actueel background image

Definitief: geen Eredivisie-voetbal tot 1 juni

31 mrt 2020 | 17:39 0

Dinsdagavond werd bekend gemaakt dat de maatregelen rondom het coronavirus verlengd worden tot en met 28 april. Premier Mark Rutte maakte ook bekend dat de voetbalcompetities onder de vergunningsplichtige evenementen valt en opgeschort worden tot 1 juni. Dit geldt ook voor het scenario waarbij er geen publiek aanwezig zou zijn bij de wedstrijden.

Streep door eerste scenario

De KNVB kondigde enkele tijd geleden een drietal scenario’s aan. Het eerste scenario was dat er al wedstrijden zouden worden gespeeld voor 1 juni, maar zonder publiek. Er kan dan ook een streep door het eerste scenario. Het tweede scenario is dat de voetbalcompetities worden uitgespeeld na 30 juni. Echter moeten dan vele clubs spelers missen, aangezien het contract van een groot aantal voetballers op 30 juni 2020 afloopt. De UEFA (Europese Voetbalbond) bekijkt al sinds een week de mogelijkheid om contracten van spelers automatisch te verlengen. Het is nog wel de vraag of de optie haalbaar is.

Noodscenario

Het noodscenario lijkt een voor de hand liggende optie, waarbij de voetbalcompetities niet worden hervat. De kans lijkt aannemelijk dat de huidige stand van de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie blijft staan als eindstand. De KNVB zou het nieuwe seizoen in dat geval willen beginnen met 20 clubs. ADO Den Haag en RKC Waalwijk zouden zich handhaven, terwijl SC Cambuur en De Graafschap promoveren naar de Eredivisie.

Ajax en AZ (voorronde) krijgen een ticket voor de Champions League, terwijl Feyenoord zich kwalificeert voor de Europa League. Willem II en PSV krijgen een deelnamebewijs voor de voorronde van de Europa League. De bekerfinale kent geen doorgang, waardoor FC Utrecht zijn directe kans voor een Europees ticket verliest.

Laat een reactie achter op dit artikel

* E-mailadressen worden niet gepubliceerd.