Alle wedstrijden en uitslagen in de FA Cup. Mis niks van dit Engelse bekertoernooi en volg de route naar de finale.

FA Cup programma

Alle wedstrijden van de FA Cup vind je in het programma hieronder. Zo ben je voor het Engelse bekertoernooi goed voorbereid. Pakt een grootmacht de beker of wordt het toch een verrassende kleinere club?

FA Cup stand

FA Cup uitslagen

Benieuwd naar de uitslagen van de meest recente speelronde in de Engelse FA Cup? Dan zit je hier goed!

De bookmakers keurmerken

Over de FA Cup

Elk jaar strijden de Engelse voetbalclubs om de FA Cup. Deze beker is het in leven geroepen door de Football Association en bestaat al ruim 140 jaar. Het bekertoernooi is bekend over de hele wereld en de op één na belangrijkste voetbalprijs van Engeland. Het toernooi kent elk seizoen weer tal van verrassingen. Diverse grote clubs stranden vroegtijdig tegen een club uit een lager niveau.

Geschiedenis van de FA Cup

In het Engelse voetbal worden er elk seizoen meerdere bekertoernooien gespeeld, maar de FA Cup is de bekendste en de belangrijkste. Het toernooi is vernoemd naar de Engelse voetbalbond, FA staat namelijk voor Football Association. De FA Cup werd opgericht door Charles Alcock en werd in het seizoen 1871/1872 voor de eerste keer gespeeld. In het eerste seizoen speelde er vijftien voetbalclubs mee in het toernooi, vandaag de dag zijn dat ruim 750 Engelse clubs. De originele beker werd in 1895 gestolen en werd nooit teruggevonden. De nieuwe beker was enkele maatjes groter en kan nog altijd ieder seizoen worden gewonnen. In 1970 werd er ook een FA Cup toernooi in het leven geroepen voor de vrouwenteams in het Engelse voetbal.

Deelnemers

Deelnemen aan de FA Cup is voor veel Engelse voetbalclubs mogelijk. Vanzelfsprekend zijn alle ploegen in de Premier League geplaatst voor het bekertoernooi, maar dit geldt ook voor de voetbalclubs uit de Football League. Teams uit lagere divisies kunnen ook deelnemen, mits zij aan strenge voorwaarden voldoen. Deze teams moeten bijvoorbeeld in het voorgaande voetbalseizoen al hebben deelgenomen aan het FA Cup, de FA Trophy of de FA Vase. Clubs die net zijn opgericht zijn uitgesloten van deelname.

Opzet

Traditiegetrouw worden de speelrondes in de FA Cup met het bekende knock-outsysteem gespeeld. Dit wilt zeggen dat er één duel gespeeld zal worden tussen twee teams en de winnaar plaatst zich direct voor de volgende ronde. De verliezer is uitgeschakeld en kan het in het volgende seizoen weer opnieuw proberen. De finale van de FA Cup wordt normaliter aan het einde van het seizoen afgewerkt, ergens in mei. In de geschiedenis van het toernooi wisten veel kleinere clubs de titel te winnen en op die manier voor een enorme verrassing te zorgen.

Wembley Stadion

Het bekende Wembley Stadion in het hartje van Londen is jaarlijks het decor voor de finale van de FA Cup. De finales worden al sinds 1923 afgewerkt in het neutrale voetbalstadion. Alle gedurende de Tweede Wereldoorlog en de langdurige verbouwing van het Wembley Stadion werd er uitgeweken naar een ander stadion. De eerste finale op Wembley werd gespeeld tussen West-Ham United en Bolton Wanderers.

Wembley Stadium Londen

Winnaars

Arsenal wist de FA Cup het vaakst te winnen, de ploeg bleek dertien keer de sterkste te zijn. Manchester United won het toernooi twaalf keer. Chelsea en Tottenham Hotspur wonnen de beker beide acht keer, terwijl Aston Villa en Liverpool FC het toernooi zeven keer wisten te winnen. Enkele relatief onbekende winnaars van de FA Cup zijn Notts County, Royal Engineers en Old Carthusians.