Feyenoord

Country |
Active in |

Feyenoord

Feyenoord is een voetbalclub uit Rotterdam die behoort tot de zogenaamde Klassieke Top 3. Opgericht in 1908, is Feyenoord één van de oudste, maar ook meest succesvolle clubs van Nederland. De club werd veelvoudig landskampioen, won meer dan tien bekers en boekte bovendien succes in Europese competities. Volksclub Feyenoord staat bekend als volksclub en heeft sinds jaar en dag een uiterst fanatieke en loyale achterban. De Rotterdammers spelen in de Kuip, dat met een capaciteit van ruim 51.000 toeschouwers het op één na grootste stadion van Nederland is. Door de jaren heen kwamen diverse voetbalgrootheden uit voor Feyenoord en staanRead more

Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

News

Resterende wedstrijden van Feyenoord in het seizoen 2019/2020

Feyenoord beleefde een vervelende eerste seizoenshelft. Echter is er weinig meer van de ellende in 2019 te merken in Rotterdam. Sinds de komst van trainer Dick Advocaat schijnt de zon weer in De Kuip. De 72-jarige trainer heeft de ploeg weer aan de praat gekregen. Na de nederlaag tegen Ajax (4-0) op 27 oktober verloor […]

Read more

Europa League: Nederlandse clubs op weg naar overwintering

In de Europa League is het voor sommige clubs alles of niets donderdag 12 december 2019. Feyenoord moet winnen op bezoek bij de Portugese topclub FC Porto. PSV is al uitgeschakeld en zal voor de eer strijden tegen het zwakke Rosenborg SK. AZ is al zeker van een plekje in de volgende ronde, dankzij een […]

Read more

Dick Advocaat op de open training van Feyenoord [Fotospecial]

Op donderdag 31 oktober 2019 maakt Dick Advocaat zijn entree op het trainingsveld van Feyenoord. Om 10.45 uur startte de training die open was voor publiek. Na een grondige warming-up, waarbij de rondo altijd favoriet is, werden er verschillende positiespellen gedaan. John de Wolf en Dick Advocaat waren duidelijk: Meer in de bal komen en […]

Read more

Feyenoord

Feyenoord is een voetbalclub uit Rotterdam die behoort tot de zogenaamde Klassieke Top 3. Opgericht in 1908, is Feyenoord één van de oudste, maar ook meest succesvolle clubs van Nederland. De club werd veelvoudig landskampioen, won meer dan tien bekers en boekte bovendien succes in Europese competities.

Volksclub

Feyenoord staat bekend als volksclub en heeft sinds jaar en dag een uiterst fanatieke en loyale achterban. De Rotterdammers spelen in de Kuip, dat met een capaciteit van ruim 51.000 toeschouwers het op één na grootste stadion van Nederland is. Door de jaren heen kwamen diverse voetbalgrootheden uit voor Feyenoord en staan clubs als Sparta Rotterdam en Excelsior in de schaduw van het succes van de zogenaamde ‘grote broer.'

Historie Feyenoord

Feyenoord werd opgericht in 1908 en speelde tot 1971 onder de naam ‘Feijenoord’, naar de gelijknamige wijk waar de club gevestigd is. Na het eerste Europese succes in 1970 (Europa Cup 1-winst), werd de naam veranderd naar ‘Feyenoord’, omdat dit buiten Nederland beter uit te spreken was.

Eerste landstitel

Feyenoord speelt sinds 1921 op het hoogste niveau van het Nederlandse voetbal en vierde haar eerste landskampioenschap in 1924. De club gold sindsdien als topclub, won in 1928 nog eens het landskampioenschap en schreef in 1930 voor het eerst de nationale beker op haar naam.

Europese prijzen

De internationale doorbraak van Feyenoord vond plaats in de jaren zeventig, toen ook Ajax en PSV internationaal hoge ogen gooiden. In 1970 won Feyenoord als eerste de Europa Cup 1, waarna het ook de Wereldbeker won. In 1974 was Feyenoord bovendien de eerste Nederlandse winnaar van de UEFA Cup.

Financiële problemen leiden tot dieptepunt

Ook rond de eeuwwisseling was Feyenoord zowel nationaal als internationaal succesvol, met een landskampioenschap in 1999 en UEFA Cup-winst in 2002. Hierna ging het echter bergafwaarts met de club, met name vanwege financiële problemen. Dieptepunt van de club was 28 oktober 2010, toen PSV de Rotterdammers met maar liefst 10 – 0 versloeg tijdens een Eredivisieduel. Vele voetbalfans scanderen de term '10, 10,10!' nog steeds als wordt aangespoord tot een monsterscore, ook in het amateurvoetbal komt dit voor.

Opmars naar prijzen

Kort na deze nederlaag toonden enkele lokale investeerders belang in de club en werd de weg omhoog ingeslagen. De club werd financieel gezond en was weer in staat nieuwe spelers aan te trekken. Dit leidde tot het kampioenschap in 2017 en enkele goede resultaten in Europa. Ook wonnen de Rotterdammers in 2016 en 2018 het KNVB Bekertoernooi.

Fans en clubiconen van Feyenoord

De fanschare van Feyenoord is misschien wel de meest bekende van Nederland. Stadion De Kuip is vrijwel iedere wedstrijd uitverkocht, ook tegen laagvliegers uit de Eredivisie. Tijdens de zware periode van de club in deze eeuw, lieten de fans zich veelal van hun beste kant zien met onvoorwaardelijke steun aan de club. Na de landstitel in 2017 steeg het aantal legioenleden ook nog eens met ruim 10.000.

Clubiconen

Door de jaren heen heeft Feyenoord talloze beroemde voetballers in dienst gehad. Clubicoon is Willem van Hanegem. De spijkerharde middenvelder, bijgenaamd De Kromme, won met Feyenoord de Europa Cup 1, Wereldbeker en UEFA Cup in de jaren zeventig. Als speler van Feyenoord bereikte hij bovendien de finale van het wereldkampioenschap van 1974.

Andere clubiconen van Feyenoord zijn onder meer Dirk Kuyt, Giovanni van Bronckhorst (speler en trainer), Robin van Persie, Coen Moulijn (meer dan vijfhonderd duels) en Rinus Israël.

Derby's en rivaliteit

Aartsrivaal van Feyenoord is Ajax. Deze rivaliteit gaat decennia terug en heeft geleid tot spectaculaire wedstrijden, maar ook gewelddadige confrontaties tussen supporters van beide clubs. Supporters van de uitclub mogen al jaren lang niet meereizen wanneer een duel tussen beide clubs gespeeld wordt. Ook anno 2019 werd opnieuw besloten geen uit supporters toe te laten tot beide duels.

Het duel tussen Feyenoord en Ajax wordt ook wel De Klassieker genoemd en is met enige afstand de grootste wedstrijd in het Nederlandse voetbal.

Met kleine broertjes Sparta en Excelsior kent Rotterdam drie derby's. Er zijn seizoenen dat alle drie de clubs in de Eredivisie spelen, maar dit gebeurt niet altijd.

De Kuip

De Kuip, ook wel Stadion Feijenoord, is al ruim een eeuw de thuishaven van Feyenoord. In 1937 opende het stadion de deuren en sindsdien is het een iconisch gebouw in Rotterdam. In 1937 was de capaciteit aanmerkelijk groter (65.000 plaatsen) dan nu (51.117 plaatsen). Lange tijd is De Kuip ook het grootste stadion van Nederland geweest omdat de club gebruikt maakte van een flink aantal staanplaatsen.

De Kuip wordt door de media en kenners vaak omschreven als de stadion met de meeste sfeer. Feyenoord heeft een trouwe supportersschare (het Legioen) dat de ploeg ook onverminderd steunt als het wat slechter gaat.

Nieuw stadion

Desondanks zijn er toch plannen om een hele nieuwe Kuip te bouwen. In 2018 en 2019 is er veel gediscussieerd over de haalbaarheid van een nieuw stadion en hele nieuwe wijk er omheen. In de zomer van 2019 is besloten dat er een nieuwe Kuip komt, maar de plannen kunnen ook zo weer van tafel worden gegooid. De kwestie is vooral een financieel probleem. Het nieuwe stadion van Feyenoord moet plaats bieden aan 63.000 toeschouwers. Daarmee zou het veruit het grootste voetbalstadion van Nederland worden.

Feyenoord 100 jaar

Feyenoord 100 jaar100 jaar Feyenoord, een 650 pagina's tellend boek over de geschiedenis van één van de grootste clubs in Nederland. Voor Feyenoord-fans die geïnteresseerd zijn in het verleden, het heden en de toekomst van de Rotterdamse club is het een must! Anderhalf jaar lang is er met clubarchivaris Henk van der Stoep aan ‘100 jaar Feyenoord' gewerkt. Zo zijn er verhalen over spelers, trainers en fans terug te lezen in deze dikke pil. Ook staan er maar liefst 1.000 foto's in die je een unieke kijk geven op Feyenoord. In het boek zijn bijna alle gegevens van Feyenoord vanaf 1908 terug te vinden. Het is zowel interessant als een echt collectors item.

De fans van Feyenoord hebben gekozen wie zij de beste speler vonden in de afgelopen 100 jaar bij Feyenoord. Geen Coen Moulijn (5e), geen Ove Kindvall (4e), geen John de Wolf (3e), en zelfs geen Willem van Hanegem (2e). Niemand minder dan József Kiprich wordt gezien als de beste Feyenoorder in de periode van 1908-2008.

Sterren als Dirk Kuyt, Pierre van Hooijdonk, Paul Bosvelt, Eddy Pieters Graafland, Rinus Israel en Wim Jansen vielen buiten de top 5. De prestaties van al deze Feyenoord-sterren staan ook beschreven in ‘100 jaar Feyenoord'. Een interessant boek waarin alle prestaties van Feyenoord tot 2008 in vermeld staan. Het unieke van het boek is dat alle gebeurtenissen in chronologische volgorde staan zodat het makkelijk leest en kijkt. Wil jij dit unieke exemplaar in huis hebben? Bestel ‘100 jaar Feyenoord' dan via bol.com!

Feyenoord wint de KNVB Beker 2018

In het seizoen 2017/2018 slaagde Feyenoord er niet in om het landskampioenschap te prolongeren, maar toch was de selectie succesvol. In dat voetbalseizoen won de Rotterdamse club namelijk het KNVB Bekertoernooi. De route naar de finale was niet bepaald gemakkelijk, maar desondanks was de dertiende nationale beker een feit.

Route naar de finale

In de eerste ronde werd er met 2-0 gewonnen van ADO Den Haag, doelpunten werden gemaakt door Steven Berghuis en Michiel Kramer. In de tweede ronde won Feyenoord met 4-1 van de amateurclub AVV Swift. Nadat de amateurs eerder Vitesse hadden uitgeschakeld, bleek de wedstrijd in De Kuip het eindstation. Sam Larsson was in deze wedstrijd van grote waarde en scoorde driemaal.

In de achtste finales mocht Feyenoord opnieuw aantreden in eigen huis en won het met 3-1 van Heracles Almelo. Steven Berghuis wist twee keer het net te vinden en ook Sven van Beek was met een treffer belangrijk. In de kwartfinales werd de topper tegen PSV met 2-0 gewonnen, in dat duel maakte verdediger Eric Botteghin zijn rentree na langdurig blessureleed.

Feyenoord wist in de halve finale af te rekenen met Willem II, er werd erg simpel met 3-0 gewonnen van de Tilburgers. De treffers kwamen op naam van Berghuis, Robin van Persie en Tonny Vilhena. Uiteindelijk was de Rotterdamse club in de finale met 3-0 te sterk voor AZ, dankzij doelpunten van Nicolai Jørgensen, Robin van Persie en Jens Toornstra.

Nog een prijs in 2018

Daarnaast werd in het seizoen 2018/2019 ook de Johan Cruijff Schaal gewonnen, de Rotterdammers waren na strafschoppen te sterk voor landskampioen PSV.

Clubiconen Van Persie en Kuyt nemen afscheid

Zowel Robin van Persie als Dirk Kuyt kozen ervoor om hun carrière af te sluiten bij Feyenoord.

Kuyt

Aan het einde van het seizoen 2018/2019 was het Kuyt dat met een groot afscheidsduel het Rotterdamse publiek uitzwaaide. Oud teamgenoten waren naar de Kuip gekomen voor unieke wedstrijd. Drie teams speelden er: Feyenoord, vrienden van Kuyt en Oranje. Grote namen stonden er op het veld, zoals Jerzy Dudek, Steven Gerrard, Rafael van der Vaart, Ruud van Nistelrooij en Giovanni van Bronckhorst.

Van Persie

Een jaar na het afscheid van Kuyt koos ook Van Persie ervoor om het professionele voetbal vaarwel te zeggen. Hij deed dit niet met een speciaal afscheid, maar Feyenoord regelde dat wel voor hem. In één van de laatste minuten kreeg Robin van Persie een publiekswissel. Dit ging gepaard met een luid juichend en staand legioen. Ook werd er een erehaag gecreëerd door de Feyenoord spelers en toenmalig tegenstander ADO Den Haag. Een mooi detail van de ADO supporters was het spandoek dat zij hadden gemaakt voor de stoppende routinier.

Samen met Giovanni van Bronckhorst (toen trainer) vond er een ceremonie na de laatste thuiswedstrijd plaats. Er kwamen speeches aan te pas van onder andere Ronald Koeman, de kinderen mochten de prijzen naar het podium dragen en werd veel geklapt. Voor fans die erbij waren, is dit een uniek stukje geschiedenis.