Bundesliga

De Bundesliga staat bekend als één van de sterkste competities ter wereld en ieder seizoen ligt het niveau weer bijzonder hoog. In het 57e seizoen van deze voetbalcompetitie strijden er achttien clubs om de landstitel. Pakt Bayern Munchen de 29e titel of gaat Borussia Dortmund er mee vandoor? Volg alles van de Bundesliga 2019/2020 op deze pagina.

In verband met het corona virus wordt er niet gevoetbald. Houd onze social kanalen in de gaten voor meer informatie. Lees ook: alle afgelastingen.

Upcoming matches
Odds
Game
Stats
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals

News

Drie topwedstrijden in de 20e speelronde van de Bundesliga

In de 20e speelronde van de Bundesliga staan er fantastische wedstrijden op het programma. Vrijdagavond wordt de speelronde afgetrapt met een duel tussen Hertha BSC en Schalke 04. Koploper RB Leipzig krijgt Borussia Mönchengladbach op bezoek en Bayern München speelt een uitwedstrijd bij Mainz 05. Bekijk hieronder de voorbeschouwingen van de drie wedstrijden: Hertha BSC […]

Read more

Gepromoveerde en gedegradeerde clubs uit de Europese competities 2018/19

Het seizoen 2018/2019 stond weer bol van de spanning in de Europese voetbalcompetities. Sommige competities waren spannend tot de allerlaatste speelronde, terwijl in andere competities de landskampioen al vroegtijdig bekend was. Maar ook de felbegeerde plaatsen voor promotie naar het hoogste niveau stonden op het spel en diverse clubs wisten een droom waar te maken. […]

Read more

Topwedstrijden en Derby’s in Europese competities

Wij hebben vast wat werk voor jou gedaan door alle topwedstrijden in Europa te verzamelen op één plek. Kijk naar de klassiekers of juist beladen derby’s in Duitsland, Engeland en Frankrijk. Zet deze derby’s en topwedstrijden maar vast in je agenda! Topwedstrijden in de Eredivisie 2019/2020 Zaterdag 3 augustus 2019 18:30 FC Emmen FC Groningen […]

Read more

Bundesliga

De Bundesliga is de hoogste voetbalcompetitie in Duitsland. In deze competitie nemen achttien clubs het tegen elkaar op in thuis- en uitwedstrijden. De kampioen neemt automatisch deel aan de Champions League, de twee laagste teams degraderen direct.

Nieuwe namen in de Bundesliga

Afgelopen seizoen werd FC Koln kampioen van de Bundesliga 2 en promoveerde daarmee direct naar de hoogste voetbalcompetitie van Duitsland. Ook Paderborn en Union Berlijn komen in 2019/2020 uit in de Bundesliga. Laatstgenoemde speelt voor het eerst in deze competitie. Dit werd gevierd door supporters door na het laatste fluitsignaal het veld op te rennen en één groot feest te vieren.

Er werd aan het eind van het seizoen voorlopig afscheid genomen van Hannover, Nurnberg en Stuttgart.

Topwedstrijden in de Bundesliga 2019/2020

Zaterdag 24 augustus 2019 Schalke '04 Bayern München
Zaterdag 19 oktober 2019 Borussia Dortmund Borussia Mönchengladbach
Zaterdag 26 oktober 2019 Schalke '04 Borussia Dortmund
Zaterdag 2 november 2019 Bayer Leverkusen Borussia Mönchengladbach
Zaterdag 9 november 2019 Borussia Dortmund Bayern München
Zaterdag 25 januari 2020 Bayern München Schalke '04
Zaterdag 7 maart 2020 Borussia Mönchengladbach Borussia Dortmund
Zaterdag 14 maart 2020 Borussia Dortmund Schalke '04
Zaterdag 21 maart 2020 Borussia Mönchengladbach Bayer Leverkusen
Zaterdag 4 april 2020 Bayern München Borussia Dortmund

Geschiedenis van de Bundesliga

De Bundesliga wordt ingevoerd op 28 juli 1962 na een besluit van de Duitse voetbalbond. De Bundesliga was in eerste instantie alleen een competitie voor clubs uit West-Duitsland. Vanaf 1991/92 kwam Oost-Duitsland hier ook bij na de hereniging met West-Duitsland.

Tot aan het jaar 1920 heet de Bundesliga zoals wij deze nu kennen de Bezirksliga. Deze naam werd al vrij snel veranderd in Kreisliga. Begin jaren 30’ ontstond er een rel in Noord-Duitsland waarna enkele clubs uit Hamburg een eigen competitie oprichtten.

In 1933 kwam de NSDAP aan de macht en zij schaften per direct de Kreisliga af. Daarvoor in de plaats kwam de Gauliga. De regionale voetbalbonden werden opgeheven. De Gauliga, die uit zestien regionale competities bestond, kregen elk een kampioen die weer onderling uit moesten maken wie zich kampioen van Duitsland mocht noemen.

Na de Tweede Wereldoorlog werden de Gauliga afgeschaft en in 1962 ontstond de huidige Bundesliga.

Europese tickets in de Bundesliga

In het voetbalseizoen 2019/2020 worden er opnieuw weer tickets weggeven voor de Europese competities. Aangezien de Bundesliga hoog aanschreven staat, zullen de eerste vier op de ranglijst een directe plaats voor de groepsfase van de Champions League winnen. De nummer vijf in de Bundesliga mag zich gaan opmaken voor een seizoen in de Europa League. Daarnaast zal er nog één ticket voor het tweede Europese toernooi worden vergeven, deze gaat naar de winnaar van de DFB Pokal.

Kanshebbers op de titel in de Bundesliga

Dit seizoen zal de landstitel naar alle waarschijnlijkheid weer in de handen van Bayern München vallen. Bayern won met 21 punten verschil in het 2017/2018 seizoen. Waar Bayern in 2017/2018 nog met 21 punten verschil op de nummer twee (Schalke) won, was het een jaar later slechts twee punten (BVB). De competitie lijkt dus dichterbij te komen, maar vooralsnog zijn de kansen voor Bayern het grootst. Twee grote spelers die de club dit seizoen wel mist zijn Arjen Robben en Franck Ribéry.

Landskampioenen in Bundesliga

Sinds de oprichting van de Bundesliga in 1963 kende de competitie al vele kampioenen. Maar nooit werd een club zo vaak kampioen als FC Bayern München. De club uit de Duitse hoofdstad won maar liefst 28 keer de titel en laat daarmee de nummer twee (Borussia Dortmund: 5), en drie (Borussia Mönchengladbach: 5) ver achter zich. Bayern Munchen is van 2013 t/m 2019 onafgebroken kampioen geworden.

Gerd Müller is de man die in 1971/72 de meeste doelpunten op zijn naam schreef in één Bundesliga-seizoen ooit. De verfijnde voetballer trof 40 keer het net en sinds dat seizoen is er niemand die dit record heeft verbroken. Het meest dichtbij het record van Muller kwam hijzelf met 36 doelpunten het seizoen na zijn record. Na 1972 is slechts de topscorer van een seizoen slechts drie keer tot 30 doelpunten of meer gekomen. De laatste twee zijn Robert Lewandowski (30, 2015/16) en Pierre-Emerick Aubameyang (31, 2016/17).