Club

Fiorentina

Land:
Italië
Opgericht:
1926
Competitie:
Coach:
Giuseppe Iachini
Locatie:
Firenze
Stadion:
Stadio Artemio Franchi
Veld:
Gras
Capaciteit:
47.282

De Italiaanse voetbalclub ACF Fiorentina speelt zijn wedstrijden in de Serie A en de Coppa Italia. De club speelt traditiegetrouw in een paars/wit tenue. Bekijk hier het programma en de uitslagen van de ‘La Viola’. Check ook eens de clubstatistieken.

Programma Fiorentina

Bekijk hier de duels van Fiorentina die dit seizoen op het programma staan. Per competitie zie je meteen de datum, aanvangstijd en tegenstander. Meer informatie over de wedstrijd vind je op de wedstrijdpagina. Klik simpelweg op de wedstrijd waarover je meer wilt weten.

Uitslag Fiorentina

Alle uitslagen van Fiorentina zie je in dit schema. Competitie, beker en andere toernooien, wij bieden je hier elke wedstrijduitslag. Benieuwd naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Standen

Bekijk hier de huidige stand van Fiorentina in de Serie A. Je kunt ook een kijkje nemen naar de stand in toernooien en andere competities, waarin Fiorentina actief is (geweest). Je ziet direct het aantal gespeelde wedstrijden, punten en doelsaldo.

Seizoensstatistieken Fiorentina

Fiorentina selectie

Socials
@acffiorentina
Posts
Volgers
Volgend

Fiorentina is een voetbalclub uit de Toscaanse stad Florence. Deze in 1926 opgerichte club staat onder andere bekend om haar paarse shirts. De bijnaam van Fiorentina is dan ook La Viola wat ‘de Paarsen’ betekent. De club komt in het seizoen 2019/20 uit in de Serie A.

Fiorentina heeft een rijke historie en doet de laatste jaren ook weer mee in de subtop van de Italiaanse competitie. Fiorentina speelt haar thuiswedstrijden in het Stadio Artemio Franchi. Dit stadion werd gebouwd in 1931 en wordt gezien als een van de belangrijkste werken op gebied van de Italiaanse rationalistische architectuur. Er bevindt zich tevens een 70 meter hoge toren in het stadion, welke “Torre di Maratona” genoemd wordt. Dit staat voor Toren van Marathon. In de recente jaren wordt er bij Fiorentina gesproken over een nieuw stadion dat in 2021 klaar zou moeten zijn. Of dit plan doorgezet wordt, is nog niet bekend.

Historie van Fiorentina

Op 29 augustus 1926 fuseerden CS Firenze en Libertas tot AC Fiorentina. In de eerste jaren voetbalde Fiorentina relatief anoniem in het Italiaanse clubvoetbal. Het duurde tot 1940 voordat Fiorentina haar eerste prijs won. Dat werd de Coppa Italia.

In de jaren vijftig ging Fiorentina ook in de competitie steeds nadrukkelijker meedoen om de prijzen. Dit resulteerde in het jaar 1956 in het winnen van de landstitel. De jaren daarna bleef Fiorentina meedoen en in 1961 leidde dit tot nog twee prijzen. Naast de Italiaanse beker werd in dat jaar namelijk ook de allereerste Europacup 2 gewonnen.

In de jaren zestig volgden nog een landstitel en bekerwinst, waarna een magere periode aanbrak voor de club. Dit leidde in 1993 tot degradatie naar de Serie B, waarna het team een jaar later weer terugkeerde. Na de bekerwinsten van 1996 en 2001 brak een inktzwarte periode aan voor Fiorentina.

Faillissement

In 2002 werd Fiorentina failliet verklaard en moest het al haar bezittingen, inclusief naamrechten en gewonnen prijzen, verkopen. Er werd direct een doorstart gemaakt onder de naam Fiorentina Viola, waarmee de ploeg al binnen twee jaar terugkeerde op het hoogste niveau.

In 2004 werden ook de naamrechten teruggekocht, waardoor de club nu ACF Fiorentina ging heten. In het seizoen 2006/2007 begon Fiorentina met 15 punten in mindering door haar aandeel in een groot omkoopschandaal van het Italiaanse voetbal. Degradatie leek op de loer te liggen, maar uiteindelijk eindigde Fiorentina knap zesde in dat jaar. In 2008 haalde de club de halve finale van de UEFA Cup, hetgeen de terugkeer in de Europese subtop bevestigde.

Europese seizoen AFC Fiorentina in 2007/08

In het seizoen 2007/08 kwam AFC Fiorentina in de eerste ronde van de UEFA Cup uit tegen het Nederlandse FC Groningen. De heenwedstrijd in de Euroborg eindigde in 1-1 en ook de thuiswedstrijd in Florence eindigde in 1-1. Fiorentina won vervolgens na een spannende strafschoppenreeks met 4-3. De groepsfase was bereikt.

In de groepsfase werden de Italianen ingedeeld bij Villarreal, AEK Athene, Mladå Boleslav en IF Elsborg. Fiorentina speelde twee keer gelijk en ging er twee keer met de winst vandoor.
Door deze prestaties plaatste de Italianen zich voor de derde ronde. Hierin was Rosenborg BK de tegenstander. Over twee wedstrijden wint AFC Fiorentina met 3-1 en een plek in de achtste finales van de UEFA Cup is een feit. Ook deze wedstrijden worden gewonnen van Everton en in de kwartfinale loot Fiorentina het Nederlandse PSV. De eerste wedstrijd tegen Eindhovenaren eindigt in 1-1, de terugwedstrijd wint Fiorentina met 2-0. In de halve finale moet de club na penalty’s echter buigen voor Glasgow Rangers.

Fiorentina: fans en clubiconen

Net als veel andere Italiaanse voetbalclubs, heeft Fiorentina een actieve harde kern die rond de jaren zeventig is ontstaan. In deze periode groeide ook een grote rivaliteit met Bologna, een streekgenoot. Hoewel deze rivaliteit in recente jaren enigszins is bekoeld, leidde duels tussen beide ploegen in de jaren zeventig en tachtig vaak tot confrontaties en geweld.

Enkele grote spelers droegen in het verleden het shirt van Fiorentina, waarbij met name de jaren negentig veel grote spelers heeft voortgebracht. Clubiconen zijn onder meer Gabriel Batistuta, Stefan Effenberg en Brian Laudrup.