Jupiler Pro League

Komende voetbalwedstrijden
Kansen
Wedstrijd
Info
Meeste kaarten
Gele kaarten
Rode kaarten
Topscorers
Wedstrijden
Goals

Jupiler Pro League

jupiler pro leagueDe Jupiler Pro League, waaraan jaarlijks 16 profclubs deelnemen, is de hoogste voetbaldivisie van België. Deze competitie bestaat sinds 1895 en is daarmee de oudste profcompetitie op het Europese vasteland.

De Jupiler Pro League dankt zijn naam aan de hoofdsponsor van de Belgische eerste klasse: Jupiler. Profclubs uit de Jupiler Pro League, die het meest bekend zijn binnen Europa, zijn onder meer: Club Brugge, RSC Anderlecht en Standard Luik.

De Jupiler Pro League is qua niveau te vergelijken met de Eredivisie. Even leek er zelfs sprake van een samenvoeging van beide competities, maar zover kwam het nooit.

Opbouw van de Jupiler Pro League

De opbouw van de Jupiler Pro League verschilt van de meeste andere competities in Europa. Nadat iedere club 30 wedstrijden gespeeld heeft worden er play-offs gespeeld. Hierbij nemen de 6 beste ploegen het nogmaals 2 keer tegen elkaar op. Bij de start van deze play-off fase wordt het puntenaantal van de deelnemende ploegen door 2 gedeeld en naar boven afgerond. Ploegen beginnen dus niet vanaf 0 punten in deze fase.

De nummers 7 tot en met 14 van de competitie worden na 30 wedstrijden opgedeeld in 2 poules van elk 4 ploegen. Ook hierin nemen de ploegen het tweemaal tegen elkaar op, waarbij in dit geval wel met 0 punten gestart wordt. Zo wordt de uiteindelijke eindstand van de competitie bepaald, evenals de clubs die zich voor Europees voetbal plaatsen.

Niveau Jupiler Pro League in Europa

Qua niveau blinken de ploegen uit de Jupiler Pro League niet uit binnen Europa, integendeel. Net als de meeste clubs uit de Eredivisie weten de Belgische topclubs vaak niet verder te komen dan de poulefase of de kwartfinales in de Europese competities. Dit is opvallend, omdat het Belgische nationale team zich de afgelopen jaren juist bijzonder goed heeft ontwikkeld ten opzichte van de meeste andere Europese landen.

Redenen niveauverschil
Het niveauverschil met grote Europese competities als de Engelse Premier League of de Duitse Bundesliga is te verklaren door het verschil in regels. Een Belgische club mag bijvoorbeeld niet in het rood komen te staan, terwijl zeker Spaanse clubs vaak diep in het rood staan. Dit maakt het voor Belgische clubs moeilijker om, door middel van het aanbieden van een hoger salaris, goede spelers te halen of the behouden.