Club

Bologna

livescorebet

ontvang €250 aan Free Bets

Land:
Italië
Competitie:
Locatie:
Bologna

De Italiaanse voetbalclub Bologna FC 1909 komt uit in de Serie A en speelt ook jaarlijks mee in de Coppa Italia. De club speelt al zijn thuiswedstrijden in het Stadio Renato Dall’Ara. Volg de club op deze pagina en blijf altijd op de hoogte van de laatste voetbaluitslagen en statistieken.

Programma Bologna

Check hier alle wedstrijden van Bologna die op het programma staan. Je kunt per competitie direct zien wanneer de wedstrijd is en wie de tegenstander is. Wil je meer weten over een wedstrijd? Check dan de wedstrijdpagina door op de betreffende wedstrijd te klikken.

Standen

Bekijk hier de huidige stand van Bologna in de Serie A. Check direct het aantal gewonnen, verloren en gelijk gespeelde wedstrijden, het totaal aantal punten en het doelsaldo.

Uitslag Bologna

Elke wedstrijduitslag van Bologna zie je in dit schema. Wij bieden je hier iedere uitslag in de competitie, beker en andere toernooien. Benieuwd naar de wedstrijdstatistieken? Klik dan door naar de wedstrijdpagina en check onder andere het balbezit percentage en doelpuntenmakers.

Bologna selectie

Socials
@officialbolognafc
Posts
Volgers
Volgend

Alles over Bologna

Bologna F.C. 1909 komt dit seizoen uit in de Serie A. De bijnaam van de club luidt ‘Rossoblu,’ welke toepasselijk is gezien de clubkleuren Rood en blauw. Bologna F.C. speelt de thuiswedstrijden in het Stadio Renato Dall’Ara, waar bijna 40.000 toeschouwers in kunnen.

Het stadion van Bologna F.C. werd al geopend in 1927. In 1934 vonden er al wedstrijden voor het wereldkampioenschap plaats in dit stadion. De huidige naam – die refereert aan een oud-voorzitter van de club – heeft het stadion sinds 1983. Gemiddeld zitten er zo’n 20.000 supporters in het stadion bij thuiswedstrijden van Bologna. Sinds de zomer van 2018 staat de Nederlander Mitchell Dijks onder contract bij de Italiaanse club.

Historie

In oktober 1909 werd de voetbalclub opgericht als AGC Bologna. In de eerste decennia van haar bestaan kende Bologna direct de meeste successen. Zo werd het eerste kampioenschap door Bologna behaald in 1925. Ook in 1929 werd de titel gewonnen. Dit kampioenschap zou de laatste zijn voor de oprichting van de huidige Serie A.

Als regerend landskampioen was Bologna erbij vanaf de start in de Serie A. In de seizoenen 1936, 1937, 1939 en 1941 won de club de landstitel in de Serie A. Na de tweede wereldoorlog viel Bologna langzaam terug tot een middenmoter. De club behaalde veelal vierde, vijfde en zesde plaatsen in de competitie, totdat in 1964 nogmaals de Scudetto werd gewonnen. In de jaren zeventig werd tweemaal de Italiaanse beker gewonnen, maar daarna viel de club hard terug. Voor Bologna brak een periode van constante hoogte- en dieptepunten aan. In 1981 en 1982 volgden twee degradaties elkaar op, waardoor Bologna in de Serie C terechtkwam. De club wist zich echter te herstellen en keerde in 1990 terug in de Serie A.

Na twee degradaties in 1991 en 1993 viel de club wederom terug tot de Serie C, waarna er in 1995 en 1996 weer twee titels werden gewonnen en de club weer in de Serie A terechtkwam. Dit duurde tot het jaar 2005 waarna weer degradatie volgde. Na de promotie in 2008 volgde in 2014 weer degradatie en vervolgens promotie. De prestaties zijn vrij wisselend te noemen.

Supporters

Als club die in de vroege jaren van het Italiaanse voetbal hoogtijdagen vierde, heeft Bologna ook een harde kern die al vroeg in het bestaan van de club is ontstaan. Tijdens de jaren zeventig en tachtig ontstond er een sterke hooligancultuur in het Italiaanse voetbal, die ook bij Bologna sterk was.  In deze periode ontstonden er sterke rivaliteiten met onder meer streekgenoten Fiorentina (derby van de Alpeninen) en Parma (derby van Emilia). Hoewel de gewelddadige kant van de confrontaties inmiddels afwezig is, blijven deze duels de belangrijkste wedstrijden van het jaar voor de fanschare van Bologna.

Clubicoon

Voor Bologna geldt Angelo Schiavio als het absolute clubicoon. Schiavio was de vedette van het team in de tijd dat Bologna een grootmacht was in het Italiaanse voetbal. De aanvaller scoorde 109 doelpunten in 179 wedstrijden tussen 1922 en 1939. Onder aanvoering van Schiavio werd Bologna viermaal kampioen van Italië. Bovendien werd Schiavio wereldkampioen met Italië, won hij brons op de Olympische Spelen van 1928 en werd hij later coach van Bologna en het nationale team.

Italiaans record

In het seizoen 1963/64 vestigde Bologna een record dat lang in handen blijft van de club. De club won tien competitiewedstrijden op rij, een unicum in de Serie A. Het record is zelfs zo uniek, dat het maar liefst vier decennia’s in handen bleef van de club.

Het is AS Roma dat in het seizoen 2005/06 elf competitiewedstrijden ongeslagen blijft en het record uit handen nam van Bologna. Desalniettemin een bijzonder knappe prestaties van de ploeg die datzelfde jaar ook kampioen wordt.

Bologna FC in seizoen 2019/2020

In het seizoen 2019/2020 wist Bologna FC 1909 behoorlijk goed te presteren. De club eindigde op de 12e plaats in de Serie A en kwam geen moment in degradatiegevaar. Bologna FC presteerde zowel in thuiswedstrijden als uitduels naar behoren. In eigen huis werden zeven wedstrijden gewonnen en viermaal gelijkgespeeld. De Gambiaanse aanvaller Musa Barrow kwam negenmaal tot scoren in de competitie en werd clubtopscorer. De mooiste overwinning werd geboekt op 7 februari 2020, want toen was Bologna FC met 2-3 te sterk voor AS Roma.