competitie background image competitie background image
Competitie
Land:
Kameroen
Aantal teams:
24

De CAF Africa Cup of Nations is de grootste internationale voetbalcompetitie in Afrika. De competitie wordt gesanctioneerd door de Conferderation of African Football (CAF) en werd voor het eerst gehouden in 1957. Sinds het jaar 1968 wordt het toernooi om de twee jaar gehouden.

Bet365 logo

Bet365

8.2 Review lezen

€100 Welkomstbonus + Bookmaker met NL licentie

ksa vergunning logo

Open een account, maak een minimale storting van 5 euro of meer om bet credits te claimen van maximaal 100 euro. Het aanbod moet binnen 30 dagen na het registreren worden geclaimd.

Afrika Cup programma

Welke wedstrijden er op het programma staan van de Afrika Cup zie je hieronder. Met dit overzicht kun je snel zien wanneer ieder land zijn wedstrijden speelt. In het schema staat altijd de eerstvolgende ronde van het Afrikaanse toernooi voor jou klaar.

Afrika Cup stand

In de tussenstand van het voetbal op de Afrika Cup zie je meteen welk land op weg is naar de titel. Hieronder zie je precies hoeveel wedstrijden ieder land al heeft gespeeld en hoeveel punten het heeft behaald.

Afrika Cup uitslagen

Wie hebben er tegen elkaar gespeeld en wat zijn de uitslagen in de Afrika Cup? Zie hier per speelronde alle uitslagen terug van de wedstrijden. Ga naar de wedstrijdpagina als je benieuwd bent naar de statistieken van een specifieke wedstrijd. Daar zie je meer dan alleen de uitslag van een wedstrijd in de Afrika Cup.

Bet365 logo

Bet365

8.2 Review lezen

€100 Welkomstbonus + Bookmaker met NL licentie

ksa vergunning logo

Open een account, maak een minimale storting van 5 euro of meer om bet credits te claimen van maximaal 100 euro. Het aanbod moet binnen 30 dagen na het registreren worden geclaimd.

Opzet toernooi

In 1957 waren er enkel drie landen die aan het toernooi deelnamen: Egypte, Sudan en Ethiopië. Sinds het eerste jaar is het toernooi veel gegroeid waardoor het nodig werd om een kwalificatieronde te organiseren. Het deelnemende aantal landen in de eindronde stond op zestien landen in het jaar 1998. De opzet van de Africa Cup of Nations is tot 2017 op deze manier georganiseerd. Zestien landen worden verdeeld in vier groepen met vier landen.

De landen die eindigden op plaats één en twee in de groep promoveerde naar de “knock-out” fase. Op 20 juli 2017 werd het toernooi verplaatst van januari naar juli, met 24 deelnemende landen in plaats van zestien. Vanaf 2013, wordt het toernooi gehouden op oneven jaartallen. Op deze manier botsen de Africa Cup en het FIFA Wereld Kampioenschap niet met elkaar.

Meeste successen

Egypte is het land dat de meeste successen kent in de Africa Cup of Nations. De natie heeft het toernooi gewonnen met een recordaantal van maar liefst zeven keer (inclusief wanneer Egypte bekend stond als de Verenigde Arabische Republiek tussen 1958 en 1961). Kameroen staat op een respectabele tweede plaats met vijf gewonnen cups. De Ghanese stonden in totaal negen keer in de finale op het eindtoernooi. Vier keer wisten zij deze te winnen en vijf keer werd er verloren.

Sponsoren

In juli 2016, heeft olie en gas bedrijf Total, een achtjarig sponsorpakket afgesloten waar het tien van de CAF competities sponsort. Dit begon in de 2017 Africa Cup of Nations in Gabon. Deze werd hernoemd naar de “Total Africa Cup of Nations”.

2019 Africa Cup of Nations

De 2019 Africa Cup of Nations wordt gehost in Egypte. De competitie wordt gehouden van 21 juni tot 19 juli. In eerste instantie werd het toernooi gehost in Kameroen, voor de eerste keer sinds 1972. Op 30 november werd het land gestript van deze rechten doordat zij niet aan bepaalde infrastructuur voorwaarden konden voldoen. Op 8 januari 2019 werd Egypte gekozen door het uitvoerend comité van het CAF als gastland van het toernooi.

De oorspronkelijke datum 15 juni – 13 juli is verplaatst naar 21 juni – 19 juli door de Ramadan. Het CAF heeft vanaf 2019 het prijzengeld vergroot. Het winnende land ontvangt een bedrag van $4.500.000. Het land dat op de tweede plaatst eindigt mag $2.500.000 bijschrijven. De halve finalisten ontvangen $2.000.000 en de kwartfinalisten krijgen $800.000.