actueel background image

Het FA Cup-sprookje van Stevenage

26 jan 2023 | 10:45 0

Voor Stevenage kan het seizoen niet meer stuk. Als hoogvlieger in het laagste profniveau van Engeland, de League Two, beleeft het al een keurig seizoen. Als het zo doorgaat, mag het aan het einde van het seizoen naar Wembley om promotiewedstrijden te spelen. Een prestatie van formaat voor een club die nog geen halve eeuw oud is. Toch is dat niet het grootste succes van dit seizoen. Dat is namelijk het FA Cup-sprookje.

Ieder jaar zorgt het oudste voetbaltoernooi ter wereld voor de grootste verrassingen. Liefst 729 teams strijden om de beker. Het perfecte podium voor clubs en spelers uit de lagere divisies om zichzelf te laten zien. Boordevol motivatie en enthousiasme stijgen er ieder jaar teams boven zichzelf uit. Met de ene na de andere verrassing tot gevolg, want de FA Cup zou de FA Cup niet zijn zonder een verrassing.

Stevenage FA Cup

Magie van de FA Cup

In editie 142 is het ook weer raak. Op zondagavond 8 januari. Aston Villa speelt thuis tegen het nietige Stevenage FC uit Engelands laagste profdivisie, de League Two. Villa is als zevenvoudig kampioen, eenmalig Europa Cup 1-winnaar en Premier League-club natuurlijk favoriet. Alles bij elkaar opgesomd lijkt het voor Stevenage bijna zonde van de benzinekosten om af te reizen naar Birmingham. Toch gaat Stevenage. Natuurlijk gaat Stevenage.

Voor hen is zo’n loting reden genoeg voor een feestje. Hoe vaak mag je immers tegen een Premier League-club spelen? En wat voor sprookje zou het uiteindelijk worden. Tijdens de wedstrijd is Stevenage allesbehalve figurant. Het doet aardig mee, maar komt het na een half uur achter. Die score blijft staan tot de laatste minuten. De 87e om precies te zijn. Vanaf dan slaat de magie van de FA Cup in.

Villa begaat een overtreding en Stevenage krijgt een penalty. Jamie Tyrell blijft ijzig koel en scoort de gelijkmaker. Zo stevent de wedstrijd af op een return. Tot in de allerlaatste minuut. Stevenage krijgt een corner. De corner wordt kort genomen op Dean Campbell, die schiet snoeihard raak in de korte hoek. Prompt staat het 1-2 en knalt Stevenage een Premier League-club uit de FA Cup.

Het sprookje van Stevenage

Stevenage mag nu een ronde verder wederom laten zien hoe goed het kan voetballen. En wederom tegen een bekende profclub. Stoke City is weliswaar niet zo’n grote naam als Aston Villa, maar tot voor kort was het een vaste Premier League-klant. Voor Stevenage is het een toetje. De uitschakeling van Aston Villa is al één van de grootste successen in de historie. Al mag dromen van meer altijd. Allemaal dankzij de magie van de FA Cup.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.