijden

Net als in elke competitie zijn er elk jaar topwedstrijden en derby’s die gespeeld worden. FC Bayern München is de afgelopen jaren erg dominant geweest en als we het dan over de topper hebben is dit het duel tegen Borussia Dortmund. Dit zijn vaak wedstrijden van hoog niveau en het is ook zeker leuk om deze wedstrijd een keer te bezoeken.

Als we dan gaan kijken naar de derby’s in Duitsland, dan kennen we er twee: de “Kohlenpott-derby” en de “Nordderby”. De “Kohlenpott-derby” is de wedstrijd tussen Borussia Dortmund en Schalke 04. Het is de strijd tussen de grootste clubs van het Ruhrgebied en ook de meest beladen derby. De “Nordderby” gaat tussen de clubs Hamburger SV en Werder Bremen. Dit zijn de twee grootste en meest succesvolle ploegen van Noord-Duitsland. Deze derby zullen in ieder geval dit seizoen in de competitie niet zien, aangezien Hamburg SV gedegradeerd is naar de 2. Bundesliga.

Speelschema van topwedstrijden in Duitsland  Voetbal laptop

Datum
Thuis-club
Uit-club
Zaterdag 24 augustus 2019
Schalke '04
Bayern München
Zaterdag 19 oktober 2019
Borussia Dortmund
Borussia Mönchengladbach
Zaterdag 26 oktober 2019
Schalke '04
Borussia Dortmund
Zaterdag 2 november 2019
Bayer Leverkusen
Borussia Mönchengladbach
Zaterdag 9 november 2019
Borussia Dortmund
Bayern München
Zaterdag 25 januari 2020
Bayern München
Schalke '04
Zaterdag 7 maart 2020
Borussia Mönchengladbach
Borussia Dortmund
Zaterdag 14 maart 2020
Borussia Dortmund
Schalke '04
Zaterdag 21 maart 2020
Borussia Mönchengladbach
Bayer Leverkusen
Zaterdag 4 april 2020
Bayern München
Borussia Dortmund

Nieuwe namen in de Bundesliga

Afgelopen seizoen werd FC Koln kampioen van de Bundesliga 2 en promoveerde daarmee direct naar de hoogste voetbalcompetitie van Duitsland. Ook Paderborn en Union Berlijn komen in 2019/2020 uit in de Bundesliga. Laatstgenoemde speelt voor het eerst in deze competitie. Dit werd gevierd door supporters door na het laatste fluitsignaal het veld op te rennen en één groot feest te vieren.

Er werd aan het eind van het seizoen voorlopig afscheid genomen van Hannover, Nurnberg en Stuttgart.

Kanshebbers op de titel in de Bundesliga

Dit seizoen zal de landstitel naar alle waarschijnlijkheid weer in de handen van Bayern München vallen. Bayern won met 21 punten verschil in het 2017/2018 seizoen. Waar Bayern in 2017/2018 nog met 21 punten verschil op de nummer twee (Schalke) won, was het een jaar later slechts twee punten (BVB). De competitie lijkt dus dichterbij te komen, maar vooralsnog zijn de kansen voor Bayern het grootst. Twee grote spelers die de club dit seizoen wel mist zijn Arjen Robben en Franck Ribéry.

Landskampioenen in Bundesliga

Sinds de oprichting van de Bundesliga in 1963 kende de competitie al vele kampioenen. Maar nooit werd een club zo vaak kampioen als FC Bayern München. De club uit de Duitse hoofdstad won maar liefst 28 keer de titel en laat daarmee de nummer twee (Borussia Dortmund: 5), en drie (Borussia Mönchengladbach: 5) ver achter zich. Bayern Munchen is van 2013 t/m 2019 onafgebroken kampioen geworden.

Gerd Müller is de man die in 1971/72 de meeste doelpunten op zijn naam schreef in één Bundesliga-seizoen ooit. De verfijnde voetballer trof 40 keer het net en sinds dat seizoen is er niemand die dit record heeft verbroken. Het meest dichtbij het record van Muller kwam hijzelf met 36 doelpunten het seizoen na zijn record. Na 1972 is slechts de topscorer van een seizoen slechts drie keer tot 30 doelpunten of meer gekomen. De laatste twee zijn Robert Lewandowski (30, 2015/16) en Pierre-Emerick Aubameyang (31, 2016/17).

Bayern Munchen landskampioen

Geschiedenis van de Bundesliga

De Bundesliga wordt ingevoerd op 28 juli 1962 na een besluit van de Duitse voetbalbond. De Bundesliga was in eerste instantie alleen een competitie voor clubs uit West-Duitsland. Vanaf 1991/92 kwam Oost-Duitsland hier ook bij na de hereniging met West-Duitsland.

Tot aan het jaar 1920 heette de Bundesliga, zoals wij deze nu kennen, de Bezirksliga. Deze naam werd al vrij snel veranderd in Kreisliga. Begin jaren 30’ ontstond er een rel in Noord-Duitsland waarna enkele clubs uit Hamburg een eigen competitie oprichtten.

In 1933 kwam de NSDAP aan de macht en zij schaften per direct de Kreisliga af. Daarvoor in de plaats kwam de Gauliga. De regionale voetbalbonden werden opgeheven. De Gauliga, die uit zestien regionale competities bestond, kregen elk een kampioen die weer onderling uit moesten maken wie zich kampioen van Duitsland mocht noemen. In de strijd om het landskampioenschap, werden de ploegen verdeeld in poules van vier. De winnaars gingen door naar de halve finale en uiteindelijk finale.

Na de Tweede Wereldoorlog werd ook de Gauliga afgeschaft en de Oberliga werd geïntroduceerd. Hier waren slechts vijf regionale reeksen: Süd, Nord, West, Südwest en Berlin. Acht ploegen plaatsten zich voor de eindronde die in groepsfase werd gespeeld. Twee poules van vier ploegen en de winnaars van deze poules speelden voor het landskampioenschap. Na de Oberliga werd in 1963 de Bundesliga ingevoerd.