Premier League

In het Premier League seizoen 2019/2020 zal het wederom spannend worden. Manchester City en Liverpool zijn favorieten voor de titel dit seizoen. Vorig jaar eindigde Liverpool slechts één punt achter de kampioen, zou het dit jaar wel lukken na winst in de Champions League? De Premier League gaat voor de 28e keer van start en er doen twintig clubs mee. Het seizoen loopt van 9 augustus 2019 tot en met zondag 17 mei 2020.

In verband met het corona virus wordt er niet gevoetbald. Houd onze social kanalen in de gaten voor meer informatie. Lees ook: alle afgelastingen.

Championship FA Cup

Upcoming matches
Odds
Game
Stats
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals

News

Liverpool FC heeft de titel bijna binnen 2020

Liverpool FC lijkt zeer binnenkort geschiedenis te gaan schrijven. De Engelse club kan voor de eerste keer sinds 1990 de titel in de Premier League weer eens gaan winnen. Liverpool FC staat op de 1e plaats in de competitie met 79 punten uit 28 wedstrijden. De voorsprong op achtervolger Manchester City bedraagt 22 punten, echter […]

Read more

Topduels in de 26e speelronde van de Premier League 19/20

In de Premier League is de spanning groot en komt de ontknoping steeds dichterbij. Liverpool FC lijkt op weg naar de eerste landstitel sinds 1990. De koploper staat maar liefst 22 punten voor op achtervolger Manchester City. De spanning is dan ook vooral te vinden in de subtop, maar ook bij de degradatiekandidaten. Welke clubs […]

Read more

Halve finalewedstrijden in de Engelse League Cup 19/20

Het is weer tijd voor Engels bekervoetbal! Op de dinsdag en woensdagavond strijden vier clubs voor de felbegeerde finaleplaatsen in de League Cup. De EFL Cup staat al sinds 1961 en is één van de meest prominente prijzen in Engeland. De winnaar van het toernooi ontvangt een ticket voor de Europa League. Bekijk hieronder een […]

Read more

Premier League

De Premier League wordt samen met de Duitse Bundesliga en de Spaanse Primera División gezien als één van de grootste voetbalcompetities uit Europa. Jaarlijks nemen clubs uit Engeland het tegen elkaar op in deze voetbalcompetitie, om na 38 wedstrijden te bepalen wie zich de beste club van het land mag noemen. Deze competitie is voornamelijk bekend door topclubs als Chelsea, Manchester City, Manchester United, Liverpool en Arsenal.

Jaarlijks spannende titelstrijd in de Premier League

Doordat de Premier League uit meerdere grootmachten op voetbalgebied bestaat, blijft het vaak tot op de laatste dag spannend in deze competitie. Niet voor niets genieten voetballiefhebbers wereldwijd van de wedstrijden uit de Premier League. Wekelijks zorgen de wedstrijden voor veel spanning, opmerkelijke voetbaluitslagen, fraaie doelpunten en voetbal van een ongekend hoog niveau. Het spel is sneller en meer fysiek dan bijvoorbeeld in Nederland en daarom ook aantrekkelijk om te kijken.

Hoewel de competitie voornamelijk gedomineerd wordt door een aantal topclubs, zijn er ook kleinere clubs die soms lang meestrijden voor de eerste plaats. Dit maakt het volgen van de Premier League des te leuker! Denk bijvoorbeeld aan clubs als Everton, Tottenham Hotspur, Southampton en West Ham United, die het de topclubs uit de Premier League ieder jaar moeilijk proberen te maken.

Opvallend aan de Premier League is dat er ook op Tweede Kerstdag gevoetbald wordt. Dit noemt men Boxing Day. De meeste andere competities voetballen door de winterstop op deze dag niet.

Gepromoveerde clubs in de Premier League

Afgelopen seizoen degradeerde Cardiff City, Fulham FC en Huddersfield town uit de Premier League. Cardiff City en Fulham FC moeten na één seizoen Premier League alweer afscheid nemen. Door de degradatie van Cardiff City zal dit het eerste seizoen zijn sinds 2010/2011 dat er geen enkele club uit Wales participeert in deze competitie.

In de Championship competitie ging de titel naar Norwich City, dat daardoor direct promoveerde. Ook Aston Villa en Sheffield United komen dit seizoen weer uit op het hoogste voetbalniveau van Engeland. Voor Sheffield United is het een groot welkom terug feestje waard na 12 jaar afwezigheid. De andere twee promovenda waren ‘slechts' drie jaar afwezig in de Premier League.

Topwedstrijden in de Premier League 2019/2020

Zondag 1 september 2019 17:30 Arsenal Tottenham Hotspur
Zaterdag 19 oktober 2019 16:00 Manchester United Liverpool
Zaterdag 30 november 16:00 Chelsea West Ham
Woensdag 4 december 21:00 Liverpool Everton
Zaterdag 7 december 16:00 Manchester City Manchester United
Zaterdag 21 december 16:00 Tottenham Hotspur Chelsea
Zaterdag 18 januari 16:00 Liverpool Manchester United
Zaterdag 22 februari 2020 16:00 Chelsea Tottenham Hotspur
Zaterdag 7 maart 2020 16:00 Manchester United Manchester City
Zaterdag 14 maart 2020 16:00 Everton Liverpool
Zaterdag 4 april 2020 16:00 West Ham Chelsea
Zaterdag 25 april 2020 16:00 Tottenham Hotspur Arsenal

VAR primeur 2019/2020

Het 2019/2020 seizoen is het eerste seizoen waarbij gebruik zal worden gemaakt van een VAR (Video Assistant Referee) bij elke wedstrijd. In Nederland gebeurde dit in de Eredivisie al een jaar eerder. De Engelse voetbalbond doet nog wel een extra investering, want het is aan het kijken of het mogelijk is om VAR-beelden te verspreiden op mobiele telefoons. Op de grote schermen in stadions wordt ook eventueel een herhaling getoond van de bekeken beelden.

Premier League: een snelle doorstroom van clubs

Buiten het feit dat het bovenin de Premier League ieder seizoen spannend is wie kampioen wordt, zijn ook de wedstrijden om degradatie de moeite waard om te volgen.

De Engelse competitie staat erom bekend dat er een snelle doorstroom van clubs is. Waar een club het ene jaar nog op het een na hoogste niveau van Engeland speelt (de Championship), kan diezelfde club het volgende seizoen al tiende staan in de Premier League. Wat te denken van het sprookje van Leicester City, de club die uit het niets kampioen werd van de Premier League in 2016/2017.

Concurrentie

Andersom kunnen grote clubs uit de middenmoot van de Premier League eveneens binnen een korte tijd naar de onderste regionen van deze competitie zakken. Dit maakt de Premier League niet alleen spannend, het zorgt tevens voor een afwisselende samenstelling van deelnemers.
In tegenstelling tot gedegradeerde clubs uit bijvoorbeeld de Nederlandse Eredivisie, is het voor Engelse clubs die gedegradeerd zijn lastiger om terug te keren op het hoogste niveau. Dit komt door de hoge concurrentie in zowel de Premier League, als in de Championship-divisie. Dat maakt de Engelse competitie zo sterk dat het bij de beste competities in Europa hoort.

Europese tickets in de Premier League

De Premier League staat internationaal zeer hoog aangeschreven en daar plukt het dan ook de vruchten van. Elk seizoen wint de gehele top vier namelijk een direct ticket voor de groepsfase van de Champions League. In vergelijking, de Eredivisie beschikt over geen enkele directe deelname aan deze groepsfase.

Daarnaast mag de nummer vijf van de ranglijst zich gaan opmaken voor een seizoen in de Europa League, het gaat om deelname aan de groepsfase van dit Europese toernooi. Er worden ook nog twee plaatsen weggegeven voor de Europa League via de nationale bekertoernooien.

Televisiegelden en prijzengeld verdelen onder de clubs

De Premier League is een goudmijntje voor de voetbalclubs. De vraag naar deze wedstrijden is erg groot en hierdoor ontvangen ze enorme bedragen van televisiezenders die deze wedstrijden uit willen zenden. Vanaf 2019 tot 2022 betaalt Sky Sports namelijk alleen al 3,58 miljard pond (ruim 4 miljard euro) voor de uitzendrechten van vier pakketten en heeft British Telecom ook één pakket voor 885 miljoen pond (1 miljard euro) aangeschaft. In totaal zijn er zeven pakketten die gekocht kunnen worden, waardoor dit bedrag nog verder op zal gaan lopen. Omdat er zoveel geld ontvangen wordt door de Premier League zien de clubs die in de competitie spelen veel van terug. In totaal ontving landskampioen +/- £150 miljoen aan televisiegelden en prijzengeld voor het kampioenschap. De ploeg die in het minste aan televisiegelden en prijzengeld ontving was West Bromwich Albion. Zij ontvingen een slordige £95 miljoen.