FC Barcelona

Country |
Active in |

FC Barcelona

Het legendarische FC Barcelona is een van de meest succesvolle voetbalclubs van de wereld. Talloze kampioenschappen, Europese prijzen en zelfs een aantal wereldbekers staan op naam van de Catalanen. Barcelona is de thuishaven geweest van de grootste voetballers van de wereld. Johan Cruijff, Lionel Messi, Ronaldinho en Maradona zijn slechts een aantal voorbeelden van Barcelona-helden. Bij de dames is momenteel Lieke Martens een groot fenomeen. 

Read more
Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

News

Messi levert €77.000 per dag in bij FC Barcelona

Het eerste elftal van FC Barcelona zal de komende maanden het effect van het coronavirus in de portemonnee gaan merken. De Spaanse topclub heeft een intentieovereenkomst bereikt met de spelers van het eerste elftal. De spelerssalarissen dalen met 70%. Dit omdat er geen wedstrijden meer worden gespeeld en de club amper inkomsten kan bijschrijven. Sterspeler […]

Read more

De trainerscarrière van Louis van Gaal

Louis van Gaal is één van de bekendste trainers die Nederland ooit heeft gehad. De Amsterdammer werd geboren op 8 augustus 1951 en begon zijn carrière als voetballer. Van Gaal speelde als voetballer niet voor de grootste clubs, hij kwam bijvoorbeeld uit voor Sparta Rotterdam, AZ, Telstar en Antwerp FC. Als trainer boekte Van Gaal […]

Read more

Hard werken brengt dromen in vervulling voor Lieke Martens

Als jong meisje speelde Martens altijd bij de jongens, omdat er nog geen meisjes teams waren. Ze liep hier vaak rond in veel te grote shirts die helemaal in haar broek waren opgepropt. Inmiddels is dat wel veranderd en is er zelfs voor het Nederlands vrouwenelftal een speciaal logo ontworpen voor op de getailleerde tenues. […]

Read more

FC Barcelona

Het legendarische FC Barcelona is een van de meest succesvolle voetbalclubs van de wereld. Talloze kampioenschappen, Europese prijzen en zelfs een aantal wereldbekers staan op naam van de Catalanen. Barcelona is de thuishaven geweest van de grootste voetballers van de wereld. Johan Cruijff, Lionel Messi, Ronaldinho en Maradona zijn slechts een aantal voorbeelden van Barcelona-helden. Bij de dames is momenteel Lieke Martens een groot fenomeen. 

De club speelt thuiswedstrijden in Camp Nou en heeft Real Madrid als aartsrivaal. Bovendien bestaan er kleinere rivaliteiten met lokale clubs, in het bijzonder Espanyol. Bijnaam van FC Barcelona is Barça of Blaugrana.

Historie FC Barcelona

FC Barcelona zag het levenslicht in 1899. In de beginjaren van de club waren het vooral Zwitsers die voor FC Barcelona uitkwamen. Mede door de Spaanse burgeroorlog heeft FC Barcelona zich ontwikkeld tot de grootste trots van de Catalanen.

De rivaliteit met Real Madrid (De Koninklijke), het voetbalsymbool voor de Spaanse overheid, is dan ook groot. Ook de andere club uit Barcelona, Espanyol, is een koninklijke club, waarmee FC Barcelona een grote rivaliteit heeft. De clubkleuren van Barcelona zijn al sinds de oprichting paars-blauw, wat tot de bijnaam Blaugrana heeft geleid.

Nationale en internationale successen

Met meer dan 25 landstitels, dertig Spaanse bekers en bovendien een handvol Europacups 1 (sinds 1995: Champions League) is Barcelona één van de meest succesvolle clubs ter wereld. In 2006, 2009, 2011 en 2015 was Barcelona de beste van Europa.

Camp Nou

Camp Nou, de thuishaven van Barcelona, is het grootste voetbalstadion van Europa. Het stadion kan bijna 100.000 mensen huisvesten. Camp Nou, dat letterlijk ‘nieuw veld’ betekent, werd al in 1957 geopend, maar is in 1982 grondig gerenoveerd. Toch is het stadion lang niet zo modern als stadions van vergelijkbare clubs.

Desondanks ziet het er niet naar uit dat FC Barcelona snel zal kiezen voor een nieuw stadion. Als één van de meest herkenbare voetbalstadions ter wereld is het legendarische stadion een uithangbord voor de club. Een bijzonder aspect aan Camp Nou is het feit dat de eerste ring onder de grond ligt. Dit heeft te maken met de regels die werden opgelegd tijdens de bouw: het stadion mocht niet te hoog worden. De fans zitten hierdoor zeer dicht op het veld, vergelijkbaar met veel Engelse stadions. Dit draagt bij aan de bijzondere sfeer tijdens wedstrijden.

Sterren van FC Barcelona

Als één van de grootste voetbalclubs ter wereld ontbreekt het niet aan grote sterren. Veel grote namen spelen of speelden bij de Catalanen. Zo liet Maradona voor het eerst aan het Europese publiek zijn wat hij kon bij FC Barcelona, hoewel hij vooral bij het Italiaanse Napoli furore maakte.

Johan Cruijff is een van de grootste helden van FC Barcelona. Zowel als speler en trainer behaalde de Nederlander grote successen bij de Catalanen. Onder aanvoering van Cruijff vierde Barcelona haar eerste grote successen in de jaren zeventig.

Kijkend naar de moderne tijd zien we dat Barcelona nog steeds bekend kan staan als sterrenensemble. Het befaamde tiki-taka voetbal werd door Lionel Messi, Xavi en Iniesta tot grote hoogtes gestuwd. Omdat hetzelfde geldt voor rivaal Real Madrid, wordt de wedstrijd tussen de twee (El Clásico) gezien als de grootste voetbalwedstrijd ter wereld, buiten internationale finales om.

Legendarische Argentijnen bij FC Barcelona

In 1982 kwam de legendarische Argentijn Diego Maradona naar FC Barcelona. Pluisje, zoals zijn bijnaam luidt, kwam voor 1.000.000.000 peseta’s (omgerekend 6 miljoen euro) over van Boca Juniors. Dit was destijds een recordbedrag.

Bij FC Barcelona scoort hij 22 keer in 36 wedstrijden. In zijn gehele carrière scoort Maradona 259 doelpunten in 491 optredens in clubverband. Ook speelt de Argentijn 115 interlands, waarin hij 47 keer tot scoren komt.

De tweede Argentijn maakt momenteel veel indruk bij FC Barcelona. Lionel Messi geldt als één van de beste voetballers op dit moment. Messi begon zijn profcarrière bij het Argentijnse Newell’s Old Boys, waarna hij in 2000 de overstap maakte naar FC Barcelona. Sinds zijn debuut in 2004, die hij maakte onder trainer Frank Rijkaard, maakte Messi meer dan 600 doelpunten en 200 assists.