competitie background image
Competitie
Land:
Engeland
Aantal teams:
20

Ben je benieuwd naar uitslagen, wedstrijden en standen in de Premier League? Bekijk alle statistieken van het seizoen 2019/2020 en ontdek of Liverpool op weg is naar de titel!

Premier League uitslagen

UitslagenWie hebben er tegen elkaar gespeeld en wat zijn de (live) uitslagen in de Premier League? Bekijk per speelronde de uitslagen terug van alle wedstrijden. Bezoek de wedstrijdpagina en bekijk de highlights, samenvatting en statistieken.

Premier League stand

Stand logoOp weg naar de top of Europese tickets? Of juist in strijd om degradatie te voorkomen? De stand in de Premier League laat het je allemaal zien. Het is ook nog eens mogelijk om de statistieken op te splitsen met de HF/FT functie. Kortom, wij bieden je de volledige tussenstanden én meer in de Engelse competitie!

Premier League programma

Programma logoAlle wedstrijden van de Premier League vind je in het programma hieronder. Met dit wedstrijdschema kun je snel zien wanneer jouw favoriete club speelt of de topwedstrijden zijn. Zo ben je altijd op de hoogte van (live) wedstrijden in de Engelse competitie.

Alles over de Premier League

De Premier League wordt samen met de Duitse Bundesliga en de Spaanse Primera División gezien als één van de grootste voetbalcompetities uit Europa. Jaarlijks nemen clubs uit Engeland het tegen elkaar op in deze voetbalcompetitie, om na 38 wedstrijden te bepalen wie zich de beste club van het land mag noemen. Deze competitie is voornamelijk bekend door topclubs als Chelsea, Manchester City, Manchester United, Liverpool en Arsenal.

Op zondag 17 mei 2020 omstreeks 18:00 weten we wie officieel de kampioen van Engeland is. Drie weken later begint overigens al het EK voetbal. Clubs hoeven geen play-offs te spelen in strijd voor promotie of tegen degradatie. Dit betekent dat er geen extra wedstrijden ingepland worden.

Een korte winterstop

Voor het eerst in het seizoen 2019-2020 is er een winterstop in de Engelse competitie. Met deze voetbalvrije periode hoopt de bond dat het nationale elftal beter gaat presteren. Daarnaast komt het ook voort uit een blessure onderzoek. Spelers uit de Premier League raakten tegen het einde van het seizoen vaker geblesseerd dan in andere hoge competities.

Deze korte break is in februari en wordt in december 2019 definitief ingevuld. Het idee is dat één speelronde over twee zaterdag wordt gespeeld, namelijk op 8 en 15 februari.

Boxing Day

Boxing Day is één van de meest populaire speelrondes die de Premier League kent. Deze speelronde wordt op 26 december (Tweede Kerstdag) afgewerkt, maar dit is voor de fans in Engeland totaal geen probleem. Het is voor veel mensen juist een traditie geworden om juist dan naar hun favoriete club te gaan om een wedstrijd bij te wonen. Voetballen met Kerst is en blijft speciaal voor Engelse inwoners.

De titelstrijd in de Premier League

Doordat de Premier League uit meerdere grootmachten op voetbalgebied bestaat, blijft het vaak tot op de laatste dag spannend in deze competitie. Niet voor niets genieten voetballiefhebbers wereldwijd van de wedstrijden uit de Premier League. Wekelijks zorgen de wedstrijden voor veel spanning, opmerkelijke voetbaluitslagen, fraaie doelpunten en voetbal van een ongekend hoog niveau. Het spel is sneller en meer fysiek dan bijvoorbeeld in Nederland en daarom ook aantrekkelijk om te kijken.

Hoewel de competitie voornamelijk gedomineerd wordt door een aantal topclubs, zijn er ook kleinere clubs die soms lang meestrijden voor de eerste plaats. Dit maakt het volgen van de Premier League des te leuker! Denk bijvoorbeeld aan clubs als Everton, Tottenham Hotspur, Southampton en West Ham United, die het de topclubs uit de Premier League ieder jaar moeilijk proberen te maken. Dat ook ploegen die niet bij de favorieten horen kampioen kunnen worden heeft Leicester City bewezen in het seizoen 2015/2016. Tegen ieders verwachting in werden zij met een voorsprong van tien punten landskampioen.

Europese tickets in de Premier League

De Premier League staat internationaal zeer hoog aangeschreven en daar plukt het dan ook de vruchten van. Elk jaar zijn er voldoende tickets voor Europees voetbal uit te delen in de Premier League. Naast de landskampioen mogen de nummers twee tot en met vier direct deelnemen aan de groepsfase van de Champions League. De nummer vijf gaat naar de groepsfase van de Europa League. .

Verder zijn er nog twee tickets voor de Europa League te verdienen door de winnaars van de FA Cup en de EFL Cup (voorheen de League Cup).
In het seizoen 2018/2019 wisten Engelse ploegen de finale van Champions League én Europa league te bezetten. In de Europa League won Chelsea van Arsenal en in de Champions League wist Liverpool van Tottenham Hotspur te winnen. Hieruit blijkt wel waarom de Premier League veel Europese tickets verdient.

De strijd tegen degradatie

De Premier League kent een grote wisseling van ploegen. De clubs die op de onderste drie plaatsen eindigen na 38 speelrondes, degraderen direct uit de Premier League naar het Championship. Drie ploegen uit de Championship zullen precies de tegenovergestelde route bewandelen. De kampioen uit deze competitie en de nummer twee zijn direct gepromoveerd naar de Premier League. De nummers drie tot en met zes bepalen na de reguliere competitie wie de laatste plek in de Premier League inneemt door middel van play-off wedstrijden. Op deze play-off wedstrijden zit veel spanning, aangezien het erg lucratief is om in de Premier League te spelen. Denk hier aan televisiegeld, prijzengeld en sponsordeals.

Champions League en Europa League

Premier League: een snelle doorstroom van clubs

Buiten het feit dat het bovenin de Premier League ieder seizoen spannend is wie kampioen wordt, zijn ook de wedstrijden om degradatie de moeite waard om te volgen.
De Engelse competitie staat erom bekend dat er een snelle doorstroom van clubs is. Waar een club het ene jaar nog op het een na hoogste niveau van Engeland speelt (de Championship), kan diezelfde club het volgende seizoen al tiende staan in de Premier League. Wat te denken van het sprookje van Leicester City, de club die uit het niets kampioen werd van de Premier League in 2016/2017.

Concurrentie

Andersom kunnen grote clubs uit de middenmoot van de Premier League eveneens binnen een korte tijd naar de onderste regionen van deze competitie zakken. Dit maakt de Premier League niet alleen spannend, het zorgt tevens voor een afwisselende samenstelling van deelnemers.

In tegenstelling tot gedegradeerde clubs uit bijvoorbeeld de Nederlandse Eredivisie, is het voor Engelse clubs die gedegradeerd zijn lastiger om terug te keren op het hoogste niveau. Dit komt door de hoge concurrentie in zowel de Premier League, als in de Championship-divisie. Dat maakt de Engelse competitie zo sterk dat het bij de beste competities in Europa hoort.

Gepromoveerde clubs in de Premier League

Afgelopen seizoen degradeerde Cardiff City, Fulham FC en Huddersfield town uit de Premier League. Cardiff City en Fulham FC moeten na één seizoen Premier League alweer afscheid nemen. Door de degradatie van Cardiff City zal dit het eerste seizoen zijn sinds 2010/2011 dat er geen enkele club uit Wales participeert in deze competitie.

In de Championship competitie ging de titel naar Norwich City, dat daardoor direct promoveerde. Ook Aston Villa en Sheffield United komen dit seizoen weer uit op het hoogste voetbalniveau van Engeland. Voor Sheffield United is het een groot welkom terug feestje waard na 12 jaar afwezigheid. De andere twee promovenda waren ‘slechts’ drie jaar afwezig in de Premier League.

Records in de Premier League

In het seizoen 2017/2018 is een nieuw puntenrecord neergezet door de kampioen. Manchester City verwierf de landstitel met 100 punten. Liverpool kreeg afgelopen seizoen het record in handen van meeste punten (97) als tweede op de ranglijst.

Meer dan tien jaar geleden, in 2007/08, degradeerde Derby County, omdat het slechts 11 punten had. Het laagste puntenaantal ooit in de Premier League. Nog verder in het verleden zagen we Manchester United kampioen worden met 75 punten, ook een laagte puntenaantal, ditmaal als kampioen zijnde.

Manchester City landskampioen

Topwedstrijden en derby’s Voetbal laptop

De Premier League is een enorm sterke competitie en hierdoor zijn er ook veel topwedstrijden. De wedstrijden tussen Arsenal, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Chelsea en Tottenham Hotspur aan te schrijven als topwedstrijden.

Naast deze topwedstrijden heb je ook nog veel derby’s. Twee echte voetbalklassiekers zijn de “North West derby” en de “Merseyside-derby”. De North West derby is de wedstrijd tussen Liverpool en Manchester United. Dit zijn de twee meest succesvolle clubs uit Engeland en komen uit de North West regio in Engeland. De Merseyside-derby is de kraker tussen Liverpool en Everton, de twee succesvolste ploegen uit Liverpool. Het mooie aan deze derby is dat de stadions op een steenworp afstand van elkaar liggen. Voor deze wedstrijd laten ze vaak beelden zien hoe dicht deze twee clubs van elkaar vandaan liggen wat zeker een mooi shot is.

Naast deze twee klassiekers zijn er nog veel meer derby’s in Engeland. Zo heb je de derby uit Manchester tussen de plaatselijke United en City (wat ook als topper wordt aangezien) en vechten Chelsea, Arsenal en Tottenham Hotspur de strijd uit in de Londense derby’s!

Data wedstrijden

Datum
Tijd
Thuis-club
Uit-club
Zondag 1 september 2019
17:30
Arsenal
Tottenham Hotspur
Zaterdag 19 oktober 2019
16:00
Manchester United
Liverpool
Zaterdag 30 november
16:00
Chelsea
West Ham
Woensdag 4 december
21:00
Liverpool
Everton
Zaterdag 7 december
16:00
Manchester City
Manchester United
Zaterdag 21 december
16:00
Tottenham Hotspur
Chelsea
Zaterdag 18 januari
16:00
Liverpool
Manchester United
Zaterdag 22 februari 2020
16:00
Chelsea
Tottenham Hotspur
Zaterdag 7 maart 2020
16:00
Manchester United
Manchester City
Zaterdag 14 maart 2020
16:00
Everton
Liverpool
Zaterdag 4 april 2020
16:00
West Ham
Chelsea
Zaterdag 25 april 2020
16:00
Tottenham Hotspur
Arsenal

VAR primeur 2019/2020

Het 2019/2020 seizoen is het eerste seizoen waarbij gebruik zal worden gemaakt van een VAR (Video Assistant Referee) bij elke wedstrijd. In Nederland gebeurde dit in de Eredivisie al een jaar eerder. De Engelse voetbalbond doet nog wel een extra investering, want het is aan het kijken of het mogelijk is om VAR-beelden te verspreiden op mobiele telefoons. Op de grote schermen in stadions wordt ook eventueel een herhaling getoond van de bekeken beelden.

Televisiegelden en prijzengeld verdelen onder de clubs

De Premier League is een goudmijntje voor de voetbalclubs. De vraag naar deze wedstrijden is erg groot en hierdoor ontvangen ze enorme bedragen van televisiezenders die deze wedstrijden uit willen zenden. Vanaf 2019 tot 2022 betaalt Sky Sports namelijk alleen al 3,58 miljard pond (ruim 4 miljard euro) voor de uitzendrechten van vier pakketten en heeft British Telecom ook één pakket voor 885 miljoen pond (1 miljard euro) aangeschaft.

In totaal zijn er zeven pakketten die gekocht kunnen worden, waardoor dit bedrag nog verder op zal gaan lopen. Omdat er zoveel geld ontvangen wordt door de Premier League zien de clubs die in de competitie spelen veel van terug. In totaal ontving landskampioen +/- £150 miljoen aan televisiegelden en prijzengeld voor het kampioenschap. De ploeg die in het minste aan televisiegelden en prijzengeld ontving was West Bromwich Albion. Zij ontvingen een slordige £95 miljoen.