Jupiler Pro League

In de Belgische voetbalcompetitie strijden er ook dit seizoen weer meerdere clubs voor de landstitel. De Jupiler Pro League zal voor de 116e keer in de historie worden gespeeld. Officieel kent deze competitie de naam 'Profvoetbal 1A', maar vanwege sponsorredenen kennen wij het als de Jupiler Pro League. Het voetbalseizoen 2018/2019 is juli van start gegaan en duurde tot met mei 2019. Kampioen: KRC Genk

Upcoming matches
Odds
Game
Stats
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals

Jupiler Pro League

De Jupiler Pro League, waaraan jaarlijks 16 profclubs deelnemen, is de hoogste voetbaldivisie van België. Deze competitie bestaat sinds 1895 en is daarmee de oudste profcompetitie op het Europese vasteland.

De Jupiler Pro League dankt zijn naam aan de hoofdsponsor van de Belgische eerste klasse: Jupiler. Profclubs uit de Jupiler Pro League, die het meest bekend zijn binnen Europa, zijn onder meer: Club Brugge, RSC Anderlecht en Standard Luik.

De Jupiler Pro League is qua niveau te vergelijken met de Eredivisie. Even leek er zelfs sprake van een samenvoeging van beide competities, maar zover kwam het nooit.

Opbouw van de Jupiler Pro League

De opbouw van de Jupiler Pro League verschilt van de meeste andere competities in Europa. Nadat iedere club 30 wedstrijden gespeeld heeft worden er play-offs gespeeld. Hierbij nemen de 6 beste ploegen het nogmaals 2 keer tegen elkaar op. Bij de start van deze play-off fase wordt het puntenaantal van de deelnemende ploegen door 2 gedeeld en naar boven afgerond. Ploegen beginnen dus niet vanaf 0 punten in deze fase.

De nummers 7 tot en met 14 van de competitie worden na 30 wedstrijden opgedeeld in 2 poules van elk 4 ploegen. Ook hierin nemen de ploegen het tweemaal tegen elkaar op, waarbij in dit geval wel met 0 punten gestart wordt. Zo wordt de uiteindelijke eindstand van de competitie bepaald, evenals de clubs die zich voor Europees voetbal plaatsen.

Niveau Jupiler Pro League in Europa

Qua niveau blinken de ploegen uit de Jupiler Pro League niet uit binnen Europa, integendeel. Net als de meeste clubs uit de Eredivisie weten de Belgische topclubs vaak niet verder te komen dan de poulefase of de kwartfinales in de Europese competities. Dit is opvallend, omdat het Belgische nationale team zich de afgelopen jaren juist bijzonder goed heeft ontwikkeld ten opzichte van de meeste andere Europese landen.

Redenen niveauverschil
Het niveauverschil met grote Europese competities als de Engelse Premier League of de Duitse Bundesliga is te verklaren door het verschil in regels. Een Belgische club mag bijvoorbeeld niet in het rood komen te staan, terwijl zeker Spaanse clubs vaak diep in het rood staan. Dit maakt het voor Belgische clubs moeilijker om, door middel van het aanbieden van een hoger salaris, goede spelers te halen of the behouden.

Seizoen 2018/2019 in de Jupiler Pro League

In het seizoen 2018/2019 staat Club Brugge voor de zware taak om zijn titel te prolongeren, nadat het een voetbalseizoen eerder met overmacht de beste bleek te zijn. De club zal ongetwijfeld concurrentie krijgen van RSC Anderlecht, dat recordkampioen is met maar liefst 34 titels. Cercle Brugge keert na drie jaar afwezigheid weer terug op het hoogste niveau, het neemt de plek in van het gedegradeerde KV Mechelen.

Dit seizoen spelen er opnieuw zestien voetbalclubs mee in de Jupiler Pro League. Elf van de zestien clubs zijn afkomstig uit de Vlaamse Gemeenschap, vier clubs uit de Franse Gemeenschap en slechts één club uit de Duitstalige Gemeenschap.

Europese tickets in de Belgische voetbalcompetitie

Vijf clubs vallen in het seizoen 2018/2019 in de prijzen en kunnen zich gaan opmaken voor Europees voetbal. De landskampioen wint een directe plaats voor de groepsfase van de Champions League, terwijl de nummer twee zal instromen in de voorrondes van het miljoenenbal. Er worden ook nog drie plekken weggeven voor de Europa League, zowel via de play-offs als het nationale bekertoernooi.