Club

West Bromwich Albion

Land:
Engeland
Opgericht:
1878
Competitie:
Coach:
Slaven Bilić
Locatie:
West Bromwich
Stadion:
The Hawthorns
Veld:
Gras
Capaciteit:
26.500

West Bromwich Albion FC is een Engelse voetbalclub uitkomend in de Football League Championship. De club vecht voor een felbegeerde promotieplek naar de Premier League, maar mag ook uitkomen in de FA Cup en de EFL Cup. Ontdek hier de uitslagen, het programma en de clubstatistieken.

Programma West Bromwich Albion

Bekijk hier de duels van West Bromwich Albion die op het programma staan. Je kunt per competitie meteen zien wanneer de wedstrijd is en wie de tegenstander zal zijn. Als je meer wilt weten over een wedstrijd, dan kun je naar de wedstrijdpagina gaan. Klik simpelweg op de wedstrijd waarover je meer wilt weten.

Uitslag West Bromwich Albion

Elke wedstrijduitslag van West Bromwich Albion zie je in dit schema. Competitie, beker en andere toernooien, wij bieden je hier elke wedstrijduitslag. Nieuwsgierig naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan op de gewenste wedstrijd en bekijk op die pagina onder andere het aantal schoten op doel en corners.

Standen

Bekijk hier de huidige stand van West Bromwich Albion in de Championship. Ook zie je de stand in toernooien en andere competities, waarin West Bromwich Albion actief is (geweest). Je ziet direct het aantal gespeelde wedstrijden, punten en doelsaldo.

Seizoensstatistieken West Bromwich Albion

West Bromwich Albion selectie

West Bromwich Albion FC, vaak kortweg West Bromwich, is een voetbalclub uit de omgeving van Birmingham. Tot de jaren tachtig gold West Bromwich veelal als subtopper met uitschieters naar onderen en boven. Sinds de jaren tachtig heeft de club het zwaar gehad, maar sinds enkele jaren geldt de club weer veelal als middenmoter in de Premier League.

Veel voetballiefhebbers gebruiken voor de naam van de voetbalclub de afkorting ‘WBA’. West Bromwich Albion speelt in stadion The Hawthorns, dat plek biedt aan ruim 26.000 toeschouwers. Aston Villa is voor de fans van West Bromwich de grootste rivaal, hoewel er ook rivaliteiten zijn met Wolverhampton Wanderers en Birmingham City.

De Engelse club behoorde tot één van de oprichters van de Football League, waardoor de club vanaf het eerste moment al actief was binnen het professionele voetbal in Engeland. WBA speelde ruim negentig seizoenen op het hoogste voetbalniveau. De club won één keer de landstitel en was vijf keer het sterkste in de FA Cup.

Historie West Bromwich Albion FC

West Bromwich Albion FC werd opgericht in 1878 en was in 1888 één van de medeoprichters van de Football League. Gedurende de eerste decennia van de clubs bestaan, gold West Bromwich als een topclub. Desalniettemin werd het enige landskampioenschap in 1920 gevierd.

Niet lang na het kampioenschap volgde degradatie, hoewel de club na enkele seizoenen weer wist terug te keren op het hoogste niveau. Opvallend genoeg won West Bromwich in het jaar van de promotie ook de FA Cup, iets wat nooit meer gepresteerd is door een andere club. Regiogenoot Birmingham werd verslagen in de finale, wat de winst extra lading gaf.

Hoewel de club vlak voor de Tweede Wereldoorlog nog eens degradeerde, volgde na de oorlog snel weer promotie. Hiermee braken ook sterke jaren aan, waarin West Bromwich veelal in de top van de First Division acteerde en in 1954 en 1868 de FA Cup won.

Midden jaren zeventig kwam het eerste verval in lange tijd, toen de club korte tijd in de Second Division uitkwam. Na een kortstondig herstel, speelde West Bromwich tussen 1986 en 2002 op het tweede en derde niveau van de Engelse voetbalpiramide.

In 2002 kwam West Bromwich voor het eerst in bijna twintig jaar weer uit op het hoogste niveau. Tot 2010 pendelde de club tussen de Premier League en Championship, maar sinds 2010 geldt West Bromwich vooral als middenmoter.

Grootste successen van WBA

West Bromwich Albion won in 1920 het landskampioen, dit is nog altijd het grootste succes uit de clubgeschiedenis. In 1925 en 1954 eindigde WBA op de tweede plaats en in 1979 op de derde plek. In 1888, 1892, 1931, 1954 en 1968 won de voetbalclub de FA Cup. In 1886, 1887, 1895, 1912 en 1935 werd de finale van het oudste voetbaltoernooi ter wereld bereikt, maar ging de wedstrijd verloren. In 1966 won WBA de League Cup, maar het verloor de finale in 1967 en 1970. De Community Shield werd gewonnen in 1920 en 1954.

Recente historie

In de seizoenen 1992/1993 en 1993/1994 speelde West Bromwich Albion op het derde niveau van Engeland. Maar daarna promoveerde het weer terug naar het tweede niveau. Hier bleef het lange tijd spelen en in 2000 ontliep het op een haar na degradatie. In 2002 rechtte de club zijn rug en werd het tweede in de Championship. Hierdoor promoveerde WBA naar de Premier League, waar het na één seizoen alweer uit degradeerde. In 2004 werd de club opnieuw tweede en kon het zich een seizoen later wel handhaven op het hoogste Engelse voetbalniveau.

In het seizoen 2005/2006 ging het echter weer verkeerd en degradeerde West Bromwich Albion wederom. In 2008 keerde de ploeg als kampioen van de Championship weer terug, maar bleek het opnieuw niet opgewassen tegen de Engelse grootmachten. Vervolgens promoveerde het opnieuw en ditmaal wist het zich wel voor een langere tijd te handhaven in de Premier League. In het seizoen 2017/2018 degradeerde het pas weer door kansloos op de laatste plaats te eindigen. In het gehele seizoen werd er één wedstrijd gewonnen. Momenteel speelt de ploeg nog altijd in de Championship.

Fans en clubiconen

Door de jaren heen hebben de fans van West Bromwich Albion een bijzonder goede naam verkregen onder Engelse voetbalfans. In 2003 werden de fans van West Bromwich verkozen door de beste fans in Engeland door andere voetbalfans.

Hoewel de fans van West Bromwich fanatiek zijn, heerst er ook een familiesfeer en staan wedstrijden van de club te boek als kindvriendelijk.

Grote rivaal is Aston Villa, hoewel deze rivaliteit bekoeld is met het degraderen van Aston Villa uit de Premier League. Bovendien is Villa stadgenoot Birmingham City gaan zien als voornaamste rivaal. Tegelijkertijd heeft West Bromwich ook een rivaliteit met Birmingham City.

Door de jaren heen heeft West Bromwich Albion een groep clubiconen opgebouwd uit verschillende tijdperken. Enkele clubiconen komen voort uit de succesvolle jaren zestig, zeventig en tachtig, maar ook uit de recente opmars van de club zijn iconen voortgekomen.

Onder hen worden onder meer Jesse Pennington, Tony Brown, John Wile, Derek Statham en Ben Foster gerekend. Tony Brown kwam in de jaren zeventig voort uit de jeugdopleiding van de club en zou uiteindelijk meer dan zevenhonderd duels spelen voor West Bromwich.

Nederlanders bij WBA

Er speelde in de historie van West Bromwich Albion maar liefst elf Nederlanders bij de club. Een van de bekendste namen was Martin Jol, hij speelde tussen 1982 en 1984 63 duels voor de voetbalclub. Andere Nederlanders die actief waren bij WBA zijn Richard Sneekes, Jeroen Boere, Fernando Derveld, Ryan Donk, Fabian de Freitas, Sherjill MacDonald, Shelton Martis, Andwelé Slory, Joost Volmer en Gianni Zuiverloon.