Club

Ajax

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Nederland
Competitie:
Locatie:
Amsterdam

Alle info die je nodig hebt over topclub AFC Ajax vind je op deze pagina. Ontdek het programma van vandaag en alle aankomende wedstrijden van de Amsterdamse club, de meest recente uitslagen en de tussenstand in de Eredivisie. Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en check de statistieken. Ajax speelt zijn wedstrijden in de Eredivisie, KNVB Beker en in Europese competities.

Programma / komende wedstrijden

Check hier alle wedstrijden van Ajax die op het programma staan. Je kunt per competitie meteen zien wanneer de wedstrijd is en wie de tegenstander zal zijn. Meer informatie over de wedstrijd vind je op de wedstrijdpagina. Klik hiervoor op de desbetreffende wedstrijd.

Tussenstand Ajax

Bekijk hier de huidige tussenstand van Ajax in de Eredivisie. Je kunt ook een kijkje nemen naar de stand in toernooien en andere competities, waarin Ajax actief is (geweest). Check direct het aantal gewonnen, verloren en gelijk gespeelde wedstrijden, totaal aantal punten en doelsaldo.

Uitslag Ajax

Elke wedstrijduitslag van Ajax zie je in dit schema. Competitie, beker en andere toernooien, wij bieden je hier elke uitslag. Nieuwsgierig naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Ajax selectie

Alles over AFC Ajax

“Amsterdamsche Football Club Ajax”, ofwel AFC Ajax (officiële site), is een Nederlandse profvoetbalclub uit de hoofdstad Amsterdam. Ajax is op 18 maart 1900 opgericht en al decennialang een traditionele club in de top drie van Nederland, andere clubs zijn Feyenoord en PSV.

Sinds eind jaren negentig speelt Ajax zijn wedstrijden op het programma in de Johan Cruijff ArenA. Veel grote spelers uit de voetbalhistorie droegen het shirt van Ajax, waaronder Johan Cruijff. Ajax heeft een grote rivaliteit met Feyenoord, twee maal per jaar staat de Klassieker op het programma, de officiële benaming voor de wedstrijd tussen deze twee clubs. Deze staat bekend om felle strijd en een passievol publiek. Vandaag de dag wordt de wedstrijd nog steeds zonder uitpubliek gespeeld.

Recordkampioen en club met branie

Ajax is de meest succesvolle Nederlandse club met meer dan dertig landskampioenschappen, een groot aantal bekerwinsten en vier Europa Cup 1/Champions League-winsten. De club heeft veel fans, maar ook veel felle tegenstanders.

De Amsterdammers zien het zelf als gezond zelfvertrouwen, maar fans van andere teams verwijten de Amsterdammers arrogantie. In de Nederlandse voetbalwereld bestaat er dan ook nauwelijks een middenweg tussen liefde voor de club en haat. Wedstrijden tegen ADO Den Haag en FC Utrecht zijn naast de beroemde klassieker ook wedstrijden waar lang naar uit wordt gekeken.

Succesperiodes van Ajax

Ajax is sinds haar oprichting in het jaar 1900 gegroeid tot één van de grootste clubs van Nederland, maar twee periodes springen eruit. De club was tot aan het begin van de jaren zeventig relatief klein, met name op internationaal gebied. Vandaag de dag, is dat wel anders.

Onder aanvoering van Johan Cruijff veranderde dit echter volledig. Tussen 1971 en 1973 won de club drie keer op rij de Europa Cup 1, de voorloper van de Champions League. In deze periode bleek de club vrijwel niet te kloppen voor tegenstanders. Wedstrijden werden aan de lopende band gewonnen door de club uit Amsterdam, en na een periode van relatieve droogte brak een nieuwe succesperiode aan in het begin van de jaren negentig.

De gouden lichting met eigen jeugd won onder meer de UEFA Cup en Champions League. Spelers uit deze tijd zijn onder meer Frank de Boer, Dennis Bergkamp, Marc Overmars en Patrick Kluivert.

Ook het seizoen van 2018-2019 mag als zeer succesvolle periode worden geacht. Ajax pakte de KNVB Beker, de landstitel en kwam tot de halve finale in de Champions League. In het Europese toernooi was Ajax keer op keer de underdog en versloeg grootheden als Real Madrid, Bayern Munchen en Juventus. In de halve finale tegen de Spurs (Tottenham Hotspur) werden zij echter in de allerlaatste minuut uit het toernooi verdreven. De finale was slechts enkele seconden verwijderd tot de Engelse ploeg toch nog wist te scoren. De wedstrijd werd verloren. Al met al is dit een topjaar geweest voor de Amsterdammers, waarbij er twee grote prijzen zijn gepakt en de club en het Nederlandse voetbal weer op de kaart is gezet.

De 34e landstitel die in 2019 werd behaald, is opgedragen aan (oud)speler Nouri.

Aanhang en De Klassieker (Ajax vs. Feyenoord)

Van oudsher staat Ajax bekend als een club van Joodse oorsprong. Onder supporters is de geuzennaam voor Ajax nog altijd “Superjoden”, terwijl in het publiek ook de Israëlische vlag vaak te zien is. Een omstreden term.

De fanatieke supporters zijn de zogenaamde F-side en Vak410. Deze laatste groep bestaat sinds 2016 officieel niet meer, toen de club na enkele conflicten tijdens wedstrijden besloot de supportersgroep te verhuizen naar de zuidtribune, waar ook de F-side zich bevindt. Sfeeracties komen met name vanuit deze F-side tegenwoordig.

De Klassieker

Met name tijdens de Klassieker staat de ArenA bekend om haar sfeer, zoals dit ook het geval is wanneer Feyenoord de thuisploeg is in Rotterdam. De Klassieker wordt door velen gezien als één van de grootste voetbalderby’s van Europa.

De Klassieker staat bekend om een explosieve sfeer, waarbij de heersende vorm van dat seizoen vaak irrelevant is. Niet zelden wint juist de ploeg die tot dan toe minder presteerde in de competitie. Wanneer er een Klassieker op het programma staat, is de spanning vooraf om te snijden.

Rugnummer 14

Rugnummer 14 is heilig bij Ajax. Sinds het seizoen 2007/08 wordt dit nummer niet meer gebruikt bij Ajax. Het rugnummer heeft een historische waarde voor de club. Zo speelde in het verleden de legendarische Johan Cruijff met het getal 14 op de rug.

Ajax heeft in het seizoen 2007/08 besloten het nummer te bevriezen ter ere van Johan Cruijff. De laatste speler die bij Ajax met rugnummer 14 speelde, was de Spanjaard Roger Garcia in het seizoen 2006/07.

Ajax spekt de clubkas

In de zomer van 2019 wist Ajax een flink bedrag toe te voegen aan de clubkas. De Amsterdamse club verkocht Frenkie de Jong aan Barcelona en Matthijs de Ligt vertrok naar Juventus. Voor Frenkie de Jong kon Ajax een bedrag dat kan oplopen tot 86 miljoen bijschrijven op de rekening. Na de lange transfersaga van Matthijs de Ligt mocht Ajax uiteindelijk 75 miljoen euro bijschrijven op de rekening. Met het vertrek van Rasmus Kristensen (5 miljoen), Maximilian Wöber (10 miljoen) en Daley Sinkgraven (5 miljoen) kunnen de Amsterdammers hier nog eens 15 miljoen euro aan toevoegen. 2019/2020 was een topseizoen voor de Amsterdamse club, zowel op transfergebied als op wedstrijdgebied.

Naast de uitgaande transfers zijn er ook een aantal inkopen gedaan voorafgaand aan het seizoen. Ajax nam Quincy Promes over van Sevilla voor maar liefst 15,7 miljoen euro. Verder kocht het Edson Alvarez (15 miljoen), Razvan Marin (12,5 miljoen), Lisandro Martinez (7 miljoen) en Kik Pierie (5 miljoen).

Het seizoen 2019/2020 is door het coronavirus een raar seizoen geworden. Het voetbal heeft stilgelegen en de transfermarkt dus ook. Voor seizoen 2020/2021 heeft Ajax een drietal spelers aangetrokken, maar ook zien vertrekken. De grootste transfer is toch wel die van Hakim Ziyech. Hij vertrok voor 40 miljoen naar Chelsea FC. Maarten Stekelenburg is transfervrij overgekomen van Everton.

Johan Cruijff Arena

Ajax speelde tot 2018 zijn wedstrijden in de Amsterdam Arena. De naam van het multifunctioneel stadion draagt sinds voetbalseizoen 2018/2019 de titel ‘Johan Cruijff Arena’. Dit ter nagedachtenis aan de overleden stervoetballer die furore maakte in het shirt van de Amsterdamse club.

De Johan Cruijff Arena biedt plaats aan ruim 54.000 bezoekers per wedstrijd en is daarmee het grootste voetbalstadion van ons land. Sinds het seizoen 1996/1997 speelt Ajax zijn duels in dit stadion. Tijdens het EK 2020 zal deze Arena ook één van de speelstadions zijn voor het Europees Kampioenschap.

Wedden op AFC Ajax

Dat AFC Ajax een van de topclubs van Nederland is, is niet te ontkennen. Voor iedereen die met nog meer plezier naar een wedstrijd van Ajax wil kijken, is voetbal wedden op de club een mogelijk idee. Door de grote kans dat Ajax als winnaar uit de bus komt, is Ajax een populaire club om op te wedden. De kans dat de speler zijn bet wint, is aanwezig. Ajax speelt wedstrijden in de Eredivisie, de KNVB Beker en in internationale competities. Zo zijn er veel wedstrijden uit het programma om uit te kiezen. Hierbij zijn bijzondere wedstrijden, zoals De Klassieker, altijd extra populair.

Odds

Omdat Ajax zo’n succesverhaal is, is de kans groot dat zij vaker een wedstrijd winnen dan andere clubs in de eredivisie. Daarom zijn de odds voor Ajax vaak redelijk laag. Daar staat dan tegenover dat de kans dat de wedstrijd gewonnen wordt natuurlijk groter is. Gokkers die graag tegen wat hogere odds spelen, kunnen voor iets anders dan de standaard 1×2 weddenschap kiezen. Bijvoorbeeld het voorspellen van een bepaalde score zorgt voor hogere odds. Ook het plaatsen van een combinatieweddenschap of het instellen van een handicap zorgt voor hogere odds. Lees meer over wedden op Ajax op de gelinkte pagina.