toernooi background image

München

München, de derde grootste stad van Duitsland, is tijdens het Europees kampioenschap 2020 één van de twaalf speelsteden. Het stadion waarin de wedstrijden worden gespeeld is de Allianz Arena en is de thuishaven van FC Bayern München, de succesvolste Duitse voetbalclub. München ligt in het zuiden van Duitsland en telt rond de 1,5 miljoen inwoners. De tijd is gelijk aan die in Nederland.

Lokale tijd München
Lokale tijd München

Allianz Arena: het podium voor het EK 2020 in Duitsland

De Allianz Arena heeft een capaciteit van 75.000 man voor wedstrijden van Bayern München en 70.000 voor internationale duels. De opening vond plaats in mei 2005, toen het ‘s werelds eerste stadion was waarvan de kleur van de buitenkant kan veranderen. Het stadion is deels overdekt, zodat alle zitplaatsen droog blijven. Het complex bevat diverse horecagelegenheden, een fanshop en een kinderdagverblijf voor kinderen van 3 tot 9 jaar (Spielwelt). Al eerder was de Allianz Arena het strijdtoneel van zes WK-wedstrijden in 2006. In 2012 werd er de finale van de Champions League gespeeld. Het parkeerterrein is enorm en heeft een capaciteit van tegen de 10.000 plekken. Naast het stadion bevindt zich het metrostation Fröttmaning.

allianz arena duitsland stadion

De Allianz Arena kreeg drie groepswedstrijden in poule F en één van de acht kwartfinales toebedeeld. Duitsland heeft zich geplaatst voor Euro 2020. Die Mannschaft is dan ook ingedeeld in poule F en speelt alle drie de groepswedstrijden in eigen land. Dinsdag 15 juni (21:00 uur) speelt het gastland de kraker tegen Frankrijk. Vier dagen later op 19 juni (18:00 uur) komt Portugal op bezoek. Duitsland speelt op woensdag 23 juni (21:00 uur) de laatste groepswedstrijd tegen de winnaar van League A uit de play-offs. De kwartfinale in München vindt plaats op vrijdag 2 juli 2021. Daarin zou Duitsland zelf kunnen optreden als het tweede wordt in poule F en daarna de tweede ronde overleeft.

Een Europees kampioenschap in twee landen tegelijk, dat hebben we wel eerder gezien. Maar een EK in twaalf landen? De Europese voetbalbond UEFA koos niet zomaar voor deze bijzondere opzet. Toen de beslissing werd genomen liet de bond zich inspireren door het toenmalige 60-jarig jubileum. Aanvankelijk werden zelfs dertien speelsteden aangewezen, maar Brussel viel af. In twee van de twaalf stadions vonden eerder EK-duels plaats: Stadio Olimpico in Rome en de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. Normaal gesproken is de gastheer van een eindronde automatisch geplaatst. Dit keer  moet elk organiserend land zich op eigen kracht zien te plaatsen.

Datum
Wedstrijd
Aanvang
Dinsdag 15 juni 2021
Frankrijk - Duitsland
21:00 uur
Zaterdag 19 juni 2021
Portugal - Duitsland
18:00 uur
Woensdag 23 juni 2021
Duitsland - Play-off winner A
21:00 uur
Vrijdag 2 juli 2021
Kwartfinale W39 - W37
21:00 uur

Hoe kom je in München? Alle informatie over vervoer van en naar de stad

Ongeveer 30 kilometer ten noordoosten van het stadscentrum bevindt zich Franz Josef Strauss International Airport, de tweede grootste luchthaven van Duitsland. Jaarlijks vervoert Munich International Airport (code MUC), zoals het ook wordt genoemd, 46 miljoen passagiers. De treinlijnen S8 en S1 rijden op MUC. Vanaf het centraal station München Hauptbahnhof duurt die rit ongeveer 45 minuten. De metrolijn heet Munich U-Bahn en de tramlijn heet Munich S-Bahn. Ook kun je prima fietsen binnen München. Het aantal fietspaden is in de afgelopen jaren namelijk flink toegenomen. Een dagpas voor de metro kost 6,70 euro, een drie-dagen-pas 15 euro. Een taxi kost gemiddeld 1,90 euro per kilometer.

Holiday Inn, Ibis, Hilton, Mercure, Novotel, Sheraton, Weston, Sofitel: allemaal hebben ze in München één of meerdere vestigingen. De grootste aanbieder in de hoofdstad van Beieren is Motel One met 1.884 hotelkamers. Holliday Inn Hotels & Resorts heeft 1.255 hotelkamers paraat. Een van de meest markante hotels is het Hotel Vier Jahreszeiten, dat ook nog eens zijn locatie mee heeft: de winkelstraat Maximilianstraße. Slapen in de nabijheid van de Allianz Arena is ook mogelijk. Zo bevindt het hotel Arena Stadt München zich op slechts een halve kilometer van de voetbaltempel. Via Airbnb zijn aantrekkelijke plekjes en prijzen te vinden bij particuliere verhuurders.

De vier bekendste boulevards in de stad zijn Maximilianstraße, Brienner Straße, Ludwigstraße en Prinzregentenstraße. Als het niet lukt om daar een scherm of tv te vinden waarop voetbal wordt vertoond, dan gaat het nergens lukken. Ook zijn er diverse sportcafés, zoals Stadion (Schleißheimer Straße), waar je ook welkom bent als je geen fan bent van Bayern. Kilians, Wirtshaus, Ça Va en Bergwolf. En hier in Beieren barst het van de authentieke bierhallen die echt niet tot het oktoberfeest wachten om de pullen te vullen tijdens het voetbal kijken. Een van de bekendste plekken is het Hofbräuhaus. De UEFA organiseert zijn Football Village in het Olympiapark.

Het nachtleven van München speelt zich af in het centrale deel Altstadt-Lehel en de buurten Maxvorstadt, Ludwigsvorstadt-Isarvorstadt, Au-Haidhausen en Schwabing. Maar dé feestzone is de zogeheten Feierbanana: de feestbanaan, een slingerpad in de vorm van een banaan tussen Sendlinger Tor en Maximiliansplatz. Het Deutsches Museum is een van de oudste en grootste wetenschappelijke musea ter wereld, het BMW Museum toont je de geschiedenis van het automerk en Museum Brandhorst is dé plek voor moderne kunst. Door het jaar heen zijn er diverse festivals. In de zomermaanden bijvoorbeeld Tollwood (muziek, circus, snuisterijen) en Auer Dult (markt). De Beierse keuken zal goed scoren bij vleesliefhebbers. Hap maar eens in een Weißwürste of Schweinsbraten. In de zomer is het gemiddeld tegen de 20 graden Celsius.

Het Europees kampioenschap 2020 begint op vrijdag 11 juni 2021 in Rome en sluit op zondag 11 juli af in Londen. Wil je zoveel mogelijk speelsteden bezoeken? Houd er dan rekening mee dat er flink wat afstand zit tussen de speelsteden. Reis je per vliegtuig, boek dan zo vroeg mogelijk je tickets. Zeker na de loting in november 2019 zullen de prijzen van vliegtickets snel duurder worden. Tip: bezoek alleen zogeheten Schengen-landen, in dit geval Nederland, Denemarken, Duitsland, Hongarije, Italië en Spanje. Dan hoef je minder rekening te houden met strenge regels en controles.

In welke steden worden de EK-wedstrijden verder gespeeld?