toernooi background image

Dublin

Dublin – de hoofdstad van Ierland – is tijdens het Europees kampioenschap 2020 één van de twaalf speelsteden. Het stadion waarin de wedstrijden worden gespeeld is het Aviva Stadium. Hier spelen het Ierse voetbalelftal en het nationale rugbyteam hun thuisduels. Dublin bevindt zich centraal in het oosten van het land en telt ruim een half miljoen inwoners. Het is er ten opzichte van Nederland één uur vroeger.

Lokale tijd Dublin
Lokale tijd Dublin

Aviva Stadium: het podium voor het EK 2020 in Ierland

In mei 2010 gingen de poorten van het Aviva Stadium open. Het stadion heeft een capaciteit heeft van 51.700 man. Het gebouw heeft de vorm van een kom en het dak kent een golvend patroon. Een van de grootste voetbalwedstrijden die in het stadion plaatsvond was de finale van de Europa League in 2011. Om de sponsornaam te verhullen werd het toen tijdelijk omgedoopt tot Dublin Arena. Op 600 meter afstand van de ingang bevindt zich een bushalte. Nog dichterbij is de treinhalte van de Dublin Area Rapid Transit (DART). Het stadion bevindt zich in een autovrije zone met een radius van 1 kilometer.

dublin stadion

In het Aviva Stadium in Dublin vinden er vier wedstrijden plaats gedurende het EK 2020. Het gaat om drie groepswedstrijden van poule E en één duel in de tweede ronde. Dat is een clash op 29 juni 2021 tussen de winnaar van poule D en de nummer twee van poule F. Ierland zelf heeft zich nog niet geplaatst voor het EK, maar zal dit wel via de play-offs proberen te doen. Maandag 14 juni (18:00 uur) speelt Polen in het Avive Stadium tegen de winnaar van de League B en op vrijdag 18 juni (15:00 uur) speelt Zweden tegen dezelfde tegenstander. In de laatste groepswedstrijd staan Polen en Zweden op woensdag 23 juni (18:00 uur) tegenover elkaar.

Een Europees kampioenschap in twee landen tegelijk, dat hebben we wel eerder gezien. Maar een EK in twaalf landen? De Europese voetbalbond UEFA koos niet zomaar voor deze bijzondere opzet. Toen de beslissing werd genomen liet de bond zich inspireren door het toenmalige 60-jarig jubileum. Aanvankelijk werden zelfs dertien speelsteden aangewezen, maar Brussel viel af. In twee van de twaalf stadions vonden eerder EK-duels plaats: Stadio Olimpico in Rome en de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. Normaal gesproken is de gastheer van een eindronde automatisch geplaatst. Dit keer moet elk organiserend land zich op eigen kracht zien te plaatsen.

Datum
Wedstrijd
Aanvang
Maandag 14 juni 2021
Polen - Play-off winner B
18:00 uur
Vrijdag 18 juni 2021
Zweden - Play-off winner B
15:00 uur
Woensdag 22 juni 2021
Zweden - Polen
18:00 uur
Dinsdag 29 juni 2021
Achtste finale 1D - 2F
18:00 uur

Hoe kom je in Dublin? Alle informatie over vervoer van en naar de stad

Zeven kilometer ten noorden van het stadshart van Dublin is Dublin Airport gevestigd. Jaarlijks worden er tegen de 30 miljoen passagiers vervoerd. Het openbare vervoer is prima geregeld. Zo zijn er rond de 200 buslijnen, waarvan Dublin Bus de eigenaar is. In 2004 werd de lightrail geïntroduceerd, een hybride tussen trein en tram. De twee grootste treinstations in Dublin zijn Heuston en Connolly. Om gebruik te maken van het OV heb je een Leap card nodig. Ook zijn er aparte fietspaden, met een totale lengte van 200 kilometer. Een ‘Leap Visitor Card’ dagkaart kost 10 euro en geeft je het recht om die dag onbeperkt te reizen. Voor drie dagen kost hij 19,50 euro, voor een week 40 euro. Een taxi kost circa 1,30 euro per kilometer.

Enkele van de grootste hotels in de Ierse hoofdstad zijn Clayton, Maldron, Jurys Inns, O’callaghan Collection en Riu Hotels. Clayton biedt van deze hotels het grootste aantal hotelkamers aan: 969. Wie zich vertrouwd voelt bij Hilton, Westin of Holiday Inn Expres kan een lokale vestiging opzoeken in Dublin. Diverse hotels zijn pal in het stadshart gevestigd, zoals Westin, Temple Bar Inn en Blooms Hotel. Ook rondom Aviva Stadium hoef je niet lang te zoeken naar een plek om te overnachten. Ariel House, Sandymount Hotel en Butlers Townhouse bevinden zich op een paar minuten lopen. Wil je een eigen appartement of huis huren, of misschien zelfs een kamer bij een Iers gezin, snuffel dan rond op Airbnb.

Een EK of WK waaraan het Ierse nationale elftal deelneemt, krijgt altijd extra energie van de aanwezige Ierse fans. The Green Army kan harder dan wie dan ook liedjes zingen, juichen, klappen en op andere manieren de aandacht opeisen. Dus stel je voor wat er gebeurt als je tijdens EURO 2020 in Ierland een thuiswedstrijd van Ierland kan meemaken, al is het in een door de UEFA ingestelde Fan Zone in het Football Village. Reken maar dat Temple Bar, het beroemde uitgaansgebied, wordt volgehangen met Ierse vlaggen en posters. De authentieke Irish pubs zullen ook hun zaken behangen met grote schermen. Een paar sportpubs zijn The Living Room, Trinity Bar en McGowans.

Het al eerder genoemde Temple Bar is de beste plek om het nachtleven in Dublin te verkennen. Wees niet verbaasd als de vrijgezellenfeestjes die daar worden gehouden totaal ontsporen. Het is daarnaast een artistieke hotspot waar fotografen, schilders en grafisch ontwerpers een studio huren. Dublin is ook een echte muziekstad. Wil je de volgende Dubliners of U2 ontdekken, duik dan de concertzalen Whelans en The Workmans Club in. Prima winkelgebieden zijn Grafton Street en Henry Street. Enkele bekende musea zijn: The National Print Museum of Ireland en National Library of Ireland. De temperatuur is in de zomer tegen de 20 graden Celsius.

Het Europees kampioenschap 2020 begint op vrijdag 11 juni 2021 in Rome en sluit op zondag 11 juli af in Londen. Wil je zoveel mogelijk speelsteden bezoeken? Houd er dan rekening mee dat er flink wat afstand zit tussen de speelsteden. Per trein van Amsterdam naar Bakoe is nogal een onderneming: die reis duur minimaal 99 uur waarbij je vijf keer moet overstappen. Reis je per vliegtuig, boek dan zo vroeg mogelijk je tickets. Zeker na de loting in november 2019 zullen de prijzen van tickets over de kop gaan. Tip: bezoek alleen zogeheten Schengen-landen, in dit geval Nederland, Denemarken, Duitsland, Hongarije, Italië en Spanje. Dan zit je aan minder strenge regels vast, waardoor je sneller van A naar B reist.

In welke steden worden de EK-wedstrijden verder gespeeld?