competitie background image
Competitie
Land:
Engeland
Aantal teams:
20

Alles over de Championship vind je hier. Bekijk wedstrijduitslagen, de tussenstand, statistieken en het volledige programma. Deze Engelse competitie is minstens net zo spannend als de Premier League!

Championship uitslagen

Alle uitslagen van matches in de Championship vind je hier. Nieuwsgierig naar wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina!

Championship stand

In de tussenstand van de Championship zie je meteen welke club op weg is naar de top of vecht tegen degradatie.

Championship programma

Bekijk per speelronde alle wedstrijden die op het programma staan in de Championship competitie. Geniet wekelijks van Engels voetbal!

Over de competitie

Er zijn 24 teams actief in de Football League Championship gedurende het seizoen. In totaal worden er jaarlijks 46 wedstrijden gespeeld in de competitie.

Aan het eind van het seizoen promoveren de teams die geëindigd zijn op de eerste en tweede plaats in de Championship. Een derde team promoveert ook naar de Premier League door middel van de play-offs. De play-offs is een knock-out toernooi voor de teams die geëindigd zijn op de derde tot en met de zesde plaats in de competitie.

Het team dat eindigt op de derde plaats neemt het op tegen het team dat is geëindigd op de zesde plaats. Het team dat vierde eindigt speelt tegen het team dat vijfde eindigt. De wedstrijden worden gespeeld over twee halve finales (uit en thuis). De winnaars van beide halve finales spelen tegen elkaar in een enkele wedstrijd in het Wembley stadion. De winnaar van deze wedstrijden is volgend seizoen actief in de Premier League.

De drie laagst geplaatste teams van de Football League Championship degraderen naar de League One.

Topscorer

De huidige ‘all-time’ topscorer van de Football League Championship is Schotse International en Aston Villa spits, Ross McCormack. Bij clubs zoals Cardiff City, Leeds United en Aston Villa wist hij 120 goals te maken in 333 wedstrijden. Daarmee is hij momenteel de speler die het hoogste aantal goals in de Football League Championship wist te maken.

Titelwinnaars

Twee clubs delen samen het record van de meest gewonnen titels in de Football League Championship. Manchester City en Leicester City wonnen de Championship beide zeven keer. Op een gedeelde tweede plek staan Sheffield Wednesday en Sunderland. Beide clubs eindigde vijf keer op de eerste plaats in de EFL Championship. De derde plaats wordt gedeeld door maar liefst zeven clubs; dit zijn: Birmingham City, Derby County, Liverpool, Middlesbrough, Newcastle United, Norwich City en Wolverhampton Wanderers. Al deze clubs hebben vier keer de Championship titel gewonnen.

beker trofee icoon

Records

In het seizoen van 2005/2006 wist Reading een recordaantal punten te halen in de EFL Championship. De club eindigde met maar liefst 106 punten en verbeterde daarmee het record van Southampton uit 1999.

Het record van minste punten behaald in een seizoen staat in het jaar 2016/2017. Rotherham United wist maar 23 punten te halen uit 46 wedstrijden.

Norwich City is het eerste team uit de EFL Championship dat is gegradeerd naar, gedegradeerd van en gepromoot uit de EFL Championship.