SC Cambuur

Land |
Actief in |

SC Cambuur

SC Cambuur-Leeuwarden, kortweg SC Cambuur, is een Nederlandse profclub uit Leeuwarden. De club speelt de thuiswedstrijden in het Cambuur Stadion. Het stadion biedt plaats aan 10.250 toeschouwers. Sinds het seizoen 2013/2014 komt SC Cambuur uit in de Eredivisie. Geschiedenis van SC Cambuur In 1964 werd SC Cambuur opgericht als profclub nadat VV Leeuwarden een amateurclub werd. De club was meteen succesvol in de 2e klasse, waar het begon met voetballen. SC Cambuur werd kampioen en promoveerde naar de 1e klasse. In de 1e klasse speelt Cambuur degelijk, maar het speelt ook een aantal jaar in de kelder van de competitie.Lees meer

Standings per competition
Standen
Vorm
Gespeeld
W | G | V
V / T
Verschil
Punten
Komende wedstrijden
Datum
Tijd
Competitie
Info
Gespeelde wedstrijden
Datum
Score
Competitie
Info
Selectie
Meeste kaarten
Gele kaarten
Rode kaarten
Topscorers
Wedstrijden
Goals
Actief in
Over het stadion
Locatie

Capaciteit: Adres:

SC Cambuur

SC Cambuur-Leeuwarden, kortweg SC Cambuur, is een Nederlandse profclub uit Leeuwarden. De club speelt de thuiswedstrijden in het Cambuur Stadion. Het stadion biedt plaats aan 10.250 toeschouwers. Sinds het seizoen 2013/2014 komt SC Cambuur uit in de Eredivisie.

Geschiedenis van SC Cambuur

In 1964 werd SC Cambuur opgericht als profclub nadat VV Leeuwarden een amateurclub werd. De club was meteen succesvol in de 2e klasse, waar het begon met voetballen. SC Cambuur werd kampioen en promoveerde naar de 1e klasse.

In de 1e klasse speelt Cambuur degelijk, maar het speelt ook een aantal jaar in de kelder van de competitie. In 1992 is het dan zover, Cambuur promoveert naar de Eredivisie en het eerste seizoen eindigen de Noorderlingen op een 14e plaats.

Eerste Divisie
Het verblijf in de Eredivisie duurt niet lang, het daaropvolgende seizoen degradeert Cambuur weer naar de Eerste Divisie. In 1998 keert de club voor 2 jaar terug in de Eredivisie maar na 2 seizoenen is ook dit avontuur alweer voorbij. Sindsdien speelde Cambuur 13 jaar in de Eerste Divisie.

In het seizoen 2008/2009 eindigen de Leeuwarders bovenin de Eerste Divisie. De club loopt promotie mis maar in het seizoen 2012/2013 is het dan eindelijk raak. SC Cambuur keert terug naar de Eredivisie. Sindsdien speelt de club onafgebroken in de Eredivisie.

Redders van SC Cambuur

In 2006 dreigt SC Cambuur failliet te gaan. Het Cambuur Stadion werd gebruikt als onderpand om de club te redden. De zogenaamde ‘Old Boys’ stonden destijds garant voor de club. De ‘Old Boys’ zijn zakenlieden en bovenal groot Cambuur-supporters.

Het waren deze mannen die in 2006 een Amerikaan naar Cambuur haalde. Alex Pama werd de nieuwe technisch directeur binnen Cambuur. Sportief ging het na de komst van Pama beter met de club, maar financieel verliep alles nog moeizaam in Leeuwarden. In januari 2011 werd om die reden Alex Pama ontslagen.

Frisse wind
De nieuwe financiële man binnen Cambuur werd Gerard van den Belt. Hij werd in 2009 door de RvC al aangesteld als Financieel Directeur en na het vertrek van Pama werd Van den Belt naar voren geschoven als Algemeen Directeur. Van den Belt saneerde bij Cambuur en kreeg het financieel weer aardig op de rit. Tegenwoordig is de club redelijk gezond.

Keuken Kampioen Divisie

Vanaf het seizoen 2018/2019 zal de Eerste Divisie voortgaan onder de naam ‘Keuken Kampioen Divisie‘. Dit is het tweede voetbalniveau van Nederland, welke nu is vernoemd naar de hoofdsponsor Keuken Kampioen. Sinds 1990 krijgt de Eerste Divisie commerciële namen, zo heette het eerder nog de TOTO-Divisie, de Gouden Gids Divisie en de Jupiler League.