toernooi background image

Rome

Rome, de hoofdstad van Italië, is tijdens het Europees kampioenschap 2020 één van de twaalf speelsteden. Op 11 juni 2021 om 21.00 uur vindt de openingswedstrijd in Rome plaats. Het stadion waarin de wedstrijden worden gespeeld is het Stadio Olimpico, onderdeel van het sportcomplex Foro Italico en de thuisbasis van twee Italiaanse topteams: AS Roma en Lazio Roma. Rome ligt in het midden van Italië en heeft tegen de 3 miljoen inwoners.

Lokale tijd Rome
Lokale tijd Rome

Stadio Olimpico: het podium voor het EK 2020 in Italië

Het Stadio Olimpico werd ingezet voor de Olympische Spelen van 1960 in Rome, maar werd al in 1928 gebouwd en in 1937 geopend. Voordat het zijn huidige naam kreeg, stond het stadion bekend als Stadio dei Cipressi en Stadio dei Centomila. Er is plek voor ruim 70.000 voetbalfans. Jaarlijks wordt de finale van de Italiaanse beker er gespeeld, de Coppa Italia. Ook fungeert het als nationaal atletiekstadion en als thuisbasis voor het Italiaanse rugbyteam. De grootste voetbalwedstrijd die ooit plaatsvond in het Stadio Olimpico is de WK-finale van 1990. Het stadion is bereikbaar via buslijn 32 vanaf het centraal station en met tram 2 naar station Flaminio.

stadio olimpico rome

Het Stadio Olimpico is tijdens de groepsfase van het EK 2020 de thuishaven van de Italiaanse ploeg. Vooralsnog is bekend dat er naast de openingswedstrijd in Rome drie groepswedstrijden in poule A worden gespeeld en één kwartfinale. De openingswedstrijd tussen Italië en Turkije zal afgetrapt worden op vrijdag 11 juni (21:00 uur). Italië neemt het woensdag 16 juni (21:00 uur) op tegen Zwitserland en sluit de groepsfase op zondag 20 juni (18:00) af tegen Wales. De kwartfinale in Rome staat gepland voor zaterdag 3 juli, daarna neemt het EURO 2020 afscheid van de Italiaanse hoofdstad.

Een Europees kampioenschap in twee landen tegelijk, dat hebben we wel eerder gezien. Maar een EK in twaalf landen? De Europese voetbalbond UEFA koos niet zomaar voor deze bijzondere opzet. Toen de beslissing werd genomen liet de bond zich inspireren door het toenmalige 60-jarig jubileum. Aanvankelijk werden zelfs dertien speelsteden aangewezen, maar Brussel viel af. In twee van de twaalf stadions vonden eerder EK-duels plaats: Stadio Olimpico in Rome en de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. Normaal gesproken is de gastheer van een eindronde automatisch geplaatst. Dit keer  moet elk organiserend land zich op eigen kracht zien te plaatsen.

Datum
Wedstrijd
Aanvang
Vrijdag 11 juni 2021
Turkije - Italië
21:00 uur
Woensdag 16 juni 2021
Italië - Zwitserland
21:00 uur
Zondag 20 juni 2021
Italië - Wales
18:00 uur
Zaterdag 3 juli 2021
Kwartfinale W43 - W44
21:00 uur

Hoe kom je in Rome? Alle informatie over vervoer van en naar de stad

Wie per vliegtuig Rome wil opzoeken kan uit drie luchthavens kiezen. De grootste is Leonardo da Vinci International Airport, tegelijkertijd de grootste luchthaven van Italië. Andere opties zijn Rome Ciampino Airport en Roma-Urbe Airport. Het busnetwerk in Rome omvat meer dan 350 buslijnen, het tramnet telt 192 haltes. Het metronet heet Metropolitana en is opgebouwd uit drie hoofdlijnen. Met een BIT ticket kan je voor 1,50 uur ongeveer 100 minuten elke bus of metro instappen. Voor zes euro koop je een BIG ticket die 24 uur geldig is. Een taxi kost circa 1,3 euro per minuut.

Als een van de populairste toeristische bestemmingen ter wereld telt Rome duizelingwekkend veel hotels. Onder die bijna duizend hotels bevinden zich ‘s werelds grootste ketens, zoals Best Western, Holiday Inn, Mercure, Westin, Crowne Plaza en Ibis. De grootste aanbieder is Sheraton, dat in de Italiaanse hoofdstad over 1.458 kamers beschikt. Het aanbod aan hotels in het centrum is groot. Trevi Luxury Rooms bevindt zich zo centraal als maar kan en het Town House Fontana di Trevi kijkt uit op de befaamde Trevifontein. Wil je dichtbij het stadion verblijven, kijk dan op sites als Airbnb naar het aanbod.

Of een bar of restaurant in Rome nou klein of groot is, er zal zeker als AS Roma of Lazio Roma speelt altijd wel een kleine tv of groter scherm worden geactiveerd om het voetbal te volgen. Tijdens het EK zal het niet anders zijn, zeker als het Italiaanse elftal zich plaatst. In de buurt Trastevere zitten veel restaurants, bars, clubs en lounges. Vooral op en rond Piazza Trilussa hangen studenten graag rond. Campo de’ Fiori is ook een epicentrum van horeca, terwijl Testaccio vooral is gericht op clubs. Enkele sportcafés zijn Hopside, Four Green Fields, Highlander’s en La Botticella di Poggi Giovanni. Ook zal de UEFA een Fan Zone inrichten op een nog nader te bepalen locatie.

Heb je interesse in archeologie, dan is Rome een walhalla voor je. Het Colosseum, Pantheon en Forum Romanum zijn must-sees. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Ook Circus Maximus, Thermen Van Caracalla, Castel Sant’Angelo, Mausoleum van Augustus en Ara Pacis zijn belangrijke relieken. Vaticaanstad is weliswaar een apart land maar telt natuurlijk gewoon mee als een van de grootste trekpleisters in Rome. Parco della Musica is een van de grootste concertzalen ter wereld. Parken zijn er in overvloed: Parco degli Acquedotti, Caffarella Park, Pineto Park, Villa Ada. En last but not least de befaamde Italiaanse keuken, zoals de verbazingwekkende hoeveelheid aan pastaproducten. In de zomer is het gemiddeld rond de 27 graden Celsius.

Het Europees kampioenschap 2020 begint op vrijdag 11 juni 2021 in Rome en sluit op zondag 11 juli af in Londen. Wil je zoveel mogelijk speelsteden bezoeken? Houd er dan rekening mee dat er flink wat afstand zit tussen de speelsteden. Per trein van Amsterdam naar Bakoe is nogal een onderneming: die trip vergt 99 uur en vijfmaal overstappen. Reis je per vliegtuig, boek dan zo vroeg mogelijk je tickets. Zeker na de loting in november 2019 zullen de prijzen van tickets over de kop gaan. Tip: bezoek alleen zogeheten Schengen-landen, in dit geval Nederland, Denemarken, Duitsland, Hongarije, Italië en Spanje.

In welke steden worden de EK-wedstrijden verder gespeeld?