Feyenoord

Country |
Active in |

Feyenoord

Feyenoord is een voetbalclub uit Rotterdam die behoort tot de zogenaamde Klassieke Top 3. Opgericht in 1908, is Feyenoord één van de oudste, maar ook meest succesvolle clubs van Nederland. De club werd veelvoudig landskampioen, won meer dan tien bekers en boekte bovendien succes in Europese competities. Feyenoord staat bekend als volksclub en heeft sinds jaar en dag een uiterst fanatieke en loyale fanschare. De Rotterdammers spelen in de Kuip, dat met een capaciteit van ruim 51.000 toeschouwers het op één na grootste stadion van Nederland is. Door de jaren heen kwamen diverse voetbalgrootheden uit voor Feyenoord en staan clubsRead more

Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

News

De Eredivisieclubs met de hoogste transferwinst

Deze Eredivisieclubs maakte in de afgelopen vijf seizoenen met meeste winst op de transfermarkt: 8. FC Utrecht FC Utrecht slaagt er keer op keer weer in om goede spelers te contracteren. Het mag dan ook geen verrassing heten dat er jaarlijks voldoende geld binnenkomt door die spelers weer te verkopen. In de zomer van 2017 […]

Read more

Sparta-Feyenoord statistieken en geschiedenis

Voor de allereerste Rotterdamse derby tussen Sparta en Rotterdam gaan we bijna 100 jaar terug in de tijd. Op 17 maart 1923 speelde Sparta in eigen huis tegen Feyenoord. Sindsdien volgden er nog 141 ontmoetingen en daar komen er in het seizoen 2019/20 minimaal twee bij. De wedstrijden tussen Feyenoord en Sparta in de Eredivisie […]

Read more

Loting Europa League: Feyenoord, AZ en FC Utrecht

De UEFA loting begon vandaag om 12:00, waar als eerst Ajax en PSV te horen hebben gekregen tegen welke teams zij het moeten gaan opnemen in de voorronden van de Champions League. Om 14:00 waren Feyenoord, AZ Alkmaar en FC Utrecht aan de beurt. Europa League loting In de Europa League wordt er een ronde […]

Read more

Feyenoord

Feyenoord is een voetbalclub uit Rotterdam die behoort tot de zogenaamde Klassieke Top 3. Opgericht in 1908, is Feyenoord één van de oudste, maar ook meest succesvolle clubs van Nederland. De club werd veelvoudig landskampioen, won meer dan tien bekers en boekte bovendien succes in Europese competities.

Feyenoord staat bekend als volksclub en heeft sinds jaar en dag een uiterst fanatieke en loyale fanschare. De Rotterdammers spelen in de Kuip, dat met een capaciteit van ruim 51.000 toeschouwers het op één na grootste stadion van Nederland is. Door de jaren heen kwamen diverse voetbalgrootheden uit voor Feyenoord en staan clubs als Sparta Rotterdam en Excelsior in de schaduw van het succes van de grootste club van Rotterdam.

Historie Feyenoord

Feyenoord werd opgericht in 1908 en speelde tot 1971 onder de naam ‘Feijenoord’, naar de gelijknamige week waar de club gevestigd is. Na het eerste Europese succes in 1970 (Europa Cup 1-winst), werd de naam veranderd naar ‘Feyenoord’, omdat dit buiten Nederland beter uit te spreken was.

Feyenoord speelt sinds 1921 op het hoogste niveau van het Nederlandse voetbal en vierde haar eerste landskampioenschap in 1924. De club gold sindsdien als topclub, won in 1928 nog eens het landskampioenschap en schreef in 1930 voor het eerst de nationale beker op haar naam.

De internationale doorbraak van Feyenoord vond plaats in de jaren zeventig, toen ook Ajax en PSV internationaal hoge ogen gooiden. In 1970 won Feyenoord als eerste de Europa Cup 1, waarna het ook de Wereldbeker won. In 1974 was Feyenoord bovendien de eerste Nederlandse winnaar van de UEFA Cup.

Ook rond de eeuwwisseling was Feyenoord zowel nationaal als internationaal succesvol, met een landskampioenschap in 1999 en UEFA Cup-winst in 2002. Hierna ging het echter bergafwaarts met de club, met name vanwege financiële problemen. Dieptepunt van de club was 28 oktober 2010, toen PSV de Rotterdammers met maar liefst 10 – 0 versloeg tijdens een Eredivisieduel.

Kort na deze nederlaag namen enkele lokale investeerders een belang in de club en werd de weg omhoog ingeslagen. De club werd financieel gezond en was weer in staat nieuwe spelers aan te trekken. Dit leidde tot een kampioenschap in 2017 en enkele goede resultaten in Europa.

Fans en clubiconen van Feyenoord

De fanschare van Feyenoord is misschien wel de meest bekende van Nederland. Stadion De Kuip is vrijwel iedere wedstrijd uitverkocht, ook tegen laagvliegers uit de Eredivisie. Tijdens de zware periode van de club in deze eeuw, lieten de fans zich veelal van hun beste kant zien met onvoorwaardelijke steun aan de club.

Aartsrivaal van Feyenoord is Ajax. Deze rivaliteit gaat decennia terug en heeft geleid tot spectaculaire wedstrijden, maar ook gewelddadige confrontaties tussen supporters van beide clubs. Supporters van de uitclub mogen al jaren lang niet meereizen wanneer een duel tussen beide clubs gespeeld wordt.

Het duel tussen Feyenoord en Ajax wordt ook wel De Klassieker genoemd en is met enige afstand de grootste wedstrijd in het Nederlandse voetbal en is ook buiten het land bekend als grote derby.

Door de jaren heen heeft Feyenoord talloze beroemde voetballers in dienst gehad. Clubicoon is Willem van Hanegem. De spijkerharde middenvelder, bijgenaamd De Kromme, won met Feyenoord de Europa Cup 1, Wereldbeker en UEFA Cup in de jaren zeventig. Als speler van Feyenoord bereikte hij bovendien de finale van het wereldkampioenschap van 1974.

Andere clubiconen van Feyenoord zijn onder meer Dirk Kuyt, Giovanni van Bronckhorst (speler en trainer), Robin van Persie, Coen Moulijn (meer dan vijfhonderd duels) en Rinus Israël.

De Kuip

De Kuip is al ruim een eeuw de thuishaven van Feyenoord. In 1937 opende het stadion de deuren en sindsdien is het een iconisch gebouw in Rotterdam. In 1937 was de capaciteit aanmerkelijk groter (65.000 plaatsen) dan nu (51.117 plaatsen). Lange tijd is De Kuip ook het grootste stadion van Nederland geweest omdat de club gebruikt maakte van een flink aantal staanplaatsen.

De Kuip wordt door de media en kenners vaak omschreven als de stadion met de meeste sfeer. Feyenoord heeft een trouwe supportersschare (het Legioen) dat de ploeg ook onverminderd steunt als het wat slechter gaat. Desondanks zijn er toch plannen om een hele nieuwe Kuip te bouwen. Momenteel liggen er drie plannen bij de gemeente Rotterdam, twee plannen voor een nieuw stadion op een locatie langs de Maas, en één plan om een nieuwe Kuip te bouwen op de huidige locatie. Het nieuwe stadion van Feyenoord moet plaats bieden aan 63.000 toeschouwers. Daarmee zou het veruit het grootste voetbalstadion van Nederland worden.

Feyenoord 100 jaar

Feyenoord 100 jaar100 jaar Feyenoord, een 650 pagina's tellend boek over de geschiedenis van één van de meest roemruchtige clubs in Nederland. Voor Feyenoord-fans die geïnteresseerd zijn in het verleden, het heden en de toekomst van de Rotterdamse club is het een must! Anderhalf jaar lang is er met clubarchivaris Henk van der Stoep aan ‘100 jaar Feyenoord' gewerkt. Zo zijn er verhalen over spelers, trainer en fans zijn terug te lezen in deze dikke pil. Ook staan er maar liefst 1.000 foto's in die je een unieke kijk geven op Feyenoord. In het boek zijn bijna alle gegevens van Feyenoord vanaf 1908 terug te vinden. Doelpunten, spelers, alle teams, het staat er allemaal in.

De fans van Feyenoord hebben gekozen wie zij de beste speler vonden in de afgelopen 100 jaar bij Feyenoord. Geen Coen Moulijn (5e), geen Ove Kindvall (4e), geen John de Wolf (3e), en zelfs geen Willem van Hanegem (2e). Niemand minder dan József Kiprich wordt gezien als de beste Feyenoorder van de afgelopen 100 jaar.

Sterren als Dirk Kuyt, Pierre van Hooijdonk, Paul Bosvelt, Eddy Pieters Graafland, Rinus Israel en Wim Jansen vielen buiten de top 5. De prestaties van al deze Feyenoord-sterren staan ook beschreven in ‘100 jaar Feyenoord'. Een interessant boek waarin alle prestaties van Feyenoord tot 2008 in vermeld staan. Het unieke van het boek is dat alle gebeurtenissen in chronologische volgorde staan zodat het makkelijk leest en kijkt. Wil jij dit unieke exemplaar in je boekenkast? Bestel ‘100 jaar Feyenoord' dan via bol.com!

Feyenoord wint de KNVB Beker 2018

In het seizoen 2017/2018 slaagde Feyenoord er niet in om het landskampioenschap te prolongeren, maar toch was de selectie succesvol. In dat voetbalseizoen won de Rotterdamse club namelijk de KNVB Beker. De route naar de finale was niet bepaald gemakkelijk, maar desondanks was de dertiende nationale beker een feit. Daarnaast werd in het seizoen 2018/2019 ook de Johan Cruijff Schaal gewonnen, de Rotterdammers waren na strafschoppen te sterk voor landskampioen PSV.

In de eerste ronde werd er met 2-0 gewonnen van ADO Den Haag, doelpunten werden gemaakt door Steven Berghuis en Michiel Kramer. In de tweede ronde won Feyenoord met 4-1 van de amateurclub AVV Swift. Nadat de amateurs eerder Vitesse hadden uitgeschakeld, bleek de wedstrijd in De Kuip het eindstation. Sam Larsson was in deze wedstrijd van grote waarde en scoorde driemaal.

In de achtste finales mocht Feyenoord opnieuw aantreden in eigen huis en won het met 3-1 van Heracles Almelo. Steven Berghuis wist twee keer het net te vinden en ook Sven van Beek was met een treffer belangrijk. In de kwartfinales werd de topper tegen PSV met 2-0 gewonnen, in dat duel maakte verdediger Eric Botteghin zijn rentree na langdurig blessureleed.

Feyenoord wist in de halve finale af te rekenen met Willem II, er werd erg simpel met 3-0 gewonnen van de Tilburgers. De treffers kwamen op naam van Berghuis, Robin van Persie en Tonny Vilhena. Uiteindelijk was de Rotterdamse club in de finale met 3-0 te sterk voor AZ, dankzij doelpunten van Nicolai Jørgensen, Robin van Persie en Jens Toornstra.