actueel background image

Bundesliga speelronde 32: de spannendste competitie van Europa

12 mei 2023 | 09:43 0

De Bundesliga is één van de weinige competities in Europa waar drie wedstrijden voor het einde echt alles nog open ligt. Wie wordt er kampioen? Wie gaat Europa in? Wie de Champions League en wie degradeert? Worden we dit weekend wat wijzer?

Wedtip week 13

Hertha op rand afgrond

Voor Hertha BSC ziet het er heel slecht uit. Zij staan laatste, maar een escape is nog altijd mogelijk. Het verschil met de zestiende plaats, en dus Play-Offs, is slechts drie punten. Hertha kan zich in theorie zelfs nog volledig veilig spelen, want de afstand op Schalke is met vijf punten ook nog overbrugbaar. Dan moet er vrijdag wel gewonnen worden. Dat moet gebeuren op bezoek bij FC Köln. Köln speelt nergens meer voor en is sinds vorig weekend officieel veilig. Kan Hertha daarvan profiteren?

Vrijdag 20:30 uur: 1. FC Köln – Hertha BSC

Kan Schalke de aartsrivaal en zichzelf helpen?

Schalke staat op een veilige vijftiende plaats, maar kan bij een nederlaag weer op degraderen staan. Er zijn dus nog punten nodig. Zaterdag gaan ze op bezoek bij koploper Bayern München. Bayern kan zich geen puntenverlies meer veroorloven in de titelstrijd, maar soepel gaat het niet sinds de komst van Thomas Tuchel. Kan Schalke voor een stunt zorgen? Daarmee bewijzen ze zichzelf een goede dienst, maar zetten ze ook aartsrivaal Borussia Dortmund op matchpoint voor de titel.

Zaterdag 15:30 uur: FC Bayern München – FC Schalke 04

Strijd om de Champions League

Of Union Berlin of SC Freiburg gaat de Champions League in. Wie op pole-position komt te staan gaan ze zaterdag onderling uitmaken. In Berlijn staan de ploegen namelijk tegenover elkaar. Een bloedstollend duel dus met enorme belangen. De winnaar kan de hymne van de Champions League al horen. De verliezer mag zich gaan richten op de Europa League.

Zaterdag 15:30 uur: 1. FC Union Berlin – SC Freiburg

Laatste kans op Europa voor Mainz en Frankfurt

Eintracht Frankfurt lijkt in 2023 alleen maar te kunnen winnen in de DFB Pokal. Daarin hebben ze de finale bereikt, waarmee ze Europees voetbal via die weg nog in eigen hand hebben. Via de competitie wordt het lastig, al kan het nog steeds. Mainz heeft wat betere papieren. Zij staan drie punten achter op Bayer Leverkusen en hebben nog een kansje om het zelf te redden.

Zaterdag 15:30 uur: Eintracht Frankfurt – 1. FSV Mainz 05

Tegenstrijdige belangen in Wolfsburg

VfL Wolfsburg wil Europa in en TSG Hoffenheim wil vooral op het hoogste niveau blijven voetballen. Hoffenheim heeft een prima voorsprong op de gevarenzone. Het verschil is vier punten. Een overwinning in Wolfsburg betekent definitief nog een seizoen Bundesliga. Maar winnen in Wolfsburg is niet makkelijk, zeker niet omdat Wolfsburg nog alles moet geven om kans te houden op Europees voetbal.

Zaterdag 15:30 uur: VfL Wolfsburg – TSG Hoffenheim

Degradatieduel

VfL Bochum degradeert als de Bundesliga vandaag eindigt. Maar er is nog kans. En genoeg kans ook. Zaterdag komt FC Augsburg op bezoek. Een ploeg die ook nog niet helemaal veilig is, maar wel goede papieren heeft. Bochum moet winnen. Die opdracht is kraakhelder. Met de steun van het eigen publiek kan er veel gebeuren. Gaan ze het redden?

Zaterdag 15:30 uur: VfL Bochum – FC Augsburg

BVB wil druk houden

Dortmund staat één punt achter op koploper Bayern München en hoopt nog altijd op een uitglijder. Die verwachten ze dit weekend niet. Want dan speelt Bayern tegen laagvlieger Schalke. Maar Bayern krijgt ook nog RB Leipzig. Om hoop te blijven houden op de titel moet Dortmund zelf winnen. Vorig weekend gaven ze een statement af door Wolfsburg met 6-0 naar huis te sturen. Zaterdagavond komt Borussia Mönchengladbach op bezoek. Wordt het weer een galavoorstelling?

Zondag 18:30 uur: Borussia Dortmund – Borussia Mönchengladbach

Degradatie vs Europa

Nog zo’n wedstrijd waar de belangen volledig tegenovergesteld zijn, maar wel enorm. Bayer Leverkusen vecht voor Europees voetbal en Stuttgart moet alles op alles zetten om volgend seizoen ook in de Bundesliga te spelen. Bij winst is de kans groot dat Stuttgart namelijk klimt naar de veilige vijftiende plaats. Ervan uitgaande dat Schalke niet kan stunten op bezoek in München. Kan Stuttgart profiteren van het zware Europese programma van Leverkusen?

Zondag 15:30: VfB Stuttgart – Bayer Leverkusen

Leipzig op Champions League-koers

RB Leipzig is bezig aan een fijne eindsprint en is op weg naar de Champions League. Dit weekend spelen ze thuis tegen Werder Bremen. Winst is nodig, zeker met het oog op de wedstrijd tussen Union Berlin en Freiburg. Als Leipzig wint, lopen ze sowieso uit op één van de twee. En Leipzig weet dat het volgende week op bezoek gaat bij Bayern. Dus er komen nog spannende weken aan.

Zondag 17:30 uur: RB Leipzig – SV Werder Bremen

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.