Eredivisie

In Eredivisie-seizoen 2019/2020 wordt er voor de 131e keer gestreden om de felbegeerde landstitel. Het is het 64e seizoen van de bekende Eredivisie. Ook dit jaar doen er weer achttien voetbalclubs mee in deze competitie. Ajax is topfavoriet, dankzij hun dubbele winst afgelopen seizoen. De Amsterdammers pakte de titel en de beker. Terug van weg geweest zijn Sparta en RKC Waalwijk, zij spelen dit seizoen weer in de Eredivisie. Gaat Ajax opnieuw voor de titel of kan PSV zich revancheren?

In verband met het coronavirus worden veel wedstrijden afgelast. Houd onze social kanalen in de gaten voor meer informatie.

Eredivisie schema Eredivisie standen

Upcoming matches
Odds
Game
Stats
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals

News

Eredivisie wordt mogelijk hervat zonder publiek

Begin deze week werden er nieuwe maatregelen aangekondigd rondom de bestrijding van het coronavirus. Evenementen en bijeenkomsten in ons land werden verboden tot 1 juni 2020. Echter vallen de sportcompetities niet onder de nieuwe maatregelen. Het is hierdoor vooralsnog onduidelijk wanneer er een besluit zal worden genomen over de Nederlandse voetbalcompetities, waaronder de Eredivisie en […]

Read more

Deze spelers mogen na 30 juni niet meer spelen in de Eredivisie

Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat ons land stil ligt. De meeste mensen blijven thuis, de winkels sluiten en de horeca zit potdicht. De Eredivisie zal ook voorlopig stil blijven liggen. De Europese voetbalbond UEFA maakte bekend dat alle wedstrijden in de competitie voor 30 juni 2020 uitgespeeld moeten worden. Het is nog onduidelijk of […]

Read more

Returns in de achtste finales van de Champions League 2020

De eerste kwartfinalisten van de Champions League zijn bekend. Atalanta Bergamo won de return bij Valencia CF (3-4) en kwalificeerde zich voor de kwartfinale. RB Leipzig wist het matige Tottenham Hotspur met 3-0 te verslaan en mag zich ook gaan opmaken voor de volgende ronde. Woensdagavond 11 maart 2020 staan er nog twee returns op […]

Read more

Eredivisie

Alles over de Eredivisie

 • Hoe ziet het Eredivisie seizoen eruit?
 • De meest interessante wedstrijden in het seizoen
 • Eredivisie en Europees voetbal
 • Landskampioen records
 • Promotie en degradatie
 • Videoscheidsrechter bij alle Eredivisie wedstrijden
 • Nieuwe spelregels
 • Nieuwe namen in de Eredivisie
 • Wedden op de Eredivisie

Landskampioen records Bekende clubs uit de Eredivisie zijn Ajax, PSV en Feyenoord, ook wel “de traditionele top 3” genoemd. Het is echter al lang niet meer zo dat deze clubs, die na het spelen van de 34 speelronden van deze competitie, ook daadwerkelijke de top 3 van de Eredivisie vormen. De afgelopen jaren is de concurrentie aanzienlijk groter geworden en nemen de kwaliteitsverschillen tussen de verschillende teams steeds verder af, dit zie je terug in de uitslagen van de Eredivisie.

Onder de nivellering van de Eredivisie verstaan we het afnemende kwaliteitsverschil tussen de topploegen en de kleinere clubs in deze competitie. Hoewel het voor ploegen uit de Keuken Kampioen Divisie (het op een na hoogste niveau in Nederland) lastig is om aan te haken bij het niveau van de Eredivisie, is het gat tussen de top en subtop in deze competitie minimaal. Dit maakt het volgen van de Eredivisie des te aantrekkelijker omdat de ranglijst vrijwel iedere week anders is.

Doorgaans bevinden clubs als Feyenoord, Ajax en PSV zich in de top van deze competitie, gevolgd door een grote groep subtoppers als FC-Groningen, Vitesse, AZ, SC-Heerenveen en PEC Zwolle. Door de nivellering van de afgelopen jaren is het ook voor kleinere clubs zoals PEC Zwolle mogelijk geworden om aan te haken bij de subtop.

De Eredivisie kent naast de traditionele top 3 nog vijftien andere ploegen. We hebben in de seizoenen 2008/2009 (AZ) en 2009/2010 (FC Twente) twee andere clubs het landskampioenschap zien pakken, maar over het algemeen gezien pakt Ajax, PSV of Feyenoord de titel in de Eredivisie.

Alle teams in de Eredivisie spelen thuis en uit een keer tegen elkaar, wat neerkomt op 34 wedstrijden totaal. Na deze 34 wedstrijden weet je precies wie er landskampioen is, wie recht heeft op de Europese competities, wie deel mag nemen aan de play-off wedstrijden en wie er gedegradeerd is.

Hoe ziet het Eredivisie seizoen eruit?

Het Eredivisie seizoen van 2019/2020 begint op vrijdag 2 augustus met PEC Zwolle tegen Willem 2 om 20:00. Vanaf dan barst de strijd weer los om de felbegeerde schaal en titel als landskampioen. Zet zondag 10 mei 2020 ook in de agenda, want dan breekt speelronde 34 alweer aan. Alle wedstrijden worden deze laatste ronde gespeeld om 14:30.

Winterstop

De tussentijdse winterstop is van maandag 23 december 2019 t/m donderdag 16 januari 2020. De laatste wedstrijd voor de winter is op zondag 22 december en na de winterstop wordt er direct weer op gevoetbald. Het Eredivisie programma hervat zich op vrijdagavond 17 januari 2020.

De meest interessante wedstrijden in het seizoen

De Eredivisie kent diverse derby’s en topwedstrijden, een genot om naar te kijken. Hieronder vertellen we je meer over de meeste interessante wedstrijden in de Eredivisie.

De klassieker, topper en kraker

Als je naar de historie van de Eredivisie kijkt zie je dat er eigenlijk maar drie ploegen echt vaak strijden voor de titel: Ajax, Feyenoord en PSV. De wedstrijden tussen deze drie ploegen worden dan ook de echte topwedstrijden genoemd. Daarbij heeft de wedstrijd tussen Ajax en PSV ook de bijnaam “De Topper” gekregen, omdat dit de twee meest succesvolle ploegen uit de Eredivisie zijn.

De Klassieker

Elk jaar staat de ‘De Klassieker’ twee keer op de agenda in de Eredivisie. Dit zijn de twee meest beladen wedstrijden van het seizoen en voor de supporters van beide ploegen worden deze wedstrijden ook als één van de meest belangrijke potten. Het gaat hier natuurlijk om de wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord. Voor en tijdens deze wedstrijden laten de supporters zich extra horen wat een enorme boost voor de beide teams is en hierdoor krijg je vaak erg aantrekkelijke wedstrijden te zien met veel passie en strijd.

Schema topwedstrijden

Topwedstrijden in de Eredivisie 2019/2020:

Wedstrijd Thuis Uit Datum Aanvang
De topper PSV Ajax Zondag 22 september 2019 14:30 uur
De klassieker Ajax Feyenoord Zondag 27 oktober 2019 16:45 uur
De kraker Feyenoord PSV Zondag 15 december 2019 14:30 uur
De topper Ajax PSV Zondag 2 februari 2020 16:45 uur
De kraker PSV Feyenoord Zondag 1 maart 2020 14:30 uur
De klassieker Feyenoord Ajax Zondag 22 maart 2020 14:30 uur

Derby’s

Als we dan gaan kijken naar de meest bekende derby’s in Nederland, dan zullen veel mensen denken aan de derby’s tussen Vitesse – N.E.C. en NAC Breda – Willem II. De eerstgenoemde wedstrijd wordt de ‘Gelderse Derby’ genoemd en de laatstgenoemde de ‘Brabantse Derby’. Deze namen zijn dan ook makkelijk af te leiden naar de provincies waar de beide ploegen uit de derby’s vandaan komen!

Hieronder zie je welke interessante derby’s er dit seizoen in de Eredivisie op het programma staan.

Wedstrijd Thuis Uit Datum Aanvang
Derby van het Noorden FC Emmen FC Groningen Zaterdag 3 augustus 2019 18:30 uur
Rotterdamse Derby Feyenoord Sparta Zondag 4 augustus 2019 14:30 uur
Streekderby FC Twente Heracles Almelo Vrijdag 20 september 2019 20:00 uur
Derby van het Noorden sc Heerenveen FC Groningen Zondag 27 oktober 2019 12:15 uur
De Brabantse derby PSV Willem 2 Zaterdag 9 november 2019 19:45 uur
Derby van het Noorden FC Groningen FC Emmen Zondag 22 december 2019 14:30 uur
De Brabantse derby Willem 2 PSV Zaterdag 8 februari 2020 19:45 uur
Rotterdamse Derby Sparta Feyenoord Zondag 15 maart 2020 12:15 uur
Derby van het Noorden FC Groningen sc Heerenveen Vrijdag 10 april 2020 20:00 uur
Streekderby Heracles Almelo FC Twente Zondag 26 april 2020 12:15 uur

Eredivisie en Europees voetbal

De clubs uit de Eredivisie doen het in Europa doorgaans minder goed dan clubs uit grotere competities zoals de Premier League (Engeland), de Primera División (Spanje) en de Bundesliga (Duitsland). Waar dergelijke competities doorgaans verzekerd zijn van een deelnemer aan de kwartfinales of zelfs de halve finales van de Champions League en Europa League, geldt dit voor de Eredivisie niet.

Dit kwaliteitsverschil is volgens velen ontstaan door de verschillen in financiële regels binnen competities. Waar topclubs uit Spanje en Engeland vaak voor miljoenen in het rood (mogen) staan, is dat binnen de Eredivisie ongeoorloofd. Wanneer een Nederlandse club veel investeert in een topspeler, zal de club hier direct op worden aangesproken door de KNVB en te maken krijgen met verschillende sancties om zo snel mogelijk weer uit de rode cijfers te komen.

Wat er gebeurt in 2020/2021

De landskampioen van Nederland mag zich gelukkig prijzen met een plek in de Champions League. Dankzij de goede prestaties van Ajax in het Europese hoofdtoernooi in het seizoen 2018-2019, is Nederland hoog genoeg op de UEFA-ranking gekomen. Hierdoor is rechtstreekse plaatsing voor de groepsfase van de Champions League een feit.

Verdeling tickets

Andere clubs maken ook kans op deelname aan de Europese toernooien, namelijk:

 • Nummer 2: Tweede voorronde Champions League
 • Bekerwinnaar: Groepsfase Europa League
 • Nummer 3: Derde voorronde Europa League League
 • Winnaar play-offs: Tweede voorronde Europa League

Play-offs Europa League

De play-offs voor de Europa League worden gespeeld tussen de nummers vier t/m zeven. Door het pakken van dubbele prijzen, kunnen plaatsen en tickets ook verschoven worden. Zo won Ajax in 2019 zowel de beker als de landstitel, waardoor nummer drie op de ranglijst (Feyenoord) een ronde later in de Europa League groepsfase instroomt.

Halve finale en finale

De play-offs bestaan uit een halve finale en finale, waarbij vier clubs strijden om één ticket. Beide rondes beschikken over een uit en thuiswedstrijd. De nummer vier speelt eerst tegen nummer zeven en nummer vijf neemt het op tegen nummer zes. De winnaars na twee wedstrijden nemen het vervolgens tegen elkaar op in de finale.

Promotie en degradatie

De overlevingsstrijd onderin is elk seizoen vaak net zo spannend als de strijd om de titel. De twee clubs die na 34 wedstrijden op de laatste plekken staan, zullen direct degraderen naar de Keukenkampioen Divisie. De kampioen en runner-up van de Eerste Divisie zullen juist de tegenovergestelde weg bewandelen.

Wat er gebeurt in 2019

Op uiterlijk zondag 12 mei 2020 is bekend wie er rechtstreeks degradeert naar de Eerste Divisie. Voor het eerst in de geschiedenis degraderen de nummer 18 én 17. Andersom promoveren de nummers 1 én 2 uit de Keuken Kampioen Divisie. Dit betekent dat de gevarenzone in het rechterrijtje meer consequenties heeft dan voorheen. Nummer 16 moet zich als enige opmaken voor de nacompetitie. De wedstrijden in de nacompetitie beginnen vanaf vrijdag 8 mei 2020. Wie het dan tegen wie opneemt, moet nog blijken. Lees meer over de aangepaste maatregelen voor dit seizoen.

De play-offs voor de deelname aan de Europa League beginnen op donderdag 14 mei.

Landskampioen records

Waar je in de jonge jaren van de Eredivisie nog kampioen werd met een puntenaantal van in de vijftig is dat in de 21e eeuw wel anders geworden. Ajax houdt het record om met het meest aantal punten kampioen te worden, namelijk met 89. Dat seizoen waren er 29 overwinningen, twee gelijkspelen en drie verliezen.
In 2019/2020 waren zowel PSV als Ajax zeer succesvol en dat bleek mede uit het doelsaldo. Slechts één keer eerder werd er zo vaak gescoord als in dit seizoen, namelijk 119 om 122 (1966-1967) keer.

Records van Ajax

Ajax heeft ook uit 1997/1998 een record op haar naam staan. In dat seizoen wist Ajax kampioen te worden met het hoogste doelsaldo allertijden (+90). Verder heeft de Amsterdamse club het recht om te pronken met het feit dat zij in 1994-1995 ongeslagen kampioen zijn geworden (27x winst en 7x gelijk).

Records van PSV

Om ook PSV een gedeeld record te gunnen, kunnen we benoemen dat in 2004-2005 PSV kampioen wordt met het minst aantal tegengoals allertijden (18). Ajax deed dit echter ook in 1972-1973, vandaar dat het een gedeeld record is.

Videoscheidsrechter bij alle Eredivisie wedstrijden

Sinds het voetbalseizoen 2018/2019 zal er bij elke Eredivisie wedstrijd gebruik worden gemaakt van de videoscheidsrechter. Vorig seizoen werd deze nieuwe technologie ook al inzet in het KNVB Bekertoernooi en afgelopen zomer tijdens het WK 2019 in Frankrijk voor vrouwen. De KNVB dekt de kosten van ruim 1,7 miljoen euro per seizoen voor de eerste twee jaar. Het is vervolgens de bedoeling dat ook de voetbalclubs een duit in het zakje zullen doen.
Dankzij de videoscheidsrechter kan er worden ingegrepen bij twijfelachtige situaties. De videoscheidsrechter kan bijvoorbeeld meebeslissen over doelpunten, eventuele rode kaarten en ook penalty's. Daarnaast zullen grensrechters minder vaak de vlag in de lucht steken bij twijfel, aangezien de situatie altijd nog kan worden rechtgezet door deze vernieuwing.

Nieuwe spelregels

Er gelden vanaf het seizoen 2019/2020 de volgende nieuwe spelregels:

 • Spelers van een aanvallende partij mogen niet meer in de muur plaatsnemen bij een vrije trap. Aanvallers moeten op zijn minst op één meter van de defensieve muur af staan.
 • Een onopzettelijke handsbal waar een doelpunt uit voortkomt, daarbij wordt het doelpunt afgekeurd. Er volgt een vrije trap als deze situatie zich voordoet.
 • Spelers die gewisseld worden, moeten via de kortste route het veld verlaten. Hiermee wordt tijdrekken tegengegaan.
 • Bij een doeltrap hoeft de bal niet meer buiten de zestien gespeeld te worden alvorens de bal mag worden aangenomen.
 • Het eerder geteste ABBA penalty systeem is van de baan. Er was teveel verwarring en onduidelijkheid, zowel bij spelers, staf als scheidsrechter.

Nieuwe namen in de Eredivisie

Aan het eind van het vorige seizoen degradeerden maar liefst drie clubs uit de Eredivisie. NAC eindigde op de achttiende plek en degradeerde direct naar de Keuken Kampioen Divisie. Excelsior en De Graafschap wisten in de nacompetitie niet stand te houden en raakten daardoor hun plek in de Eredivisie kwijt.

FC Twente werd kampioen van de Eerste divisie en keert daardoor terug naar de Eredivisie. Ook dit seizoen zijn er weer twee Rotterdamse ploegen actief op het hoogste niveau, want Sparta dwong promotie af in de nacompetitie. Ook RKC Waalwijk keert terug.
Heel knap is dat FC Emmen, vorig seizoen Eredivisie debutant, op een veertiende plek eindigde en daardoor ook dit seizoen in de Eredivisie speelt.

Wedden op de Eredivisie

Dankzij de soms verrassende uitslagen kan het interessant zijn om te wedden op de Eredivisie. Het is niet alleen spannend, door de hoge quoteringen kun je een leuk geldbedrag winnen. Op de voetbalwedden pagina kun je meer informatie vinden over het wedden op de Eredivisie.