Mis niks van het Eredivisie seizoen! Is Ajax op weg naar een nieuwe landstitel of verspelen ze punten? Of zijn het AZ, PSV of Feyenoord die op de koppositie afstevenen? Je checkt hier alle uitslagen, wedstrijden en de volledige competitiestand.

Eredivisie uitslagen

UitslagenBekijk per speelronde alle uitslagen in de Eredivisie! Klik door naar de wedstrijdpagina en ontdek alle statistieken van het competitieduel.

Eredivisie stand

Stand logoWie wordt er landskampioen van Nederland? In de tussenstand van de Eredivisie zie je meteen welke club op weg is naar de top of vecht tegen degradatie.

Eredivisie programma

Programma logoAlle wedstrijden van de Eredivisie vind je in het programma hieronder. Volg de voetbalduels live mee op de wedstrijdpagina!

Live Eredivisie voetbal (vandaag)

Wat je aan VoetbalUitslagen.com zo leuk gaat vinden, is dat we je ook live voetbal bieden.

Tijdens de wedstrijd is het een grote aanrader om de wedstrijdpagina’s te bezoeken! Je volgt wie er gescoord heeft, de wissels en andere hoogtepunten in de voetbalwedstrijd. Schakel gemakkelijk tussen wedstrijden of blijf hangen bij jouw favoriete club. Allerlei statistieken én de samenvatting live op jouw mobiel of computer.

Bekijk ieder moment van de dag naar alle (live) wedstrijden en statistieken. Zorg dus dat je vandaag nog VoetbalUitslagen.com in je favorieten zet en mis niks meer van de Eredivisie.

Alles over de Eredivisie

Bekende clubs uit de Eredivisie zijn Ajax, PSV en Feyenoord, ook wel “de traditionele top 3” genoemd. Het is echter al lang niet meer zo dat deze clubs, die na het spelen van de 34 speelronden van deze competitie, ook daadwerkelijke de top 3 van de Eredivisie vormen. De afgelopen jaren is de concurrentie aanzienlijk groter geworden en nemen de kwaliteitsverschillen tussen de verschillende teams steeds verder af, dit zie je terug in de uitslagen van de Eredivisie.

Alle teams in de Eredivisie spelen thuis en uit een keer tegen elkaar, wat neerkomt op 34 wedstrijden totaal. Na deze 34 wedstrijden weet je precies wie er landskampioen is, wie recht heeft op de Europese competities, wie deel mag nemen aan de play-off wedstrijden en wie er gedegradeerd is.

Goed presterende teams

Doorgaans bevinden clubs als Feyenoord, Ajax en PSV zich in de top van deze competitie, gevolgd door een grote groep subtoppers als FC-Groningen, Vitesse, AZ, SC-Heerenveen en PEC Zwolle. Door de nivellering van de afgelopen jaren is het ook voor kleinere clubs zoals PEC Zwolle mogelijk geworden om aan te haken bij de subtop.

De Eredivisie kent naast de traditionele top 3 nog vijftien andere ploegen. We hebben in de seizoenen 2008/2009 (AZ) en 2009/2010 (FC Twente) twee andere clubs het landskampioenschap zien pakken, maar over het algemeen gezien pakt Ajax, PSV of Feyenoord de titel in de Eredivisie.

Hoe ziet het Eredivisie seizoen eruit?

Het Eredivisie seizoen van 2019/2020 begint op vrijdag 2 augustus met PEC Zwolle tegen Willem 2 om 20:00. Vanaf dan barst de strijd weer los om de felbegeerde schaal en titel als landskampioen. Zet zondag 10 mei 2020 ook in de agenda, want dan breekt speelronde 34 alweer aan. Alle wedstrijden worden deze laatste ronde gespeeld om 14:30.

Winterstop

De tussentijdse winterstop is van maandag 23 december 2019 t/m donderdag 16 januari 2020. De laatste wedstrijd voor de winter is op zondag 22 december en na de winterstop wordt er direct weer op gevoetbald. Het Eredivisie programma hervat zich op vrijdagavond 17 januari 2020.

De meest interessante wedstrijden in het seizoen Voetbal laptop

De Eredivisie kent diverse derby’s en topwedstrijden, een genot om naar te kijken. Hieronder vertellen we je meer over de meeste interessante wedstrijden in de Eredivisie.

De klassieker, topper en kraker

Als je naar de historie van de Eredivisie kijkt zie je dat er eigenlijk maar drie ploegen echt vaak strijden voor de titel: Ajax, Feyenoord en PSV. De wedstrijden tussen deze drie ploegen worden dan ook de echte topwedstrijden genoemd. Daarbij heeft de wedstrijd tussen Ajax en PSV ook de bijnaam “De Topper” gekregen, omdat dit de twee meest succesvolle ploegen uit de Eredivisie zijn.

De Klassieker

Elk jaar staat de ‘De Klassieker’ twee keer op de agenda in de Eredivisie. Dit zijn de twee meest beladen wedstrijden van het seizoen. Voor de supporters van beide ploegen worden deze wedstrijden ook als één van de belangrijkste duels gezien. Het gaat hier natuurlijk om de wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord. Voor en tijdens deze wedstrijden laten de supporters van zich extra horen. Dit geeft natuurlijk een enorme boost voor beide teams. De klassieker is vaak erg aantrekkelijk en zit vol met passie en strijd.

Schema topwedstrijden

We zetten hier enkele topwedstrijden voor je op een rij in het seizoen 2019/2020, dus pak je agenda er maar bij.

Datum
Aanvang
Wedstrijd
Thuis
Uit
Zondag 10 januari 2021
16:45 uur
Topper
Ajax
PSV
Zondag 17 januari 2021
16:45 uur
Klassieker
Ajax
Feyenoord
Zondag 31 januari 2021
14:30 uur
Kraker
Feyenoord
PSV
Zondag 28 februari 2021
n.n.b.
Topper
PSV
Ajax
Zondag 14 maart 2021
n.n.b.
Kraker
PSV
Feyenoord
Zondag 9 mei 2021
n.n.b.
Klassieker
Feyenoord
Ajax

Derby’s

Als we dan gaan kijken naar de meest bekende derby’s in Nederland, dan zullen veel mensen denken aan de derby’s tussen Vitesse – N.E.C. en NAC Breda – Willem II. De eerstgenoemde wedstrijd wordt de ‘Gelderse Derby’ genoemd en de laatstgenoemde de ‘Brabantse Derby’. Deze namen zijn dan ook makkelijk af te leiden naar de provincies waar de beide ploegen uit de derby’s vandaan komen!

Hieronder zie je welke interessante derby’s er dit seizoen in de Eredivisie op het programma staan.

Datum
Aanvang
Derby
Thuis
Uit
Dinsdag 11 augustus 2020
18:45 uur
Hondsrugderby
FC Emmen
FC Groningen
Zondag 18 oktober 2020
12:15 uur
Rotterdamse derby
Feyenoord
Sparta
Zondag 8 november 2020
14:30 uur
Brabantse derby
PSV
Willem II
Zondag 10 januari 2021
12:15 uur
Rotterdamse derby
Sparta
Feyenoord
Zondag 21 januari 2021
n.n.b.
Derby van het Noorden
sc Heerenveen
FC Groningen
Zondag 28 februari 2021
n.n.b.
Streekderby
Heracles Almelo
FC Twente
Zondag 14 maart 2021
n.n.b
Hondsrugderby
FC Groningen
FC Emmen
Zondag 11 april 2021
n.n.b.
Derby van het Noorden
FC Groningen
sc Heerenveen
Zondag 9 mei 2021
n.n.b.
Streekderby
FC Twente
Heracles Almelo
Zondag 9 mei 2021
n.n.b.
Brabantse derby
Willem II
PSV

Eredivisie en Europees voetbal

De clubs uit de Eredivisie doen het in Europa doorgaans minder goed dan clubs uit grotere competities zoals de Premier League (Engeland), de Primera División (Spanje) en de Bundesliga (Duitsland). Er is altijd wel een club uit deze landen die minimaal de kwartfinales bereikt. Nederlandse clubs hebben deze status nog niet verworven en vechten er hard voor. Ajax stond in 2019 wel in de halve finale van de Champions League. Dit is uitzonderlijk goed voor een Nederlandse ploeg.

Dit kwaliteitsverschil is volgens velen ontstaan door de verschillen in financiële regels binnen competities. Waar topclubs uit Spanje en Engeland vaak voor miljoenen in het rood (mogen) staan, is dat binnen de Eredivisie ongeoorloofd. Wanneer een Nederlandse club veel investeert in een topspeler, zal de club hier direct op worden aangesproken door de KNVB. Het gaat zelfs nog verder. De club kan te maken krijgen met verschillende sancties om zo snel mogelijk weer uit de rode cijfers te komen.

beker trofee icoon

Wat er gebeurt in 2020/2021?

De landskampioen van Nederland mag zich gelukkig prijzen met een plek in de Champions League. De goede prestaties van Ajax in het Europese hoofdtoernooi in het seizoen 2018-2019 heeft Nederland laten stijgen op de UEFA-ranking. Hierdoor is rechtstreekse plaatsing voor de groepsfase van de Champions League een nieuw voorrecht.

Verdeling tickets

Door het vroegtijdig beëindigen van de Eredivisie, in verband met corona, in 2019/2020 zijn de Europese tickets als volgt verdeeld:

  • Champions League groepsfase: Ajax
  • Voorronde Champions League: AZ
  • Groepsfase Europa League: Feyenoord
  • Voorronde Europa League League: PSV & Willem II

Play-offs Europa League

De play-offs voor de Europa League worden normaal gesproken gespeeld door de nummers vier t/m zeven. Door het pakken van dubbele prijzen, kunnen plaatsen en tickets ook verschoven worden. Zo won Ajax in 2019 zowel de beker als de landstitel. Hierdoor kreeg nummer drie op de ranglijst (Feyenoord) een beter ticket voor de Europa League.

Halve finale en finale

De play-offs bestaan uit een halve finale en finale, waarbij vier clubs strijden om één ticket. Beide rondes beschikken over een uit en thuiswedstrijd. De nummer vier speelt eerst tegen nummer zeven en nummer vijf neemt het op tegen nummer zes. De winnaars na twee wedstrijden nemen het vervolgens tegen elkaar op in de finale.

icoon promotie degradatie

Promotie en degradatie (play-offs)

De overlevingsstrijd onderin is elk seizoen vaak net zo spannend als de strijd om de titel. De twee clubs die na 34 wedstrijden onderaan staan, degraderen direct naar de Keuken Kampioen Divisie. De kampioen en runner-up van de Eerste Divisie zullen juist de tegenovergestelde weg bewandelen.

Geen wisselingen in 2019/2020

Het zou in 2019/2020 voor het eerst in de Eredivisie zo zijn dat er twee clubs direct degraderen. Andersom zouden er twee clubs promoveren. Door het corona-virus kon dit plan niet worden uitgevoerd. De competities werden vroegtijdig gestaakt en de KNVB besloot dat er geen promotie en degradatie zou plaatsvinden. ADO Den Haag en RKC Waalwijk ontspringen hiermee de dans van degradatie. SC Cambuur en De Graafschap daarentegen lopen hun promotie naar de Eredivisie mis.

Naar verwachting wordt in het seizoen 2020/2021 wel de nieuwe regel tot uitvoering gebracht. Dit houdt in dat nummer 17 en 18 uit de Eredivisie direct degraderen en nummer 16 speelt de nacompetitie. De nummers 1 en 2 uit de Eerste Divisie promoveren en lager geklasseerden spelen om één promotieplek in de nacompetitie.

Landskampioen records

Waar je in de jonge jaren van de Eredivisie nog kampioen werd met een puntenaantal van in de vijftig, is dat in de 21e eeuw wel anders. Ajax houdt het record om met het meeste aantal punten kampioen te worden, namelijk met 89. Die titel werd gewonnen met 29 overwinningen, twee gelijkspelen en drie verliezen.

In 2019/2020 waren zowel PSV als Ajax zeer succesvol en dat bleek mede uit het doelsaldo. Slechts één keer eerder werd er zo vaak gescoord als in dit seizoen, namelijk 119 om 122 (1966-1967) keer.

Ajax landskampioen

Records van Ajax

Ajax heeft ook uit 1997/1998 een record op haar naam staan. In dat seizoen wist Ajax kampioen te worden met het hoogste doelsaldo aller tijden (+90). Verder heeft de Amsterdamse club het recht om te pronken met het feit dat zij in 1994/1995 ongeslagen kampioen zijn geworden (27x winst en 7x gelijk).

Records van PSV

PSV houdt het record van het minste aantal tegengoals aller tijden in één seizoen. In 2004/2005 kreeg de Eindhovense ploeg slechts 18 doelpunten tegen. Het record wordt wel gedeeld met Ajax, want de ploeg kreeg dit in 1972/1973 ook voor elkaar.

Videoscheidsrechter bij alle Eredivisie wedstrijden

Sinds het voetbalseizoen 2018/2019 wordt er bij elke Eredivisie wedstrijd gebruik gemaakt van de videoscheidsrechter. Hiervoor werd deze nieuwe technologie ook al ingezet in het KNVB Bekertoernooi en tijdens het WK 2019 in Frankrijk voor vrouwen. De KNVB dekt de kosten van ruim 1,7 miljoen euro per seizoen voor de eerste twee jaar. Het is vervolgens de bedoeling dat ook de voetbalclubs een bijdrage afstaan.

Dankzij de videoscheidsrechter kan er worden ingegrepen bij twijfelachtige situaties. De videoscheidsrechter kan bijvoorbeeld meebeslissen over doelpunten, eventuele rode kaarten en ook penalty’s. Daarnaast zullen grensrechters minder vaak de vlag in de lucht steken bij twijfel, aangezien de situatie altijd nog kan worden rechtgezet door deze vernieuwing.

scheidsrechter kijkt op scherm door var

Nieuwe spelregels sinds 2019

Er gelden sinds het seizoen 2019/2020 nieuwe spelregels:

  • Spelers van een aanvallende partij mogen niet meer in de muur plaatsnemen bij een vrije trap. Aanvallers moeten op zijn minst op één meter van de defensieve muur af staan.
  • Een onopzettelijke handsbal waar een doelpunt uit voortkomt, daarbij wordt het doelpunt afgekeurd. Er volgt een vrije trap als deze situatie zich voordoet.
  • Spelers die gewisseld worden, moeten via de kortste route het veld verlaten. Hiermee wordt tijdrekken tegengegaan.
  • Bij een doeltrap hoeft de bal niet meer buiten de zestien gespeeld te worden alvorens de bal mag worden aangenomen.
  • Het eerder geteste ABBA penalty systeem is van de baan. Er was teveel verwarring en onduidelijkheid, zowel bij spelers, staf als scheidsrechter.

Nieuwe namen in de Eredivisie

Aan het eind van het seizoen 18/19 degradeerden maar liefst drie clubs uit de Eredivisie. NAC eindigde op de achttiende plek en degradeerde direct naar de Keuken Kampioen Divisie. Excelsior en De Graafschap wisten in de nacompetitie niet stand te houden en raakten daardoor hun plek in de Eredivisie kwijt.

FC Twente werd kampioen van de Eerste divisie en keert daardoor terug naar de Eredivisie. Ook dit seizoen zijn er weer twee Rotterdamse ploegen actief op het hoogste niveau, want Sparta dwong promotie af in de nacompetitie. Ook RKC Waalwijk keert terug. Heel knap is dat FC Emmen, vorig seizoen Eredivisie debutant, op een veertiende plek eindigde en daardoor ook dit seizoen in de Eredivisie speelt.

Door het corona-virus werd in 2019/2020 de competitie niet uitgespeeld. De KNVB besloot uiteindelijk om dan ook een promotie of degradatie toe te passen. In het seizoen 2020/2021 staan dus dezelfde 18 teams aan de start als een jaar geleden.

Wedden op de Eredivisie

Dankzij de soms verrassende uitslagen kan het interessant zijn om te wedden op de Eredivisie. Het is niet alleen spannend, door de hoge quoteringen kun je een leuk geldbedrag winnen. Op de voetbalwedden pagina kun je meer informatie vinden over inzetten op wedstrijden in de Eredivisie.