actueel background image

De 194e klassieker tussen Ajax en Feyenoord

17 mrt 2023 | 21:27 0

Komende zondag is het tijd voor de 194e klassieker tussen Ajax en Feyenoord. En we kunnen je vertellen: dit wordt een spannende. Er wordt namelijk gestreden om de koppositie. Blik met VoetbalUitslagen voor uit op deze topwedstrijd.

Vooruitblik

Het eind van de competitie komt steeds dichterbij. De beslissende fase nadert en dat weten de Nederlandse topclubs ook. Deze klassieker is misschien wel één van de spannendste in lange tijd, want het gaat hier om de koppositie. Behoudt Feyenoord de koppositie of neemt Ajax deze in? Bij de bookmakers is Ajax duidelijk favoriet.

Ajax wil koppositie veroveren

De Amsterdammers hebben maar één doel: winnen. De drie punten verschil biedt perspectief voor de club uit de hoofdstad. Bij winst gaan ze Feyenoord voorbij, want op doelsaldo presteert Ajax net iets beter dan de Rotterdammers. Op papier is Ajax duidelijk fitter. Waar Feyenoord doordeweeks een Europees duel speelde, kon Ajax genieten van een paar dagen extra rust. De Amsterdammers weten ook dat dit duel weleens bepalend kan zijn voor de landstitel en wil er zondag voor zorgen dat ze het beste team zijn. Feyenoord won voor het laatst in 2005 in Amsterdam, dus qua statistieken is Ajax in het voordeel.

Trainer Heitinga noemt de klassieker één van de mooiste wedstrijden die er is en heeft veel vertrouwen in zijn club. “Ik zie de gretigheid en motivatie bij de jongens. We willen zondag de beste versie van onszelf laten zien. Voor de fans heeft deze wedstrijd net iets extra’s. Voor de spelers ook. Zij willen in grote wedstrijden ook beslissend zijn”, aldus Heitinga in een interview met het AD.

Feyenoord wil uitlopen op Ajax

Vorig seizoen wist Ajax beide wedstrijden tegen Feyenoord te winnen. De klassieker die eerder dit jaar gespeeld werd, eindigde in 1-1. Lukt het Feyenoord dan eindelijk eens om te winnen? De club gaat het sowieso moeilijk krijgen in de Johan Cruijff ArenA. Maar dat geldt ook voor Ajax. Feyenoord verloor niet in de laatste 22 gespeelde wedstrijden en dat is een ongekende reeks. De ploeg is niet voor niets koploper in de Eredivisie en wil die positie maar al te graag behouden. Feyenoord wil uitlopen op Ajax maar weet ook dat het een pittige wedstrijd wordt.

Feyenoord won afgelopen donderdag met 7-1 van Shakhtar Donetsk. De ploeg bleef maar gaan en wist keer op keer het net te vinden. Dat duel heeft de Rotterdammers een boost gegeven in de aanloop naar de klassieker. Feyenoord heeft AS Roma geloot voor de kwartfinale van de Europa League. De club zegt er fysiek klaar voor te zijn en altijd in staat te zijn om terug te vechten, ook tegen Ajax. Ajax is qua geblesseerde spelers net iets meer in het voordeel dan Feyenoord. De Rotterdammers kunnen nog steeds niet beschikken over keeper Justin Bijlow en dat doet misschien wel het meest pijn.

Winst voor Ajax, een gelijkspel of toch winst voor Feyenoord? Wij maken ons op voor de spannendste Klassieker in jaren.

Statistieken

– Feyenoord won al sinds 2005 geen wedstrijd meer in Amsterdam
– Ajax wist 7 opeenvolgende Eredivisiewedstrijden te winnen
– Feyenoord verloor niet in de laatste 22 gespeelde wedstrijden
– De meest voorkomende uitslag tussen Ajax en Feyenoord is 1-1
– De vorige Klassieker eindigde in 1-1
– Feyenoord verloor geen van zijn laatste 8 uitwedstrijden
– Ajax speelt de laatste tijd beter dan Feyenoord in de Eredivisie

Laatste vijf onderlinge resultaten

Datum
Wedstrijd
Uitslag
22-01-2023
Feyenoord - Ajax
1 - 1
20-03-2022
Ajax - Feyenoord
3 - 2
19-12-2021
Feyenoord - Ajax
0 - 2
09-05-2021
Feyenoord - Ajax
0 - 3
17-01-2021
Ajax - Feyenoord
1 - 0
Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.