competitie background image competitie background image
Competitie

Afrika Cup

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Kameroen
Aantal teams:
24

De CAF Africa Cup of Nations is de grootste internationale voetbalcompetitie in Afrika. De competitie wordt gesanctioneerd door de Conferderation of African Football (CAF) en werd voor het eerst gehouden in 1957. Sinds het jaar 1968 wordt het toernooi om de twee jaar gehouden.

Afrika Cup programma

Welke wedstrijden er op het programma staan van de Afrika Cup zie je hieronder. Met dit overzicht kun je snel zien wanneer ieder land zijn wedstrijden speelt. In het schema staat altijd de eerstvolgende ronde van het Afrikaanse toernooi voor jou klaar.

Afrika Cup stand

In de tussenstand van het voetbal op de Afrika Cup zie je meteen welk land op weg is naar de titel. Hieronder zie je precies hoeveel wedstrijden ieder land al heeft gespeeld en hoeveel punten het heeft behaald.

Afrika Cup uitslagen

Wie hebben er tegen elkaar gespeeld en wat zijn de uitslagen in de Afrika Cup? Zie hier per speelronde alle uitslagen terug van de wedstrijden. Ga naar de wedstrijdpagina als je benieuwd bent naar de statistieken van een specifieke wedstrijd. Daar zie je meer dan alleen de uitslag van een wedstrijd in de Afrika Cup.

Opzet toernooi

In 1957 waren er enkel drie landen die aan het toernooi deelnamen: Egypte, Sudan en Ethiopië. Sinds het eerste jaar is het toernooi veel gegroeid waardoor het nodig werd om een kwalificatieronde te organiseren. Het deelnemende aantal landen in de eindronde stond op zestien landen in het jaar 1998. De opzet van de Africa Cup of Nations is tot 2017 op deze manier georganiseerd. Zestien landen worden verdeeld in vier groepen met vier landen.

De landen die eindigden op plaats één en twee in de groep promoveerde naar de “knock-out” fase. Op 20 juli 2017 werd het toernooi verplaatst van januari naar juli, met 24 deelnemende landen in plaats van zestien. Vanaf 2013, wordt het toernooi gehouden op oneven jaartallen. Op deze manier botsen de Africa Cup en het FIFA Wereld Kampioenschap niet met elkaar.

Meeste successen

Egypte is het land dat de meeste successen kent in de Africa Cup of Nations. De natie heeft het toernooi gewonnen met een recordaantal van maar liefst zeven keer (inclusief wanneer Egypte bekend stond als de Verenigde Arabische Republiek tussen 1958 en 1961). Kameroen staat op een respectabele tweede plaats met vijf gewonnen cups. De Ghanese stonden in totaal negen keer in de finale op het eindtoernooi. Vier keer wisten zij deze te winnen en vijf keer werd er verloren. Het is ook mogelijk om een weddenschap af te sluiten voor de Afrika Cup op specifieke wedstrijden of te wedden op de kampioen.

Sponsoren

In juli 2016, heeft olie en gas bedrijf Total, een achtjarig sponsorpakket afgesloten waar het tien van de CAF competities sponsort. Dit begon in de 2017 Africa Cup of Nations in Gabon. Deze werd hernoemd naar de “Total Africa Cup of Nations”.

2019 Africa Cup of Nations

De 2019 Africa Cup of Nations wordt gehost in Egypte. De competitie wordt gehouden van 21 juni tot 19 juli. In eerste instantie werd het toernooi gehost in Kameroen, voor de eerste keer sinds 1972. Op 30 november werd het land gestript van deze rechten doordat zij niet aan bepaalde infrastructuur voorwaarden konden voldoen. Op 8 januari 2019 werd Egypte gekozen door het uitvoerend comité van het CAF als gastland van het toernooi.

De oorspronkelijke datum 15 juni – 13 juli is verplaatst naar 21 juni – 19 juli door de Ramadan. Het CAF heeft vanaf 2019 het prijzengeld vergroot. Het winnende land ontvangt een bedrag van $4.500.000. Het land dat op de tweede plaatst eindigt mag $2.500.000 bijschrijven. De halve finalisten ontvangen $2.000.000 en de kwartfinalisten krijgen $800.000.

Wedden op de Afrika Cup

De Afrika Cup is een toernooi waaraan veel topladen meedoen. Er worden in korte tijd vele wedstrijden afgewerkt en vrijwel elke editie van het toernooi levert weer een verrassende winnaar op. Dit is kenmerkend voor de Afrika Cup. Voetbalwedden op het toernooi is dan ook een interessant om te overwegen. Er gebeurd altijd wat en vaak volgt verrassing op verrassing.

Odds

Een speler heeft tijdens het toernooi erg veel opties om op te wedden. De odds wisselen nogal omdat het toernooi vaak erg onvoorspelbaar verloopt. Het komt juist tijdens dit toernooi vaak voor dat toplanden als Marokko of Egypte er ineens al na de groepsfase uitliggen. Wedden op de Afrika Cup is juist door deze onvoorspelbaarheid en fluctuerende odds leuk en spannend om te doen. Het is uiteraard zaak om goed voorwerk te doen en de historie, statistieken en vorm van de dag goed te analyseren voordat een speler een weddenschap plaatst.