jupiler_pro_league jupiler_pro_league_small
Competitie

Jupiler Pro League

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Check alles live van het voetbal in België in de Jupiler Pro League. Bekijk de kalender en alle bijbehorende wedstrijden in de hoogste competitie van België. Ook kan je de uitslagen en stand bekijken van de Jupiler Pro Leaque.

Jupiler Pro League Kalender

Programma logoIn de kalender op deze pagina houd je alles in de gaten van de Jupiler Pro League. Alle wedstrijden in de competitie van België voor jou in één overzicht.

Jupiler Pro League stand

Stand logoHier vind je in één oogopslag de huidige stand van de spannende Jupiler Pro League. Wie eindigt er aan het einde van het seizoen als hoogste op de ranglijst en in de stand? De Pro League voetbal standen vind je allemaal hieronder.

Jupiler Pro League uitslagen

UitslagenDe stand is gemaakt op basis van alle live uitslagen in de Jupiler Pro League. Bekijk ook wedstrijdstatistieken van alle duels in deze Belgische competitie.

Alles over de Jupiler Pro League

De Jupiler Pro League, waaraan jaarlijks 16 profclubs deelnemen, is de hoogste voetbal divisie van België. Deze competitie bestaat sinds 1895 en is daarmee de oudste profcompetitie op het Europese vasteland.

De Belgische competitie is qua niveau te vergelijken met de Eredivisie. Er waren ook plannen om de competities samen te voegen in 1 klassement met stand, maar daartoe is nog niet concreet gehandeld.

Opzet van de Belgische competitie

De Belgische competitie is vrij uniek in Europa en bestaat uit twee delen. De reguliere competitie en de Play-off wedstrijden. In de reguliere competitie is de eindstand bepalend voor het vervolg van de live wedstrijden. De ploeg die als laatste eindigt in de reguliere competitie degradeert naar de Proximus League en wordt vervangen door de kampioen van deze competitie. Het seizoen kent dan ook een kalender voor deel één en deel twee van de Jupiler Pro League.

Play-off 1

De ploegen die in de reguliere competitie op de plaatsen één tot en met zes zijn geëindigd, nemen het daarna opnieuw twee keer tegen elkaar op. Er worden dus door elke ploeg tien wedstrijden gespeeld in deze play-off kalender. De punten die behaald zijn in de reguliere competitie worden voor de start van de play-off gehalveerd. Haalt een ploeg dus zestig punten, dan zullen zij met dertig punten aan de play-off starten. Als er een oneven puntenaantal behaald is, dan wordt dit naar beneden afgerond. Bijvoorbeeld: 43 punten wordt omgezet naar 21 punten).

Play-off 2

De nummers zeven tot en met vijftien spelen met de nummers twee tot en met vier uit de Proximus League (tweede niveau van het Belgische voetbal) in deze play-off. De ploegen worden verdeeld over twee poules. In tegenstelling tot de play-off beginnen alle ploegen zonder punten. De ploegen spelen zowel thuis als uit tegen elkaar. De winnaars uit deze poule spelen in één onderling live duel wie de winnaar wordt van de play-off 2. De ploeg die het hoogst geklasseerd is in de competitie krijgt hier het thuisvoordeel.

Play-off wedstrijden

Tijdens de reguliere competitie staan er voor elke ploeg dertig wedstrijden op de kalender. Na de reguliere competitie worden de ploegen opgedeeld in twee verschillende play-off competities. Hieronder een overzicht van play-offs in de Jupiler Pro League:

  • Play-off 1 Nummer 1 t/m 6 Kampioenschap
  • Play-off 2 Nummer 7 t/m 15 Voorronde Europa League

De play-off 2 bestaat uit twee poules, waarbij de winnaars in een onderlinge strijd uitvechten wie het Europese ticket krijgt. De winnaar verdient een ticket voor de derde voorronde van de Europa League. De Play-off kalender begint enkele weken na het einde van de competitie in België.

Speelrondes en kerstvoetbal

In totaal komt het aantal speelrondes neer op dertig tijdens de reguliere competities, tien tijdens de play-off wedstrijden. Voor de winnaars uit de poules van play-off 2 staat er nog een extra speelronde op de planning. Verder is er ook nog de testwedstrijd (live te volgen) waar het laatste Europese ticket bemachtigd kan worden.

Dit komt neer op 42 speelrondes in totaal en hierdoor kan er bijna het hele jaar door gekeken worden naar het België voetbal (in totaal 662 wedstrijden).

Sinds de hervorming in 2009 wordt er tevens tijdens Kerst gevoetbald. Zo is er op tweede en derde kerstdag ook een speelronde. Daarna begint de winterstop die zo’n 4 weken duurt.

Europese tickets verdienen

Voor veel ploegen draait het elk jaar om de tickets voor de Europese hoofdtoernooien. Welke eindstand in welke play-off geeft nu recht op een Europese ticket en voor welk toernooi?

  • De landskampioen in de stand: ticket groepsfase Champions League
  • De runner-up: ticket voor de derde kwalificatieronde Champions League
  • Winnaar reguliere competitie: ticket voor de derde kwalificatieronde Europa League
  • Winnaar testmatch Play-off 1 & play-off 2: ticket derde kwalificatieronde Europa League
  • Winnaar bekertoernooi: ticket groepsfase Europa League

De testmatch (live op tv uitgezonden) wordt gespeeld door de hoogst genoteerde uit de play-off 1, die nog geen Europese ticket heeft bemachtigd, en de winnaar van de play-off 2.

Champions League en Europa League

Niveau Jupiler Pro League in Europa

Qua niveau blinken de ploegen uit de Jupiler Pro League niet uit binnen Europa, integendeel. Net als de meeste clubs uit de Eredivisie weten de Belgische topclubs vaak niet verder te komen dan de poulefase of de kwartfinales in de Europese competities. Dit is opvallend, omdat het Belgische nationale team zich de afgelopen jaren juist bijzonder goed heeft ontwikkeld ten opzichte van de meeste andere Europese landen.

Het niveauverschil met grote Europese competities als de Engelse Premier League of de Duitse Bundesliga is te verklaren door het verschil in regels. Een Belgische club mag bijvoorbeeld niet in het rood komen te staan, terwijl Spaanse clubs bijvoorbeeld vaak diep in het rood staan. Dit maakt het voor Belgische clubs moeilijker om goede spelers te werven of te behouden. Met zestien clubs in de competitie en play-offs kom je ook vaker dezelfde tegenstanders tegen. In andere landen zijn 18 of 20 clubs vaak actief in de competitie.

Statistieken Jupiler Pro League

Als we kijken naar de statistieken van de Jupiler Pro League, dan zien we al snel dat RSC Anderlecht de recordhouder is van de landskampioenschappen met in totaal 34 titels. Hierna volgen Club Brugge (zeventien titels) en Royal Union Saint-Gilliose (elf titels).

De afgelopen jaren is het voornamelijk stuivertje wisselen in de stand van de Jupiler Pro Leaque tussen RSC Anderlecht en Club Brugge, maar in 2018/19 lukte het outsiders KRC Genk om de kampioen play-offs te winnen. Gaat het één van de outsiders dit jaar weer lukken om er met de titel vandoor te gaan?

Anderlecht landskampioen

Schandaal Belgische voetbal

Nadat in 2006 in Italië een groot schandaal aan het licht kwam, ligt de Belgische voetbalcompetitie onder een vergrootglas. Eind 2017 is er een federaal onderzoek gestart naar het witwassen in het professioneel voetbal. Dit kwam na een verslag van de Cel Sportfraude die aanwijzingen gaven van verdachte financiële verrichtingen. Tijdens het onderzoek bleek het verder te gaan dan enkel verdachte financiële transacties, maar ook mogelijke beïnvloeding van wedstrijden.

Na dit onderzoek werden er een groot aantal huiszoekingen gedaan bij bestuursleden van clubs, journalisten, spelersmakelaars, scheidsrechters en andere medeplichtigen. Ook werden verschillende hoofdtrainers van de clubs meegenomen om op het politiebureau verhoord te worden. Vooralsnog zijn er geen arrestaties, sancties of andere maatregelen geweest.