toernooi background image

Speelschema EK 2020

Het EK 2020 begint op 11 juni 2021 en duurt tot zondag 11 juli 2021. Een maand lang kunnen wij genieten van Europees topvoetbal. Vanwege de 60e verjaardag van de UEFA speelt het eindtoernooi zich in maar liefst elf verschillende Europese landen af. De openingswedstrijd wordt op 11 juni 2021 om 21:00 uur gespeeld in het Stadio Olimpico in het Italiaanse Rome. De finale vindt plaats in het Wembley Stadion in Londen om 21:00 uur. Benieuwd naar het speelschema? Bekijk de overzichten van alle wedstrijden op deze pagina. Je kunt ook het volledige schema downloaden.

Het EK 2020 start over
Het EK 2020 start over
Dagen
Uur
min
sec

Speelschema EK 2020 groepsfase (poulefase)

Tijdens het EK 2012 speelden er zestien landen mee, maar bij het EK 2020 nemen er 24 landen deel aan het eindtoernooi. Daarom worden er in de groepsfase ook twee groepen toegevoegd aan het toernooi en is er een extra knock-outronde ingevoerd. In alle zes de groepen zijn er vier landen die strijden om de bovenste twee plekken in de poule. Daarnaast plaatsen ook de vier beste nummers drie zich voor de achtste finales. Vervolgens worden – zoals gebruikelijk – de kwartfinales, halve finales en de finale gespeeld. In totaal bestaat het EK 2020 uit 51 wedstrijden.

Speelschema knock-out fase

Na de groepsfase is het voor landenteams van belang om iedere wedstrijd te winnen. De verliezer van een duel ligt namelijk direct uit het toernooi. Het vervolg na de groepsfase wordt ook  niet voor niets de knock-out fase genoemd. In deze fase van het EK worden achtste finales, kwartfinales, halve finales en een finale gespeeld. Een strijd om het brons is er niet.

Speelschema EK 2020 achtste finales

De achtste finales worden gespeeld tussen 27 juni en 30 juni 2020*. Deze acht wedstrijden vinden plaats in acht verschillende Europese steden. Wist je dat alle landen die de achtste finales bereiken twee miljoen euro extra prijzengeld ontvangen? Voor veel landen hangt er dus veel van deze winst af. De achtste finales worden gespeeld in Londen, Amsterdam, Sevilla, Boedapest, Boekarest, Kopenhagen, Glasgow en St Petersburg. De stadions moeten tijdens deze achtste finales voldoen aan een capaciteit van minimaal 50.000 toeschouwers. Het is ook de laatste ronde waar er in de Johan Cruijff Arena wordt gespeeld.

*In verband met het coronavirus zijn deze wedstrijden nog niet gespeeld. Een nieuwe speeldatum is nog niet bekend.

Speelschema EK 2020 kwartfinales

De kwartfinales vinden plaats op 2 en 3 juli 2021. Het gaat om een viertal wedstrijden die worden afgewerkt in vier verschillende Europese speelsteden. Alle landen die de kwartfinales bereiken, krijgen maar liefst 3,25 miljoen euro extra prijzengeld bijgeschreven. De kwartfinales worden gespeeld in Sint-Petersburg, Bakoe, München en Rome. Alle stadions moeten in de kwartfinale beschikken over een capaciteit van minimaal 60.000 toeschouwers. Hierdoor viel de Johan Cruijff Arena dan ook af. Tijdens de kwartfinale is het Stadio Olimpico in Rome het grootste voetbalstadion met een capaciteit van 72.698 zitplaatsen.

Speelschema EK 2020 halve finales

De halve finalewedstrijden worden gespeeld in het Wembley Stadium in Londen. Dit stadion biedt plaats aan 90.000 toeschouwers en is daarmee ook het grootste stadion tijdens het EK 2020. De halve finales worden gespeeld op 6 en 7 juli 2021 om 21:00 uur. De vier halve finalisten ontvangen vijf miljoen extra prijzengeld. Vanzelfsprekend zullen de twee winnaars van de wedstrijden elkaar ontmoeten in de grote finale van het EK 2020. Deze grote finale vindt ook plaats in Londen.    

Speelschema finale EK 2020

Op 11 juli 2021 wordt om 21:00 uur de finale van het EK 2020 gespeeld in het het Wembley Stadion in Londen. Ongeveer 90.000 toeschouwers genieten van deze belangrijke voetbalwedstrijd. De winnaar pakt tien miljoen euro extra prijzengeld, terwijl de verliezend finalist alsnog zeven miljoen euro mag bijschrijven op de rekening. Vier jaar eerder wist Portugal de EK-finale te winnen van Frankrijk in het Stade de France in Parijs. Het beslissende doelpunt werd in de 109e minuut gescoord door Éder.

Hoe worden de beste nummers drie bepaald?

De beste nummers drie worden bepaald aan de hand van enkele criteria. Allereerst wordt er gekeken naar het aantal verkregen punten in de groepswedstrijden. Daarna kan het doelsaldo de doorslag geven en vervolgens kan het aantal gescoorde doelpunten bepalend zijn bij een gelijk aantal punten en doelsaldo. Mochten deze drie punten geen uitsluitsel geven, dan wordt er gekeken naar het Fair-Play klassement. Oftewel, het aantal gele en rode kaarten. Kaarten leveren punten op; één punt voor een gele kaart en drie punten voor een rode kaart. De ploeg met de minste punten gaat dan door. De laatste criteria is de positie op de UEFA-coëfficiëntenranglijst.

Wat gebeurt er bij een gelijke stand?

Het kan voorkomen dat er in een poulefase een gelijke stand ontstaat. Er zijn voor die gevallen enkele regels opgesteld. Bekijk hieronder aan welke criteria teams moeten voldoen om een ronde verder te komen. De eisen staan op de juiste volgorde:

1. Het aantal behaalde punten in onderlinge duels tussen de landen.
2. Doelsaldo bij onderlinge wedstrijden (alleen bij gelijkspel tussen meer dan twee landen).
3. Het aantal doelpunten dat is gescoord bij de onderlinge interlands (alleen bij gelijkspel tussen meer dan twee landen).
4. Doelsaldo over alle groepswedstrijden.
5. Het aantal doelpunten dat is gescoord in alle groepswedstrijden.
6. Spelen twee ploegen die gelijk staan in de laatste groepswedstrijden tegen elkaar, dan zullen strafschoppen de beslissing brengen. Er zal geen verlenging worden gespeeld.
7. Fair-Play klassement (oftewel de ploeg met de minste gele/rode kaarten gaat door)
8. Positie op de UEFA-coëfficiëntenranglijst.

Lees meer over een gelijke stand in dit artikel.

Download het volledige speelschema van het EK 2020*

EURO 2020 schema in PDF.

EURO 2020 schema in JPG.

*Dit is het speelschema voor 2020. In verband met het coronavirus is het EK verplaatst 2021. Het EK wordt gespeeld van 11 juni tot en met 11 juli 2021. De speeldagen blijven hetzelfde, alleen is dat in 2021 een dag eerder. De start van het toernooi is dus op 11 juni in plaats van 12 juni, de finale op 11 juli in plaats van 12 juli.