Ajax

Country |
Active in |

Ajax

“Amsterdamsche Football Club Ajax”, ofwel AFC Ajax (officiële site), is een Nederlandse profvoetbalclub uit de hoofdstad Amsterdam. Ajax is op 18 maart 1900 opgericht en al decennialang een traditionele club in de top drie van Nederland, andere clubs zijn Feyenoord en PSV. Sinds eind jaren negentig speelt Ajax zijn wedstrijden in de Johan Cruijff ArenA. Veel grote spelers uit de voetbalhistorie droegen het shirt van Ajax, waaronder Johan Cruijff. Ajax heeft een grote rivaliteit met Feyenoord, waarbij de wedstrijd tussen de twee ploegen bekend staat als de Klassieker. Deze staat bekend om felle strijd en een passievol publiek. Recordkampioen enRead more

Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

News

Transfergeruchten rondom Ajax tijdens de Corona Crisis

De voetbalcompetities liggen noodgedwongen stil, maar de transfergeruchten stromen nog altijd binnen. Ajax is druk bezig om de selectie voor volgend seizoen in orde te maken. Bekijk hieronder de meest recente transfergeruchten rondom de Amsterdamse topclub: Vertonghen mogelijk naar AFC Ajax Jan Vertonghen speelde tussen 2006 en 2012 maar liefst 155 wedstrijden voor Ajax. De […]

Read more

sc Heerenveen – Ajax geschiedenis en statistieken

AFC Ajax maakt een hele pittige periode door na de winterstop in het seizoen 2019/2020. De Amsterdammers zagen in een week tijd de kans op eremetaal enorm slinken. Na de uitschakeling in de UEFA Europa League door Getafe bleek ook FC Utrecht met 2-0 te sterk in de halve finale van de KNVB Beker. Ajax […]

Read more

Returns in de zestiende finales van de Europa League 19/20

Donderdagavond 27 februari is het tijd voor de returns in de UEFA Europa League. De Nederlandse clubs krijgen een pittige opdracht voor de kiezen. AZ speelde vorige week het thuisduel tegen LASK Linz met 1-1 gelijk, terwijl Ajax het uitduel bij Getafe met 2-0 verloor. Er staan ook nog genoeg andere spannende wedstrijden op het […]

Read more

Ajax

“Amsterdamsche Football Club Ajax”, ofwel AFC Ajax (officiële site), is een Nederlandse profvoetbalclub uit de hoofdstad Amsterdam. Ajax is op 18 maart 1900 opgericht en al decennialang een traditionele club in de top drie van Nederland, andere clubs zijn Feyenoord en PSV.

Sinds eind jaren negentig speelt Ajax zijn wedstrijden in de Johan Cruijff ArenA. Veel grote spelers uit de voetbalhistorie droegen het shirt van Ajax, waaronder Johan Cruijff. Ajax heeft een grote rivaliteit met Feyenoord, waarbij de wedstrijd tussen de twee ploegen bekend staat als de Klassieker. Deze staat bekend om felle strijd en een passievol publiek.

Recordkampioen en club met branie

Ajax is de meest succesvolle Nederlandse club, met meer dan dertig landskampioenschappen, een groot aantal bekerwinsten en ook vier Europa Cup 1/Champions League-winsten. De club heeft veel fans, maar ook veel felle tegenstanders.

Fans van andere teams verwijten de Amsterdammers arrogantie, terwijl de Amsterdammer dit zelf zien als gezond zelfvertrouwen. In de Nederlandse voetbalwereld bestaat er dan ook nauwelijks een middenweg tussen liefde voor de club en haat. Naast de beroemde Klassieker tegen Feyenoord, zijn ook de duels met ADO Den Haag en FC Utrecht wedstrijden waar lang naar vooruit wordt gekeken.

Succesperiodes van Ajax

Ajax is sinds haar oprichting in het jaar 1900 gegroeid tot één van de grootste clubs van Nederland, maar twee periodes springen eruit. De club was tot aan het begin van de jaren zeventig relatief klein, met name op internationaal gebied.

Onder aanvoering van Johan Cruijff veranderde dit echter volledig. Tussen 1971 en 1973 won de club drie keer op rij de Europa Cup 1, de voorloper van de Champions League. In deze periode bleek de club vrijwel niet te kloppen voor tegenstanders. Na een periode van relatieve droogte brak een nieuwe succesperiode aan in het begin van de jaren negentig.

De gouden lichting met eigen jeugd won onder meer de UEFA Cup en Champions League. Spelers uit deze tijd zijn onder meer Frank de Boer, Dennis Bergkamp, Marc Overmars en Patrick Kluivert.

Ook het seizoen van 2018-2019 mag als zeer succesvolle periode worden geacht. Ajax pakte de KNVB Beker, de landstitel en kwam tot de halve finale in de Champions League. In het Europese toernooi was Ajax keer op keer de underdog en versloeg grootheden als Real Madrid, Bayern Munchen en Juventus. In de halve finale tegen de Spurs (Tottenham Hotspur) werden zij echter in de allerlaatste minuut uit het toernooi verdreven. De finale was slechts enkele seconden verwijderd tot de Engelse ploeg toch nog wist te scoren. Al met al is dit een topjaar geweest voor de Amsterdammers, waarbij er twee grote prijzen zijn gepakt en de club en het Nederlandse voetbal weer op de kaart is gezet.

De 34e landstitel die in 2019 werd behaald, is opgedragen aan (oud)speler Nouri.

Aanhang en De Klassieker (Ajax vs. Feyenoord)

Van oudsher staat Ajax bekend als een club van Joodse oorsprong. Onder supporters is de geuzennaam voor Ajax nog altijd “Superjoden”, terwijl in het publiek ook de Israëlische vlag vaak te zien is. Een omstreden term.

De fanatieke supporters zijn de zogenaamde F-side en Vak410. Deze laatste groep bestaat sinds 2016 officieel niet meer, toen de club na enkele conflicten besloot de supportersgroep te verhuizen naar de zuidtribune, waar ook de F-side zich bevindt. Sfeeracties komen met name vanuit deze F-side tegenwoordig.

De Klassieker

Met name tijdens de Klassieker staat de ArenA bekend om haar sfeer, zoals dit ook het geval is wanneer Feyenoord de thuisploeg is in Rotterdam. De Klassieker wordt door velen gezien als één van de grootste voetbalderby’s van Europa.

De Klassieker staat bekend om een explosieve sfeer, waarbij de heersende vorm van dat seizoen vaak irrelevant is. Niet zelden wint juist de ploeg die tot dan toe minder presteerde in de competitie.

Rugnummer 14

Rugnummer 14 is heilig bij Ajax. Sinds het seizoen 2007/08 wordt dit nummer niet meer gebruikt bij Ajax. Het rugnummer heeft een historische waarde voor de club. Zo speelde in het verleden de legendarische Johan Cruijff met het getal 14 op de rug.

Ajax heeft in het seizoen 2007/08 besloten het nummer te bevriezen ter ere van Johan Cruijff. De laatste speler die bij Ajax met rugnummer 14 speelde, was de Spanjaard Roger Garcia in het seizoen 2006/07.

Ajax spekt de clubkas

In de zomer van 2019 wist Ajax een flink bedrag toe te voegen aan de clubkas. De Amsterdamse club verkocht Frenkie de Jong aan Barcelona en Matthijs de Ligt vertrok naar Juventus. Voor Frenkie de Jong kon Ajax een bedrag dat kan oplopen tot 86 miljoen bijschrijven op de rekening. Na de lange transfersaga van Matthijs de Ligt mocht Ajax uiteindelijk 75 miljoen euro bijschrijven op de rekening. Met het vertrek van Rasmus Kristensen (5 miljoen), Maximilian Wöber (10 miljoen) en Daley Sinkgraven (5 miljoen) kunnen de Amsterdammers hier nog eens 15 miljoen euro aan toevoegen.

Naast de uitgaande transfers zijn er ook een aantal inkopen gedaan voorafgaand aan het seizoen. Ajax nam Quincy Promes over van Sevilla voor maar liefst 15,7 miljoen euro. Verder kocht het Edson Alvarez (15 miljoen), Razvan Marin (12,5 miljoen), Lisandro Martinez (7 miljoen) en Kik Pierie (5 miljoen).

Johan Cruijff Arena

Ajax speelde tot 2018 zijn wedstrijden in de Amsterdam Arena. De naam van het multifunctioneel stadion zal echter vanaf het voetbalseizoen 2018/2019 de titel ‘Johan Cruijff Arena' dragen. Dit ter nagedachtenis aan de overleden stervoetballer die furore maakte in het shirt van de Amsterdamse club.

De Johan Cruijff Arena biedt plaats aan ruim 54.000 bezoekers en is daarmee het grootste voetbalstadion van ons land. Sinds het seizoen 1996/1997 speelt Ajax zijn duels in dit stadion. Tijdens het EK 2020 zal deze Arena ook één van de speelstadions zijn voor het Europees Kampioenschap.