toernooi background image

Amsterdam

Amsterdam is één van de twaalf speelsteden tijdens het Europees Kampioenschap 2020 (2021). Het stadion waarin de wedstrijden worden gespeeld is de Johan Cruijff ArenA, normaliter de thuisbasis van Ajax. De hoofdstad van Nederland diende eerder al als locatie voor EK-wedstrijden. Dat was in 2000, toen Euro 2000 plaatsvond in Nederland en België. ‘Mokum’, zoals inwoners hun stad ook wel noemen, is een echte toeristische trekpleister. Dit voetbalfestijn zal die status alleen maar versterken.

Lokale tijd Amsterdam
Lokale tijd Amsterdam

Johan Cruyff Arena: het podium voor het EK 2020 in Nederland

Het multifunctionele stadion Johan Cruijff ArenA verwelkomt in de zomer van 2020 honderdduizenden voetballiefhebbers die graag getuige willen zijn van Euro 2020. Het stadion biedt plaats aan 54.900 man en die plekken zitten bij de vier geplande EK-wedstrijden ongetwijfeld vol. Vlak voor het EK wordt het aantal zitplaatsen zelfs nog uitgebreid met 880 stoelen. Dit kondigde Ajax in januari 2020 aan.

Het stadion werd opgeleverd in augustus 1996. De naam veranderde in 2018 in Johan Cruyff Arena, een verwijzing naar de bekendste Nederlandse voetballer ooit, die in 2016 overleed. Daarvoor was de naam Amsterdam ArenA. Het dak van de ArenA kan indien nodig worden gesloten. Voor het EK 2020 komen er meer roltrappen, horecavoorzieningen, toiletten en zonnepanelen.

De duels die in het kader van Euro 2020 in de Johan Cruijff ArenA worden gespeeld zijn drie groepswedstrijden in poule C en één achtste finale. Het Nederlands elftal speelt alle drie de groepswedstrijden in Amsterdam. Oranje is dan ook ingedeeld in poule C. De partij in Amsterdam in de achtste finale gaat tussen de nummer 2 van poule A en de nummer 2 van poule B. Nederland start met een thuiswedstrijd tegen Oekraïne (13 juni, 21:00 uur), waarna het ook Oostenrijk (17 juni, 21:00 uur) treft. De laatste tegenstander is Roemenië, Georgië, Wit-Rusland, Noord-Macedonië of Kosovo en die wedstrijd zal op 21 juni worden gespeeld om 18:00 uur.

Een Europees kampioenschap in twee landen tegelijk, dat hebben we wel eerder gezien. Maar een EK in twaalf landen? De Europese voetbalbond UEFA koos niet zomaar voor deze bijzondere opzet. Toen de beslissing werd genomen, liet de bond zich inspireren door het 60-jarig jubileum. Aanvankelijk werden zelfs dertien speelsteden aangewezen, maar Brussel viel af. In twee van de twaalf stadions vonden eerder EK-duels plaats: Stadio Olimpico in Rome en de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. Normaliter is de gastheer van een eindronde automatisch geplaatst. Dit keer moet elk organiserend land zich op eigen kracht zien te plaatsen.

Datum
Wedstrijd
Aanvang
Zondag 13 juni 2021
Nederland - Oekraïne
21:00 uur
Donderdag 17 juni 2021
Nederland - Oostenrijk
21:00 uur
Maandag 22 juni 2021
Noord-Macedonië - Nederland
18:00 uur
Zondag 26 juni 2021
Achtste finale (2A - 2B)
18:00 uur

Kom alvast in de stemming voor EURO 2020 met onderstaande video

Hoe kom je in Amsterdam? Alle informatie over vervoer van en naar de stad

Amsterdam is op diverse manieren te bereiken. Buitenlandse bezoekers kunnen overwegen per vliegtuig naar luchthaven Schiphol te vliegen. Vanuit het hele land rijden er bussen en treinen naar het Centraal Station. Met de auto naar het centrum van Amsterdam rijden is niet zo’n goed idee: er zijn weinig parkeerplekken en parkeren is niet goedkoop. Een taxi is efficiënter. Het maximumtarief voor taxi’s is in Amsterdam 2,35 euro per km en 0,39 euro per minuut. Ben je eenmaal in de hoofdstad, maak dan gebruik van de trams of huur een fiets! Internationaal staat Amsterdam bekend als de ‘fietshoofdstad’. De afstand tussen het centrum en de Johan Cruyff Arena is circa 10 kilometer: een prima fietstripje.

Hieronder hebben we een aantal veelgestelde vragen op een rijtje gezet en beantwoord.

Aan hotels is in Amsterdam geen gebrek. In 2018 waren er meer dan 500 hotels, die samen over ruim 35.000 hotelkamers en 77.000 bedden beschikten. Wil je baden in luxe? Geen probleem, 18 hotels hebben vijf sterren op de gevel geplakt. Wil je het juist simpel houden? Dat kan ook: er zijn zes campings. Op elke straathoek kan je iets te eten scoren, want er zijn meer dan 1.300 restaurants. Enkele van de bekendere hotels zijn Waldorf Astoria, Pullitzer, Fletcher, Hilton, Holiday Inn en Van der Valk. Wil je dichtbij de Johan Cruyff Arena slapen? EasyHotel is gevestigd aan de Arena Boulevard.

De UEFA zal tijdens Euro 2020 een Fan Zone oprichten in het Olympisch Stadion van Amsterdam. Daar worden enorme schermen opgehangen, zodat de supporters elke actie kunnen volgen. Dat is natuurlijk niet de enige plek waar je in de open lucht naar de wedstrijden van het EK kan kijken. In alle bekende winkelstraten zullen cafés hun terrassen voorzien van schermen en grote tv’s, zoals op het Rembrandtplein, Leidseplein en Waterlooplein. Ook is in Amsterdam op veel plekken gratis wifi, zodat je met je eigen smartphone of tablet de matches kan volgen.

Een voetbalwedstrijd duurt maar 90 minuten, verlenging uitgezonderd, maar in Amsterdam is er 24/7  iets te doen. Op diverse gebieden beschikt de Nederlandse hoofdstad over het neusje van de zalm: musea, restaurants, winkels, bars, welness en architectuur. Een toerist kan Amsterdam niet verlaten zonder met een boot over de kanalen te varen, het Anne Frank Huis te bezoeken of het Stedelijk Museum aan te doen. Een voetbalfan kan zich aanmelden voor een stadiontour door de Johan Cruijff ArenA. Wil je een gezellige familiedag beleven? Geniet dan van een picknick in het Vondelpark. Zoek je avontuur, duik dan het nachtleven in. Bijna alles mag en kan in Amsterdam.

Het Europees kampioenschap 2020 begint op vrijdag 11 juni 2021 in Rome en eindigt op zondag 11 juli in Londen. Wil je zoveel mogelijk speelsteden bezoeken? Houd er dan rekening mee dat er flink wat afstand zit tussen de speelsteden. Als je van Amsterdam naar Bakoe reist met de trein, is dat nogal een onderneming: deze reis duurt op z’n minst 99 (!) uur en daarbij moet je zeker vijf keer overstappen. Reis je per vliegtuig, boek dan zo vroeg mogelijk je tickets. Zeker na de loting in november 2019 zullen de prijzen van tickets over de kop gaan. Wil je eerst een wedstrijd of de sfeer in Amsterdam meemaken en daarna wat andere speelsteden aandoen? Dan kan je bijvoorbeeld reizen via Amsterdam (13 juni) naar München (15 juni), Kopenhagen (17 juni), Londen (18 juni) en Rome (20 juni) en vervolgens weer terugreizen naar Amsterdam (21 juni).

De route van Nederland

Het Nederlands elftal speelt de eerste drie wedstrijden in Amsterdam, dat is nog eens makkelijk voor de Oranje fans! Je pakt de trein naar stadion of parkeert in de garage. Woon je dichtbij, dan kun je het beste op de fiets gaan. Waar Oranje daarna speelt, hangt af van de eindstand in de poule. Nederland kan in de volgende ronde spelen in Londen (2e in de poule), in Boekarest (beste 3e), in Boedapest (1e in de poule) of Glasgow (beste 3e). Daarna blijven alle vier de speelsteden in de kwartfinale een optie voor Oranje. Wil je het Nederlands elftal het gehele EK volgen? Bekijk dan vooraf welke vervoersmogelijkheden je hebt.

In welke steden worden er nog meer EK wedstrijden gespeeld?