Eredivisie

In Eredivisie-seizoen 2019/2020 wordt er voor de 131e keer gestreden om de felbegeerde landstitel. Het is het 64e seizoen van de bekende Eredivisie. Ook dit jaar doen er weer achttien voetbalclubs mee in deze competitie. Ajax is topfavoriet, dankzij hun dubbele winst afgelopen seizoen. De Amsterdammers pakte de titel en de beker. Terug van weg geweest zijn Sparta en RKC Waalwijk, zij spelen dit seizoen weer in de Eredivisie. Gaat Ajax opnieuw voor de titel of kan PSV zich revancheren?

Eredivisie schema Eredivisie standen

Upcoming matches
Odds
Game
Stats
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals

News

Speelronde 13 in de Eredivisie 2019/2020

Lees de voorbeschouwing van jouw favoriete wedstrijd dit weekend: Vitesse – FC Groningen (vrijdag om 20:00 uur) sc Heerenveen – Sparta Rotterdam (zaterdag om 18:30 uur) Fortuna Sittard – ADO Den Haag (zaterdag om 19:45 uur) Heracles Almelo – VVV-Venlo (zaterdag om 20:45 uur) Ajax – FC Utrecht (zondag om 12:15 uur) Willem II – […]

Read more

Speelronde 12 in de Eredivisie 2019/20

Vorige week was het Super Sunday, waarin Ajax en AZ goede zaken deden door Feyenoord en PSV te verslaan. In Rotterdam vertrok trainer Jaap Stam bij Feyenoord en werd Dick Advocaat zijn vervanger. De meeste clubs speelde doordeweeks nog in het bekertoernooi, maar moeten aankomend weekeinde ook weer aan de bak in de 12e speelronde […]

Read more

Speelronde 11: Ajax – Feyenoord 19/20

Kwakkelend Feyenoord staat voor zware opgave in Amsterdam Er zullen veel ogen zijn gericht op de topper tussen PSV en AZ, maar de meeste aandacht zal naar De Klassieker gaan. Het swingende Ajax krijgt het kwakkelende Feyenoord op bezoek in de Johan Cruijff Arena. Beide clubs gingen doordeweeks nog onderuit in de Champions League en […]

Read more

Eredivisie

Bekende clubs uit de Eredivisie zijn Ajax, PSV en Feyenoord, ook wel “de traditionele top 3” genoemd. Het is echter al lang niet meer zo dat deze clubs, die na het spelen van de 34 speelronden van deze competitie, ook daadwerkelijke de top 3 van de Eredivisie vormen. De afgelopen jaren is de concurrentie aanzienlijk groter geworden en nemen de kwaliteitsverschillen tussen de verschillende teams steeds verder af, dit zie je terug in de uitslagen van de Eredivisie.

Onder de nivellering van de Eredivisie verstaan we het afnemende kwaliteitsverschil tussen de topploegen en de kleinere clubs in deze competitie. Hoewel het voor ploegen uit de Keuken Kampioen Divisie (het op een na hoogste niveau in Nederland) lastig is om aan te haken bij het niveau van de Eredivisie, is het gat tussen de top en subtop in deze competitie minimaal. Dit maakt het volgen van de Eredivisie des te aantrekkelijker omdat de ranglijst vrijwel iedere week anders is.

Doorgaans bevinden clubs als Feyenoord, Ajax en PSV zich in de top van deze competitie, gevolgd door een grote groep subtoppers als FC-Groningen, Vitesse, AZ, SC-Heerenveen en PEC Zwolle. Door de nivellering van de afgelopen jaren is het ook voor kleinere clubs zoals PEC Zwolle mogelijk geworden om aan te haken bij de subtop.

Nieuwe namen in de Eredivisie

Aan het eind van het vorige seizoen degradeerden maar liefst drie clubs uit de Eredivisie. NAC eindigde op de achttiende plek en degradeerde direct naar de Keuken Kampioen Divisie. Excelsior en De Graafschap wisten in de nacompetitie niet stand te houden en raakten daardoor hun plek in de Eredivisie kwijt.

FC Twente werd kampioen van de Eerste divisie en keert daardoor terug naar de Eredivisie. Ook dit seizoen zijn er weer twee Rotterdamse ploegen actief op het hoogste niveau, want Sparta dwong promotie af in de nacompetitie. Ook RKC Waalwijk keert terug.

Heel knap is dat FC Emmen, vorig seizoen Eredivisie debutant, op een veertiende plek eindigde en daardoor ook dit seizoen in de Eredivisie speelt.

Twee degradanten

Het zal voor het eerst in de geschiedenis van de Eredivisie zo zijn dat er twee clubs direct degraderen naar de Eerste divisie, nummer 17 en 18 op de ranglijst. De nummer 16 neemt wel nog steeds deel aan de play-off wedstrijden. Andersom geldt ook dat de kampioen en nummer 2 uit de Keuken Kampioen Divisie direct promoveren. Lees meer over de aangepaste maatregelen voor dit seizoen.

Nieuwe spelregels

Er gelden vanaf het seizoen 2019/2020 de volgende nieuwe spelregels:

  • Spelers van een aanvallende partij mogen niet meer in de muur plaatsnemen bij een vrije trap. Aanvallers moeten op zijn minst op één meter van de defensieve muur af staan.
  • Een onopzettelijke handsbal waar een doelpunt uit voortkomt, daarbij wordt het doelpunt afgekeurd. Er volgt een vrije trap als deze situatie zich voordoet.
  • Spelers die gewisseld worden, moeten via de kortste route het veld verlaten. Hiermee wordt tijdrekken tegengegaan.
  • Bij een doeltrap hoeft de bal niet meer buiten de zestien gespeeld te worden alvorens de bal mag worden aangenomen.

Het eerder geteste ABBA penalty systeem is van de baan. Er was teveel verwarring en onduidelijkheid, zowel bij spelers, staf als scheidsrechter.

Topwedstrijden in de Eredivisie 2019/2020

Zaterdag 3 augustus 2019 18:30 FC Emmen FC Groningen
Zondag 4 augustus 2019 14:30 Feyenoord Sparta
Vrijdag 20 september 2019 20:00 FC Twente Heracles Almelo
Zondag 22 september 2019 14:30 PSV Ajax
Zondag 27 oktober 2019 12:15 sc Heerenveen FC Groningen
Zondag 27 oktober 2019 16:45 Ajax Feyenoord
Zaterdag 9 november 2019 19:45 PSV Willem 2
Zondag 15 december 2019 14:30 Feyenoord PSV
Zondag 22 december 2019 14:30 FC Groningen FC Emmen
Zondag 2 februari 2020 16:45 Ajax PSV
Zaterdag 8 februari 2020 19:45 Willem 2 PSV
Zondag 1 maart 2020 14:30 PSV Feyenoord
Zondag 22 maart 2020 14:30 Feyenoord Ajax
Zondag 15 maart 2020 12:15 Sparta Feyenoord
Vrijdag 10 april 2020 20:00 FC Groningen sc Heerenveen
Zondag 26 april 2020 12:15 Heracles Almelo FC Twente

Eredivisie en Europees voetbal

De clubs uit de Eredivisie doen het in Europa doorgaans minder goed dan clubs uit grotere competities zoals de Premier League (Engeland), de Primera División (Spanje) en de Bundesliga (Duitsland). Waar dergelijke competities doorgaans verzekerd zijn van een deelnemer aan de kwartfinales of zelfs de halve finales van de Champions League en Europa League, geldt dit voor de Eredivisie niet.

Dit kwaliteitsverschil is volgens velen ontstaan door de verschillen in financiële regels binnen competities. Waar topclubs uit Spanje en Engeland vaak voor miljoenen in het rood (mogen) staan, is dat binnen de Eredivisie ongeoorloofd. Wanneer een Nederlandse club veel investeert in een topspeler, zal de club hier direct op worden aangesproken door de KNVB en te maken krijgen met verschillende sancties om zo snel mogelijk weer uit de rode cijfers te komen.

Europese tickets in de Eredivisie

In het voetbalseizoen 2018/2019 zijn er weer vijf plaatsen te vergeven voor Europees voetbal. Met de goede prestatie van Ajax krijgen Nederlandse clubs nu betere Europese tickets. De landskampioen plaatste zich voorheen voor de laatste voorronde van de Champions League, maar krijgt nu een direct ticket voor de groepsfase. De nummer twee van de Eredivisie stroomt in bij de tweede voorronde van de Champions League en nummer drie bij de derde voorronde van de Europa League.

De winnaar van het KNVB Bekertoernooi kan zich gaan opmaken voor de groepsfase van de Europa League. Wie de play-offs wint, stroomt in bij de tweede voorronde van de Europa League.

Videoscheidsrechter bij alle Eredivisie-wedstrijden

Sinds het voetbalseizoen 2018/2019 zal er bij elke Eredivisie wedstrijd gebruik worden gemaakt van de videoscheidsrechter. Vorig seizoen werd deze nieuwe technologie ook al inzet in het KNVB Bekertoernooi en afgelopen zomer tijdens het WK 2019 in Frankrijk voor vrouwen. De KNVB dekt de kosten van ruim 1,7 miljoen euro per seizoen voor de eerste twee jaar. Het is vervolgens de bedoeling dat ook de voetbalclubs een duit in het zakje zullen doen.

Dankzij de videoscheidsrechter kan er worden ingegrepen bij twijfelachtige situaties. De videoscheidsrechter kan bijvoorbeeld meebeslissen over doelpunten, eventuele rode kaarten en ook penalty's. Daarnaast zullen grensrechters minder vaak de vlag in de lucht steken bij twijfel, aangezien de situatie altijd nog kan worden rechtgezet door deze vernieuwing.

Wedden op de Eredivisie

Dankzij de soms verrassende uitslagen kan het interessant zijn om te wedden op de Eredivisie. Het is niet alleen spannend, door de hoge quoteringen kun je een leuk geldbedrag winnen. Op de voetbalwedden pagina kun je meer informatie vinden over het wedden op de Eredivisie.