Eredivisie

In Eredivisie-seizoen 2019/2020 word er voor de 131e keer gestreden om de felbegeerde landstitel. Het is het 64e seizoen van de bekende Eredivisie. Ook dit jaar doen er weer achttien voetbalclubs mee in deze competitie. Ajax is topfavoriet, dankzij hun dubbele winst afgelopen seizoen. De Amsterdammers pakte de titel en de beker. Terug van weg geweest zijn Sparta en RKC Waalwijk, zij spelen dit seizoen weer in de Eredivisie. Gaat Ajax opnieuw voor de titel of kan PSV zich revancheren?

→ Zie hier de wijzigingen in de Eredivisie vanaf 2019/20

Eredivisie schema Eredivisie standen

Upcoming matches
Odds
Game
Stats
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals

News

De Klassieker: van toen tot nu

Hét affiche van de Eredivisie: De Klassieker. Ajax en Feyenoord hebben maar liefst 184 keer tegenover elkaar gestaan. Elke keer weer is de grote vraag: wie gaat er met de winst vandoor?

De Klassieker 2019-2020

Zet ze alvast in de agenda, want de data voor de klassiekers zijn bekend!

Ajax – Feyenoord: Zondag 27 oktober 16:45
Feyenoord – Ajax: Zondag 22 maart 14:30

Wordt het weer een stunt van Feyenoord of is het Ajax dat simpelweg vaak te sterk is voor de Rotterdammers? De discussie over uitsupporters is nog gaande, daarover hopelijk later meer informatie.

Klassieker 2018-2019

In het afgelopen seizoen is het Nederlandse publiek getrakteerd op niet twee, maar drie klassiekers. De eerste klassieker van het Eredivisie seizoen stond gepland op 28 oktober 2018, in de Arena, thuisbasis van Ajax. Al na 5 minuten kreeg Haps een rode kaart, waardoor Feyenoord vrijwel de hele wedstrijd met 10 man moest spelen. Deze klassieker werd gewonnen door Ajax met 3-0.

Feyenoord-Ajax werd daarna op 27 januari 2019 in de Kuip gespeeld. Met een druk beker en Europees programma van Ajax was het Feyenoord dat aasde op revanche. Dat deed hét. Een wedstrijd die bij ieder nog jaren in het geheugen zal blijven, het was een klassieker zoals die hoort te zijn. Strijd, passie en wilskracht. De Rotterdammers overblufte de Amsterdammers en wonnen met 6-2.

Vervolgens werd tijdens de beker loting duidelijk dat Ajax een kans kreeg om zich te revancheren in de Kuip. Precies een maand na de grootse overwinning speelde de rivalen wederom tegen elkaar, 27 februari 2019. Het was dit keer Ajax dat in Rotterdam er met de winst (0-3) vandoor ging en zich daarmee plaatste voor de finale van het KNVB Bekertoernooi.

Ook in het seizoen 2019-2020 mogen we weer twee klassiekers verwachten. Wat de uitslag ook is, het blijft dé wedstrijd van Nederland.

Read more

Uit de oude doos: Rick Hoogendorp

Voetballers waarvan je ooit wist dat ze bestonden, maar die je nu totaal weer kwijt bent. Alleen in Nederland lopen er al genoeg rond en daarom is het tijd deze oude doos weer eens te openen. Deze week is het de beurt aan een voetballer die iedereen vroeger kende: Rick Hoogendorp. Loopbaan Rick Hoogendorp In 1994/95 […]

Read more

Eredivisie

Bekende clubs uit de Eredivisie zijn Ajax, PSV en Feyenoord, ook wel “de traditionele top 3” genoemd. Het is echter al lang niet meer zo dat deze clubs, die na het spelen van de 34 speelronden van deze competitie, ook daadwerkelijke de top 3 van de Eredivisie vormen. De afgelopen jaren is de concurrentie aanzienlijk groter geworden en nemen de kwaliteitsverschillen tussen de verschillende teams steeds verder af, dit zie je terug in de uitslagen van de Eredivisie.

Onder de nivellering van de Eredivisie verstaan we het afnemende kwaliteitsverschil tussen de topploegen en de kleinere clubs in deze competitie. Hoewel het voor ploegen uit de Keuken Kampioen Divisie (het op een na hoogste niveau in Nederland) lastig is om aan te haken bij het niveau van de Eredivisie, is het gat tussen de top en subtop in deze competitie minimaal. Dit maakt het volgen van de Eredivisie des te aantrekkelijker omdat de ranglijst vrijwel iedere week anders is.

Doorgaans bevinden clubs als Feyenoord, Ajax en PSV zich in de top van deze competitie, gevolgd door een grote groep subtoppers als FC-Groningen, Vitesse, AZ, SC-Heerenveen en PEC Zwolle. Door de nivellering van de afgelopen jaren is het ook voor kleinere clubs zoals PEC Zwolle mogelijk geworden om aan te haken bij de subtop.

Nieuwe namen in de Eredivisie

Aan het eind van het vorige seizoen degradeerden maar liefst drie clubs uit de Eredivisie. NAC eindigde op de achttiende plek en degradeerde direct naar de Keuken Kampioen Divisie. Excelsior en De Graafschap wisten in de nacompetitie niet stand te houden en raakten daardoor hun plek in de Eredivisie kwijt.

FC Twente werd kampioen van de Eerste divisie en keert daardoor terug naar de Eredivisie. Ook dit seizoen zijn er weer twee Rotterdamse ploegen actief op het hoogste niveau, want Sparta dwong promotie af in de nacompetitie. Ook RKC Waalwijk keert terug.

Heel knap is dat FC Emmen, vorig seizoen Eredivisie debutant, op een veertiende plek eindigde en daardoor ook dit seizoen in de Eredivisie speelt.

Twee degradanten

Het zal voor het eerst in de geschiedenis van de Eredivisie zo zijn dat er twee clubs direct degraderen naar de Eerste divisie, nummer 17 en 18 op de ranglijst. De nummer 16 neemt wel nog steeds deel aan de play-off wedstrijden. Andersom geldt ook dat de kampioen en nummer 2 uit de Keuken Kampioen Divisie direct promoveren. Lees meer over de aangepaste maatregelen voor dit seizoen.

Nieuwe spelregels

Er gelden vanaf het seizoen 2019/2020 de volgende nieuwe spelregels:

  • Spelers van een aanvallende partij mogen niet meer in de muur plaatsnemen bij een vrije trap. Aanvallers moeten op zijn minst op één meter van de defensieve muur af staan.
  • Een onopzettelijke handsbal waar een doelpunt uit voortkomt, daarbij wordt het doelpunt afgekeurd. Er volgt een vrije trap als deze situatie zich voordoet.
  • Spelers die gewisseld worden, moeten via de kortste route het veld verlaten. Hiermee wordt tijdrekken tegengegaan.
  • Bij een doeltrap hoeft de bal niet meer buiten de zestien gespeeld te worden alvorens de bal mag worden aangenomen.

Het eerder geteste ABBA penalty systeem is van de baan. Er was teveel verwarring en onduidelijkheid, zowel bij spelers, staf als scheidsrechter.

Europese tickets in de Eredivisie

In het voetbalseizoen 2018/2019 zijn er weer vijf plaatsen te vergeven voor Europees voetbal. Met de goede prestatie van Ajax krijgen Nederlandse clubs nu betere Europese tickets. De landskampioen plaatste zich voorheen voor de laatste voorronde van de Champions League, maar krijgt nu een direct ticket voor de groepsfase. De nummer twee van de Eredivisie stroomt in bij de tweede voorronde van de Champions League en nummer drie bij de derde voorronde van de Europa League.

De winnaar van het KNVB Bekertoernooi kan zich gaan opmaken voor de groepsfase van de Europa League. Wie de play-offs wint, stroomt in bij de tweede voorronde van de Europa League.

Eredivisie en Europees voetbal

De clubs uit de Eredivisie doen het in Europa doorgaans minder goed dan clubs uit grotere competities zoals de Premier League (Engeland), de Primera División (Spanje) en de Bundesliga (Duitsland). Waar dergelijke competities doorgaans verzekerd zijn van een deelnemer aan de kwartfinales of zelfs de halve finales van de Champions League en Europa League, geldt dit voor de Eredivisie niet.

Dit kwaliteitsverschil is volgens velen ontstaan door de verschillen in financiële regels binnen competities. Waar topclubs uit Spanje en Engeland vaak voor miljoenen in het rood (mogen) staan, is dat binnen de Eredivisie ongeoorloofd. Wanneer een Nederlandse club veel investeert in een topspeler, zal de club hier direct op worden aangesproken door de KNVB en te maken krijgen met verschillende sancties om zo snel mogelijk weer uit de rode cijfers te komen.

Videoscheidsrechter bij alle Eredivisie-wedstrijden

Sinds het voetbalseizoen 2018/2019 zal er bij elke Eredivisie wedstrijd gebruik worden gemaakt van de videoscheidsrechter. Vorig seizoen werd deze nieuwe technologie ook al inzet in het KNVB Bekertoernooi en afgelopen zomer tijdens het WK 2019 in Frankrijk voor vrouwen. De KNVB dekt de kosten van ruim 1,7 miljoen euro per seizoen voor de eerste twee jaar. Het is vervolgens de bedoeling dat ook de voetbalclubs een duit in het zakje zullen doen.

Dankzij de videoscheidsrechter kan er worden ingegrepen bij twijfelachtige situaties. De videoscheidsrechter kan bijvoorbeeld meebeslissen over doelpunten, eventuele rode kaarten en ook penalty's. Daarnaast zullen grensrechters minder vaak de vlag in de lucht steken bij twijfel, aangezien de situatie altijd nog kan worden rechtgezet door deze vernieuwing.

Wedden op de Eredivisie
Dankzij de soms verrassende uitslagen kan het interessant zijn om te wedden op de Eredivisie. Het is niet alleen spannend, door de hoge quoteringen kun je een leuk geldbedrag winnen. Op de voetbalwedden pagina kun je meer informatie vinden over het wedden op de Eredivisie.