FC Emmen

Country |
Active in |

FC Emmen

In het seizoen 2018/2019 stond FC Emmen voor de allereerste keer in de Eredivisie. FC Emmen slaagde erin om via de play-offs voor een enorme stunt te zorgen en te promoveren naar het hoogste niveau. FC Emmen speelt zijn thuiswedstrijden in De Oude Meerdijk, een stadion dat plaats biedt aan 8600 toeschouwers. De ploeg speelt traditiegetrouw in een rood shirt met een brede witte baan. FC Emmen werd opgericht in 1925 en is de enige professionele voetbalclub uit Drenthe. 

Read more
Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

News

Speelronde 11: FC Twente – FC Emmen 19/20

FC Twente moet neerwaartse spiraal doorbreken tegen FC Emmen FC Twente begon ijzersterk aan het seizoen en bleef lange tijd ongeslagen. De promovendus kwam echter in een vrije val terecht en verloor de laatste vier competitieduels. FC Emmen lijkt de ideale tegenstander om de slechte reeks tegen te beëindigen, aangezien de bezoekers slechts één van […]

Read more

Speelronde 10: FC Emmen – Fortuna Sittard

FC Emmen – Fortuna Sittard (zondag, 14:30 uur) FC Emmen en Fortuna Sittard zullen dit seizoen moeten strijden voor lijfsbehoud is de Eredivisie. Beide clubs zijn niet al te best aan het nieuwe seizoen begonnen. Het is dan ook voor beide een belangrijke wedstrijd, aangezien dit de duels zullen zijn waarin de ploegen de grootste […]

Read more

De korte geschiedenis van de Hondsrugderby (FC Groningen vs. FC Emmen)

Sinds het seizoen 2018-2019 kent de Eredivisie een nieuwe noordelijke derby, namelijk die tussen de Emmenaren en Groningers. Er zijn wat twijfels geweest over de derby naam, maar de meeste stemmen lijken toch wel uit te gaan naar de Hondsrugderby. De Hondsrug is een langgerekte ‘rug’ die zich van de stad Groningen tot aan Emmen […]

Read more

FC Emmen

In het seizoen 2018/2019 stond FC Emmen voor de allereerste keer in de Eredivisie. FC Emmen slaagde erin om via de play-offs voor een enorme stunt te zorgen en te promoveren naar het hoogste niveau. FC Emmen speelt zijn thuiswedstrijden in De Oude Meerdijk, een stadion dat plaats biedt aan 8600 toeschouwers. De ploeg speelt traditiegetrouw in een rood shirt met een brede witte baan. FC Emmen werd opgericht in 1925 en is de enige professionele voetbalclub uit Drenthe.

Stadion De Oude Meerdijk in Emmen

Het stadion van FC Emmen kent de naam ‘De Oude Meerdijk' en is gelegen aan de Oostelijke rand van de stad. Oorspronkelijk lag het stadion aan de straat Meerdijk, vandaar ook de naam. Vanaf 2001 tot en met 2013 ging het stadion nog voort onder de naam ‘Univé Stadion' en van 2014 tot 2017 heette het ‘JENS Vesting'.

Oprichting

FC Emmen werd opgericht op 21 augustus 1925, destijds nog onder de clubnaam ‘Noordbarge Emmen Combinatie’. Het tweetal Willem Slik en Ginus Groothuis waren de oprichters, zij kwamen in actie nadat diverse lokale clubs waren verdwenen. Tot 1988 was FC Emmen uitsluitend actief als amateurclub en wist het vele prijzen te pakken. De Drentse voetbalclub won onder meer ook het landskampioenschap voor zondagamateurs.

In 1955 werd het betaalde voetbal in Nederland ingevoerd, maar FC Emmen besloot om niet toe te treden. Maar in 1985 werd besloten om met één jaar uitstel alsnog de overstap te maken. FC Emmen speelde vanaf dat moment mee in de Eerste Divisie. In de jaren die daarop volgde ging het de club financieel niet bepaald voor de wind. In 1987 en 1992 wist het maar net het hoofd boven water te houden.

Nacompetitie

In 1990 wist FC Emmen zich voor de allereerste keer te plaatsen voor de nacompetitie. De club wist door te dringen tot de finale, waarin het uiteindelijk onderuit ging tegen sc Heerenveen en het ook tegen NEC niet wist te winnen. Tussen 1996 en 2000 kende FC Emmen hele sterke jaren, waarin het telkens bij de beste vijf clubs in de Eerste Divisie wist te eindigen. Maar ook in die jaren wist de club niet te promoveren naar de Eredivisie. In 2003 werd promotie opnieuw misgelopen, ditmaal bleek ADO Den Haag te sterk.

Moeizame jaren en een dreigend faillissement

In de seizoenen 2004/2005 en 2011/2012 ging het slecht met FC Emmen en werd een faillissement maar net afgewend. En ook op de veld ging het niet best en kwam degradatie dichtbij. Maar dankzij een goed beleid werd de weg omhoog weer ingeslagen en ontwikkelde de club zich tot een subtopper op het tweede voetbalniveau van Nederland.

Promotie naar de Eredivisie

In het seizoen 2017/2018 was het dan eindelijk wel raak voor FC Emmen. De kleine club die ooit als amateurclub begon,  promoveerde naar de Eredivisie. Trainer Dick Lukkien wist de droom van Drenthe waar te maken met zijn ploeg. In de nacompetitie werd er in de halve finale gewonnen van NEC Nijmegen en in de finale van Sparta Rotterdam. Het eerste seizoen in de Eredivisie wist FC Emmen knap op de been te blijven en eindigde op een veertiende plaats. In eigen huis wist het in het seizoen 2018/2019 met 2-2 gelijk te spelen tegen PSV.

FC Emmen Museum

Eind 2005 werd het FC Emmen Museum geopend in het hoofdgebouw van het stadion. De vrijwilligster Elly Rodenburg kwam met het idee om het museum te openen en werd hiervoor onderscheiden als Lid van de Orde van Oranje Nassau. Het FC Emmen Museum is dagelijks geopend en gratis te bezoeken.