Eredivisie

In Eredivisie-seizoen 2018/2019 zal voor de 130e keer worden gestreden om de felbegeerde landstitel. Het is het 63e seizoen van de bekende Eredivisie. Ook dit jaar zullen er weer achttien voetbalclubs meestrijden in deze competitie, waaronder regerend landskampioen PSV. De Eindhovenaren worden ook dit seizoen weer gezien als één van de favorieten voor de titel, samen met Ajax en in mindere mate Feyenoord en AZ.

Eredivisie schema Eredivisie standen

Upcoming matches
Odds
Game
Stats
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals

News

De Klassieker: van toen tot nu

Hét affiche van de Eredivisie: De Klassieker. Ajax en Feyenoord staan voor de 179e keer tegenover elkaar. Het belooft een spannende editie te worden, beide clubs wonnen de laatste tijd weinig wedstrijden. De grote vraag: wie gaat er met de winst vandoor?

Read more

Uit de oude doos: Rick Hoogendorp

Voetballers waarvan je ooit wist dat ze bestonden, maar die je nu totaal weer kwijt bent. Alleen in Nederland lopen er al genoeg rond en daarom is het tijd deze oude doos weer eens te openen. Deze week is het de beurt aan een voetballer die iedereen vroeger kende: Rick Hoogendorp. Loopbaan Rick Hoogendorp In 1994/95 […]

Read more

Eredivisie

Bekende clubs uit de Eredivisie zijn Ajax, PSV en Feyenoord, ook wel “de traditionele top 3” genoemd. Het is echter al lang niet meer zo dat deze clubs, die na het spelen van de 34 speelronden van deze competitie, ook daadwerkelijke de top 3 van de Eredivisie vormen. De afgelopen jaren is de concurrentie aanzienlijk groter geworden en nemen de kwaliteitsverschillen tussen de verschillende teams steeds verder af, dit zie je terug in de uitslagen van de Eredivisie.

Onder de nivellering van de Eredivisie verstaan we het afnemende kwaliteitsverschil tussen de topploegen en de kleinere clubs in deze competitie. Hoewel het voor ploegen uit de Jupiler League (het op een na hoogste niveau in Nederland) lastig is om aan te haken bij het niveau van de Eredivisie, is het gat tussen de top en subtop in deze competitie minimaal. Dit maakt het volgen van de Eredivisie des te aantrekkelijker omdat de ranglijst vrijwel iedere week anders is.

Doorgaans bevinden clubs als Feyenoord, Ajax en PSV zich in de top van deze competitie, gevolgd door een grote groep subtoppers als FC-Groningen, Vitesse, AZ, SC-Heerenveen en PEC Zwolle. Door de nivellering van de afgelopen jaren is het ook voor kleinere clubs zoals PEC Zwolle mogelijk geworden om aan te haken bij de subtop.

Eredivisie en Europees voetbal

De clubs uit de Eredivisie doen het in Europa doorgaans minder goed dan clubs uit grotere competities zoals de Premier League (Engeland), de Primera División (Spanje) en de Bundesliga (Duitsland). Waar dergelijke competities doorgaans verzekerd zijn van een deelnemer aan de kwartfinales of zelfs de halve finales van de Champions League en Europa League, geldt dit voor de Eredivisie niet.

Dit kwaliteitsverschil is volgens velen ontstaan door de verschillen in financiële regels binnen competities. Waar topclubs uit Spanje en Engeland vaak voor miljoenen in het rood (mogen) staan, is dat binnen de Eredivisie ongeoorloofd. Wanneer een Nederlandse club veel investeert in een topspeler, zal de club hier direct op worden aangesproken door de KNVB en te maken krijgen met verschillende sancties om zo snel mogelijk weer uit de rode cijfers te komen.

Nieuwe namen in de Eredivisie

Vorig seizoen degradeerden er maar liefst drie clubs uit de Eredivisie. FC Twente werd laatste en degradeerde direct, daarnaast slaagde Roda JC en Sparta Rotterdam er in de nacompetitie niet in om stand te houden op het hoogste niveau. Fortuna Sittard eindigde vorig seizoen achter Jong Ajax op de tweede plaats in de Eerste Divisie, wat wel recht gaf op promotie. De Graafschap keert ook weer terug in de competitie, terwijl FC Emmen zijn debuut maakt in de Eredivisie.

Europese tickets in de Eredivisie

In het voetbalseizoen 2018/2019 zijn er weer vijf plaatsen te vergeven voor Europees voetbal. De landskampioen plaatst zich voor de laatste voorronde van de Champions League, terwijl de nummer twee zal instromen in de tweede voorronde van het miljoenenbal. In de reguliere competitie kunnen er nog twee tickets worden geworden voor de tweede voorronde van de Europa League, deze zijn bestemd voor plaats drie en de winnaar van de play-offs. De winnaar van het KNVB Bekertoernooi kan zich gaan opmaken voor de derde voorronde van de Europa League.

Leuke feitjes over het seizoen 2018/2019

– FC Emmen speelde nooit eerder een wedstrijd in de Eredivisie. Op 12 augustus zal het voor het eerst aftrappen op het hoogste niveau in een uitduel bij ADO Den Haag.

– De Graafschap wist afgelopen seizoen voor de negende keer in de clubhistorie te promoveren naar de Eredivisie. Samen met FC Volendam heeft het daarmee de meeste promoties op zijn naam staan.

– Voor aanvang van het nieuwe seizoen is Maurice Steijn de langstzittende trainer bij een club in de Eredivisie. De trainer werd voor het seizoen 2014/2015 aangesteld als coach bij VVV Venlo.

Videoscheidsrechter bij alle Eredivisie-wedstrijden

Vanaf het voetbalseizoen 2018/2019 zal er bij elke Eredivisie-wedstrijd gebruik worden gemaakt van de videoscheidsrechter. Vorig seizoen werd deze nieuwe technologie ook al inzet in het KNVB Bekertoernooi en deze zomer tijdens het WK 2018 in Rusland. De KNVB dekt de kosten van ruim 1,7 miljoen euro per seizoen voor de eerste twee jaar. Het is vervolgens de bedoeling dat ook de voetbalclubs een duit in het zakje zullen doen.

Dankzij de videoscheidsrechter kan er worden ingegrepen bij twijfelachtige situaties. De videoscheidsrechter kan bijvoorbeeld meebeslissen over doelpunten, eventuele rode kaarten en ook penalty's. Daarnaast zullen grensrechters minder vaak de vlag in de lucht steken bij twijfel, aangezien de situatie altijd nog kan worden rechtgezet door deze vernieuwing.

Wedden op de Eredivisie
Dankzij de soms verassende uitslagen kan het interessant zijn om te wedden op de Eredivisie. Het is niet alleen spannend, door de hoge quoteringen kun je een leuk geldbedrag winnen. Op de voetbalwedden pagina kun je meer informatie vinden over het wedden op de Eredivisie.