eredivisie-banner eredivisie-banner-small
Competitie

Eredivisie

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Mis niks van het huidige Eredivisie seizoen! Check alle Eredivisie wedstrijden die op het programma staan. Bekijk ook live de stand en uitslagen. Is Ajax vandaag de dag op weg naar een nieuwe landstitel of verspelen ze punten? Of zijn het AZ, PSV of Feyenoord die op de koppositie afstevenen? Bekijk op deze pagina het programma, de uitslagen en de Eredivisie stand

Programma en wedstrijden Eredivisie

Programma logoZie hieronder het volledige programma van de wedstrijden in de Eredivisie. Volg de voetbalduels live mee op de wedstrijdpagina!

Eredivisie stand en live tussenstanden

Stand logoIn de tussenstand van de Eredivisie zie je meteen welke club op weg is naar de top of vecht tegen degradatie. Wie wordt er landskampioen van Nederland? Wie gaat op basis van de stand naar de Champions leaque of andere Europese toernooien? Bekijk hieronder de actuele stand in de eredivisie voor of na elke speelronde.

Eredivisie uitslagen

UitslagenBekijk per speelronde alle uitslagen in de Eredivisie! Klik door naar de wedstrijdpagina en ontdek alle statistieken van het competitieduel.

Eredivisie schema

De Eredivisie heeft diverse derby’s en topwedstrijden op het programma staan, een genot om naar te kijken. Hieronder vertellen we je meer over de meeste interessante live duels in de Eredivisie. De uitslagen van deze bijzondere Eredivisie wedstrijden zijn bijna niet te voorspellen. Daarom zijn deze erg leuk om naar te kijken, zelfs voor de neutrale toeschouwer. Het Eredivisie speelschema kent minstens twaalf topwedstrijden en derby’s in een seizoen. Kijk bij onze club of competitiepagina’s om het volledige Eredivisie programma te bekijken. Check vandaag nog wanneer jouw favoriete club speelt.

Eredivisie vandaag

De Eredivisie; het hoogste voetbalniveau van ons land! De Eredivisie start in in augustus en eindigt in de maand mei. De wedstrijden in de eredivisie vandaag de dag is spannend, snel en vol met mooie doelpunten. Bijna ieder weekend staat er een speelronde gepland en soms wordt er ook doordeweeks gevoetbald in de Eredivisie. Het eredivisieweekend begint doorgaans op vrijdagavond met één wedstrijd en heeft de andere wedstrijd verdeeld over zaterdagmiddag, zaterdagavond en zondagmiddag. Ieder weekend zijn er 9 wedstrijden. Grote kans dat jij vandaag op VoetbalUitslagen.com kijkt voor het programma van de Eredivisie.

Live Eredivisie voetbal

Wat je aan VoetbalUitslagen.com zo leuk gaat vinden, is dat we je ook live voetbal van onder andere de Eredivisie bieden.

Tijdens de Eredivisie wedstrijden is het een grote aanrader om de wedstrijdpagina’s te bezoeken! Je volgt wie er gescoord heeft, de wissels en andere hoogtepunten in de wedstrijd. Schakel gemakkelijk tussen duels of blijf hangen bij jouw favoriete club. Allerlei statistieken én de samenvatting live op jouw mobiel of computer.

Bekijk ieder moment van de dag naar alle (live) Eredivisie wedstrijden en standen. Zorg dus dat je vandaag nog VoetbalUitslagen.com in je favorieten zet en mis niks meer op het gebied van uitslagen en standen van de Nederlandse competitie.

De klassieker, topper en kraker

Als je naar de historie van de Eredivisie kijkt zie je dat er eigenlijk maar drie ploegen echt vaak strijden voor de titel: Ajax, Feyenoord en PSV. De wedstrijden tussen deze drie ploegen worden dan ook de echte topwedstrijden genoemd. Daarbij heeft de wedstrijd tussen Ajax en PSV ook de bijnaam “De Topper” gekregen, omdat dit de twee meest succesvolle ploegen uit de Eredivisie zijn. Qua uitslagen is de topper uit de Eredivisie altijd heel divers. Zo zijn er grote overwinningen geweest voor beide ploegen, maar zijn er ook veel wedstrijden die beslist zijn met 1 doelpunt verschil.

Sinds enkele seizoenen behoort ook AZ tot de topclubs. Een duel tussen de klassieke top 3 en AZ is dan ook geweldig om naar te kijken. Check het Eredivisie schema om te zien wanneer deze ploegen tegen elkaar spelen.

De Klassieker

Elk jaar staat de ‘De Klassieker’ twee keer in het Eredivisie speelschema. Dit zijn de twee meest beladen wedstrijden op het programma van Feyenoord en Ajax. Voor de supporters van beide ploegen worden deze wedstrijden ook als één van de belangrijkste duels gezien. Voor en tijdens deze ontmoetingen laten de supporters van zich extra horen. Dit geeft natuurlijk een enorme boost voor beide teams. De klassieker is vaak erg aantrekkelijk en zit vol met passie en strijd.

Derby’s

Als we kijken naar de meest bekende derby’s in de Nederlandse Eredivisie, dan zullen veel mensen denken aan de derby’s tussen Vitesse – N.E.C. en NAC Breda – Willem II. De eerstgenoemde wedstrijd wordt de ‘Gelderse Derby’ genoemd en de laatstgenoemde de ‘Brabantse Derby’. Deze namen zijn dan ook makkelijk af te leiden naar de provincies waar de beide ploegen uit de derby’s vandaan komen! Dit zijn de wedstrijden van het jaar voor deze clubs. Het gaat deze fans dan ook niet om de uitslag van deze Eredivisie wedstrijd, het enige wat telt op deze dag is de winst. Er bestaat ook een Twentse derby: FC Twente – Heracles en een Rotterdamse: Feyenoord – Excelsior – Sparta Rotterdam.

Alles over de Eredivisie

Bekende clubs uit de Eredivisie zijn Ajax, PSV en Feyenoord, ook wel “de traditionele top 3” genoemd. Het is echter al lang niet meer zo dat deze clubs, die na het spelen van de 34 speelronden van deze competitie, ook daadwerkelijke de top 3 van de Eredivisie vormen. Ook AZ heeft de status topclub ontvangen van de KNVB. De afgelopen jaren is de concurrentie aanzienlijk groter geworden en nemen de kwaliteitsverschillen tussen de verschillende teams steeds verder af. Het Eredivisie programma is daarom steeds interessanter geworden.

Alle teams in de Eredivisie spelen thuis en uit een keer tegen elkaar, wat neerkomt op 34 wedstrijden totaal. Na deze 34 wedstrijden weet je precies wie er landskampioen is, wie recht heeft op de Europese competities, wie deel mag nemen aan de play-off wedstrijden en wie er gedegradeerd is. Het speelschema van de Eredivisie start in augustus en eindigt in mei. Het programma bestaat uit speelrondes in het weekend en doordeweeks.

Goed presterende teams

Doorgaans bevinden clubs als Feyenoord, Ajax, AZ en PSV zich in de top van deze competitie, gevolgd door een grote groep subtoppers als FC-Groningen, Vitesse, FC Utrecht en SC-Heerenveen.

De Eredivisie kent naast de traditionele top 3 nog vijftien andere ploegen. We hebben in de seizoenen 2008/2009 (AZ) en 2009/2010 (FC Twente) twee andere clubs het landskampioenschap zien pakken, maar over het algemeen gezien pakt Ajax, PSV of Feyenoord de titel in de Eredivisie. Deze voetbalclubs zie je dan ook vaak terug na 34 wedstrijden in de Eredivisie.

Eredivisie en Europees voetbal

De clubs uit de Eredivisie doen het in Europa doorgaans minder goed dan clubs uit grotere competities zoals de Premier League (Engeland), de Primera División (Spanje) en de Bundesliga (Duitsland). Er is altijd wel een club uit deze landen die minimaal de kwartfinale in het speelschema bereikt. Nederlandse clubs hebben deze status nog niet verworven en vechten er hard voor. Ajax stond in 2019 wel in de halve finale van de Champions League. Dit is uitzonderlijk goed voor een Eredivisie ploeg.

Dit kwaliteitsverschil is volgens velen ontstaan door de verschillen in financiële regels binnen competities. Waar topclubs uit Spanje en Engeland vaak voor miljoenen in het rood (mogen) staan, is dat binnen de Eredivisie ongeoorloofd. Wanneer een Nederlandse club veel investeert in een topspeler, zal de club hier direct op worden aangesproken door de KNVB. Het gaat zelfs nog verder. De club kan te maken krijgen met verschillende sancties om zo snel mogelijk weer uit de rode cijfers te komen.

beker trofee icoon
icoon promotie degradatie

Promotie en degradatie Eredivisie (play-offs)

De overlevingsstrijd in het rechterrijtje is elk seizoen vaak net zo spannend als de strijd om de titel. De twee clubs die na 34 wedstrijden onderaan de Eredivisie staan, degraderen direct naar de Keuken Kampioen Divisie. De kampioen en runner-up van de Eerste Divisie zullen juist de tegenovergestelde weg bewandelen. Na de reguliere competitie volgt er een apart nacompetitie programma. In deze nacompetitie strijden er nog een aantal clubs om één plek in de Eredivisie.

Geen wisselingen in 2019/2020

Het zou in 2019/2020 voor het eerst in de Eredivisie zo zijn dat er twee clubs direct degraderen. Andersom zouden er twee clubs promoveren. Door het corona-virus kon dit plan niet worden uitgevoerd. De programma’s van de competities werden vroegtijdig gestaakt en de KNVB besloot dat er geen promotie en degradatie zou plaatsvinden. ADO Den Haag en RKC Waalwijk ontspringen hiermee de dans van degradatie. SC Cambuur en De Graafschap daarentegen lopen hun promotie naar de Eredivisie mis.

In de komende seizoenen wordt de nieuwe regel wel tot uitvoering gebracht. Dit houdt in dat nummer 17 en 18 uit de Eredivisie direct degraderen en nummer 16 speelt de nacompetitie. De nummers 1 en 2 uit de Eerste Divisie promoveren en lager geklasseerde spelen om één promotieplek in de nacompetitie.

Landskampioen records

Waar je in de jonge jaren van de Eredivisie nog kampioen werd met een puntenaantal van in de vijftig, is dat in de 21e eeuw wel anders. Ajax houdt het record om met het meeste aantal punten kampioen te worden, namelijk met 89. Die titel werd gewonnen met 29 overwinningen, twee gelijkspelen en drie verliezen.

Ajax landskampioen

Records van Ajax

Ajax heeft ook uit 1997/1998 een Eredivisie record op haar naam staan. In dat seizoen wist Ajax kampioen te worden met het hoogste doelsaldo aller tijden (+90). De Eredivisie uitslagen van Ajax waren toen elk weekend fenomenaal. Met grote cijfers werden tegenstanders verslagen. Verder heeft de Amsterdamse club het recht om te pronken met het feit dat zij in 1994/1995 ongeslagen kampioen zijn geworden (27x winst en 7x gelijk).

Records van PSV

PSV houdt het record van het minste aantal tegengoals aller tijden in één seizoen. In 2004/2005 kreeg de Eindhovense ploeg slechts 18 doelpunten tegen in de Eredivisie. In de Eredivisie uitslagen van dat jaar zag je bijna altijd een 0 achter PSV staan. Het record wordt wel gedeeld met Ajax, want de ploeg kreeg dit in 1972/1973 ook voor elkaar.

Degradatie en promotie

Aan het eind van het seizoen 2020/2021, toen de eindstand bekend was, degradeerden maar liefst drie clubs uit de Eredivisie. ADO Den Haag en VVV Venlo degradeerden rechtstreeks naar de Eerste Divisie, FC Emmen via de nacompetitie. SC Cambuur, Go Ahead Eagles en N.E.C wisten een plekje te bemachtigen in de Eredivisie. In het Eredivisie 2021 seizoen zullen er sowieso weer twee clubs degraderen en promoveren. Wie dat zijn, weten we na 34 speelrondes.