toernooi background image

Boedapest

Boedapest – de hoofdstad van Hongarije – is tijdens het Europees kampioenschap 2020 één van de twaalf speelsteden. Het stadion waarin de wedstrijden worden gespeeld is het Puskás Aréna, vernoemd naar de grootste voetballer die het land ooit voortbracht. De stad met 1,8 miljoen inwoners ligt centraal in het noorden van Hongarije. De tijdzone is hetzelfde als in Nederland.

Lokale tijd Boedapest
Lokale tijd Boedapest

Puskás Aréna: het podium voor het EK 2020 in Hongarije

De Puskás Aréna is gloednieuw en wordt op 15 november geopend via een vriendschappelijke interland tussen Hongarije en Uruguay. De capaciteit van het onderkomen is 67.889 stoeltjes. Het stadion is eigendom van de Hongaarse voetbalbond en vooralsnog zijn er geen plannen om een voetbalclub naar de Puskás Aréna te verkassen. Wel heeft de rugbyploeg Hungary Budapest Exiles RFC aangekondigd voortaan daar zijn thuiswedstrijden te spelen. Het gloednieuwe stadion is gebouwd op de plek waar het Ferenc Puskás Stadium stond, dat in 2017 is afgebroken.

boedapest stadion

In de Puskás Aréna worden drie groepsduels in poule F plus één partij in de tweede ronde gespeeld, namelijk die tussen de winnaar van poule C tegen een nummer drie van poule D, E of F. Hongarije heeft zich niet direct gekwalificeerd voor Euro 2020, maar probeert dit nog wel via de play-offs. Als Hongarije wordt aangewezen als groepshoofd speelt het alle groepsduels in eigen land. Na zondag 27 juni verlaat het EK 2020 Boedapest weer. De winnaar van League A speelt op dinsdag 15 juni (18:00 uur) tegen Portugal en op zaterdag 19 juni (15:00 uur) tegen Frankrijk. De laatste groepswedstrijd zal op woensdag 23 juni (21:00 uur) gespeeld worden tussen Portugal en Frankrijk.

Een Europees kampioenschap in twee landen tegelijkertijd, dat hebben we wel eerder gezien. Maar een EK in twaalf landen? De Europese voetbalbond UEFA koos niet zomaar voor deze bijzondere opzet. Toen de beslissing werd genomen liet de bond zich inspireren door het toenmalige 60-jarig jubileum. Aanvankelijk werden zelfs dertien speelsteden aangewezen, maar Brussel viel af. In twee van de twaalf stadions vonden eerder EK-duels plaats: Stadio Olimpico in Rome en de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. Normaal gesproken is de gastheer van een eindronde automatisch geplaatst. Dit keer moet elk organiserend land zich op eigen kracht zien te plaatsen.

Datum
Wedstrijd
Aanvang
Dinsdag 16 juni 2020
Play-off winner A - Portugal
18:00 uur
Zaterdag 20 juni 2020
Play-off winner A - Frankrijk
15:00 uur
Woensdag 24 juni 2020
Portugal - Frankrijk
21:00 uur
Zondag 28 juni 2020
Achtste finale (1C - 3D/E/F)
18:00 uur

Hoe kom je in Boedapest? Alle informatie over vervoer van en naar de stad

Op zo’n 16 kilometer afstand van het stadshart ligt het vliegveld Budapest Ferenc Liszt International Airport, vernoemd naar de componist. Het vliegveld heeft directe verbindingen met alle grote Europese steden. Dit decennium is meer dan een half miljard euro in het opknappen van de luchthaven gestopt. Binnen de stad kom je van A naar B met de vier metrolijnen, 33 tramlijnen, talloze buslijnen en vier bootdiensten (de stad wordt doorsneden door de regenrivier Donau). Via de service BuBi is het eenvoudig om een fiets te huren. Een ritje in het OV kost ongeacht de duur en lengte circa 1,20 euro. Een taxi kost ongeveer 90 eurocent per kilometer. Het stadion bevindt zich overigens op 1 kilometer van het centraal station en dat valt dus prima te belopen.

Hieronder hebben we een aantal veelgestelde vragen op een rijtje gezet en beantwoord.

De Hongaarse hoofdstad behoort tot de 25 best bezochte steden ter wereld. Die toeristen kunnen kiezen uit internationale hotelketens als Danubius Hotels, Mercure, Corinthia, Novotel, Ibis, Sofitel, Hilton en Four Seasons. Danubius is de grootste partij en biedt in Boedapest een kleine 3.000 hotelkamers aan. Een plek met de nodige grandeur en geschiedenis is het New York Palace Budapest, dat zich in een gebouw uit 1894 bevindt en waar Hongaarse kunstenaars zich graag laten zien. Kan je niet zonder spa- en wellness, dan is de keus snel gemaakt: daar staat het Hotel Gellért om bekend. Natuurlijk kan je ook kiezen voor iets dat kleinschaliger en gemoedelijkers is door een kamer of huisje te huren via Airbnb.

Om de EK-sfeer op te snuiven kun je natuurlijk het beste naar het stadion gaan, maar daarna is een bezoek aan het UEFA Festival Budapest zeker de moeite waard. De twee epicentra van die feestelijkheden zijn Olof Palme Promenade en Heroes Square. De Football Village van de UEFA is tijdens heel EURO2020 open en gratis toegankelijk. De bond zorgt voor muziek, voedsel, optredens en natuurlijk schermen waarop de wedstrijden worden vertoond. Ook herbergt de stad barretjes waarin de matches op tv te volgen zijn. De grootste en bekendste sportbar heet Champs en bevindt zich in de straat Dohany.

Voetbal kan spannend zijn, maar het House of Terror laat je pas echt schrikken. Dat museum illustreert de gruweldaden van de nazi’s en communisten in het Hongarije van de 20e eeuw. Heb je interesse in overblijfselen van het Romeinse Rijk, spoed je dan naar het Aquincum Museum. De Dohány Street Synagogue is de grootste synagoog in Europa en Széchenyi Medicinal Bath kis het grootste medicinale badhuis van Europa. Enkele geliefde parken zijn City Park, People’s Park en Romai Part, waar het vooral draait om waterpret. De Hongaarse keuken draait om lamsvlees, varkensvlees en bewerkte groenten zoals auberginesalade en koolrolletjes (töltött káposzta). In de zomer is het er rond de 25 graden.

Het Europees kampioenschap 2020 begint op vrijdag 11 juni 2021 in Rome en sluit op zondag 11 juli af in Londen. Wil je zoveel mogelijk speelsteden bezoeken? Houd er dan rekening mee dat er flink wat afstand zit tussen de speelsteden. Per trein van Amsterdam naar Bakoe is nogal een onderneming: die trip vergt 99 uur en vijfmaal overstappen. Reis je per vliegtuig, boek dan zo vroeg mogelijk je tickets. Zeker na de loting in november 2019 zullen de prijzen van tickets over de kop gaan. Tip: bezoek alleen zogeheten Schengen-landen, in dit geval Nederland, Denemarken, Duitsland, Hongarije, Italië en Spanje. Dan zit je aan minder strenge regels vast.

In welke steden worden de EK-wedstrijden verder gespeeld?