FC Barcelona

Land |
Actief in |

FC Barcelona

FC Barcelona is een voetbalclub uit de gelijknamige stad Barcelona. De club speelt in de Europese en wereldtop. Thuishaven van FC Barcelona is het magische Camp Nou: een stadion meteen capaciteit van 99.354 plaatsen. Geschiedenis van FC Barcelona De Spaanse club FC Barcelona werd op 29 november 1899 opgericht door de Zwitser Johan Joan Gamper. In de eerste jaren van FC Barcelona speelden er alleen Zwitsers bij de club, later kwamen hier ook Engelsen bij. In de jaren 50’ kende FC Barcelona grote successen. De Spaanse grootmacht domineerde in de Spaanse competitie en won ook het Jaarbeursstedentoernooi. Dit toernooi wasLees meer

Standings per competition
Standen
Vorm
Gespeeld
W | G | V
V / T
Verschil
Punten
Komende wedstrijden
Datum
Tijd
Competitie
Info
Gespeelde wedstrijden
Datum
Score
Competitie
Info
Selectie
Meeste kaarten
Gele kaarten
Rode kaarten
Topscorers
Wedstrijden
Goals
Actief in
Over het stadion
Locatie

Capaciteit: Adres:

FC Barcelona

FC Barcelona is een voetbalclub uit de gelijknamige stad Barcelona. De club speelt in de Europese en wereldtop. Thuishaven van FC Barcelona is het magische Camp Nou: een stadion meteen capaciteit van 99.354 plaatsen.

Geschiedenis van FC Barcelona

De Spaanse club FC Barcelona werd op 29 november 1899 opgericht door de Zwitser Johan Joan Gamper. In de eerste jaren van FC Barcelona speelden er alleen Zwitsers bij de club, later kwamen hier ook Engelsen bij.

In de jaren 50’ kende FC Barcelona grote successen. De Spaanse grootmacht domineerde in de Spaanse competitie en won ook het Jaarbeursstedentoernooi. Dit toernooi was de voorloper op wat later de Champions League zou worden. In de jaren 60’ bleek FC Barcelona minder succesvol, maar door Nederlandse invloeden kwam hier in de jaren 70’ verandering in.

Onder leiding van Rinus Michels, Johan Cruijff en Johan Neeskens herleefde FC Barcelona. Een hoogtepunt in dit tijdperk was het landskampioenschap in 1975. De jaren 80’ verliepen wederom wisselvallig maar toen Johan Cruijff terugkeerde als coach, floreerde FC Barcelona. De ploeg haalde meerdere prijzen binnen en sindsdien is het voetbal van FC Barcelona zeer succesvol gebleken.

Legendarische Argentijnen bij FC Barcelona

In 1982 kwam de legendarische Argentijn Diego Maradona naar FC Barcelona. Pluisje, zoals zijn bijnaam luidt, kwam voor 1.000.000.000 peseta’s (omgerekend 6.000.000 euro) over van Boca Juniors. Dit was destijds een recordbedrag.

In 1984 verdwijnt Diego Maradona naar Napoli. Bij FC Barcelona scoort hij 22 keer in 36 wedstrijden. In zijn gehele carrière scoort Maradona 259 doelpunten in 491 optredens in clubverband. Ook speelt de Argentijn 115 interlands, waarin hij 47 keer tot scoren komt.

De tweede Argentijn maakt momenteel veel indruk bij FC Barcelona. Lionel Messi geldt als één van de beste voetballers op dit moment. Messi begon zijn profcarrière bij het Argentijnse Newell’s Old Boys, waarna hij in 2000 getransfereerd werd naar FC Barcelona. Sinds zijn debuut in 2004, die hij maakte onder trainer Frank Rijkaard, maakte Messi 301 doelpunten. In het seizoen 2011/12 brak hij het record ‘meeste doelpunten in een seizoen’. Hij trof toen 73 keer het net.