Jupiler Pro League

In de Belgische voetbalcompetitie strijden er ook dit seizoen weer meerdere clubs voor de landstitel. De Jupiler Pro League zal voor de 117e keer in de historie worden gespeeld. Officieel kent deze competitie de naam 'Profvoetbal 1A', maar vanwege sponsorredenen kennen wij het als de Jupiler Pro League. Het voetbalseizoen 2019/2020 begint eind juli en duurt tot 13 maart. Daarna starten de play-offs voor het kampioenschap.

In verband met het corona virus wordt er niet gevoetbald. Houd onze social kanalen in de gaten voor meer informatie. Lees ook: alle afgelastingen.

Proximus League Belgische Supercup

Upcoming matches
Odds
Game
Stats
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals

News

Gepromoveerde en gedegradeerde clubs uit de Europese competities 2018/19

Het seizoen 2018/2019 stond weer bol van de spanning in de Europese voetbalcompetities. Sommige competities waren spannend tot de allerlaatste speelronde, terwijl in andere competities de landskampioen al vroegtijdig bekend was. Maar ook de felbegeerde plaatsen voor promotie naar het hoogste niveau stonden op het spel en diverse clubs wisten een droom waar te maken. […]

Read more

Topwedstrijden en Derby’s in Europese competities

Wij hebben vast wat werk voor jou gedaan door alle topwedstrijden in Europa te verzamelen op één plek. Kijk naar de klassiekers of juist beladen derby’s in Duitsland, Engeland en Frankrijk. Zet deze derby’s en topwedstrijden maar vast in je agenda! Topwedstrijden in de Eredivisie 2019/2020 Zaterdag 3 augustus 2019 18:30 FC Emmen FC Groningen […]

Read more

Jupiler Pro League

De Jupiler Pro League, waaraan jaarlijks 16 profclubs deelnemen, is de hoogste voetbaldivisie van België. Deze competitie bestaat sinds 1895 en is daarmee de oudste profcompetitie op het Europese vasteland.

De Jupiler Pro League dankt zijn naam aan de hoofdsponsor van de Belgische eerste klasse: Jupiler. Profclubs uit de Jupiler Pro League, die het meest bekend zijn binnen Europa, zijn onder meer: Club Brugge, RSC Anderlecht en Standard Luik.

De Jupiler Pro League is qua niveau te vergelijken met de Eredivisie. Even leek er zelfs sprake van een samenvoeging van beide competities, maar zover kwam het nooit.

Opbouw van de Jupiler Pro League

De opbouw van de Jupiler Pro League verschilt van de meeste andere competities in Europa. Nadat iedere club 30 wedstrijden gespeeld heeft, worden er play-offs gespeeld. Hierbij nemen de 6 beste ploegen het nogmaals twee keer tegen elkaar op. Bij de start van deze play-off fase wordt het puntenaantal van de deelnemende ploegen door twee gedeeld en naar boven afgerond. Ploegen beginnen dus niet vanaf 0 punten in deze fase, maar komen wel dichter bij elkaar door de halvering. Deze opzet is ingevoerd vanaf het seizoen 2009/2010 en dus uniek in Europa.

De nummers 7 tot en met 14 van de competitie worden na 30 wedstrijden opgedeeld in 2 poules van elk 4 ploegen. Ook hierin nemen de ploegen het tweemaal tegen elkaar op, waarbij in dit geval wel met 0 punten gestart wordt. Zo wordt de uiteindelijke eindstand van de competitie bepaald, evenals de clubs die zich voor Europees voetbal plaatsen.

Niveau Jupiler Pro League in Europa

Qua niveau blinken de ploegen uit de Jupiler Pro League niet uit binnen Europa, integendeel. Net als de meeste clubs uit de Eredivisie weten de Belgische topclubs vaak niet verder te komen dan de poulefase of de kwartfinales in de Europese competities. Dit is opvallend, omdat het Belgische nationale team zich de afgelopen jaren juist bijzonder goed heeft ontwikkeld ten opzichte van de meeste andere Europese landen.

Redenen niveauverschil
Het niveauverschil met grote Europese competities als de Engelse Premier League of de Duitse Bundesliga is te verklaren door het verschil in regels. Een Belgische club mag bijvoorbeeld niet in het rood komen te staan, terwijl Spaanse clubs bijvoorbeeld vaak diep in het rood staan. Dit maakt het voor Belgische clubs moeilijker om, door middel van het aanbieden van een hoger salaris, goede spelers te halen of te behouden. Met 16 clubs in de competitie en play-offs kom je ook vaker dezelfde tegenstanders tegen, terwijl in andere landen 18 of 20 clubs vaak actief zijn in de competitie.

Seizoen 2019/2020 in de Jupiler Pro League

In het seizoen 2019/2020 staat Genk voor de zware taak om zijn titel te prolongeren, nadat het in het vorige seizoen met slechts twee punten won van de titelverdediger. Een jaar eerder won Club Brugge namelijk de landstitel. Het sterke RSC Anderlecht viel enigszins tegen door op de zesde plaats in de play-offs te eindigen. Wellicht dat zij dit jaar hun 35e titel wel kunnen bemachtigen.

KV Mechelen keert na één jaar afwezigheid weer terug in de Jupiler Pro League en Sporting Lokeren degradeert naar de Proximus competitie.

Het seizoen begint op 27 juli en eindigt in het weekend van 15 maart. De laatste speelronde van de play-offs worden gespeeld in het weekend van 17 mei.

Europese tickets in de Belgische voetbalcompetitie

Vijf clubs vallen in het seizoen 2019/2020 in de prijzen en kunnen zich gaan opmaken voor Europees voetbal. De landskampioen wint een directe plaats voor de groepsfase van de Champions League, terwijl de nummer twee zal instromen in de voorrondes van het miljoenenbal. Er worden ook nog drie plekken weggeven voor de Europa League, zowel via de play-offs als het nationale bekertoernooi.

Schandaal Belgische voetbal

Nadat in 2006 in Italië een groot schandaal aan het licht kwam ligt momenteel de Belgische voetbalcompetitie onder een vergrootglas. Eind 2017 is er een federaal onderzoek gestart naar het witwassen in het professioneel voetbal. Dit kwam na een verslag van de Cel Sportfraude die aanwijzingen gaven van verdachte financiële verrichtingen. Tijdens het onderzoek bleek het verder te gaan dan enkel verdachte financiële transacties, maar ook mogelijke beïnvloeding van wedstrijden. Na dit onderzoek werden er een groot aantal huiszoekingen gedaan bij bestuursleden van clubs, journalisten, spelersmakelaars, scheidsrechters en andere medeplichtigen. Ook werden verschillende hoofdtrainers van de clubs meegenomen om op het politiebureau verhoord te worden.