Club

Manchester City FC

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Engeland
Competitie:
Locatie:
Manchester

Het kapitaalkrachtige Manchester City komt uit in de Premier League, de FA Cup en de League. Check hier de uitslagen en het programma van de Engelse topclub. Volg de ploeg in de jacht op de Champions League en ontdek de statistieken.

Programma Manchester City FC

Check hier alle wedstrijden van Manchester City die op het programma staan. Je kunt per competitie direct zien wanneer de wedstrijd is en wie de tegenstander is. Wil je meer weten over een wedstrijd? Check dan de wedstrijdpagina door op de betreffende wedstrijd te klikken.

Standen

Bekijk hier de huidige stand van Manchester City in de Premier League. Check direct het aantal gewonnen, verloren en gelijk gespeelde wedstrijden, het totaal aantal punten en het doelsaldo.

Uitslag Manchester City FC

Alle uitslagen van Manchester City FC zie je in dit schema. Wij bieden je hier iedere uitslag in de competitie, beker en andere toernooien. Nieuwsgierig naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Manchester City FC selectie

Socials
@mancity
Posts
Volgers
Volgend

Alles over Manchester City

Manchester City FC is een Engelse voetbalclub die is opgericht in 1880. De club gold het grootste deel van haar bestaan als middenmoter, met zo nu en dan seizoenen op lagere niveaus. Sinds investeringen uit het Midden-Oosten is Manchester City echter een nationale en internationale topclub. Manchester City speelt haar thuiswedstrijden in het Etihad Stadium, dat plek biedt aan ongeveer 55.000 toeschouwers. De aartsrivaal van de club is stadsgenoot Manchester United. Deze derby is één van de grootste derby’s ter wereld en is met name in de laatste jaren erg spannend geworden.

Historie

Manchester City FC werd in 1880 opgericht onder de naam St. Mark’s, waarna de naam in 1887 veranderde naar Ardwick Association Football Club. In 1894 werd de naam definitief veranderd in het huidige Manchester City FC. Vanaf de eeuwwisseling van de twintigste eeuw kwam Manchester City uit op het hoogste niveau van de Engelse voetbalpiramide. Aan het begin van de twintigste eeuw was de ploeg direct succesvol met onder meer een FA Cup winst in 1904 en meerdere ereplaatsen in de competitie, waaronder een tweede plaats in hetzelfde jaar.

Succes en populariteit

Rond de jaren dertig was de club wederom succesvol en groeide de populariteit van Manchester City explosief. Tijdens de FA Cup van 1934 trok de wedstrijd in de zesde ronde tegen Stoke City maar liefst 85.000 toeschouwers. City zou dat toernooi uiteindelijk ook winnen. City wist in 1937 voor het eerst het landskampioenschap te winnen en de tijd leek rijp voor een glorieperiode, maar het tegenovergestelde kwam uit. In het volgende seizoen degradeerde de ploeg naar het tweede niveau. Opvallend genoeg scoorde City wel de meeste doelpunten van allemaal in dat seizoen.

Makkelijk is anders

Na de Tweede Wereldoorlog keerde City terug op het hoogste niveau, maar er brak een uiterst wisselvallige periode aan. Plaatsen in de subtop wisselden zich af met seizoenen waarin de club ternauwernood degradatie wist te voorkomen. In onder meer 1963 en 1983 lukte dit niet en degradeerde de club. Successen waren er ook, want slechts vijf jaar na de degradatie in 1963 kroonde City zich wederom tot landskampioen. Ook werden diverse FA Cups en League Cups gewonnen. De succesvolste periode was tussen 1968 en 1970, toen de bekers, het kampioenschap en de Europese Winner’s Cup werden gewonnen.

Rond de eeuwwisseling kreeg de club te maken met financiële problemen, waarna Abu Dhabi United Group de club in 2008 kocht. Met honderden miljoenen aan investering wist de club te groeien tot internationale topclub, met landskampioenschappen in 2012 en 2014 als hoogtepunt. In 2019 werd de club landskampioen landskampioen met slechts één punt verschil op Liverpool.

Fans en clubiconen van Manchester City FC

Manchester City speelt traditioneel in het lichtblauw, terwijl aartsrivaal Manchester United in het rood speelt. Is City de betere ploeg van de twee in de competitie, dan is ‘Manchester is blue’ een veelgehoorde uitspraak. De fans van City zijn fanatiek, hoewel fans van andere clubs City ervan verwijten zielloos te zijn vanwege het ‘gekochte’ succes van eigenaar Abu Dhabi United Group. Het Etihad Stadium zit zelden vol.

De club kent diverse clubiconen, onder andere uit de succesvolle periode eind jaren zestig. Eén van hen is Colin Bell, die tussen 1966 en 1979 meer dan vijfhonderd keer uitkwam voor de club. Andere beroemde (voormalige) spelers zijn Sergio Aguero, Bert Trautmann, Alan Oakes en Kevin de Bruyne.

Manchester City FC onder miljardairs

In 2007 werd Manchester City overgenomen door een miljardair. De Thai Thaksin Shinawatra nam voor 120 miljoen euro(80 procent van de aandelen) over. Hij stak veel geld in het elftal. Dit zorgde ervoor dat de trainer Sven-Goran Eriksson 8 nieuwe spelers kan kopen. Ronaldo Bianchi, Vedran Corluka, Gelson Fernandes, Geovanni, Martin Petrov, Elano, Bojinov en Javier Garrido werden aan de selectie toegevoegd.

In 2008 werd Manchester City FC gekocht door de Abu Dhabi United Group (ADUG). Het vermogen van één van de nieuwe eigenaars, de familie Al Nayhan, wordt geschat op 32 miljard euro. Deze familie kocht voor 182 miljoen euro een meerderheidsbelang, waardoor Manchester City FC één van de rijkste clubs ter wereld is. De Thai Thaksin Shinawatra mocht aanblijven als voorzitter. De familie Al Nayhan investeerde flink in Manchester City FC. Onder meer Robinho, Carlos Tevez, de gebroeders Touré en David Silva kwamen de selectie versterken.  In de jaren daarna koopt Manchester City FC nog vele spelers en doet het jaarlijks mee voor de prijzen.

Wedden op Manchester City

Deze club is in 1880 (!) opgericht als Manchester City Football Club, is een jaarlijkse kanshebber voor zilverwerk op meer voetbalpodia. Sinds 2010 zijn The Citizens niet alleen vertrouwd top vijfmateriaal in de de Engelse competitie, ze haalden sindsdien vijf keer de titel binnen en zijn in de Champions League een gevreesde tegenstander. Wedden op Manchester City is dan ook opwindend omdat fans ondanks het enorme spelersbudget nog steeds wachten op de Beker met de Grote Oren. Het PSG van Engeland, zo zouden we City ook kunnen omschrijven.

Odds

Manchester City is actief in de Premier League en hier zijn nog veel meer topteams actief zoals Manchester United, Arsenal, Chelsea en Tottenham Hotspur. Door de vele topwedstrijden die gespeeld worden in Engeland waar teams vaak erg aan elkaar gewaagd zijn, liggen de odds bij deze wedstrijden vaak ook wat hoger. Speelt City tegen een laagvlieger in de Premier League zal de odds voor een overwinning wat lager liggen. Wil een speler wat meer winst en risico nemen met voetbal wedden, dan kan diegene kiezen om bijvoorbeeld op meerdere weddenschappen in te zetten of bijvoorbeeld te kiezen voor een handicap weddenschap.