actueel background image

Ajax wil goede lijn doortrekken in Enschede

09 feb 2023 | 09:00 0

Ajax gaat aankomende donderdag op bezoek bij FC Twente. De clubs strijden voor een plek bij de laatste zestien van de TOTO KNVB Beker. Een echte bekerkraker in Enschede. Kan FC Twente stunten of trekt Ajax aan het langste eind?

Vooruitblik

De verliezende finalist van de vorige editie, Ajax, wil dit jaar als bekerwinnaar eindigen. Om in de achtste finale uit naar FC Twente te moeten, is voor Ajax een pittige loting. Helemaal in de wetenschap dat FC Twente dit seizoen in competitieverband goede resultaten haalt tegen topteams. De verwachting is dat het een pittige pot wordt voor beide ploegen. Een winnaar is lastig te voorspellen. Het kan namelijk spoken in de Grolsch Veste.

Twente wil ronde verder

FC Twente doet het dit seizoen verrassend goed in de Eredivisie. De ploeg staat vijfde met 37 punten. Dit zijn maar zes punten minder dan koploper Feyenoord. De ploeg heeft nog steeds de minst gepasseerde defensie met slechts dertien tegengoals. Recent hielden de mannen van Ron Jans Feyenoord en Ajax nog op een gelijkspel.

Afgelopen weekend speelde FC Twente een mindere wedstrijd. Op bezoek bij hekkensluiter FC Groningen werd het 1-1. Dat de Twentenaren een punt mee naar huis mochten nemen, dat hadden ze vooral te danken aan keeper Lars Unnerstal. Hij redde zijn ploeg met een aantal geweldige reddingen. Qua spel was het één van de slechtste wedstrijden van FC Twente van de laatste weken. Donderdag moet dit beter om kans maken tegen Ajax.

In de vorige editie van het bekertoernooi was de achtste finale het eindpunt voor de Tukkers. De ploeg verloor met 1-2 van AZ. Het seizoen ervoor werd FC Twente er al in de eerste ronde uitgeknikkerd door De Graafschap. In deze editie van de beker gaat het tot nu toe feilloos. Telstar werd thuis overtuigend met 3-1 verslagen. Nu wacht het echte werk tegen Ajax.

Heitinga-effect

Ajax staat na twintig wedstrijden in de Eredivisie op de derde plek met veertig punten. Ondanks veel tegenvallende resultaten dit seizoen is het verschil met koploper Feyenoord slechts drie punten. Alles lijkt nog mogelijk in de Eredivisie.

Afgelopen weekend liet Ajax onder leiding van de nieuwe interim-trainer John Heitinga de eerste tekenen van herstel zien. De ploeg speelde fris, energiek en aanvallend voetbal. Dit resulteerde in een klinkende 5-0 overwinning bij Cambuur. De spelers lijken na het ontslag van Alfred Schreuder de knop te hebben omgezet. Er waait een frisse wind en de spelers lijken hier vleugels van te krijgen. Ajax strijdt nog op drie fronten mee voor de prijzen, als deze positieve lijn wordt doorgezet kan het alsnog een mooi seizoen worden.

Ajax is de recordhouder qua bekertitels in Nederland. Al twintig keer won de ploeg uit Amsterdam het toernooi. Aan de vorige editie denken ze in Amsterdam met weinig plezier terug. In De Kuip was PSV namelijk een maatje te groot in de finale. Dit jaar wil Ajax de beker pakken en hiervoor moet het nog vier wedstrijden winnend afsluiten. De eerste wedstrijd van dit bekertoernooi werd met 0-2 gewonnen op bezoek bij FC Den Bosch. Donderdag is winst het enige dat telt in de Grolsch Veste. Anders eindigt het bekeravontuur van Ajax al in de achtste finale.

Statistieken

– FC Twente staat na 20 wedstrijden vijfde met 37 punten.
– FC Twente won drie keer eerder de beker. In 1977, 2001 en 2011.
– FC Twente hield twee weken geleden Ajax nog op 0-0 in de ArenA.
– FC Twente won de eerste wedstrijd dit toernooi met 3-1 van Telstar.
– Ajax staat na 20 wedstrijden derde met veertig punten.
– Ajax won het toernooi al twintig keer.
– Ajax won de eerste wedstrijd dit toernooi met 0-2 uit bij Den Bosch.
– Ajax verloor de laatste twee ontmoetingen tegen Twente in de beker.

Laatste 5 onderlinge resultaten

Datum
Wedstrijd
Uitslag
14-01-2023
Ajax – FC Twente
0- 0
13-02-2022
Ajax – FC Twente
5- 0
22-08-2021
FC Twente – Ajax
1 - 1
14-01-2021
FC Twente – Ajax
1 - 3
05-12-2020
Ajax – FC Twente
1- 2
Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.