Club

AFC

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Nederland
Competitie:
Locatie:
Amsterdam

Programma AFC

Ontdek hier de wedstrijden van AFC die dit seizoen op het programma staan. Je kunt per competitie meteen zien wanneer de wedstrijd is en wie de tegenstander zal zijn. Meer informatie over de wedstrijd vind je op de wedstrijdpagina. Klik hiervoor op de betreffende wedstrijd.

Standen

Bekijk hier de huidige stand van AFC in de Tweede Divisie. Check direct het aantal gewonnen, verloren en gelijk gespeelde wedstrijden, het totaal aantal punten en het doelsaldo.

Uitslag AFC

Elke wedstrijduitslag van AFC vind je hieronder. Competitie, beker en andere toernooien, wij bieden je hier elke wedstrijduitslag. Nieuwsgierig naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan op de gewenste wedstrijd en bekijk op die pagina onder andere het aantal schoten op doel en corners.

AFC selectie

Oprichting

Amateurclub Amsterdamsche Football Club (AFC) komt vanzelfsprekend uit onze hoofdstad. Begin 1895 werd de voetbalclub opgericht door enkele jonge Amsterdammers. De bijnaam van AFC is ‘The Reds’, aangezien de ploeg traditiegetrouw zijn thuisduels in een rood shirt speelt. Naast het bekende rode shirt is de kraag zwart gekleurd.

De eerste wedstrijden van AFC werden gespeeld nabij het Vondelpark. Een jaar later werd besloten om in een roodgekleurd thuistenue te gaan spelen. Eind 1906 verhuisde de club naar een nieuw terrein in Watergraafsmeer. Vanaf het voetbalseizoen 1900/1901 speelde AFC zijn wedstrijden in de Tweede Klasse van de Nederlandse Voetbal Bond (NVB).

Gouden periode

In 1916 brak er voor AFC een geweldige periode aan, de club wist drie seizoenen op rij te verrassen. In het seizoen 1916/1917 slaagde AFC erin om zich te plaatsen voor de nacompetitie voor promotie. Na overwinningen op Feijenoord, SVV en t’ Gooi promoveerde de Amsterdamsche Football Club naar de Eerste Klasse.

Het grootste succes werd bereikt in 1918 en 1919. AFC wist in die periode tweemaal kampioen te worden en zich te kwalificeren voor de nacompetitie voor het Nederlands Kampioenschap. In 1918 ging de titel naar AFC Ajax en werd AFC uiteindelijk vierde van ons land. In 1919 ging de titel opnieuw naar Ajax, maar wist AFC derde te worden. Het ledenaantal was in een periode van 25 jaar gestegen van 15 leden naar 466 leden.

Amsterdam-Zuid

Eind 1920 maakte AFC de overstap naar een nieuw terrein in Amsterdam-Zuid. De verhuizing bleek het begin van een vervelende periode voor de voetbalclub. In 1921 degradeerde de Amsterdamsche Football Club naar de Overgangsklasse en een seizoen later degradeerde de club zelfs weer terug naar de Tweede Klasse.

Pas in het seizoen 1945/1946 wist AFC voor de vierde keer in de clubhistorie de titel te grijpen in de Tweede Klasse. In de beslissende wedstrijd wist AFC met 4-2 te winnen van KFC, het duel werd gespeeld in het Olympisch Stadion in Amsterdam. AFC wist dat seizoen niet te promoveren. Het ledenaantal steeg wel gestaag naar 727.

Promotie

In 1961 wist AFC een moeilijke periode af te sluiten en kampioen te worden in de Tweede Klasse. Ditmaal promoveerde de Amsterdamse voetbalclub wel naar de Eerste Klasse. In de seizoenen 1962/1963, 1966/1967 en 1968/1969 bereikte de Amsterdamsche Football Club de finale voor het Nederlands Kampioenschap. In geen van de gevallen werd AFC ook daadwerkelijk landskampioen.

Hoofdklasse Amateurs

In 1974 mocht AFC meespelen in de nieuwe Hoofdklasse Amateurs. De club speelde maar liefst 24 seizoenen lang in deze competitie. In geen enkel seizoen werd de club kampioen, maar de club werd wel vaak tweede. In 1998 degradeerde de club uit de competitie en kwam het vervolgens drie seizoenen in actie in de Eerste Klasse. In 2001 promoveerde AFC weer terug naar de Hoofdklasse, nadat het kampioen werd in de Eerste Klasse. In de jaren die daarop volgde wist AFC zich te mengen in de top van de competitie en werd het in 2007 zelfs tweede.

Kampioenschappen

AFC beleefde zijn grootste successen in de seizoenen 2009/2010 en 2013/2014. In 2010 won de Amsterdamsche Football Club de hoofdprijs in de Hoofdklasse A, terwijl het vier jaar later de titel pakt in de zondag-afdeling van de Topklasse. Sinds het seizoen 2016/2017 speelt AFC zijn wedstrijden in de Tweede Divisie.