Juventus

Country |
Active in |

Juventus

Juventus is op basis van het aantal landstitels de meest succesvolle club in Italië. Bovendien heeft de club momenteel topspits veelvuldig prijswinnaar Christiano Ronaldo in haar selectie. Juventus heeft behalve een goed gevulde prijzenkast ook een rijke historie. De club is opgericht in 1897 en daarmee een van de oudste voetbalclubs van het land.

Read more
Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

News

Het beste Adidas-voetbalelftal

Adidas is één van de grootste sportkledingmerken van de wereld en werd opgericht in het Duitse Herzogenaurach. De oprichter Adolf Dassler vernoemde het bedrijf naar zichzelf. Overigens zijn ook de kledingmerken TaylorMade en Reebok onderdeel van Adidas AG. In dit artikel bekijken wij welke elf namen in de basis zouden staan in het ultieme Adidas-voetbalelftal. […]

Read more

Juventus

Juventus is op basis van het aantal landstitels de meest succesvolle club in Italië. Bovendien heeft de club momenteel topspits veelvuldig prijswinnaar Christiano Ronaldo in haar selectie. Juventus heeft behalve een goed gevulde prijzenkast ook een rijke historie. De club is opgericht in 1897 en daarmee een van de oudere voetbalclubs in Italië. 

De bekendste bijnaam van deze club is De Oude Dame. De andere bijnamen van Juventus slaan op de clubkleuren: De Zebra's, Juve en I Bianconeri, wat zoiets betekent als de Wit-Zwarten.

In de lange historie van Juventus zijn ook een aantal zwarte bladzijden te vinden. De terug zetting naar de Serie B in het jaar 2006 is misschien wel de pijnlijkste periode uit de clubgeschiedenis. Juve keerde na één seizoen wel weer terug in de Serie A.

Historie Juventus

De club Juventus werd in 1897 opgericht als Sport Club Juventus. Juventus betekent in het Latijn ‘jonge volwassenheid’. Al snel na de oprichting, in het jaar 1905, volgde de eerste landstitel voor Juventus.

Vervolgens kende de club minder succesvolle jaren, totdat in 1929 de Serie A werd opgericht. In het begin van de jaren dertig volgden vijf opeenvolgende titels in de Serie A. Ook in de volgende decennia werden verschillende kampioenschappen binnengehaald en groeide Juventus langzaamaan uit tot de absolute topclub van Italië.

In de jaren zeventig en tachtig volgden ook de eerste Europese successen. De felbegeerde Europacup 1 werd voor het eerst gewonnen in 1985, maar deze winst werd overschaduwd door het Heizeldrama. Door gevechten en paniek onder fans vielen 39 doden, waarvan het grootste deel supporters van Juventus.

1990-2019

De jaren negentig en tweeduizend waren sportief vrij succesvol, maar in 2006 volgde terugzetting naar de Serie B. Een omkoopschandaal betekende degradatie en het inleveren van twee titels. Juventus keerde echter binnen een jaar terug in de Serie A. De club is inmiddels terug aan de top van het Italiaanse voetbal en bij vlagen ongenaakbaar. Van 2012 t/m 2019 won Juventus onafgebroken alle landstitels in de Serie A. De Coppa Italia werd ook nog eens vier jaar achter elkaar gewonnen, namelijk van 2015 t/m 2018.

Clubsuccessen van Juventus

In het Italiaanse clubvoetbal is Juventus met 35 landstitels met afstand de meest succesvolle club. De gewonnen titels van 2005 en 2006 zijn hier niet bij opgeteld. Deze moesten worden ingeleverd in verband met het eerder genoemde omkoopschandaal.

De Italiaanse beker is ook vaak gewonnen door Juventus. Meer dan tien keer zegevierde de club in de Coppa Italia. Daarnaast won Juventus meerdere keren de Europacup 1/Champions League en ook de wereldbeker. Ook de Europacup 2 en UEFA Cup (nu Europa League) zijn door Juventus gewonnen.

Iconen

Door de jaren heen kwamen diverse voetballegendes uit voor de club uit Turijn. Alessandro Del Piero is voor velen een van de grootste clubiconen. Hij speelde tussen 1993 en 2012 bij Juventus en bleef de club trouw na de terugzetting naar de Serie B. Ook andere grote spelers als Gianluigi Buffon en Pavel Nedved bleven Juventus in deze moeilijke tijd trouw. Clublegendes uit het verdere verleden zijn onder meer Roberto Baggio, Edgar Davids, Michael Laudrup en Zinédine Zidane.

Stadion en fans

Juventus werkt haar wedstrijden af in het Allianz Stadion in Turijn, dat met een capaciteit van 41.000 plaatsen een betrekkelijk bescheiden stadion is voor de voetbalreus. Voor de fans van Juventus zijn de duels met stadsgenoot Torino en topclub Internazionale uit Milaan het meest belangrijk. Het duel met Internazionale staat bekend als de Derby van Italië, daar het de twee meest succesvolle clubs van het land betreft.

Trivia Juventus FC

  • Juventus FC bleek sinds de oprichting al meerdere malen een erg succesvolle voetbalploeg. De Italianen hebben flink wat records in handen en het einde lijkt nog niet in zicht. Hieronder een lijst met een aantal indrukwekkende records en prestaties van Juventus.
  • Juventus speelt, net als AFC Ajax, met drie sterren op de borst. Deze sterren symbolen het feit dat Juventus FC al 31 keer kampioen van de Serie A werd. Bij elke tien kampioenschappen krijgt een club een ster op de borst.
  • Juventus was de allereerste ploeg in Europa die alle drie de belangrijkste Europese prijzen (Europacup I, Europacup II en de UEFA Cup) won.
  • De Nederlandse oud-doelman Edwin van der Sar was de eerste niet Italiaanse keeper die onder de lat stond bij Juventus FC.
  • Clubicoon Alessandro Del Piero heeft én de meeste wedstrijden gespeeld voor Juventus, én de meeste treffers gemaakt in de geschiedenis van de club.
  • Oud-doelman Dino Zoff wist 1.143 minuten ongeslagen te blijven onder de lat bij ‘’De Oude Dame’’. Dit was in de tijd dat Zoff actief was een absoluut record.