Manchester City FC

Land |
Actief in |

Manchester City FC

Manchester City FC is een Engelse topclub die uitkomt in de Premier League. De thuishaven van de club is het Etihad Stadium. Dit stadion biedt plaats aan 60.000 mensen en staat daarmee in de top 3 van de grootste stadions in de Premier League. Geschiedenis van Manchester City FC Manchester City werd opgericht in 1880 onder de naam St. Marks (West Gorton). In 1887 verhuisde de club naar het nieuwe stadion in Ardwick: Hyde Road. Ook de naamgeving van de club werd veranderd in Ardwick AFC. Door financiële problemen veranderde de naamgeving van de club in het seizoen 1893/94 naarLees meer

Standings per competition
Standen
Vorm
Gespeeld
W | G | V
V / T
Verschil
Punten
Komende wedstrijden
Datum
Tijd
Competitie
Info
Gespeelde wedstrijden
Datum
Score
Competitie
Info
Selectie
Meeste kaarten
Gele kaarten
Rode kaarten
Topscorers
Wedstrijden
Goals
Actief in
Over het stadion
Locatie

Capaciteit: Adres:

Manchester City FC

Manchester City FC is een Engelse topclub die uitkomt in de Premier League. De thuishaven van de club is het Etihad Stadium. Dit stadion biedt plaats aan 60.000 mensen en staat daarmee in de top 3 van de grootste stadions in de Premier League.

Geschiedenis van Manchester City FC

Manchester City werd opgericht in 1880 onder de naam St. Marks (West Gorton). In 1887 verhuisde de club naar het nieuwe stadion in Ardwick: Hyde Road. Ook de naamgeving van de club werd veranderd in Ardwick AFC. Door financiële problemen veranderde de naamgeving van de club in het seizoen 1893/94 naar de huidige naam: Manchester City FC.

Tot de Eerste Wereldoorlog waren de resultaten van Manchester City FC wisselvallig. De club degradeerde in 1909, maar wist zich snel te herpakken als stabiele club voordat de competitie werd stilgelegd vanwege het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog.

Na de Eerste Wereldoorlog bleken de resultaten wederom wisselvallig. In het seizoen 1936/37 werd Manchester City kampioen van Engeland. Wonderbaarlijk genoeg degradeerde de club het seizoen daarna, terwijl de club het hoogste doelsaldo van alle clubs in de competitie had. In 1939 werd de competitie stilgelegd door het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Na de oorlog werd Manchester City FC direct kampioen en schaarde het zich weer bij de eliteclubs van Engeland. Tot het seizoen 1967/68 gingen de prestaties van Manchester City op en neer, maar dit seizoen bleek succesvol. Het grote Manchester United FC werd verslagen in de strijd om de titel en City werd met 2 punten verschil kampioen.

Manchester City FC onder miljardairs

In het jaar 2007 werd Manchester City FC overgenomen door een miljardair. De Thai Thaksin Shinawatra nam voor 120 miljoen euro(80 procent van de aandelen) over. Hij stak veel geld in het elftal. Dit zorgde ervoor dat de trainer Sven-Goran Eriksson 8 nieuwe spelers kan kopen. Ronaldo Bianchi, Vedran Corluka, Gelson Fernandes, Geovanni, Martin Petrov, Elano, Bojinov en Javier Garrido werden aan de selectie toegevoegd.

In 2008 werd Manchester City FC gekocht door de Abu Dhabi United Group (ADUG). Het vermogen van één van de nieuwe eigenaars, de familie Al Nayhan, wordt geschat op 32 miljard euro. Deze familie koopt voor 182 miljoen euro een meerderheidsbelang, waardoor Manchester City FC één van de rijkste clubs ter wereld wordt. De Thai Thaksin Shinawatra mocht aanblijven als voorzitter.

De familie Al Nayhan investeerde flink in Manchester City FC. Onder meer Robinho, Carlos Tevez, de gebroeders Touré en David Silva versterken de selectie. In de jaren daarna koopt Manchester City FC nog vele spelers en doet het jaarlijks mee voor de prijzen.