toernooi background image

Stadions EK 2020

Het EK 2020 speelt zich af in elf verschillende steden, dus ook in elf verschillende stadions. Het format is anders dan men gewend is, dit vanwege het zestigjarige bestaan van de UEFA. Waar het Europees kampioenschap zich normaal afspeelt in één of een aantal landen, worden de wedstrijden nu door heel Europa gespeeld. Hieronder zie je de stadions waar de wedstrijden van het EK 2020 gespeeld zullen worden.

Het EK 2020 start over
Het EK 2020 start over
Dagen
Uur
min
sec
Ga je naar een van de stadions? Houd dan rekening met de regels omtrent eten, drinken en fanartikelen. Niet alles mag namelijk mee. Meer lezen doe je hier. 

Johan Cruijff Arena (Amsterdam, Nederland)

In Nederland worden drie groepswedstrijden en één achtste finale afgewerkt voor het EK 2020. De wedstrijden zullen plaatsvinden in de thuishaven van AFC Ajax. De Johan Cruijff Arena biedt momenteel onderdak aan 54.990 toeschouwers. Vlak voor het EK wordt de capaciteit met 880 stoelen uitgebreid. Het is niet de eerste keer dat er wedstrijden van het hoofdtoernooi in Amsterdam gespeeld worden. Tijdens het EK van 2000 dat gehouden werd in Nederland en België werden er meerdere wedstrijden afgewerkt in de Nederlandse hoofdstad.

Naam stadion: Johan Cruijff ArenA

Aantal EK wedstrijden: 4 wedstrijden

Capaciteit: 54.990 (55.870)

Johan Cruijff Arena Amsterdam
bakoe stadion ek

Olympisch stadion (Bakoe, Azerbeidzjan)

Een van de minder bekende steden en stadions uit de lijst. Ondanks dat het Olympisch Stadion van Bakoe minder bekend is, beschikt het over een capaciteit van bijna 70.000 bezoekers. Het stadion is gebouwd in 2015 en het nationale elftal van Azerbeidzjan speelt haar thuiswedstrijden in dit splinternieuwe stadion. Er worden drie groepswedstrijden en één kwartfinale gespeeld in dit stadion. De kwartfinale vindt plaats op 3 juli 2021.

Naam stadion: Olympisch Stadion

Aantal EK wedstrijden: 4 wedstrijden

Capaciteit: 68.700

Mamés (Bilbao, Spanje)

Alle wedstrijden die in Bilbao gespeeld zouden worden, zijn verplaatst naar het Estadio de La Cartuja in Sevilla. Het Estadio de La Cartuja biedt plaats aan 60.000 toeschouwers.

Het San Mamés is de thuisbasis van Athelic Club Bilbao en biedt onderdak aan 53.332 toeschouwers. Het moderne stadion is geopend in 2013 een daarmee een van de nieuwere stadions tijdens het EK 2020. Er zullen drie groepswedstrijden en één achtste finale afgewerkt worden in het zonnige Bilbao.

Naam stadion: San Mamés

Aantal EK wedstrijden: 4 wedstrijden

Capaciteit: 53.332

bilbao stadion
boedapest stadion

Ferenc Puskásstadion (Boedapest, Hongarije)

Het Hongaarse stadion in de hoofdstad Boeapest is de thuishaven voor de nationale ploeg. Het stadion werd in 1953 geopend waar het in 2016 werd gesloten en afgebroken. Speciaal voor het EK 2020 is er een nieuw stadion gebouwd dat plaats heeft voor maar liefst 67.889 toeschouwers. In het Ferenc Puskásstadion worden drie groepswedstrijden en één achtste finale gespeeld.

Naam stadion: Ferenc Puskásstadion

Aantal EK wedstrijden: 4 wedstrijden

Capaciteit: 67.889

Arena Natională (Boekarest, Roemenië)

Het Arena Natională is een nieuw stadion dat in 2011 is geopend en onderdak biedt aan maar liefst 55.600 bezoekers. Er worden drie groepswedstrijden en één achtste finale afgewerkt in het stadion van de Roemeense hoofdstad. De groepswedstrijden vinden plaats op 13, 17 en 21 juni 2021. De achtste finale zal worden afgewerkt op 28 juni 2020.

Naam stadion: Arena Natională

Aantal EK wedstrijden: 4 wedstrijden

Capaciteit: 55.600

 

boekarest stadion
dublin stadion

Avivastadion (Dublin, Ierland)

De speelstad Dublin is komen te vervallen. Alle wedstrijden die in deze stad gespeeld zouden worden, zijn verplaatst naar Londen en Sint Petersburg. Er gaan 3 wedstrijden naar Sint Petersburg, en 1 wedstrijd naar Londen. 

Het Aviviastadion fungeert als de thuisbasis voor het nationale rugby team van Ierland. Naast het nationale rugby team speelt ook het nationale voetbalteam van Ierland geregeld wedstrijden in het Avivastadion. Het stadion dateert uit 2010 en heeft een totale capaciteit van maar liefst 51.700. Naast drie groepswedstrijden (14, 18 en 23 juni 2021) wordt er ook één achtste finale (29 juni 2021) in het Avivastadion gespeeld.

Naam stadion: Avivastadion

Aantal EK wedstrijden: 4 wedstrijden

Capaciteit: 51.700

Hampden Park (Glasgow, Schotland)

Het Schotse voetbalstadion Hampden Park is de thuisbasis van Queens Park FC en het nationale elftal van Schotland. Het Hampden park is het toneel waar de Schotse bekerfinale gespeeld wordt. Dit is de oudste voetbalprijs ter wereld (1873). Er worden drie groepswedstrijden en één achtste finale gespeeld tijdens het hoofdtoernooi van het EK 2020 in Hampden Park.

Naam stadion: Hampden Park

Aantal EK wedstrijden: 4 wedstrijden

Capaciteit: 52.063

glasgow stadion hampden
stadion parken kopenhagen

Parken (Kopenhagen, Denemarken)

Het Parken stadion is in 1992 gebouwd op de plaatst van het voormalige Deense stadion. In de eerste wedstrijd in het Parken Stadion verloren de Denen met 1-2 van Duitsland. Het stadion biedt capaciteit aan 38.065 toeschouwers en is het thuis stadion van de Deense topclub FC Kopenhagen. In Parken worden drie groepswedstrijden en één achtste finale gespeeld worden.

Naam stadion: Parken

Aantal EK wedstrijden: 4 wedstrijden

Capaciteit: 38.065

Wembley Stadium (Londen, Engeland)

Het Wembley Stadium is het grootste stadion dat deelneemt aan het EK 2020. Logisch dat de finale van het EK wordt afgewerkt in deze voetbaltempel. Naast de finale worden ook beide halve finales in Londen gespeeld. Met een capaciteit van 90.000 toeschouwers is het één van de grootste voetbalstadions van de wereld. Naast de halve finales en finale worden er ook drie groepswedstrijden en twee achtste finale gespeeld worden in het legendarische Wembley Stadium.

Naam stadion: Wembley Stadium

Aantal EK wedstrijden: 8 wedstrijden

Capaciteit: 90.000

wembley stadion engeland
allianz arena duitsland stadion

Allianz Arena (München, Duitsland)

De Allianz Arena is in 2006 geopend met wedstrijden van de twee thuisclubs Bayern München en 1860 München. Door degradatie naar de amateurliga is het contract tussen 1860 München en de Allianz Arena stopgezet. Momenteel is Bayern München de enige gebruiker van het stadion. In de Allianz Arena zullen drie groepswedstrijden gespeeld worden (15, 19 en 23 juni 2021) en één kwartfinale (2 juli 2021). Er is plaats voor 70.000 bezoekers en daarmee is de Allianz Arena het op één na grootste stadion van de twaalf deelnemende speelsteden.

Naam stadion: Allianz Arena

Aantal EK wedstrijden: 4 wedstrijden

Capaciteit: 70.000

Stadio Olimpico (Rome, Italië)

Het Stadio Olimpico is de thuisbasis van AS Roma en Lazio Roma. Het stadion is in 1928 gebouwd en uiteindelijk in 1937 geopend waarmee het één van de oudere voetbalstadions is. Met een capaciteit van 72.698 is deze voetbaltempel al meerdere keren het toneel geweest voor Europacup-, Champions League- en EK-finales. Er worden drie groepswedstrijden, waaronder de openingswedstrijd, en één kwartfinale gespeeld in het Stadio Olimpico in Rome.

Naam stadion: Stadio Olimpico

Aantal EK wedstrijden: 4 wedstrijden

Capaciteit: 72.698

stadio olimpico rome
stadion sint petersburg rusland

Krestovskistadion (Sint-Petersburg, Rusland)

De opening van dit nieuwe stadion vond plaats in 2017 en werd gebouwd voor het WK 2018. Het stadion ligt op het eiland Krestovski bij de Russische stad Sint-Petersburg. FK Zenit Sint-Petersburg werkt haar thuiswedstrijden af in het gloednieuwe stadion dat onderdak biedt aan 66.881 toeschouwers. Tijdens het hoofdtoernooi van het EK 2020 worden er drie groepswedstrijden en één kwartfinale gespeeld in het Krestovskistadion.

Naam stadion: Krestovskistadion

Aantal EK wedstrijden: 7 wedstrijden

Capaciteit: 66.881