actueel background image

UEFA verschuift CL, EL en deadline voor nationale competities

02 apr 2020 | 08:55 0

De Champions League en de Europa League zijn door de UEFA tot nader order uitgesteld. Beide Europese voetbaltoernooien worden naar alle waarschijnlijkheid in de zomer uitgespeeld. In het crisisoverleg werden ook andere beslissingen genomen. De oefeninterlands in mei en juni zijn afgelast en worden verschoven naar een ander moment. Dit geldt ook voor de oefenwedstrijden van het Nederlands elftal en de Oranje Vrouwen. Daarnaast werd de deadline voor het uitspelen van de nationale competities met ruim één maand verschoven.

Nationale competities

De nationale voetbalcompetities moeten voor 3 augustus 2020 worden uitgespeeld. De UEFA drong hierop aan in een conference call met de 55 aangesloten leden. De KNVB kreeg eerder nog tot 30 juni de tijd om de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie af te ronden. Dankzij de aanpassing krijgt de voetbalbond meer ruimte om de resterende duels in te plannen. Dinsdagavond werd aangegeven dat er geen voetbalwedstrijden gespeeld mogen worden in Nederland tot 1 juli. Dit maakte het voor de KNVB zo goed als onmogelijk om de competities succesvol af te ronden.

De Eredivisie moet in de tweede helft van juni hervat worden om de competitie voor 3 augustus af te kunnen ronden. De KNVB heeft al aangegeven dat de nationale gezondheid het uitgangspunt is. De bal zal dan ook pas weer gaan rollen wanneer het RIVM aangeeft dat het veilig is om te gaan spelen.

Champions League en Europa League

De Champions League en de Europa League werden in de knock-outfase gestopt vanwege de uitbraak van het coronavirus. In de Champions League moeten er nog enkele duels in de achtste finales worden afgewerkt, terwijl er in de Europa League nog meerdere tweede ronde wedstrijden gespeeld moeten worden. De afgelaste wedstrijden moeten als eerste worden ingehaald. Er waren geen Nederlandse clubs meer actief in de Europese toernooien.

Aflopende contracten

Diverse voetballers beschikken over een contract tot 30 juni 2020, waardoor spelers mogelijk niet meer actief zijn bij hun club zodra de competitie zal worden hervat. De UEFA gaat hierover half april in vergadering.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.