toernooi background image

EK 2020 (2021)

Het Europees kampioenschap voetbal 2020, ook wel bekend als EURO 2020, zou eigenlijk op 12 juni 2020 beginnen. Het Europees kampioenschap is echter verplaatst naar 2021 en start op 11 juni 2021. Oranje is erbij! Er zijn 24 landen die van 11 juni tot 11 juli 2021 deelnemen aan deze 16e editie van het Europese toernooi van de UEFA. Welke teams staan straks tegenover elkaar in de finale op 11 juli in Londen? Op deze toernooipagina lees je alle ins en outs over het EK. Zo vind je hier een overzicht van de EK voetbaluitslagen, de 11 speelsteden, stadions, groepsfase en poules. Ook kun je het speelschema downloaden en lees je het laatste EK 2020 nieuws in ons blog.

Speelschema

De eerstvolgende wedstrijden op het programma van het EK 2020 vind je in het schema hieronder. Van 11 tot en met 23 juni worden er groepswedstrijden gespeeld, daarna begint de knock-out fase van het toernooi.

Stand groepsfase

Bekijk hieronder de stand in de groepsfase van het EK 2020. Welke landen gaan door en welke vallen af? Lukt het Oranje om bij de beste twee te eindigen, dat zou een plek in de volgende ronde betekenen!

voetbal ek 2020 met logo toernooi

Opzet van het EK voetbal 2020

Het 60-jarig bestaan van EK voetbal heeft de organisatie op het idee gebracht van een unieke opzet voor het toernooi. Waar normaal één land als gastland wordt aangesteld, zijn dat er nu maar liefst elf. Er zijn dan ook elf verschillende speelsteden verdeeld over heel Europa. Dit is wat je noemt een logistieke uitdaging voor organisatie en teams. Dat neemt niet weg dat dit een uniek EK gaat worden waar je alleen al vanwege de internationale allure bij wilt zijn.

Groepsfase

Er is in de groepsfase plek voor 24 landen, die verdeeld worden over zes groepen. Ieder land komt één keer tegen een ander land uit en speelt in maximaal twee verschillende steden. De eerste groepswedstrijd wordt gespeeld op 11 juni 2021. De aftrap van deze openingswedstrijd is om 21:00 uur in het Stadio Olimpico in Rome. Alle twaalf de gaststeden nemen ieder de organisatie van drie groepswedstrijden voor hun rekening. Nationale elftallen spelen in de groepsfase minimaal twee ‘thuis’ wedstrijden. Nederland speelt dankzij het afvallen van Roemenië alle drie de wedstrijden in de Amsterdam ArenA. Zestien landen plaatsen zich voor de knock-out fase van het toernooi.

Knock-out fase

Vanaf de knock-out fase telt iedere wedstrijd. Bij verlies lig je als nationaal elftal namelijk direct uit het toernooi. Achtereenvolgens worden de achtste finales, kwartfinales, halve finales en finale gespeeld. De stadions bezitten in deze fase van het toernooi minimaal 50.000 stoeltjes, dus aan supporters geen gebrek. Acht verschillende steden hosten een kwartfinale, de overige vier zijn aangesteld voor de kwartfinales. Het Wembley Stadium in Londen is het strijdtoneel voor de halve finales en de finale. In dit prachtstadion passen maar liefst 90.000 toeschouwers. Redt Oranje het om de finale te halen? Wij hopen van wel natuurlijk!

Speelschema

Het EK 2020 duurt exact één maand. De eerste wedstrijd wordt gespeeld op vrijdag 11 juni 2021 in Rome en de laatste wedstrijd is op zondag 11 juli 2021 in Londen. Het toernooi begint met de groepsfase, die uit 36 wedstrijden bestaat. Deze 36 duels worden in een tijdsbestek van twaalf dagen gespeeld. Op de openingsdag na, worden er iedere dag minimaal twee wedstrijden gespeeld. Op de slotdag van de groepsfase zijn dit er zelfs vier. Het Nederlands elftal heeft zich geplaatst en speelt de groepswedstrijden op zondag 13 juni 2021, donderdag 17 juni 2020 en maandag 21 juni 2020.

Veel gestelde vragen

Omdat er heel veel informatie over het EK 2020 beschikbaar is en dat soms vragen oproept, hebben we een aantal veel gestelde vragen op een rijtje gezet.

Het kan je inmiddels niet meer ontgaan zijn dat het Europees kampioenschap in 2020 wordt gespeeld in elf verschillende steden. De elf speelsteden op het EK 2020 zijn: Amsterdam (Nederland), Bakoe (Azerbeidzjan), Sevilla (Spanje), Boedapest (Hongarije), Boekarest (Roemenië), Glasgow (Schotland), Kopenhagen (Denemarken), Londen (Engeland), München (Duitsland), Rome (Italië), Sint-Petersburg (Rusland).
Iedere speelstad organiseert vier of meer wedstrijden in verschillende fases van het toernooi. Het grootste stadion waar gebruik van wordt gemaakt is het Wembley Stadium in Londen. In dit stadion worden drie groepswedstrijden, een achtste finale, twee halve finales en de finale gespeeld. Het Nederlands elftal speelt op het EK de eerste drie wedstrijden in Amsterdam. Andere landen uit Groep C reizen ook af naar Boekarest, Roemenië. Meer over het speelschema →

Vanwege het 60-jarig bestaan wordt het EK 2020 in 11 speelsteden gehouden. De stadions van deze speelsteden waren bijna allemaal gebouwd, op één stadion na: het Eurostadion in Brussel. Dit stadion had in 2018 opgeleverd moeten worden. Dat is niet gebeurd en daarom is deze speelstad afgevallen. De stadions beschikken over een minimale capaciteit van 38.000 zitplaatsen. Het kleinste stadion met 38.000 plaatsen staat in Kopenhagen en heet Parken. In Amsterdam worden er vier wedstrijden gespeeld. Het grootste speelpodium met 90.000 zitplaatsen is het wereldberoemde Wembley Stadium in Londen. Hier worden dan ook de meeste wedstrijden (7) afgewerkt, waaronder de halve finales en de finale op 11 juli 2020.

Op zaterdag 30 november 2019 om 18:00 uur vond de loting voor de groepsfase van het EK 2020 plaats. Dit is vlak nadat de kwalificatiecyclus was afgerond en twintig landen zich hadden gekwalificeerd voor het EK. Ondanks dat er dan nog vier landen een ticket voor het EK kunnen verdienen, werd er al wel geloot. De nog onbekende landen werden aangeduid als ‘winnaars 1, 2, 3, 4.’ Op die manier weten winnaars van de play-offs in welke groep ze terechtkomen op het EK. De loting van de play-offs vond plaats op vrijdag 22 november 2019.

Dit is een veelgestelde vraag waar menig voetbalsupporter nieuwsgierig naar is. Het prijzengeld van het EK 2020 is vastgesteld op 371 miljoen euro. Daarmee valt de prijzenpot 70 miljoen hoger uit dan het te winnen bedrag op het EK van 2016. Benieuwd naar de verdeling van het prijzengeld en wie de hoogte ervan bepaalt? De uitleg vind je op de pagina over prijzengeld.

De kaartaanvraag via de website van UEFA vond plaats op 12 juni 2019. Meer dan 19 miljoen voetballiefhebbers probeerden kans te maken op de felbegeerde tickets. In augustus werd via een loting bekendgemaakt welke geluksvogels het EK 2020 mogen bijwonen. Betekent dit nu dat je helemaal geen kans meer kunt maken op kaarten? Gelukkig niet! Wil je weten hoe je alsnog aan EK tickets kunt komen? Check dan alle informatie op de pagina over kaarten.

Het Nederlands elftal naar het EK

Het Nederlands elftal neemt dit keer wél deel aan het EK! Heel Nederland hoopte uiteraard al dat ‘we’ er dit jaar weer bij zijn en dat we volop mee kunnen zingen met Viva Hollandia. Al voor de laatste kwalificatiewedstrijd wist Oranje zich definitief te plaatsen. Met talenten als Frenkie de Jong en Donyell Malen leek dat op voorhand ook wel goed te moeten komen. Ook achterin staat letterlijk en figuurlijk een dijk van een verdediging. Matthijs de Ligt en Virgil van Dijk vormen het centrale duo en zijn zeer lastig te passeren. Er wordt gesproken over een team waar rekening mee gehouden moet worden op het eindtoernooi. Pakken we 32 jaar later opnieuw een EK titel? Het zou toch mooi zijn!

nederlands elftal foto met knvb logo
Rode duivels foto juichen met bondslogo

De Rode Duivels naar het EK

De Rode Duivels is de bijnaam van het Belgisch voetbalelftal. In het Frans: les Diables Rouges. Onder leiding van trainer Roberto Martínez, streed het team in poule I voor EK-kwalificatie. Ze namen het in deze poule op tegen Rusland, Cyprus, Kazachstan, Schotland en San Marino. Half oktober wist België zich al te plaatsen voor het EK 2020, door eerste te eindigen in de groep met 24 punten. Met spelers als Jan Vertonghen, Toby Alderweireld, Kevin de Bruyne en Dries Mertens maakt het Belgische elftal een goede kans op het EK. De beste prestaties van de Rode Duivels werden geleverd in 1972 (halve finale met 1-2 verloren van West-Duitsland) en 1980 (finale werd ook met 1-2 verloren van West-Duitsland). Tijdens het EK van 2016 kwamen de Rode Duivels niet verder dan de kwartfinale. Hoe zal het Belgische elftal dit EK presteren?

Actueel

ek-2020-tickets-blog-groot
Kaarten opnieuw in de verkoop in 2021
oekraine-ek-2020-blog-klein
EK 2020: sterspelers van Oekraïne
competitie-ek2020
EK 2020 definitief naar 2021
competitie-ek2020
EK 2020 definitief naar 2021
competitie-ek2020
Wordt het EK 2020 in 2021 gespeeld?
Eder portugal - 1
Éder: de Portugese held van het EK 2016
Oranje-mannen-v1
Nederland op het EK 1992
ek2020-beste-speler
Alle topscorers op het Europees Kampioenschap voetbal
ek2020-uniforia-wedstrijdbal
Uniforia: de officiële EK wedstrijdbal
ek2020-uniforia-wedstrijdbal
Uniforia: de officiële EK wedstrijdbal
algemeen-poule-des-doods
De poule des doods op het EK 2020

Het WK in de winter van 2022 in Qatar

Het WK 2022 begint op 21 november 2022 en eindigt op 18 december 2022. Je leest het goed: dit WK vindt in de wintermaanden plaats. In de maanden juni en juli is het in Qatar zó heet dat het onverantwoord is om te sporten. Aan het WK 2022 in Qatar nemen 32 landen deel. Er is ruimte voor 13 Europese landen die zijn aangesloten bij de UEFA. Daarnaast is er plek voor vijf Afrikaanse landen. De continenten Azië en Zuid-Amerika maken kans op vier of vijf startbewijzen, Noord- en Centraal-Amerika moeten het doen met drie of vier plekken en Oceanië met nul of één. Als gastland is Qatar automatisch geplaatst. Benieuwd met welke cultuurverschillen je als supporter rekening moet houden? En hoe het WK 2022 precies werkt? Lees er alles over op de pagina van het WK 2022.

Kwalificatie EK 2020

Voor het eerst in de historie van het EK voetbal moeten alle landen zich op reguliere wijze kwalificeren voor het EK. In tegenstelling tot alle eerdere edities zijn ook gastlanden niet zeker van een plek op het toernooi. Dit komt door de andere opzet van het EURO 2020, waarbij er twaalf gastlanden zijn. Van maart tot en met november 2019 strijden 55 landen tijdens kwalificatiewedstrijden tegen elkaar in tien verschillende groepen. De beste nummers twee uit iedere groep plaatsen zich voor het EK 2020. De laatste vier plekken zijn weggelegd voor de winnaars van de play-offs. Deze duels worden in maart gespeeld door de groepswinnaars van de Nations League.

De volgende landen hebben zich gekwalificeerd voor het EK in 2020:

  • Engeland, Tsjechië, Oekraïne, Polen, Portugal, Duitsland, Nederland, Denemarken, Finland, Zwitserland, Kroatië, Wales, Spanje, Zweden, Oostenrijk, Italië, Frankrijk, Turkije, België en Rusland. De volgende vier landen hebben zich via de play-offs gekwalificeerd: Hongarije, Slowakije, Schotland en Noord-Macedonië.

Nederland neemt het in de groepsfase van het EK 2020 op tegen Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië. Alle drie de groepswedstrijden van het Nederlands elftal worden gespeeld in Amsterdam.

nations league uefa logo

De relatie van de Nations League met het EK

In 2018/2019 vond de eerste editie van de Nations League plaats. In vier leagues namen 55 landen het tegen elkaar op. Groepswinnaars uit League A, het hoogste niveau, plaatsten zich voor de knock-out fase van het toernooi. Nederland zou uiteindelijk de finale verliezen van Portugal. Als groepswinnaar heeft het Nederlands elftal wel een extra kans op kwalificatie op het EK gewonnen. Wanneer Oranje zich niet zou plaatsen, zou zij een tweede kans krijgen in de play-offs. Deze worden namelijk gespeeld door alle groepswinnaars in de Nations League. De vier winnaars in de play-offs gaan er vandoor met de laatste tickets voor het EK.

EK voetbal historie

Het Europees kampioenschap voetbal werd voor het eerst gespeeld in 1960. De bedenker van het toernooi is de Fransman Henry Delauney, voormalig secretaris-generaal van de FIFA. Hij bedacht al in 1927 het Europees kampioenschap voor landenteams. Het toernooi kon pas vanaf 1960 voor het eerst plaatsvinden vanwege de Tweede Wereldoorlog. Elke vier jaar strijden Europese landen om de beker die naar Delauney is vernoemd. In het begin van de EK geschiedenis (van 1960 tot 1976) konden maar vier landen zich kwalificeren voor het eindtoernooi. Een van die vier landen moest het EK destijds organiseren. Die regel werd destijds ingevoerd door de Europese voetbalbond (UEFA). Deze eis werd in 1980 in de ban gedaan. Dat jaar werd bovendien besloten om troostfinales af te schaffen. Tot 1992 deden acht landen mee aan het EK. Dit aantal werd verdubbeld in 1996 en verdrievoudigd (tot 24 deelnemende landen) in 2016. Het Nederlands Elftal won het EK één keer, in 1988. In 2000 werd het EK voor het eerst door Nederland en België georganiseerd.

trofee ek voetbal