competitie background image competitie background image
Competitie

Eredivisie 2018/2019

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

De ontknoping in de Eredivisie zat hem dit seizoen echt in de laatste speelronde. Ajax werd landskampioen en liet PSV op een tweede plek stranden. Daarnaast pakte Ajax ook nog eens de beker en waren er drie top klassiekers in 2018/2019. Dit was het 63e seizoen van de Eredivisie. Wij blikken terug met een aantal mooie hoogtepunten uit het Eredivisie seizoen 2018/2019.

Eredivisie 2018/2019 stand

Eredivisie 2018/2019 uitslagen

De VAR voor het eerst actief

Seizoen 2018/2019 was het eerste seizoen dat er bij alle wedstrijden gebruikt werd gemaakt van de VAR (Video Assistant Referee). In het mediacenter in Zeist werd er live meegekeken en indien nodig geadviseerd of ingegrepen. Een terugblik op het seizoen leert dat 87 keer een foute beslissing werd teruggedraaid in 306 wedstrijden. Hieronder één van de beslissende VAR momenten en de manier waarop er wordt gecommuniceerd.

Promovenda en degradanten

Drie clubs waren voorafgaand aan het seizoen gepromoveerd vanuit de Keuken Kampioen divisie, te weten: De Graafschap, FC Emmen en Fortuna Sittard. Helaas voor De Graafschap blijft het bij dit 2018/2019 seizoen, want aan het einde van het jaar overleefde het de nacompetitie niet. NAC daarentegen kreeg niet eens de kans meer om te handhaven middels play-offs. Zij degradeerde rechtstreeks. Ook Excelsior verdwijnt na dit seizoen weer uit de Eredivisie.

Ajax pakt de dubbel en meer

Wie niet voor Ajax is, kon er toch niet omheen dat de Amsterdamse ploeg ontzettend goed voetbal heeft laten zien. Hoewel het tot laat in het seizoen een tweede plek bezette, stormde het over een aantal tegenstanders heen in de competitie. Niet alleen in de Eredivisie liet Ajax zien te kunnen winnen, maar ook in het bekertoernooi én de Champions League. Ajax schreef dit seizoen historie.

Op de dag van de laatste speelronde stond Ajax eerste op de ranglijst en kon het theoretisch nog tweede worden, als PSV met 13-0 won en Ajax met 1-0 verloor. Dat deden beide ploegen niet en daardoor mocht Ajax op 12 mei de schaal omhoog houden. Precies een week nadat ze met 4-0 in de bekerfinale van Willem 2 wonnen.

Tussen de twee prijzen werd de return van de halve finale in de Champions League gespeeld. Uit had Ajax met 1-0 gewonnen van Tottenham. Een mooi voordeel leek het voor de return. Na een 2-0 voorsprong in de rust op woensdagavond 8 mei leek het een Nederlandse club eindelijk weer eens te gaan lukken om de finale van het Europese hoofdtoernooi te bereiken. Tot diep in de blessuretijd was de score opgelopen tot 2-2 en werd er in de 96e minuut nogmaals door Tottenham Hotspur gescoord. Ajax zag de finale uit haar handen glippen en kreeg een enorme dreun te verwerken. Enerzijds trots, maar vooral verslagen voelden de spelers zich.

Ajax beleefde een uitstekend seizoen in cijfers, hoogtepunten en voetbal.

Drie klassiekers

Waar er normaal twee klassiekers per seizoen gespeeld worden, was het er dit seizoen eentje meer. In de halve finale van de KNVB Beker trof Feyenoord Ajax in de Kuip.

De meest spectaculaire klassieker was degene die gespeeld werd op 27 januari 2019. Het duel vol passie, strijd en voetbal werd met maar liefst 6-2 gewonnen door Feyenoord. Het krachtige Ajax dat bijna onverslaanbaar was geworden, werd te kijk gezet in Rotterdam. Velen zullen deze wedstrijd over tientallen jaren nog herinneren.

Aan het begin van het seizoen werd de eerste klassieker gewonnen door Ajax met 3-0, maar kreeg St. Juste (Feyenoord)  al in de vijfde minuut een rode kaart. De bekerwedstrijd won Ajax ook met 3-0 en revancheerde zich daarmee een maand na de 6-2 afgang.

Europese tickets

De Europese tickets zijn als volgt verdeeld:

  • Kwalificatie voor de Champions League: Ajax , PSV
  • Kwalificatie voor de Europa League: Feyenoord, AZ, FC Utrecht (via play-offs)

Robin van Persie

Een groot icoon in de voetbalwereld nam dit seizoen afscheid van het betaald voetbal. Op zondag 12 mei speelde hij zijn laatste wedstrijd in het shirt van Feyenoord en kreeg een publiekswissel, erehaag van spelers, staande ovatie en achteraf een groot eerbetoon. Robin van Persie begon zijn carrière bij Feyenoord, speelde daarna bij Arsenal en Manchester United in Engeland, maakte een kort uitstapje naar Fenerbahce en kwam voor 1,5 jaar terug naar Rotterdam om zijn carrière af te sluiten.

Leuke feitjes over het seizoen 2018/2019

  • FC Emmen speelde nooit eerder een wedstrijd in de Eredivisie. Op 12 augustus trapte het voor het eerste af op het hoogste niveau in een uitduel bij ADO Den Haag. De wedstrijd werd met 2-1 gewonnen door FC Emmen.
  • De Graafschap wist in 2018 voor de negende keer in de clubhistorie te promoveren naar de Eredivisie. Samen met FC Volendam heeft het daarmee de meeste promoties op zijn naam staan.
  • Maurice Steijn is de langstzittende trainer bij een club in de Eredivisie geworden. De trainer was bij VVV Venlo actief vanaf seizoen 2014/2015 tot en met 2018/2019.
  • Feyenoord overklaste Ajax op 27 januari 2019 door de wedstrijd te winnen met 6-2
  • Er werden in totaal 1061 doelpunten gescoord (460 eerste helft, 601 tweede helft)
  • Luuk de Jong en Dusan Tadic werden topscorers met 28 doelpunten
  • Giovanni van Bronckhorst werd de meest succesvolle trainer van Feyenoord
  • Dennis Higler gaf als scheidsrechter de meeste gele kaarten dit seizoen (89)