Wedden op de Afrika Cup

De Afrika Cup is een voetbaltoernooien waaraan enkel Afrikaanse landen mogen deelnemen. Vanaf 1968 tot en met 2012 werd het toernooi iedere twee jaar georganiseerd. De Afrika Cup zou in Januari 2020 gespeeld worden, maar is in verband met de coronacrisis verplaatst naar 2022.

Online wedden

De Afrika Cup wordt al vanaf 2013 in oneven jaren gespeeld. De winnaar van het toernooi mag zichzelf Afrikaans kampioen noemen. Bij alle online bookmakers kan er worden ingezet op de wedstrijden tijdens de Afrika Cup, maar ook gedurende de kwalificatie. Inzetten kan op de gebruikelijke weddenschappen, waaronder de winnaar, het aantal doelpunten, hoekschoppen, gele en rode kaarten en zelfs doelpuntenmakers. Het is ook mogelijk om ruim van te voren al een weddenschap te plaatsen op de uiteindelijke winnaar van de Afrika Cup.

Het is ook mogelijk om live te wedden op de Afrika Cup, dit is mogelijk op de smartphone, tablet en de computer.

Geschiedenis van de Afrika Cup

Bij de allereerste editie van de Afrika Cup werd het toernooi slechts met drie deelnemende landen gespeeld. Vanwege de apartheid in Zuid-Afrika was dat land uitgesloten van deelname tijdens de eerste editie en ook in 1959. In 1962 veranderde de opzet van het voetbaltoernooi iets, zo deden er vier landen mee en moesten de deelnemende landen zich plaatsen voor het eindtoernooi via een kwalificatiewedstrijd.

Een jaar later deden er zes Afrikaanse landen mee aan het voetbaltoernooi en in 1968 zelfs acht landen. Tussen 1968 en 1996 bleef het aantal van acht landen gehandhaafd. In de editie van 1996 deden er voor de eerste keer zestien landen mee aan de Afrika Cup, dit is nu nog altijd het geval.

African Championship of Nations

De Africa Cup is overigens niet enige voetbaltoernooi in het continent. Sinds 2009 strijden de Afrikaanse landen ook om de African Championship of Nations. Dit toernooi is zeer uniek, vanwege zijn opzet. De deelnemende landen mogen uitsluitend spelers selecteren die ook uitkomen in de nationale competitie van het land. Sterspelers die in Europa spelen kunnen daardoor niet deelnemen aan het toernooi.

VAR

In 2019 werd de VAR voor het eerst ingezet tijdens de Afrika Cup. Video-scheidsrechters konden hierdoor alsnog ingrijpen bij bepalende situaties, wanneer de scheidsrechter op het veld iets ontgaat of een verkeerde beslissing neemt.

Winnaars

Dertien verschillende Afrikaanse landen wisten ooit de Afrika Cup te winnen. De landen Zuid-Afrika, Marokko, Ethiopië, Algerije, Tunesië, Soedan en Zambia waren allemaal één keer succesvol. Congo-Kinshasa en Ivoorkust wonnen tweemaal het prestigieuze toernooi. Ghana won drie keer de beker, terwijl Kameroen vijfmaal succesvol was. Het record is echter in handen van Egypte, dat zeven keer de sterkste bleek in de Afrika Cup. De meest trefzekere voetballer aller tijden op de Afrika Cup is de Kameroener Samuel Eto’o. Hij kwam maar liefst achttien keer tot scoren op het toernooi.