FA Cup

Upcoming matches
Odds
Game
Stats
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals

News

Topduels in de 5e ronde van de FA Cup 2019/2020

In Engeland lijkt Liverpool FC hard op weg naar de eerste landstitel sinds 1990. De overige clubs maken nog kans op eermetaal in de Engelse bekertoernooien. Deze week staan er enkele topduels op het programma in de 5e ronde van de FA Cup. Bekijk hieronder de voorbeschouwingen van de FA Cup wedstrijden: Chelsea ontvangt Liverpool […]

Read more

Doordeweekse bekerwedstrijden in de FA Cup

Deze week staan er spannende bekerwedstrijden op het programma in de FA Cup. Het prestigieuze Engelse bekertoernooi heeft de derde ronde bereikt. Vorig seizoen won Manchester City het toernooi door in de finale Watford FC met 6-0 te verslaan. Bekijk hieronder enkele korte voorbeschouwingen van de FA Cup wedstrijden in de 3e ronde: Blackpool FC […]

Read more

FA Cup

Elk jaar strijden de Engelse voetbalclubs om de FA Cup. Deze beker is het in leven geroepen door de Football Association en bestaat al ruim 140 jaar. Het bekertoernooi is bekend over de hele wereld en de op één na belangrijkste voetbalprijs van Engeland. Het toernooi kent elk seizoen weer tal van verrassingen. Diverse grote clubs stranden vroegtijdig tegen een club uit een lager niveau. De FA Cup kent één groot dieptepunt, namelijk het Hillsborough-drama in 1989.

Geschiedenis van de FA Cup

In het Engelse voetbal worden er elk seizoen meerdere bekertoernooien gespeeld, maar de FA Cup is de bekendste en de belangrijkste. Het toernooi is vernoemd naar de Engelse voetbalbond, FA staat namelijk voor Football Association. De FA Cup werd opgericht door Charles Alcock en werd in het seizoen 1871/1872 voor de eerste keer gespeeld. In het eerste seizoen speelde er vijftien voetbalclubs mee in het toernooi, vandaag de dag zijn dat ruim 750 Engelse clubs. De originele beker werd in 1895 gestolen en werd nooit teruggevonden. De nieuwe beker was enkele maatjes groter en kan nog altijd ieder seizoen worden gewonnen. In 1970 werd er ook een FA Cup toernooi in het leven geroepen voor de vrouwenteams in het Engelse voetbal.

Deelnemers

Deelnemen aan de FA Cup is voor veel Engelse voetbalclubs mogelijk. Vanzelfsprekend zijn alle ploegen in de Premier League geplaatst voor het bekertoernooi, maar dit geldt ook voor de voetbalclubs uit de Football League. Teams uit lagere divisies kunnen ook deelnemen, mits zij aan strenge voorwaarden voldoen. Deze teams moeten bijvoorbeeld in het voorgaande voetbalseizoen al hebben deelgenomen aan het FA Cup, de FA Trophy of de FA Vase. Clubs die net zijn opgericht zijn uitgesloten van deelname.

Opzet

Traditiegetrouw worden de speelrondes in de FA Cup met het bekende knock-outsysteem gespeeld. Dit wilt zeggen dat er één duel gespeeld zal worden tussen twee teams en de winnaar plaatst zich direct voor de volgende ronde. De verliezer is uitgeschakeld en kan het in het volgende seizoen weer opnieuw proberen. De finale van de FA Cup wordt normaliter aan het einde van het seizoen afgewerkt, ergens in mei. In de geschiedenis van het toernooi wisten veel kleinere clubs de titel te winnen en op die manier voor een enorme verrassing te zorgen.

Wembley Stadion

Het bekende Wembley Stadion in het hartje van Londen is jaarlijks het decor voor de finale van de FA Cup. De finales worden al sinds 1923 afgewerkt in het neutrale voetbalstadion. Alle gedurende de Tweede Wereldoorlog en de langdurige verbouwing van het Wembley Stadion werd er uitgeweken naar een ander stadion. De eerste finale op Wembley werd gespeeld tussen West-Ham United en Bolton Wanderers.

Winnaars

Arsenal wist de FA Cup het vaakste te winnen, de ploeg bleek dertien keer de sterkste te zijn. Manchester United won het toernooi twaalf keer. Chelsea en Tottenham Hotspur wonnen de beker beide acht keer, terwijl Aston Villa en Liverpool FC het toernooi zeven keer wisten te winnen. Enkele relatief onbekende winnaars van de FA Cup zijn Notts County, Royal Engineers en Old Carthusians.