De Bundesliga staat bekend als één van de sterkste competities ter wereld. Pakt Bayern Munchen opnieuw een titel of gaat Borussia Dortmund er mee vandoor? Je mist niks meer van de Bundesliga 2020/2021 door deze pagina in je favorieten te zetten!

Bundesliga uitslagen

UitslagenAlle wedstrijduitslagen in de Bundesliga, je checkt ze hier! Klik door naar de wedstrijdpagina van een duel voor alle statistieken.

Bundesliga stand

Stand logoIn de tussenstand van de Bundesliga zie je meteen welke club op weg is naar de top of vecht tegen degradatie. Wij bieden je de volledige ranglijst en extra statistieken!

Bundesliga programma

Programma logoAlle Bundesliga wedstrijden vind je in het speelschema hieronder. Bekijk per speelronde het volledige programma en mis geen enkele (top)wedstrijd meer!

Alles over de Bundesliga

De Bundesliga is de hoogste voetbalcompetitie in Duitsland. Deze Duitse competitie telt achttien clubs en er zijn er dus elk jaar 34 speelrondes. Aan het einde van deze 34 speelrondes is duidelijk welke ploegen er in aanmerking komen voor de plekken voor Europees voetbal. De kampioen neemt automatisch deel aan de Champions League. Verder is na 34 speelronden bekend welke ploegen degraderen of de play-off in moeten om hen plek in de Bundesliga nog een jaar veilig te stellen. Alleen de ploeg die op de zestiende plaats eindigt, speelt extra wedstrijden voor lijfsbehoud in de play-off.

Promotie en degradatie

Natuurlijk wil elke club meedoen om de Europese tickets, maar voor de mindere ploegen uit de Bundesliga wordt lijfsbehoud gezien als de ultieme prestatie. De nummers zeventien en achttien van de Bundesliga degraderen namelijk direct naar de 2. Bundesliga. De ploeg die op de zestiende plek eindigt, gaat via play-off wedstrijden strijden met de nummer drie van de 2. Bundesliga om lijfsbehoud.

2019/2020

Het was in 2019/2020 even afwachten of de competitie nog wel uitgespeeld kon worden in verband met het corona-virus. Op 27 juni 2020 werd de laatste speelronde gespeeld. Toen viel voor Paderborn en Fortuna Düsseldorf definitief het doek. Deze ploegen degraderen naar het tweede niveau. SC Paderborn speelde twee seizoenen geleden ook al in de 2. Bundesliga en een seizoen daarvoor weer op het hoogste niveau.

In de 2. Bundesliga was het Arminia Bielefeld dat kampioen werd en dus mocht promoveren. Heidenheim nam het in de play-offs op tegen Werder Bremen, maar moest in de return het onderspit delven. Beide clubs blijven dus nog een seizoen op hetzelfde niveau voetballen als zij dit jaar hebben gedaan.

Bayern München oppermachtig in de Bundesliga

FC Bayern München is de recordhouder van het aantal keer landskampioen worden. Met momenteel 30 titels blijven ze ploegen als Borussia Dortmund (5), Borussia Mönchengladbach (5) en Werder Bremen (4) ver voor. Alle andere ploegen bij elkaar hebben 28 titels bij elkaar, dus dat toont wel aan hoe oppermachtig Bayern München in Duitsland is. Ook in de afgelopen seizoenen blijft Bayern München aantonen dat zij oppermachtig zijn. De club behaalde acht opeenvolgende kampioenschappen; vanaf 2013 tot en met 2020.

Europese tickets in de Bundesliga

Het Duitse voetbal staat in Europa erg hoog aangeschreven. Door de goede prestaties kunnen er veel Europese tickets verdeeld worden onder de ploegen uit de Bundesliga. Naast de landskampioen zijn ook de nummers twee, drie en vier direct geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. De nummer vijf in de Bundesliga mag zich gaan opmaken voor een seizoen in de Europa League. Daarnaast word er nog één ticket voor het tweede Europese toernooi. Deze gaat naar de winnaar van de DFB Pokal. In totaal worden er dus zeven tickets uitgedeeld voor Europees voetbal. Voor veel voetballers is het belangrijk om ook actief te zijn in Europees verband. Hierdoor is de Bundesliga een erg aantrekkelijke competitie.

Champions League en Europa League

Toppers en derby wedstrijden

Net als in elke competitie zijn er ieder jaar topwedstrijden en derby’s die gespeeld worden. Een van de topwedstrijden is het duel tussen FC Bayern München en Borussia Dortmund. Dit zijn vaak duels van hoog niveau en het is zeker een aanrader om deze wedstrijd een keer te bezoeken.

Als we kijken naar de derby’s in Duitsland, dan kennen we er twee: de “Kohlenpott-derby” en de “Nordderby”. De “Kohlenpott-derby” is de wedstrijd tussen Borussia Dortmund en Schalke 04. Het is de strijd tussen de grootste clubs van het Ruhrgebied en ook de meest beladen derby. De “Nordderby” gaat tussen de clubs Hamburger SV en Werder Bremen. Dit zijn de twee grootste en meest succesvolle ploegen van Noord-Duitsland. Deze derby zullen in ieder geval dit seizoen in de competitie niet zien, aangezien Hamburg SV gedegradeerd is naar de 2. Bundesliga.

Speelschema van topwedstrijden in Duitsland

Datum
Thuis-club
Uit-club
18 september 2020
Bayern München
Schalke '04
19 september 2020 - 18.30 uur
Borussia Dortmund
Borussia Mönchengladbach
24 oktober 2020 - 18.30 uur
Borussia Dortmund
Schalke '04
7 november 2020 - 18.30 uur
Borussia Dortmund
Bayern München
8 november 2020 - 18.00 uur
Bayer Leverkusen
Borussia Mönchengladbach
23 januari 2021
Schalke '04
Bayern München
23 januari 2021
Borussia Mönchengladbach
Borussia Dortmund
20 februari 2021
Schalke '04
Borussia Dortmund
6 maart 2021
Borussia Mönchengladbach
Bayer Leverkusen
6 maart 2021
Bayern München
Borussia Dortmund

Kanshebbers op de titel in de Bundesliga

Ieder jaar kan Bayern München gezien worden als grootste kanshebber. Na acht titels op een rij zijn ze oppermachtig. Even leek het dat Borussia Dortmund in 2018/2019 de grootmacht kon verslaan. Maar BVB miste het kampioenschap op twee punten. In 2019/2020 was de top twee weer hetzelfde. Dit keer werd er een verschil genoteerd van 13 punten. Zien we in 2020/2021 een ploeg stunten?

Landskampioenen in Bundesliga

Sinds de oprichting van de Bundesliga in 1963 kende de competitie al vele kampioenen. Maar nooit werd een club zo vaak kampioen als FC Bayern München. De club uit de Duitse hoofdstad won maar liefst 30 keer de titel en laat daarmee de nummer twee (Borussia Dortmund: 5), en drie (Borussia Mönchengladbach: 5) ver achter zich. Bayern Munchen is van 2013 t/m 2020 onafgebroken kampioen geworden.

Gerd Müller is de man die in 1971/72 de meeste doelpunten op zijn naam schreef in één Bundesliga-seizoen ooit. De verfijnde voetballer trof 40 keer het net en sinds dat seizoen is er niemand die dit record heeft verbroken. Het meest dichtbij het record van Muller kwam hijzelf met 36 doelpunten het seizoen na zijn record. Na 1972 is slechts de topscorer van een seizoen slechts drie keer tot 30 doelpunten of meer gekomen. De laatste twee zijn Robert Lewandowski (30, 2015/16) en Pierre-Emerick Aubameyang (31, 2016/17).

Bayern Munchen landskampioen

Geschiedenis van de Bundesliga

De Bundesliga werd ingevoerd op 28 juli 1962 na een besluit van de Duitse voetbalbond. De Bundesliga was in eerste instantie alleen een competitie voor clubs uit West-Duitsland. Vanaf 1991/92 kwam Oost-Duitsland hier ook bij na de hereniging met West-Duitsland.

Tot aan het jaar 1920 heette de Bundesliga, zoals wij deze nu kennen, de Bezirksliga. Deze naam werd al vrij snel veranderd in Kreisliga. Begin jaren 30’ ontstond er een rel in Noord-Duitsland waarna enkele clubs uit Hamburg een eigen competitie oprichtten.

In 1933 kwam de NSDAP aan de macht en zij schaften per direct de Kreisliga af. Daarvoor in de plaats kwam de Gauliga. De regionale voetbalbonden werden opgeheven. De Gauliga, die uit zestien regionale competities bestond, kregen elk een kampioen die weer onderling uit moesten maken wie zich kampioen van Duitsland mocht noemen. In de strijd om het landskampioenschap, werden de ploegen verdeeld in poules van vier. De winnaars gingen door naar de halve finale en uiteindelijk finale.

Na de Tweede Wereldoorlog werd ook de Gauliga afgeschaft en de Oberliga werd geïntroduceerd. Hier waren slechts vijf regionale reeksen: Süd, Nord, West, Südwest en Berlin. Acht ploegen plaatsten zich voor de eindronde die in groepsfase werd gespeeld. Twee poules van vier ploegen en de winnaars van deze poules speelden voor het landskampioenschap. Na de Oberliga werd in 1963 de Bundesliga ingevoerd.