sc Heerenveen

Land |
Actief in |

sc Heerenveen

Sportclub Heerenveen is een voetbalvereniging uit Heerenveen die uitkomt in de Nederlandse Eredivisie. De thuisbasis van Heerenveen is het Abe Lenstra Stadion, vernoemd naar de oud-speler Abe Lenstra. Het stadion biedt plaats aan 26.100 toeschouwers. Geschiedenis van sc Heerenveen In 1902 voetbalt er slechts één club in Heerenveen: Victorie. In de jaren die hierop volgden werd Victorie groter en kwamen en meer verenigingen in en rondom Heerenveen. In 1908 ontstond voetbalclub V.A.C. door de fusie van Victorie en de jongere vereniging Achilles. Deze club bleek niet heel succesvol en ging in 1918 failliet. Sc Heerenveen zoals wij de club nuLees meer

Standings per competition
Standen
Vorm
Gespeeld
W | G | V
V / T
Verschil
Punten
Komende wedstrijden
Datum
Tijd
Competitie
Info
Gespeelde wedstrijden
Datum
Score
Competitie
Info
Selectie
Meeste kaarten
Gele kaarten
Rode kaarten
Topscorers
Wedstrijden
Goals
Actief in
Over het stadion
Locatie

Capaciteit: Adres:

sc Heerenveen

SC-HeerenveenSportclub Heerenveen is een voetbalvereniging uit Heerenveen die uitkomt in de Nederlandse Eredivisie. De thuisbasis van Heerenveen is het Abe Lenstra Stadion, vernoemd naar de oud-speler Abe Lenstra. Het stadion biedt plaats aan 26.100 toeschouwers.

Geschiedenis van sc Heerenveen

In 1902 voetbalt er slechts één club in Heerenveen: Victorie. In de jaren die hierop volgden werd Victorie groter en kwamen en meer verenigingen in en rondom Heerenveen. In 1908 ontstond voetbalclub V.A.C. door de fusie van Victorie en de jongere vereniging Achilles. Deze club bleek niet heel succesvol en ging in 1918 failliet.

Sc Heerenveen zoals wij de club nu kennen werd opgericht op 20 juli 1920 onder de naam Athleta. In het seizoen 1921/22 werd de naam van de vereniging veranderd in Spartaan. Toen de club 10 jaar later in de NVB (Nederlandse Voetbal Bond) kwam, kreeg het de naam VV Heerenveen. Dit was noodzakelijk omdat er al andere clubs waren die de naam ‘’Spartaan’’ droegen. Op 1 juni 1977 worden de amateur- en prof afdeling van de club afgesplitst en veranderd de naam van de profclub in sc Heerenveen.

Abe Lenstra bij sc Heerenveen

Hét boegbeeld bij sc Heerenveen is Abe Lenstra. De oud-speler, naar wie het stadion vernoemd is, wordt gezien als één van Nederlands grootste voetballers aller tijden. In zijn carrière maakte hij 700 doelpunten(!) in 730 wedstrijden.

Als 15-jarig talent maakte Abe Lenstra zijn debuut bij sc Heerenveen. Al snel groeide Lenstra uit tot een vaste kracht binnen de selectie en het duurde niet lang voordat de loftrompet werd afgeblazen in heel Nederland.

Abe Lenstra werd in 1951 uitgeroepen tot Nederlands Sportman van het jaar. Hoe trouw de sterspeler was, bleek toen er clubs interesse in hem toonde. Ajax en Internazionale toonden interesse. Er doen verhalen de ronde dat de Italiaanse club Fiorentina zelfs een cheque uitschreef en die aanbood aan Lenstra. Ondanks alle geïnteresseerde clubs bleef de sterspeler sc Heerenveen trouw.

Memorabele wedstrijd
De meest legendarische wedstrijd speelde Lenstra op 7 mei 1950 tegen Ajax. De Amsterdamse club, onder leiding van Rinus Michels, stond na 30 minuten spelen met 5-1 voor. Sc Heerenveen wist de wedstrijd nog om te buigen in een 6-5 overwinning en Abe Lenstra leverde hierbij een belangrijke bijdrage. Hij scoorde namelijk 2 keer en gaf meerdere assists.

Op 2 september 1977 overleed Abe Lenstra aan de gevolgen van een hersenbloeding. Het stadion in Heerenveen is vernoemd naar de legendarische voetballer en ook staat er voor het stadion een standbeeld van Lenstra.