voetbalwedden background image

Bookmakers

Iedereen die een sportweddenschap wil plaatsen, komt uit bij een bookmaker. Tegenwoordig zetten spelers hun geld voornamelijk online in bij bookmakers. In Nederland is er een aantal legale online bookmakers waar een speler uit kan kiezen. Niet alle bookmakers bieden dezelfde weddenschappen aan en ook de odds kunnen per aanbieder wisselen.

Licentie
Competitie
Betaal mogelijkheden
Live betting
Filter competities
Licentie
competitie
Betaal mogelijkheden
Payment options

Jarenlang was online gokken in Nederland illegaal. Toto was de enige aanbieder van legale sportweddenschappen en de mogelijkheden waren beperkt. In 2021 kwam hier verandering in. Tegenwoordig kiezen spelers uit een aantal verschillende legale bookmakers. Sportweddenschappen afsluiten is mogelijk bij onder andere Bet365, Jack’s Casino, BetCity en Toto. Daarbij betreden er hoogstwaarschijnlijk in de toekomst nog meer bookmakers de Nederlandse legale markt. Ook de wedmogelijkheden zijn met de legalisering van de markt flink uitgebreid. Zo is het voor spelers tegenwoordig mogelijk om op bepaalde wedstrijden live in te zetten en zijn er op één wedstrijd vaak veel verschillende opties om uit te kiezen.

Nederlandse licentie

Een legale Nederlandse bookmaker beschikt over een Nederlandse goklicentie van de Nederlandse Kansspelautoriteit. Aan deze licentie hangen strenge voorwaarden en bookmakers krijgen deze licentie zeker niet zomaar. Zo zet de Kansspelautoriteit sterk in op het voorkomen van gokverslavingen. Elke bookmaker is daarom verplicht om spelers limieten te laten instellen op hun account. Ook zijn alle bookmakers verplicht om de identiteit van hun spelers te controleren. Deze en andere regels zijn vastgelegd in de wet Kansspelen op Afstand en gelden voor alle legale online goksites in Nederland.

Nederlandse licentie

Betrouwbaarheid

Voor spelers die nog nooit eerder geld hebben ingezet bij een online bookmaker kan het in het begin wel erg spannend zijn. Hoe weet een speler nu of de bookmaker betrouwbaar is? De Nederlandse licentie die alle legale Nederlandse bookmakers moeten hebben, helpt hierbij. De Kansspelautoriteit stelt strenge eisen aan een bookmaker als deze in aanmerking wil komen voor een licentie. Daarom is te stellen dat alle legale Nederlandse bookmakers betrouwbare partijen zijn. Dat is voor (nieuwe) spelers een goede indicatie als zij willen spelen bij een bookmaker.

Online bookmakers

Waar vroeger het afsluiten van sportweddenschappen fysiek met een formuliertje verliep, worden de meeste sportweddenschappen tegenwoordig online afgesloten. Dat heeft als groot voordeel dat spelers altijd en overal een weddenschap kunnen afsluiten. Bovendien hebben ze de keuze uit diverse online bookmakers, waardoor ze zelf kunnen bepalen bij welke partij ze willen spelen. De ene bookmaker biedt misschien meer wedmogelijkheden, terwijl de andere hogere odds biedt.

Voor het spelen bij een online bookmaker heeft een speler een account nodig. Legale bookmakers moeten altijd weten met wie zij te maken hebben, waardoor registratie verplicht is. Het aanmaken van een account is vaak binnen enkele minuten geregeld. De identificatie controle verloopt via iDIN of door middel van het uploaden van een foto van een identificatiebewijs.

Als een speler een account heeft bij een online bookmaker kan het inzetten beginnen. Online bookmakers bieden vaak vele wedstrijden aan waarop ingezet kan worden. Voor elke wedstrijd zijn er bovendien vaak veel opties waarop kan worden ingezet. Bovendien is het soms mogelijk om live tijdens een wedstrijd in te zetten of om tijdens een wedstrijd voor een cash-out te kiezen. Lees meer over kenmerken van bookmakers.

Online bookmakers

Bonussen

Verschillende online bookmakers proberen klanten te werven en te behouden door het aanbieden van leuke bonussen. Dat kan bijvoorbeeld een odd boost zijn, waarbij er tijdelijk verhoogde odds gelden voor een specifieke weddenschap. Ook het aanbieden van een free bet, waarbij de speler gratis een weddenschap mag plaatsen, is een veel voorkomende bonus. Ook zijn er soms acties waarbij een speler zijn inleg terugkrijgt als een weddenschap wordt verloren.

Aan het verkrijgen van bonussen zijn wel altijd voorwaarden verbonden. Vanwege de Nederlandse wetgeving mogen bonussen niet aangeboden worden aan kwetsbare groepen zoals jongeren. Ook mogen bonussen niet afhankelijk zijn van individueel speelgedrag. Daarnaast verbinden bookmakers vaak voorwaarden aan bonussen. Zo moet een speler vaak een minimaal bedrag storten om de bonus te krijgen en mag de bonus enkel onder bepaalde voorwaarden ingezet worden. De precieze voorwaarden wisselen per bonus en bookmaker.

Voetbalwedden

Voetbal is de populairste sport in Nederland. Het is dan ook niet verrassend dat ook wedden op voetbal bij veel gokkers favoriet is. Voetbalwedden kan op heel veel wedstrijden en binnen elke wedstrijd zijn er bovendien veel verschillende mogelijkheden. De 1×2 weddenschap, waarbij wordt voorspeld welke ploeg wint of dat de wedstrijd in gelijkspel eindigt, is erg populair. Maar ook andere vormen behoren tot de mogelijkheden., waarbij bijvoorbeeld voorspeld wordt hoeveel doelpunten er in een wedstrijd worden gescoord, of een specifieke speler een doelpunt maakt of hoeveel hoekschoppen er worden genomen.

Voetbalwedden is mogelijk op allerlei competities. De Nederlandse Eredivisie is erg populair, maar ook grote Europese toernooien zijn geliefd onder gokkers. Ook wedden op buitenlandse competities wordt door veel spelers gedaan. Doordat er zoveel mogelijkheden zijn, is er bijna altijd wel een wedstrijd die de speler aanspreekt.