sc Heerenveen

Country |
Active in |

sc Heerenveen

sc Heerenveen is een voetbalclub uit Friesland, opgericht in 1920. De club speelt sinds 1994 onafgebroken in de Eredivisie en geldt als sterke middenmoter, met regelmatig uitschieters naar de Nederlandse subtop. De club speelt haar thuiswedstrijden in het Abe Lenstra-stadion, vernoemd naar het clubicoon uit de jaren dertig, veertig en vijftig. In dit stadion kunnen zo’n 26.000 toeschouwers plaatsnemen. sc Heerenveen werd nooit werd nooit kampioen, maar won in 2009 de beker. Heerenveen kent een zeer sterke rivaliteit met FC Groningen. Historie sc Heerenveen sc Heerenveen werd opgericht in 1920 onder de naam Athleta, die een jaar later werd veranderdRead more

Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

News

Wereldreizigers uit de Eredivisie

Gianni Zuiverloon (Delhi Dynamos FC) De 32-jarige Gianni Zuiverloon begon zijn profcarrière in 2004 bij Feyenoord, waar hij slechts tien duels in actie kwam. Na een succesvolle huurperiode bij RKC Waalwijk maakte de voetballer de overstap naar sc Heerenveen. In 2007 won Zuiverloon zelfs het EK met Jong Oranje. Hierna speelde de verdediger enkele seizoenen […]

Read more

Hard werken brengt dromen in vervulling voor Lieke Martens

Als jong meisje speelde Martens altijd bij de jongens, omdat er nog geen meisjes teams waren. Ze liep hier vaak rond in veel te grote shirts die helemaal in haar broek waren opgepropt. Inmiddels is dat wel veranderd en is er zelfs voor het Nederlands vrouwenelftal een speciaal logo ontworpen voor op de getailleerde tenues. […]

Read more

sc Heerenveen

sc Heerenveen is een voetbalclub uit Friesland, opgericht in 1920. De club speelt sinds 1994 onafgebroken in de Eredivisie en geldt als sterke middenmoter, met regelmatig uitschieters naar de Nederlandse subtop.

De club speelt haar thuiswedstrijden in het Abe Lenstra-stadion, vernoemd naar het clubicoon uit de jaren dertig, veertig en vijftig. In dit stadion kunnen zo’n 26.000 toeschouwers plaatsnemen. sc Heerenveen werd nooit werd nooit kampioen, maar won in 2009 de beker. Heerenveen kent een zeer sterke rivaliteit met FC Groningen.

Historie sc Heerenveen

sc Heerenveen werd opgericht in 1920 onder de naam Athleta, die een jaar later werd veranderd naar Spartaan. Nog een jaar later werd deze naam gewijzigd naar VV Heerenveen, omdat andere clubs uit de competitie reeds vergelijkbare namen hadden.

In de jaren dertig kwam Heerenveen voornamelijk uit in de Tweede Klasse, waar het meermaals tweede werd en twee keer kampioen. Bij het laatste kampioenschap in het seizoen 1936/1937 volgde promotie naar het hoogste niveau, de Eerste Klasse.

Tussen 1941 en 1951 kroonde Heerenveen zich telkens tot noordelijk kampioen. Grote factor in deze successen was Abe Lenstra. De spits kwam tot 1954 uit voor Heerenveen en scoorde in vijfhonderd competitieduels maar liefst 523 keer.

Hoewel de club enkele seizoenen op het hoogste niveau uitkwam, speelde het vooral in de Eerste Divisie en Tweede Divisie tussen 1955 en 1993. In deze periode was Heerenveen een stabiele middenmoter van de Eerste Divise. Opvallend was de kortstondige promotie naar de Eredivisie in 1990.

In het seizoen 1989/1990 eindigde Heerenveen slechts als zestiende in de reguliere kampioen, maar wist het wel een periode te winnen. Via de nacompetitie kwam het in de Eredivisie terecht.

Na een directe degradatie in het volgende seizoen, keerde Heerenveen in 1993 terug in de Eredivisie, om zich hier te vestigen als sterke middenmoter. In 2000 werd de club verrassend tweede achter PSV. Sindsdien reikt Heerenveen regelmatig tot de top 5 en wist het in 2009 de KNVB Beker te winnen.

Regelmatig komt Heerenveen uit in Europese competities. Het beste resultaat behaalden de Friezen in 2005 en 2006. In beide gevallen was de derde ronde van de UEFA Cup het eindstation.

sc Heerenveen Fans en clubiconen

Hoewel Friesland met Cambuur uit Leeuwarden nog een professionele voetbalclub heeft, geldt sc Heerenveen als het boegbeeld van Friesland in het voetbal. De club speelt in shirts met de vlag van Friesland, het Friese volkslied wordt voor wedstrijden gespeeld en de Friese identiteit is sterk aanwezig onder de fans en in de clubcultuur.

De belangrijkste wedstrijd voor de Friezen is die tegen FC Groningen. Deze derby van het Noorden is redelijk beladen, hoewel niet zo vijandig als bijvoorbeeld Ajax – Feyenoord. Het komt slechts zelden voor dat één van beide clubs beide wedstrijden wint in de competitie.

Een andere rivaliteit is er met Cambuur, hoewel deze minder sterk is.

Het absolute clubicoon van Heerenveen is de eerdergenoemde Abe Lenstra. Lenstra werd geboren in Heerenveen en speelde vrijwel zijn volledige carrière bij de club. Hij is de topscorer aller tijden en speelde ook de meeste wedstrijden van allemaal in het shirt van Heerenveen.

Andere bekende spelers en coaches van Heerenveen zijn Foppe de Haan, Hans Vonk en Klaas-Jan Huntelaar. In het vrouwenvoetbal hebben bekend Oranje Leeuwinnen Vivianne Miedema en Lieke Martens op jonge leeftijd gespeeld bij sc Heerenveen.

Abe Lenstra bij sc Heerenveen

Hét boegbeeld bij sc Heerenveen is Abe Lenstra. De oud-speler, naar wie het stadion vernoemd is, wordt gezien als één van Nederlands grootste voetballers aller tijden. In zijn carrière maakte hij 700 doelpunten(!) in 730 wedstrijden.

Als 15-jarig talent maakte Abe Lenstra zijn debuut bij sc Heerenveen. Al snel groeide Lenstra uit tot een vaste kracht binnen de selectie en het duurde niet lang voordat de loftrompet werd afgeblazen in heel Nederland.

Abe Lenstra werd in 1951 uitgeroepen tot Nederlands Sportman van het jaar. Hoe trouw de sterspeler was, bleek toen er clubs interesse in hem toonde. Ajax en Internazionale toonden interesse. Er doen verhalen de ronde dat de Italiaanse club Fiorentina zelfs een cheque uitschreef en die aanbood aan Lenstra. Ondanks alle geïnteresseerde clubs bleef de sterspeler sc Heerenveen trouw.

Memorabele wedstrijd
De meest legendarische wedstrijd speelde Lenstra op 7 mei 1950 tegen Ajax. De Amsterdamse club, onder leiding van Rinus Michels, stond na 30 minuten spelen met 5-1 voor. Sc Heerenveen wist de wedstrijd nog om te buigen in een 6-5 overwinning en Abe Lenstra leverde hierbij een belangrijke bijdrage. Hij scoorde namelijk 2 keer en gaf meerdere assists.

Op 2 september 1977 overleed Abe Lenstra aan de gevolgen van een hersenbloeding. Het stadion in Heerenveen is vernoemd naar de legendarische voetballer en ook staat er voor het stadion een standbeeld van Lenstra.

Zeven doelpunten van Afonso Alves

Veel supporters van SC Heerenveen zullen zich 7 oktober 2007 nog goed herinneren. Die middag speelde de Friese club namelijk een competitieduel tegen Heracles Almelo, welke met maar liefst 9-0 werd gewonnen. Spits Afonso Alves schreef die dag geschiedenis door zeven doelpunten voor zijn rekening te nemen, geen enkele andere speler scoorde zoveel doelpunten in één Eredivisiewedstrijd. Alleen Johan Cruijff, Piet Kerkhoffs, Dirk Lammers en Marco van Basten kwamen tot vier treffers in één duel.