Fiorentina

Country |
Active in |

Fiorentina

Fiorentina is een voetbalclub uit de Toscaanse stad Florence. Deze in 1926 opgerichte club staat onder andere bekend om haar paarse shirts. De bijnaam van Fiorentina is dan ook La Viola wat ‘de Paarsen’ betekent. Fiorentina heeft een rijke historie en doet de laatste jaren ook weer mee in de subtop van de Italiaanse competitie. Fiorentina speelt haar thuiswedstrijden in het Stadio Artemio Franchi. Dit stadion werd gebouwd in 1931 en wordt gezien als een van de belangrijkste werken op gebied van de Italiaanse rationalistische architectuur. Er kunnen ongeveer 47.000 supporters in dit stadion, dat ook een toren van 70Read more

Standings per competition
Standings
Form
Played
W | D | L
F / A
Difference
Points
Upcoming games
Date
Time
Competition
Stats
Played games
Date
Score
Competition
Stats
Selection
Most Cards
Yellow Cards
Red Cards
Topscorers
Games
Goals
Active in
About the stadium
Location

Capacity: Address:

Fiorentina

Fiorentina is een voetbalclub uit de Toscaanse stad Florence. Deze in 1926 opgerichte club staat onder andere bekend om haar paarse shirts.

De bijnaam van Fiorentina is dan ook La Viola wat ‘de Paarsen’ betekent. Fiorentina heeft een rijke historie en doet de laatste jaren ook weer mee in de subtop van de Italiaanse competitie. Fiorentina speelt haar thuiswedstrijden in het Stadio Artemio Franchi. Dit stadion werd gebouwd in 1931 en wordt gezien als een van de belangrijkste werken op gebied van de Italiaanse rationalistische architectuur.

Er kunnen ongeveer 47.000 supporters in dit stadion, dat ook een toren van 70 meter hoog bevat.

Historie van Fiorentina

Op 29 augustus 1926 fuseerden CS Firenze en Libertas tot AC Fiorentina. In de eerste jaren voetbalde Fiorentina relatief anoniem in het Italiaanse clubvoetbal. Het duurde tot 1940 voordat Fiorentina haar eerste prijs won in de vorm van een Coppa Italia. In de jaren vijftig ging Fiorentina ook in de competitie steeds nadrukkelijker meedoen.

Dit resulteerde in het jaar 1956 in het winnen van de landstitel. De jaren daarna bleef Fiorentina meedoen en in 1961 leidde dit weer tot twee prijzen. Naast de Italiaanse beker werd in dat jaar namelijk ook de allereerste Europacup 2 gewonnen.

In de jaren zestig volgden nog een landstitel en bekerwinst, waarna een magere periode aanbrak voor de club. Dit leidde in 1993 tot degradatie naar de Serie B, waarna de ploeg het volgende seizoen weer terugkeerde. Na de bekerwinsten van 1996 en 2001 brak een inktzwarte periode aan voor Fiorentina.

In 2002 werd Fiorentina failliet verklaard en moest het al haar bezittingen, inclusief naamrechten en gewonnen prijzen, verkopen. Er werd direct een doorstart gemaakt onder de naam Fiorentina Viola, waarna de ploeg al binnen twee jaar terugkeerde op het hoogste niveau.

In 2004 werden ook de naamrechten teruggekocht, waardoor de club nu ACF Fiorentina ging heten. In het seizoen 2006/2007 begon Fiorentina met 15 punten in mindering door haar aandeel in een groot omkoopschandaal van het Italiaanse voetbal. Degradatie leek op de loer te liggen, maar uiteindelijk eindigde Fiorentina knap zesde in dat jaar. In 2008 haalde de club de halve finale van de UEFA Cup, hetgeen de terugkeer in de Europese subtop bevestigde.

Fiorentina: fans en clubiconen

Net als veel andere Italiaanse voetbalclubs, heeft Fiorentina een actieve harde kern die rond de jaren zeventig ontstond. In deze periode groeide ook een grote rivaliteit met Bologna, een streekgenoot. Hoewel deze rivaliteit in recente jaren enigszins is bekoeld, leidde duels tussen beide ploegen in de jaren zeventig en tachtig vaak tot confrontaties en geweld.

Enkele grote spelers droegen in het verleden het shirt van Fiorentina, waarbij met name de jaren negentig veel grote spelers heeft voortgebracht. Clubiconen zijn onder meer Gabriel Batistuta, Stefan Effenberg en Brian Laudrup.