competitie background image competitie background image
Competitie

Nations League

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Europa
Aantal teams:
55

Alle informatie over de UEFA Nations League vind je op deze competitiepagina! Je mist niks meer van de poule van Nederland of onze Zuiderburen België. Check het volledige programma en de stand in de groepsfase.

Nations League programma

Volg de Nations League vanaf de groepsfase tot aan de halve finales en finale! Bekijk alle wedstrijden die op het speelschema staan.

Nations League stand

Hoe staan Nederland en België ervoor? Je ziet het direct in de standen per groep per league.

Nations League uitslagen

Check hier alle uitslagen van gespeelde wedstrijden in de Nations League. Kijk ook eens op de wedstrijdpagina voor prachtige statistieken.

Hoe werkt de Nations League?

De UEFA Nations League was bij de eerste editie voor velen een ingewikkeld verhaal. Inmiddels is het allemaal een stuk duidelijker! We leggen je hier de belangrijkste ins en outs uit over het toernooi. Het is mogelijk om te wedden op deze wedstrijden.

Inhoudsopgave:

Deelnemende landen

De UEFA Nations League bestaat uit vier verschillende leagues (A, B, C & D). De 55 deelnemende landen zijn onderverdeeld in deze vier divisies en daarin verschillende groepen. De sterkste landen zitten in Divisie A, terwijl de zwakste landen in Divisie D uitkomen. Bij de eerste editie werd dit bepaald aan de hand van de UEFA ranking. Nu, bij de tweede editie, neemt het promotie en degradatie systeem het over.

Bekijk ook de video van de UEFA met uitleg over de Nations League en deelnemende landen.

EK europa continent

Final Four

De winnaars van de vier groepen uit Divisie A strijden tegen elkaar in de Final Four. Het zijn ook wel de finalewedstrijden van de UEFA Nations League 2020/2021. Er worden twee halve finales, een troostfinale en een finale gespeeld.

De eerste halve finale staat op het programma op 2 juni 2021 en de finale wordt afgewerkt op 6 juni 2021. De landen die op de eerste plaats eindigden in de hoogste divisie kunnen vanzelfsprekend niet promoveren, maar wel de Nations League winnen. Overigens wint de winnaar geen direct ticket voor het WK 2022.

Promotie/degradatie

In de UEFA Nations League 2020/2021 spelen de landen om promotie en tegen degradatie. De nummers één uit de vier groepen in Divisie A mogen deelnemen aan de eindronde (halve finale/finale). De nummers vier uit de groepen in Divisie A en B degraderen en komen bij de volgende editie een niveau lager uit. De nummers één uit Divisie B, C en D promoveren. De nummers vier uit Divisie C strijden in de play-offs tegen degradatie naar de Divisie D.

icoon promotie degradatie

Kwalificatie voor het WK 2022

Het WK 2022 vindt in november en december plaats in Qatar. Het gastland is automatisch geplaatst en zal de openingswedstrijd spelen. Er zijn 32 deelnemende landen, waardoor er nog 31 tickets kunnen worden vergeven via de WK-kwalificatiereeks. De UEFA mag 13 Europese landen naar het WK 2022 sturen. De kwalificatie voor het WK start op 25 maart 2021. Er worden tien tickets vergeven via de reguliere kwalificatie en drie tickets via de Nations League.

3 WK tickets via de play-offs

In de play-offs strijden er 12 landen voor drie deelnamebewijzen voor het WK 2022 in Qatar. Tien deelnemers komen uit het reguliere kwalificatietoernooi van de Nations League. Dit zijn de groepswinnaars per League. Daarnaast mogen ook de twee hoogst geklasseerde landen in de Nations League deelnemen aan de play-offs. Het gaat hierbij om twee landen die zich niet via de normale kwalificatie wisten te kwalificeren voor het WK of de play-offs.

wk 2022 logo icoon wereld

Geschiedenis van de Nations League

In 2011 bleken er plannen op tafel te liggen voor een nieuw landentoernooi. De UEFA wilde door middel van een nieuw voetbaltoernooi de vriendschappelijke interlands op het programma vervangen voor wedstrijden, waarbij er daadwerkelijk iets op het spel stond. In 2013 bleek de UEFA de plannen al grotendeels te hebben uitgewerkt en diverse gesprekken te hebben gevoerd met de voetbalbonden. Een jaar later werd het idee goedgekeurd door alle lidstaten van de UEFA. Zo werd de eerste editie in 2018 in het leven geroepen.

Een terugblik op 2018/2019

De UEFA Nations League 2018/2019 was de allereerste editie van het landentoernooi. Er deden 55 landen mee aan het nieuwe voetbaltoernooi voor landen. De eerste wedstrijden van het programma werden relatief kort na het WK 2018 al afgewerkt. De eerste editie van de Nations League bleek een groot succes. De stadions waren over het algemeen goed gevuld en er was ook duidelijk een stijgende lijn in het aantal televisiekijkers.

Op welke plek eindigde Nederland?

Nederland wist zich te kwalificeren voor de Final Four door in de groepsfase Frankrijk en Duitsland te verslaan. In de finale ging Nederland met 1-0 onderuit tegen Portugal. Nederland werd dus eerste in de poulefase en uiteindelijk verliezend finalist.

spelers nations league finale nederland portugal

Wie was de winnaar van de Nations League in 2019?

Portugal wist met een luttele 0-1 de finale van Nederland te winnen. Hiermee bekroonde Ronaldo en co zich tot eerste winnaar van de Nations League.

christiano ronaldo met gewonnen beker in zijn handen