competitie background image competitie background image
Competitie

Nations League 2018/2019

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Europa
Aantal teams:
55

Nations League 2018/2019 stand

Nations League 2018/2019 uitslagen

Over de eerste editie

In het seizoen 2018/19 is het Nations League toernooi voor het eerst gespeeld. De interlands die in dit toernooi gespeeld worden, vervangen de oefenwedstrijden van nationale elftallen. Bijkomend voordeel is dat het toernooi gelinkt is aan het EK. Groepswinnaars maakten namelijk extra kans op deelname aan het EK 2020.

Wedstrijden

Elke groep heeft drie of vier teams die een thuis- en uitwedstrijd tegen elkaar gespeeld hebben tussen september en november 2018. De vier groepswinnaars uit League A gingen door naar de knock-out fase van het toernooi. Hierin werden twee halve finales gespeeld, een troostfinale en de finale.

Halve finale

Oranje is op de weg terug naar boven en bewees dat door in de UEFA Nations League als groepswinnaar te eindigen. In groep A van League groep 1 liet Nederland grootmachten Duitsland en Frankrijk achter zich. Met het behalen van de eerste plek mocht het Nederlands elftal deelnemen aan de halve finale.

De volgende wedstrijden werden in de halve finale gespeeld:

  • Portugal – Zwitserland (3 – 1 )
  • Nederland – Engeland , (3 – 1)

Finale

Nederland stond tegenover Portugal in de eerste finale van de Nations League. In de 60e minuut werd het enige doelpunt van de wedstrijd gemaakt. Helaas voor Oranje was het Guedes die Portugal op voorsprong zette. De eindstand bleef haken op 1 – 0 in het voordeel van de Portugezen.

Heeft Portugal zich hiermee gekwalificeerd voor het EK 2020?

Portugal mag dan winnaar zijn geworden van de Nations League, maar het heeft zich niet rechtstreeks geplaatst voor het EK 2020. Nederland en andere landen overigens ook niet.

UEFA schema nations league kwalificatie

Nations League EK ticket

In 2019 speelden Europese landen verschillende wedstrijden om zich te kwalificeren voor het EK 2020. Er waren tien groepen, die uit vijf of zes landen bestonden. De nummers één en twee kwalificeerden zich direct voor het Europees kampioenschap voetbal in 2020. De overige vier plekken zijn te verdienen via de play-offs.

Kwalificeren via de play-offs

Bij de play-offs komt de Nations League weer in beeld. Alle groepswinnaars van de Nations League mogen namelijk deelnemen aan de play-offs. Hierin strijden zestien landen om de laatste vier plekken op het EK.

Nederland is in de Nations League als groepswinnaar van League A groep 1 geëindigd. Dit betekent dat het elftal een extra kans krijgt om zich te kwalificeren voor het EK. Echter maakt Nederland hier geen gebruik van, want ‘wij’ hebben ons direct geplaatst voor het EK.

Wat gebeurt er met de plek van Nederlands Elftal als het team deelneemt aan de play-offs?

Wanneer Nederland zich via de reguliere weg kwalificeert voor het EK hoeft het land niet deel te nemen aan de play-offs. In dat geval schuift deze plek door naar het eerstvolgende hoogst geklasseerde land in League A. Dit is in elke divisie van toepassing.

Wie nemen er deel aan de play-offs

Er zijn 20 landen die deelnemen aan de play-offs.

Welke landen promoveerde en degradeerde?

In september 2019 werd duidelijk dat het aantal deelnemende landen per groep op de schop zou gaan. Dit hield meteen in dat Duitsland, Polen, Kroatië en IJsland niet degradeerden en ook dit jaar weer in Divisie A zijn te bewonderen. In de overige divisies zijn ook geen landen gedegradeerd.

Er zijn wel diverse landen gepromoveerd:

– Bosnië en Herzegovina (naar Divisie A)
– Denemarken (naar Divisie A)
– Oekraïne (naar Divisie A)
– Zweden (naar Divisie A)
– Bulgarije (naar Divisie B)
– Finland (naar Divisie B)
– Hongarije (naar Divisie B)
– Israël (naar Divisie B)
– Noorwegen (naar Divisie B)
– Roemenië (naar Divisie B)
– Schotland (naar Divisie B)
– Servië (naar Divisie B)
– Armenië (naar Divisie C)
– Azerbeidzjan (naar Divisie C)
– Georgië (naar Divisie C)
– Kazachstan (naar Divisie C)
– Kosovo (naar Divisie C)
– Luxemburg (naar Divisie C)
– Macedonië (naar Divisie C)
– Moldavië (naar Divisie C)
– Wit-Rusland (naar Divisie C)