Club

Stoke City

Land:
Engeland
Opgericht:
1868
Competitie:
Coach:
Michael O'Neill
Locatie:
Stoke-on-Trent
Stadion:
Britannia Stadium
Veld:
Gras
Capaciteit:
28.383

De voetbalclub Stoke City FC komt uit in de Football League Championship en in de Engelse bekertoernooien. Op deze pagina kan je het programma en de uitslagen van The Potters makkelijk terugvinden. Verdiep jezelf ook eens in de spelersstatistieken.

Programma Stoke City

Bekijk hier de duels van Stoke City die op het programma staan. Per competitie zie je meteen de datum, aanvangstijd en tegenstander. Als je meer wilt weten over een wedstrijd, dan kun je naar de wedstrijdpagina gaan. Klik simpelweg op de wedstrijd waarover je meer wilt weten.

Uitslag Stoke City

Elke wedstrijduitslag van Stoke City vind je hieronder. Wij bieden je hier iedere uitslag in de competitie, beker en andere toernooien. Benieuwd naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Standen

Bekijk hier de huidige stand van Stoke City in de Championship. Je kunt ook een kijkje nemen naar de stand in toernooien en andere competities, waarin Stoke City actief is (geweest). Je ziet direct het aantal gespeelde wedstrijden, punten en doelsaldo.

Seizoensstatistieken Stoke City

Stoke City selectie

Socials
@stokecity
Posts
Volgers
Volgend

Stoke City FC is een voetbalclub uit Stoke-on-Trent, opgericht in 1863. Als één na oudste professionele voetbalclub ter wereld, heeft Stoke City een bijzonder rijke historie. Ondanks de leeftijd van de club, was de club echter maar enkele keren succesvol op het hoogste niveau. Het is na Notts County de oudste professionele club van de wereld. Alle thuisduels van Stoke City FC worden gespeeld in het Britannia Stadium.

Stoke City speelt in het bet365 stadion, dat plek biedt aan 30.000 toeschouwers. De club speelde het grootste deel van haar bestaan op het hoogste en één na hoogste niveau van de Engelse voetbalpiramide. Grote rivalen van de ploeg zijn West Bromwich Albion en Wolverhampton Wanderers, terwijl er ook een rivaliteit bestaat met Port Vale.

Historie Stoke City FC

Stoke City werd in 1863 opgericht onder de naam Stoke Ramblers. Het was hiermee één van de eerste voetbalclubs van het land. Stoke City FC was in 1888 mede-oprichter van de Football League, maar eindigde de eerste twee seizoenen onderaan, waardoor het werd uitgesloten van deelname. In plaats hiervan ging Stoke spelen in de Football Alliance, die een alternatief vormde op de Football League.

Stoke won in 1891 hier het kampioenschap, wat door sommige fans wordt gezien als een officieus landskampioenschap. De Football Alliance ging echter vrijwel volledig over in het tweede niveau van de Football League vanaf 1892.

Tussen 1907 en 1914 speelde Stoke City op amateurniveau door een faillissement. Na de Eerste Wereldoorlog keerde de club terug in het professionele voetbal. In de tientallen jaren hierna speelde Stoke telkens periodes op het hoogste niveau en het tweede niveau. Net voor en na de Tweede Wereldoorlog en midden jaren zeventig was Stoke het meest succesvol als stabiele middenmoter met uitschieters naar boven. In deze periode won de club ook haar enige hoofdprijs: de League Cup van 1972.

Vanaf midden jaren tachtig ging het echter bergafwaarts voor de club, toen Stoke degradeerde naar het tweede niveau en tot 2008 moest wachten om terug te keren op het hoogste niveau. In deze periode speelde Stoke bovendien twee periodes op het derde niveau, wat hiervoor op een enkel seizoen na nog niet was gebeurd.

Sinds de promotie naar de Premier League in 2008 geldt Stoke over het algemeen als middenmoter en weet de club vrij eenvoudig handhaving te bewerkstelligen. In 2011 bereikte de club de FA Cup-finale, die verloren werd van Manchester City.

Grootste overwinningen Stoke City FC

Stoke City FC boekte in het verleden een aantal klikkende overwinningen. Zo won Stoke City FC als eerdergenoemd met 26-0 van Mow Cop. In de League Cup boekte Stoke de grootste zege op 4 februari 1937, het werd toen 10-3 tegen West Bromwich Albion.

Stoke City won in 2015 met 6-1 van Liverpool in de Premier League, de grootste overwinning van de club in competitieverband op het hoogste niveau. In september 1914 was het Stoke dat met 11-0 won in de FA Cup. De grootste overwinning voor de club in de geschiedenis van de FA Cup.

Birmingham Association Cup

In het jaar 1881 speelde Stoke FC voor de eerste keer mee in de Birmingham Association Cup. Maar lang duurde dat sprookje niet, want in de eerste speelronde werd er al gelijk met 8-0 verloren van Aston Villa. In 1883 wist de Engelse voetbalclub meer succes te boeken en werd de finale bereikt van de Staffordshire Senior Cup, al ging de finale wel met 3-2 verloren tegen West Bromwich Albion.

FA Cup

Stoke City deed in het seizoen 1883/1884 voor de eerste keer mee aan het toernooi om de FA Cup, het oudste voetbaltoernooi ter wereld. Het toernooi bestond op dat moment al twaalf jaar en stond te boek als het meest prestigieuze voetbaltoernooi van Engeland. Stoke City ging in de eerste ronde al onderuit. In 1886 won Stoke City FC zijn eerste duel in de FA Cup, er werd met 10-0 gewonnen van Caernarfon Wanderers.

Fans en clubiconen van Stoke City FC

Stoke City heeft een bijzonder fanatieke fanschare, die in de jaren zeventig, tachtig en negentig een slechte naam had in de voetbalwereld vanwege diverse hooligan-gerelateerde incidenten.

Sindsdien is het beter gegaan en staat Stoke vooral bekend als volksclub met een loyale fangroep. Rivalen zijn West Bromwich Albion en Wolverhampton Wanderers, beide net als Stoke afkomstig uit de Midlands-regio. Met stadsgenoot Port Vale heeft Stoke City de langstlopende rivaliteit, maar beide ploegen speelden in een gezamenlijke historie van meer dan 140 jaar slechts iets meer dan veertig duels tegen elkaar op competitief niveau.

Clubiconen van Stoke City komen uit alle periodes van haar bestaan. Eric Skeels kwam met bijna zeshonderd duels het vaakst uit voor de club. Andere spelers met ieder honderden duels voor Stoke zijn John McCue, Bob McGrory en recentelijk Ryan Shawcross.

De fans van de club zien onder meer Gordon Banks, Stanley Matthews, Mark Stein en Nederlander Peter Hoekstra als clublegendes.

Nederlanders bij Stoke City

In de clubhistorie waren er slechts acht verschillende Nederlanders die ooit in het shirt speelde van Stoke City FC. Enkele bekende namen bij de club waren Ed de Goeij, Peter Hoekstra, Dick Schreuder, Hans Segers en Loek Ursem. Verdediger Bruno Martins Indi speelde ook nog 52 duels voor Stoke City, waarin hij éénmaal het net wist te vinden. Middenvelder Ibrahim Afellay is momenteel spelend bij PSV, maar hij kwam ook 49 duels uit voor Stoke City. Vleugelverdediger Erik Pieters speelde tussen 2013 en 2016 maar liefst 190 wedstrijden bij de voetbalclub, waarin hij driemaal wist te scoren.