Juventus

Country |
Active in |

Juventus

Juventus is kijkende naar het aantal landstitels de meest succesvolle club van het Italiaanse voetbal. Juventus heeft behalve een goed gevulde prijzenkast ook een rijke historie. De club is opgericht in 1897 en daarmee een van de oudste voetbalclubs van het land. De bekendste bijnaam van deze club is dan ook De Oude Dame. De andere bijnamen van Juventus slaan op de clubkleuren: De Zebra's en I Bianconeri, wat zoiets betekent als de Wit-Zwarten. In de lange historie van Juventus zijn ook een aantal zwarte bladzijden te vinden. De terugzetting naar de Serie B in het jaar 2006 is misschienRead more

Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

Juventus

Juventus is kijkende naar het aantal landstitels de meest succesvolle club van het Italiaanse voetbal. Juventus heeft behalve een goed gevulde prijzenkast ook een rijke historie. De club is opgericht in 1897 en daarmee een van de oudste voetbalclubs van het land.

De bekendste bijnaam van deze club is dan ook De Oude Dame. De andere bijnamen van Juventus slaan op de clubkleuren: De Zebra's en I Bianconeri, wat zoiets betekent als de Wit-Zwarten.

In de lange historie van Juventus zijn ook een aantal zwarte bladzijden te vinden. De terugzetting naar de Serie B in het jaar 2006 is misschien wel de pijnlijkste periode uit de clubgeschiedenis. Inmiddels is Juventus echter al weer een aantal jaar terug aan de top van de Serie A.

Historie Juventus

De club Juventus werd in 1897 opgericht als Sport Club Juventus. Juventus betekent in het Latijn ‘jonge volwassenheid’. Al snel na de oprichting, in het jaar 1905, volgde de eerste landstitel voor Juventus.

Vervolgens kende de club minder succesvolle jaren, totdat in 1929 de Serie A werd opgericht. In het begin van de jaren dertig volgden vijf opeenvolgende titels in de Serie A. Ook in de volgende decennia werden verschillende kampioenschappen binnengehaald en groeide Juventus langzaamaan uit tot de absolute topclub van Italië.

In de jaren zeventig en tachtig volgden ook de eerste Europese successen. De felbegeerde Europacup 1 werd voor het eerst gewonnen in 1985, maar deze winst werd overschaduwd door het Heizeldrama. Door gevechten en paniek onder fans vielen 39 doden, waarvan het grootste deel supporters van Juventus.

De jaren negentig en tweeduizend waren sportief vrij succesvol, maar in 2006 volgde terugzetting naar de Serie B. Een omkoopschandaal betekende degradatie en het inleveren van twee titels. Juventus keerde echter binnen een jaar terug in de Serie A. De club is inmiddels terug aan de top van het Italiaanse voetbal en bij vlagen ongenaakbaar.

Clubsuccessen van Juventus

In het Italiaanse clubvoetbal is Juventus met meer dan dertig landstitels met afstand de meest succesvolle club. Van de gewonnen landstitels heeft Juventus de titels van 2005 en 2006 moeten inleveren. Ook de Italiaanse beker is meer dan tien keer gewonnen door Juventus. Daarnaast won Juventus meerdere keren de Europacup 1/Champions League en ook de wereldbeker. Ook de Europacup 2 en UEFA Cup (nu Europa League) zijn door Juventus gewonnen.

Iconen

Door de jaren heen kwamen diverse voetballegendes uit voor de club uit Turijn. Alessandro Del Piero is voor velen een van de grootste clubiconen. Hij speelde tussen 1993 en 2012 bij Juventus en bleef de club trouw na de terugzetting naar de Serie B. Ook andere grote spelers als Gianluigi Buffon en Pavel Nedved bleven Juventus in deze moeilijke tijd trouw. Clublegendes uit het verdere verleden zijn onder meer Roberto Baggio, Edgar Davids, Michael Laudrup en Zinédine Zidane.

Stadion en fans

Juventus werkt haar wedstrijden af in het Allianz Stadion in Turijn, dat met een capaciteit van 41.000 plaatsen een betrekkelijk bescheiden stadion is voor de voetbalreus. Voor de fans van Juventus zijn de duels met stadsgenoot Torino en topclub Internazionale uit Milaan het meest belangrijk. Het duel met Internazionale staat bekend als de Derby van Italië, daar het de twee meest succesvolle clubs van het land betreft.