Aankomende wedstrijden
Tijd
Standen
GS
W | G | V
P
V-T
Meeste kaarten
Gele kaarten
Rode kaarten
Topscorers
Doelpunten
Team
Stand
Wedstrijd
Standen
Vorm
GS
W | G | V
P
V-T

Eredivisie nieuws

De Klassieker: van toen tot nu

Hét affiche van de Eredivisie: De Klassieker. Ajax en Feyenoord staan voor de 179e keer tegenover elkaar. Het belooft een spannende editie te worden, beide clubs wonnen de laatste tijd weinig wedstrijden. De grote vraag: wie gaat er met de winst vandoor?

Lees verder

Uit de oude doos: Geert den Ouden

Voetballers waarvan je ooit wist dat ze bestonden, maar die je nu totaal weer kwijt bent. Alleen in Nederland lopen er al genoeg rond en daarom is het tijd deze oude doos weer eens te openen. Deze week, een grote spits die altijd een neusje voor de goal had: Geert den Ouden.

Lees verder

Eredivisie

Jaarlijks nemen 18 clubs het tegen elkaar op in de Eredivisie om zich een jaar lang de beste voetbalclub van Nederland te mogen noemen. De Eredivisie wordt sinds 1956 georganiseerd door de KNVB en vormt samen met de KNVB beker de belangrijkste voetbalcompetitie van Nederland.

Bekende clubs uit de Eredivisie zijn Ajax, PSV en Feyenoord, ook wel “de traditionele top 3” genoemd. Het is echter al lang niet meer zo dat deze clubs, die na het spelen van de 34 speelronden van deze competitie, ook daadwerkelijke de top 3 van de Eredivisie vormen. De afgelopen jaren is de concurrentie aanzienlijk groter geworden en nemen de kwaliteitsverschillen tussen de verschillende teams steeds verder af, dit zie je terug in de uitslagen van de Eredivisie.

Onder de nivellering van de Eredivisie verstaan we het afnemende kwaliteitsverschil tussen de topploegen en de kleinere clubs in deze competitie. Hoewel het voor ploegen uit de Jupiler League (het op een na hoogste niveau in Nederland) lastig is om aan te haken bij het niveau van de Eredivisie, is het gat tussen de top en subtop in deze competitie minimaal. Dit maakt het volgen van de Eredivisie des te aantrekkelijker omdat de ranglijst vrijwel iedere week anders is.

Doorgaans bevinden clubs als Feyenoord, Ajax en PSV zich in de top van deze competitie, gevolgd door een grote groep subtoppers als FC-Groningen, Vitesse, AZ, SC-Heerenveen en PEC Zwolle. Door de nivellering van de afgelopen jaren is het ook voor kleinere clubs zoals PEC Zwolle mogelijk geworden om aan te haken bij de subtop.

Eredivisie en Europees voetbal

De clubs uit de Eredivisie doen het in Europa doorgaans minder goed dan clubs uit grotere competities zoals de Premier League (Engeland), de Primera División (Spanje) en de Bundesliga (Duitsland). Waar dergelijke competities doorgaans verzekerd zijn van een deelnemer aan de kwartfinales of zelfs de halve finales van de Champions League en Europa League, geldt dit voor de Eredivisie niet.

Dit kwaliteitsverschil is volgens velen ontstaan door de verschillen in financiële regels binnen competities. Waar topclubs uit Spanje en Engeland vaak voor miljoenen in het rood (mogen) staan, is dat binnen de Eredivisie ongeoorloofd. Wanneer een Nederlandse club veel investeert in een topspeler, zal de club hier direct op worden aangesproken door de KNVB en te maken krijgen met verschillende sancties om zo snel mogelijk weer uit de rode cijfers te komen.

Wedden op de Eredivisie
Dankzij de soms verassende uitslagen kan het interessant zijn om te wedden op de Eredivisie. Het is niet alleen spannend, door de hoge quoteringen kun je een leuk geldbedrag winnen. Op de voetbalwedden pagina kun je meer informatie vinden over het wedden op de Eredivisie.