Stoke City

Country |
Active in |

Stoke City

Stoke City FC is een voetbalclub uit Stoke, opgericht in 1863. Als één na oudste professionele voetbalclub ter wereld, heeft Stoke City een bijzonder rijke historie. Ondanks de leeftijd van de club, was de club echter maar enkele keren succesvol op het hoogste niveau. Stoke City speelt in het bet365 stadion, dat plek biedt aan 30.000 toeschouwers. De club speelde het grootste deel van haar bestaan op het hoogste en één na hoogste niveau van de Engelse voetbalpiramide. Grote rivalen van de ploeg zijn West Bromwich Albion en Wolverhampton Wanderers, terwijl er ook een rivaliteit bestaat met Port Vale. HistorieRead more

Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

Stoke City

Stoke City FC is een voetbalclub uit Stoke, opgericht in 1863. Als één na oudste professionele voetbalclub ter wereld, heeft Stoke City een bijzonder rijke historie. Ondanks de leeftijd van de club, was de club echter maar enkele keren succesvol op het hoogste niveau.

Stoke City speelt in het bet365 stadion, dat plek biedt aan 30.000 toeschouwers. De club speelde het grootste deel van haar bestaan op het hoogste en één na hoogste niveau van de Engelse voetbalpiramide. Grote rivalen van de ploeg zijn West Bromwich Albion en Wolverhampton Wanderers, terwijl er ook een rivaliteit bestaat met Port Vale.

Historie Stoke City FC

Stoke City werd in 1863 opgericht onder de naam Stoke Ramblers. Het was hiermee één van de eerste voetbalclubs van het land. Stoke City FC was in 1888 mede-oprichter van de Football League, maar eindigde de eerste twee seizoenen onderaan, waardoor het werd uitgesloten van deelname. In plaats hiervan ging Stoke spelen in de Football Alliance, die een alternatief vormde op de Football League.

Stoke won in 1891 hier het kampioenschap, wat door sommige fans wordt gezien als een officieus landskampioenschap. De Football Alliance ging echter vrijwel volledig over in het tweede niveau van de Football League vanaf 1892.

Tussen 1907 en 1914 speelde Stoke City op amateurniveau door een faillissement. Na de Eerste Wereldoorlog keerde de club terug in het professionele voetbal. In de tientallen jaren hierna speelde Stoke telkens periodes op het hoogste niveau en het tweede niveau. Net voor en na de Tweede Wereldoorlog en midden jaren zeventig was Stoke het meest succesvol als stabiele middenmoter met uitschieters naar boven. In deze periode won de club ook haar enige hoofdprijs: de League Cup van 1972.

Vanaf midden jaren tachtig ging het echter bergafwaarts voor de club, toen Stoke degradeerde naar het tweede niveau en tot 2008 moest wachten om terug te keren op het hoogste niveau. In deze periode speelde Stoke bovendien twee periodes op het derde niveau, wat hiervoor op een enkel seizoen na nog niet was gebeurd.

Sinds de promotie naar de Premier League in 2008 geldt Stoke over het algemeen als middenmoter en weet de club vrij eenvoudig handhaving te bewerkstelligen. In 2011 bereikte de club de FA Cup-finale, die verloren werd van Manchester City.

Fans en clubiconen van Stoke City FC

Stoke City heeft een bijzonder fanatieke fanschare, die in de jaren zeventig, tachtig en negentig een slechte naam had in de voetbalwereld vanwege diverse hooligan-gerelateerde incidenten.

Sindsdien is het beter gegaan en staat Stoke vooral bekend als volksclub met een loyale fangroep. Rivalen zijn West Bromwich Albion en Wolverhampton Wanderers, beide net als Stoke afkomstig uit de Midlands-regio. Met stadsgenoot Port Vale heeft Stoke City de langstlopende rivaliteit, maar beide ploegen speelden in een gezamenlijke historie van meer dan 140 jaar slechts iets meer dan veertig duels tegen elkaar op competitief niveau.

Clubiconen van Stoke City komen uit alle periodes van haar bestaan. Eric Skeels kwam met bijna zeshonderd duels het vaakst uit voor de club. Andere spelers met ieder honderden duels voor Stoke zijn John McCue, Bob McGrory en recentelijk Ryan Shawcross.

De fans van de club zien onder meer Gordon Banks, Stanley Matthews, Mark Stein en Nederlander Peter Hoekstra als clublegendes.