West Bromwich Albion

Country |
Active in |

West Bromwich Albion

West Bromwich Albion FC, vaak kortweg West Bromwich, is een voetbalclub uit de omgeving van Birmingham. Tot de jaren tachtig gold West Bromwich veelal als subtopper met uitschieters naar onderen en boven. Sinds de jaren tachtig heeft de club het zwaar gehad, maar sinds enkele jaren geldt de club weer veelal als middenmoter in de Premier League. West Bromwich Albion speelt in stadion The Hawthorns, dat plek biedt aan ruim 26.000 toeschouwers. Aston Villa is voor de fans van West Bromwich de grootste rivaal, hoewel er ook rivaliteiten zijn met Wolverhampton Wanderers en Birmingham City. Historie West Bromwich Albion FCRead more

Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

West Bromwich Albion

West Bromwich Albion FC, vaak kortweg West Bromwich, is een voetbalclub uit de omgeving van Birmingham. Tot de jaren tachtig gold West Bromwich veelal als subtopper met uitschieters naar onderen en boven. Sinds de jaren tachtig heeft de club het zwaar gehad, maar sinds enkele jaren geldt de club weer veelal als middenmoter in de Premier League.

West Bromwich Albion speelt in stadion The Hawthorns, dat plek biedt aan ruim 26.000 toeschouwers. Aston Villa is voor de fans van West Bromwich de grootste rivaal, hoewel er ook rivaliteiten zijn met Wolverhampton Wanderers en Birmingham City.

Historie West Bromwich Albion FC

West Bromwich Albion FC werd opgericht in 1878 en was in 1888 één van de medeoprichters van de Football League. Gedurende de eerste decennia van de clubs bestaan, gold West Bromwich als een topclub. Desalniettemin werd het enige landskampioenschap in 1920 gevierd.

Niet lang na het kampioenschap volgde degradatie, hoewel de club na enkele seizoenen weer wist terug te keren op het hoogste niveau. Opvallend genoeg won West Bromwich in het jaar van de promotie ook de FA Cup, iets wat nooit meer gepresteerd is door een andere club. Regiogenoot Birmingham werd verslagen in de finale, wat de winst extra lading gaf.

Hoewel de club vlak voor de Tweede Wereldoorlog nog eens degradeerde, volgde na de oorlog snel weer promotie. Hiermee braken ook sterke jaren aan, waarin West Bromwich veelal in de top van de First Division acteerde en in 1954 en 1868 de FA Cup won.

Midden jaren zeventig kwam het eerste verval in lange tijd, toen de club korte tijd in de Second Division uitkwam. Na een kortstondig herstel, speelde West Bromwich tussen 1986 en 2002 op het tweede en derde niveau van de Engelse voetbalpiramide.

In 2002 kwam West Bromwich voor het eerst in bijna twintig jaar weer uit op het hoogste niveau. Tot 2010 pendelde de club tussen de Premier League en Championship, maar sinds 2010 geldt West Bromwich vooral als middenmoter.

Fans en clubiconen

Door de jaren heen hebben de fans van West Bromwich Albion een bijzonder goede naam verkregen onder Engelse voetbalfans. In 2003 werden de fans van West Bromwich verkozen door de beste fans in Engeland door andere voetbalfans.

Hoewel de fans van West Bromwich fanatiek zijn, heerst er ook een familiesfeer en staan wedstrijden van de club te boek als kindvriendelijk.

Grote rivaal is Aston Villa, hoewel deze rivaliteit bekoeld is met het degraderen van Aston Villa uit de Premier League. Bovendien is Villa stadgenoot Birmingham City gaan zien als voornaamste rivaal. Tegelijkertijd heeft West Bromwich ook een rivaliteit met Birmingham City.

Door de jaren heen heeft West Bromwich Albion een groep clubiconen opgebouwd uit verschillende tijdperken. Enkele clubiconen komen voort uit de succesvolle jaren zestig, zeventig en tachtig, maar ook uit de recente opmars van de club zijn iconen voortgekomen.

Onder hen worden onder meer Jesse Pennington, Tony Brown, John Wile, Derek Statham en Ben Foster gerekend. Tony Brown kwam in de jaren zeventig voort uit de jeugdopleiding van de club en zou uiteindelijk meer dan zevenhonderd duels spelen voor West Bromwich.