actueel background image

Grootmachten treffen elkaar op Old Trafford

23 feb 2023 | 09:00 0

Veel voetballiefhebbers kijken uit naar de return in de tussenronde van de Europa League tussen Manchester United en FC Barcelona. Donderdagavond wordt er op Old Trafford beslist wie er doorgaat naar de achtste finale. De heenwedstrijd in Camp Nou eindigde in een 2-2 gelijkspel.

Vooruitblik

Manchester United is dit seizoen onder trainer Erik ten Hag opgeleefd. De ploeg doet volop mee voor het kampioenschap in Engeland, staat in de finale van de League Cup en is ook nog in FA Cup actief. Tegenstander FC Barcelona gaat ruim aan kop in La Liga en won recent nog de Supercopa de España. Twee ploegen in bloedvorm, dat belooft spektakel.

United wil prijzen winnen

Het United van Ten Hag is weer een ploeg die met vertrouwen en durf voetbalt. Waar het vele voorgangers van de trainer niet lukte om succes te boeken in Manchester, lijkt de Tukker de juiste methode te hebben gevonden. De ploeg is nog op vier fronten actief en staat in de Premier League op een derde plek, op slechts vijf punten afstand van koploper Arsenal. Dat nog wel een wedstrijd tegoed heeft.

De andere Nederlander bij United, Wout Weghorst, verrast ook in Manchester. Hij staat iedere wedstrijd in de basis. Scoren gaat nog moeizaam, maar met zijn werklust en kopkracht is hij belangrijk voor United. Waar Weghorst normaal gesproken in de punt van de aanval staat, stond hij in de heenwedstrijd tegen Barça ineens op het middenveld. Dit om landgenoot Frenkie de Jong voor de voeten te lopen en zo de opbouw bij Barcelona te verstoren. Dat trucje pakte niet slecht uit.

De man in vorm bij United is natuurlijk Marcus Rashford. Hij scoorde dit seizoen al veertien keer in 24 wedstrijden. In de wedstrijd in Barcelona maakte hij de 1-0 en afgelopen weekend was hij in de thuiswedstrijd tegen Leicester City twee keer trefzeker. Rahsford is momenteel één van de beste aanvallers ter wereld. De sleutel tot succes ligt dan ook bij hem.

Barcelona wil door

In La Liga staat Barcelona inmiddels acht punten los van Real Madrid. De titel lijkt steeds dichterbij te komen. Het lukt trainer Xavi steeds beter FC Barcelona goed te laten voetballen en het team vormt een mooie mix van ervaring en talent. Niet alleen de aanval oogst lof, de verdediging is namelijk de minst gepasseerde van heel Europa.

Frenkie de Jong speelt de laatste maanden structureel in de basis. Hij lijkt zijn draai steeds beter te vinden en is een onmisbare schakel voor de Catalanen geworden. Voor De Jong is deze wedstrijd speciaal omdat hij zijn oud-trainer ontmoet en omdat hij de ploeg treft die afgelopen zomer serieuze interesse in hem toonde. De Jong wil Old Trafford laten zien waarom hij in Spanje is gebleven.

In onderlinge wedstrijden is Barcelona vaak de bovenliggende partij. Van de laatste vijf onderlinge ontmoetingen won Barça er liefst vier. Eén wedstrijd werd gelijkgespeeld en dat was een week geleden in Camp Nou tijdens.

Statistieken

– Manchester United won de Europa Cup voor het laatst in 2017.
– Manchester United verloor 4 van de 5 onderlinge duels tegen Barcelona.
– Marcus Rashford is de man in vorm bij United. Hij scoorde al 14 keer in de Premier League dit seizoen.
– Barcelona staat in La Liga eerste met 8 punten voorsprong op nummer twee Real Madrid.
– Barcelona spits Lewandowski scoorde al 19 keer dit seizoen in La Liga.
– Barcelona verloor geen van de laatste vijf duels tegen Manchester United.

Laatste 5 onderlinge resultaten

Datum
Wedstrijd
Uitslag
16-02-2023
Barcelona - Manchester United
2 - 2
16-04-2019
Barcelona - Manchester United
3- 0
10-04-2019
Manchester United – Barcelona
0 - 1
28-05-2011
Barcelona - Manchester United
3 - 1
27-05-2009
Barcelona - Manchester United
2 - 0
Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.